Skocz do zawartości
narcyz

Kupujemy telefon komórkowy, czyli co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

ogolnie najepsze do dzwieku i jednosczesnie odtarzacza podalem, chociaz ten w950i podobno ma kiepski głosnik,

to tez duzo zalezy przez co chcesz sluchac (sluchawki v głosniczek)

Wlasnie glownie on ma odgrywac ladnie dzieki jak ktos bedzie do mnie dzwonil i bateria ma trzymac 4-5dni , bo tak na sluchawkach to watpie zebym kiedykolwiek cos posluchal czyli musi miec dobry glosniczek (do grania/sluchania/ogladania mam PSP i niedlugo zmoduje DS'a) Nic za 40 min ide do sklepu. Moja uwaga skupia sie na V630 i na K800i - ale czy ten K800i oprocz 3.2mp jest az tyle lepszy by dawac 100e wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok czyli uogulniając moje wymagania co do telefonu

-obowiązkowo Symbian

-Bluetooth i IrDA (ewentualnie WiFi)

-duży wyswietlacz, możliwie jaknajlepszej jakości

-rozmiar telefonu nie gra roli

-marka też nie ma znaczenia

-telefon multimedialny (musi ładnie grac)

I teraz tak. Na prowadzeniu Nokia 6120 i N80. Pierwsza ma nowszego symbiana i ale nie ma irdy, druga ma gorszy wyświetlacz i baterie, za to ma wszystko co chce. Ale problem polega na tym, że juz bawiłem sie tymi telefonami i jak na te swoje 320x240 wyswietlacze to są one fizycznie małe (wyświetlacze oczywiscie), altego reflektowałbym za czymś, co ekren fizycznie ma wiekszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o duży wyświetlacz to 7710 będzie dobra :D

Zakochałem się w tym telefonie z powodu wyświetlacza, a miałem mieszane uczucia przy kupowaniu ze względu na brak klawy. Ale jednak idzie się przyzwyczaić tylko trzeba mieć 2 ręce wolne żeby pisać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz tak. Na prowadzeniu Nokia 6120 i N80. Pierwsza ma nowszego symbiana i ale nie ma irdy, druga ma gorszy wyświetlacz i baterie, za to ma wszystko co chce. Ale problem polega na tym, że juz bawiłem sie tymi telefonami i jak na te swoje 320x240 wyswietlacze to są one fizycznie małe (wyświetlacze oczywiscie), altego reflektowałbym za czymś, co ekren fizycznie ma wiekszy.

taka mała uwaga co do wyświetlacza to n80 ma większą rozdzielczość od 6120, 352x416 vs 240x320 i wielkość, ale jeśli ma być naprawdę duży to może n73, albo 7710 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W950i byłby idealny, ale niestety nie ma aparatu :/

po rozważeniu wszystkich + i - zdecydowałem się jednak na W950i ;)

polecacie jakiegoś allegrowicza? nie chcę wziąć od pierwszego lepszego i mieć potem problemy z gwarancją...

warunek jeden: nówka telefon + gwarancja

co powiecie na Liderkom ? mają tanio i z 2 letnią gwarancją

----------

2 sprawa:

jaką folię ochronną na wyświetlacz kupić? ;) jakąś najtańszą czy coś markowego? warto płacić więcej za markowe folie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko SE K550i czy SE W200. Opłaca sie do W200 dopłacać te 70 zł względem K550i?

oczywiście, że K550i

K550i vs W200

wyswietlacz: 176x220 262k vs 128x160 64k

aparat: 2MPx vs 0.30MPx

bluetooth: tak vs nie

K550i zmodujesz na W610i i będziesz miał Walkmana 2.0 i flash menu ;p

dokupisz lepsze słuchawki i będzie lepiej grał niż W200

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok czyli uogulniając moje wymagania co do telefonu

-obowiązkowo Symbian

-Bluetooth i IrDA (ewentualnie WiFi)

-duży wyswietlacz, możliwie jaknajlepszej jakości

-rozmiar telefonu nie gra roli

-marka też nie ma znaczenia

-telefon multimedialny (musi ładnie grac)

Powtórze raz jeszcze daj sobie spokój z n80, ten telefon to jedna z najbardziej szajsowatych nokii jaka powstała. Zobacz na n73 spełnia wszystkie twoje wymogi za wyjątkiem wlanu a jest zdecydowanie lepiej wykonana od n80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BS EF81 vs Motorola L7e...

Jaka jest wasza opinia ? Za Motka szczegolnie przemawia do mnie A2DP

Slepys i o droge pytasz czy to tak dla zartow ?

Jestem ciekaw jak w rzeczywistosci ten A2DP dziala i jak sie zachowuje podczas tego bateria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez jestem tego ciekaw, ale zadnych testow nie znalazlem

Kaeres ale co masz do tej motki :?:

Fajny design, wykonanie metal + hartowane szklo, podobne parametry

(gorszy aparat ale to mi akurat nie przeszkada) i przewaznie 12 miesiecy a tego obecnie w BS nikt nie oferuje :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne pytanie który telefon ;)

telefony z oferty oranża.

1. ma na tym latać tomtom z wbudowanym ew zewnętrznym gpsem btooth

2. dobra bateria

3. dobry telefon

4. priorytetem nie jest ani mp3 ani aparat ani mmedia, tel 'biznesowy'

do wyboru wstępnie:

nokie e61, n73, e65

samsung i600

edit: chyba jeszcze soniacz p990i

coś innego ? ;]

spvki odpadają na starcie ;]

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez jestem tego ciekaw, ale zadnych testow nie znalazlem

Kaeres ale co masz do tej motki :?:

Fajny design, wykonanie metal + hartowane szklo, podobne parametry

(gorszy aparat ale to mi akurat nie przeszkada) i przewaznie 12 miesiecy a tego obecnie w BS nikt nie oferuje :?

Dobra miałem napisac o designie ale pomine bo rozumiem, ze to sprawa gustu

Ale L7e na pierwszy rzut oka (jak ktos to trzyma przy uchu) nie odroznie od L6.

Badzmy powazni.

Gdzie tu porownywac EF81 do L7e

Wg mnie to nieporozumienie.

1. Ekran - wielkosc i jakosc

2. Aparat - wielkosc

3. 3G

4. Jakosc odtwarzanych klipow/filmow

5. Jakosc MP3

6. Ilosc pamieci wewn. Wydaje sie, ze to nie istotny element ale gdy sie zaczyna zapychac to telefony dostaja niezlej zadyszki. 72MB vs 20MB

7. Multitasking (np. sluchanie mp3 i latanie po necie, a nagle chcesz wyslac sms - cala reszta dziala w tle).

8. Prestiż. Wyjdz do znajomych z EF81 a pozniej z L7e. Albo na odwrot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci padnie to sie mozesz domagac u władz allegro, ze zostales oszukany.

Nawet jezeli gware Ci da tylko rozruchowa.

Sprzedaja nowe produkty.

I byly aukcje gdzie dawali rok gwary ale gdy kupilem swoj model to juz nie sledzilem zbytnio wiec nie wiem ktorzy sprzedawcy.

Edit

Nawet uzywki sa na 10 miesiecznej gwarze - http://allegro.pl/item229575760_benq_simen...ta_pamieci.html

Zapytaj ile uzywal bo od nowki moze sie wogole nie roznic.

I zagadaj do mnie na PW to powiem Ci o co pytac przy uzywkach.

A jak Ci zalezy na nowce i 2 letniej gwaracji to wielu proponuje doplate 50pln. Malo/duzo to zalezy czy chcesz spac spokojnie czy oszczedzic 50pln.

np - http://allegro.pl/item228680876_benq_sieme..._sklep_gsm.html

zakładka "o mnie"

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie o SE k550i?

Odświeżony K750i, z małymi różnicami:

- najszybszy telefon SE, świetny procesor

- pamięci MS M2

- nowszy soft i platforma DB2020

- lepszy aparat

- cieńszy i ładniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy miał ktoś styczność z Samsungiem SGH-L760? Szukam jakiś opinii na necie ale na razie nic nie znalazłem...

Ze specyfikacji widac, ze to bedzie delikatnie ulepszony E250.

Przy pierwszym spojrzeniu tylko lepszy aparat foto (VGA vs 2MPX).

Nawet ekran pozostaje ten sam czyli lipny dosc.

Za 1-50pln jak bedzie w Play to brac ale w tych nizszych abo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tak jak pisałem w topicu o Play'u będę go prawdopodobnie brać z abonamentem play lajt z którym niby od dzisiaj kosztuje 49zł. Zastanawiałem się jeszcze nad Samsungiem Z400 bo ma wyświetlacz z rozdzielczością 240x320 no ale podobno go wycofują...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze specyfikacji widac, ze to bedzie delikatnie ulepszony E250.

Nawet ekran pozostaje ten sam czyli lipny dosc.

wg różnych źródeł to ekran chyba też będzie inny. Najczęściej powtarzane informacje to albo 176*200, albo 176*220 - to imo bardziej prawdopodobne. w e250 jest 128*160 więc się trochę różni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byscie polecili z telefonow do +/- 1000 zł z allegro ? Fajnie by było jakby telefon mial dobry aparat. Co do producentow to nie mam preferencji, chociaz do se troche sie zrazilem ostatnio. Z gory dzieki za pomoc. A no i ktory z tych telefonow nokii do odsprzedania za wyzsza cene (na allegro) - 6131, 6300, e50 oraz którego operatora polecacie.

Edytowane przez f1zZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg różnych źródeł to ekran chyba też będzie inny. Najczęściej powtarzane informacje to albo 176*200, albo 176*220 - to imo bardziej prawdopodobne. w e250 jest 128*160 więc się trochę różni :)

Szczerze powiedziawszy to nie pamietalem ze jest taki kiepski.

128x160 to straszna lipa jak na tej wielkosci.

No to w L760 bedzie juz calkiem przyzwoity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k550i Posiada litowo polimerowo, czy jonowa baterie? Na aukcjach widze opisy z inf. o polimerowej, na inspiracji - ion ..

Pytam, bo mam dylemat miedzy nim, a k750i. Troche przejrzałem wasze komentarze, takze Kaeresa i przychylam sie do 550i, choc wciaz brak zdecydowania, wiec posiadacz tego telefonu jest proszony o udzielenie odpowiedzi dot. baterii ;) Dziekuje ;)

EDIT: I to pojemna.. Dzieki Cro

Edytowane przez Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byscie polecili z telefonow do +/- 1000 zł z allegro ? Fajnie by było jakby telefon mial dobry aparat. Co do producentow to nie mam preferencji, chociaz do se troche sie zrazilem ostatnio.

najdrożej odsprzedasz 6300, operator wg własnych preferencji i tego czego Ty od niego oczekujesz. Ta sprawa była już wielokrotnie poruszana. Imho telefony z orange najtrudniej odsprzedać w dobrej cenie

a co do telefonu do 1k

http://allegro.pl/165_telefony_komorkowe.h...to=1000&p=0 i klikasz następne strony.

Jeśli nie chcesz SE to może nokia e65, n73, 7390, moto k3, spv m 3000. Z tańszych to nokia 6120. Jakiś specjalnych wymagań nie wypisałeś, więc ciężko doradzić, a "dobry aparat" to pojęcie względne.

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi