mrcszyman Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2018 (edytowane) Dubel tej samej odpowiedzi... Odpowiedz na powyższe pytania. Sprecyzuj jeszcze, czy system to win10, 8/8.1, 7. Edytowane 19 Lipca 2018 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAciej256 Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2018 Płyta główna to MSI B150 Pro VDH, zasilacz Chieftec ECO Series GPE 600W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 Wyłącz w opcjach systemu aktualizację sterowników,użyj DDU do odinstalowania sterowników graficznych...test pamięci.i dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAciej256 Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 Witam, temat do zamknięcia. Rozwiązaniem okazało się DDU oraz ponowna instalacja sterowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankelos Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2019 Witam tak jak w temacie planuję wymianę pasty i termopadów w gtx970 g1 gaming rev 1.1. I tutaj pojawia się moje pytanie o grubość termopadów,pisałem do Gigabyte w tej sprawie ale oni twierdza ze to poufna informacja i nie mogą jej podać znalazłem film w którym jest informacja o grubości termopadów ale w komentarzu ktoś napisał ze grubość termopadów zmieniła sie w rev 1.1.Czy któś wie jak to jest z tą grubością ?Może ktoś wymieniał takie termopady i pamięta?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2019 Jak weźmiesz grubszy to nic się nie stanie one i tak są elastyczne i dostosuja się.. Gorzej jak będzie zacienki Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankelos Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2019 Hmm no ok dzieki za odpowiedz i pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu1725 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Cześć, kupiłem od kolegi kartę po okazyjnej cenie. Rozebrałem ją, wymieniłem pastę termoprzewodzącą na rdzeniu, jak i termopad na VRM. Jedynym termopadem właśnie był ten na sekcji zasilania i tu moje pytanie. Czy kości VRAM się nie ugotują mając bezpośredni kontakt z radiatorem? I czy nie powinny na nich też być termopady? Temperatury podczas obciążenia w Wiedźminie 3 są w normie tj. 62/63 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 W wielu przypadkach producent rezygnował z efektywniejszego chłodzenia kości pamięci. Spotkałem się z tym wiele razy. Jeśli nie masz zamiaru podkręcać pamięci, to one nie wymagają lepszego chłodzenia. Ja jednak zawsze coś tam podkręcałem, więc kości łączyłem z radiatorem w miarę możliwości. W te temperatury to idą z czujnika i w sumie do póki nie sprawdzisz dodatkowym czujnikiem bezpośrednio z kości, to wiedzieć dokładnie nie będziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4kio Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2020 Hej wszystkim! Jak w tytule można przeczytać mam popsutą kartę GTX980ti ,a mianowicie ma ona wypaloną dziurę po dwóch rezystorach (R172 i R174) Karta po włożeniu do komputera robi zwarcie i nie pozwala go wystartować ... Mam w zamiarze jakoś obejść problem tej wypalonej dziury ale nie wiem w jaki sposób przylutować rezystor smd albo 0ohm link ,bo z tego co wyczytałem to mogę ten rezystor po prostu zastąpić tym "linkiem"<-nie do końca wiem czy to się tak nazywa . Proszę was o jakieś pomysły bądź porady jak się do tego zabrać ... w załączniku daje zdjęcia jak to wygląda. https://drive.google.com/open?id=1ejXw2jhxmX8g0eSFvG8eBeWXs4jYuK9F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blood_brother Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2020 Patrząc na to moim laickim okiem, wygląda na to, że uszkodzeniu uległo kilka warstw PCB co czyni naprawę niemożliwą, bądź nieopłacalną. Ale może ktoś mądrzejszy jeszcze się wypowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strusmig Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 Sama wymiana rezystorów zapewne kompletnie nic ci nie da, bo one nie spaliły się bez powodu. Jestem przekonany, że winny jest całkowicie inny element na karcie (np. jakiś tranzystor, który powoduje zwarcie). Przepływ dużego prądu spowodował uszkodzenie najsłabszego ogniwa - w tym przypadku tych dwóch rezystorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4kio Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Bardzo możliwe że gdy wkładałem kartę do komputera mogłem słabo podpiąć zasilanie 8pin do karty Po próbie odpalenia kompa doszło do zwarcia Edytowane 10 Marca 2020 przez M4kio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strusmig Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Tutaj bardzo podobny temat: https://www.elvikom.pl/grafika-gtx-980ti-prosba-o-identyfikacje-elementu-t55000.html Tutaj identyczna sytuacja, zobacz linki na końcu wypowiedzi tego człowieka: https://www.reddit.com/r/AskElectronics/comments/ahn7ku/graphics_card_pcb_repair/ Dalej: https://www.overclock.net/forum/69-nvidia/1640696-gigabyte-nvidia-gtx-980-titanium-g1-burnt-resistors-please-help-me-identify-values.html https://www.eevblog.com/forum/repair/gigabyte-nvidia-gtx-980-titanium-g1-burnt-resistors/ https://www.reddit.com/r/techsupportgore/comments/b3b5ol/rip_980ti_she_was_always_good_to_me/ https://hardwarebg.com/forum/showthread.php/285583-GB-980ti-G1-Gaming-изгоря?s=ddc14fbd5f070e84f0f276a91486fd66 Bardzo dziwna sprawa ogólnie. Cytat Gigabyte 980Ti G1 Gaming. Burnt r174/r172 Ferrite beads. not caps or resistors. Usually takes out atleast 1 of the 2 mosfets right next to it, the memory voltage controller and pops the pcie fuse. Going through this right now. After researching those are not resistors but ferrite beads. They can be replaced with 0hm links. As others have states mostlikely something else broke with it. In my case my pcie fuse is blown and theres a short on the pcie 12v rail Tak jak mówiłem, ta usterka mogła pociągnąć za sobą 1-2 tranzystory MOSFET i możliwe że wywaliło bezpiecznik od PCI-E (np. po zwarciu na linii 12V). Edytowane 11 Marca 2020 przez strusmig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwapiu Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) Witam. Zastanawiam się nad drobnym upgradem, tj. dokupieniem drugiej karty gtx 970 ( w związku z dobra cena ~ 500zl allegro) i połączenia jej z zainstalowaną mostkiem SLI. Proszę o garść porad dla laika :) Czy ma to sens - podniesie wydajność (cytując za NVIDIA - dwukrotnie) i adekwatnie do kosztu? Upgrade do np. rtx2060 to koszt ~2000zł, vs ~500zł opisywane tu SLI. Czytałem ze podwójny mostek dla 2 kart nie robi żadnej różnicy. Prawda? Chłodzenie. Mam zwykła wieże "be quiet" na procku. Temp. bez podkręcania procesor utrzymuje od 35C do około 60C przy pełnej wydajności. Grafika zaczynając od ~33st.C, w przy pracy na 100% utrzymuje ~80st.C. Nie dziwne wiec ze wszystkie kolejne wersje gtx970 dostawały dodatkowe wentylatory ;) Pytanie: * Czy i jak zwiększy się temp. pracy przy drugiej karcie? Czy jedna wentylując na drugą może je znacznie podgrzać? Może się zmniejszy? * Pomysł na dodatkowe "budżetowe" sposoby ich chłodzenia? * Czy zmiana chłodzenia procesora na wodne i wyprowadzenie ciepła te parę cm dalej od GPU wpłynie istotnie na jej temperaturę? Dysk M2 i protokół PCIe NVMe. Czy ktoś może wskazać mi specyfikację płyty ASUS z170-A względem obsługi kart M2, a dokładnie protokołu M.2 PCIe NVMe? Myślałem o dołożeniu szybkiego dysku, typu HP 512GB M.2 PCIe NVMe EX950, ale nie mogę znaleźć informacji czy moja płyta go obsłuży. Jedyna informacje jaką znalazłem to: "Obsługa 32Gb/s M.2 x 4" czyli ... tak? :) Będę wdzięczny za odpowiedz na którekolwiek z pytań (a zwłaszcza pierwsze : ) Moj sprzet: Płyta ASUS z170-A i7 6700k ~4200Mhz 2x8 DDR4-2400 MHz MSI GeForce GTX970 4096MB 256bit OC Specyfikacje: https://www.x-kom.pl/p/252852-plyta-glowna-socket-1151-asus-z170-a-3xpci-e-ddr4.html https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/products/88195/intel-core-i7-6700k-processor-8m-cache-up-to-4-20-ghz.html https://www.x-kom.pl/p/230667-karty-graficzna-pci-e-msi-geforce-gtx970-4096mb-256bit-oc.html https://www.bequiet.com/pl/cpucooler/688 Edytowane 24 Maja 2020 przez kwapiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 Lepsza jedna karta z 8GB pamięci. W sli ciągle będzie ograniczenie do pamięci z jednej karty. 1 x M.2 x4 Socket 3, *2, z klawiszem M, obsługa nośników pamięci typu 2242/2260/2280/22110 (tryb SATA & PCIE mode)*3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 Skalowanie SLI jest różne , nie w każdym tytule mogą działać oba GPU , czasami może być nawet gorzej niż na 1 karcie . 970 ma tylko obsługę DX11 , RTX ma już DX12 ( i do tego RT choć słabo to działa ) . 6700K może duścić SLI , podobnie jak sama platforma bo przy SLI porty działają w trybie 8x a nie 16x . 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwapiu Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, KaszaWspraju napisał: Lepsza jedna karta z 8GB pamięci. W sli ciągle będzie ograniczenie do pamięci z jednej karty. 1 x M.2 x4 Socket 3, *2, z klawiszem M, obsługa nośników pamięci typu 2242/2260/2280/22110 (tryb SATA & PCIE mode)*3 Dzięki. Nie jestem pewien czy obsługa "PCIE mode" jest tożsama z obsługą PCIe NVMe? 58 minut temu, reyden napisał: Skalowanie SLI jest różne , nie w każdym tytule mogą działać oba GPU , czasami może być nawet gorzej niż na 1 karcie . 970 ma tylko obsługę DX11 , RTX ma już DX12 ( i do tego RT choć słabo to działa ) . 6700K może duścić SLI , podobnie jak sama platforma bo przy SLI porty działają w trybie 8x a nie 16x . Dzięki za odpowiedz! Doczytałem o liniach PCIe w 6700k, faktycznie ma ich 16, wiec karty działały by ew. w trybie 2x8. Jestem zielony w temacie, ale spekulując dalej, czy 2 linie PCIe 3.0 x16, tu działajace 2x8, oznaczało by przepustowość o polowe mniejszą? Jak przy PCIe 2.0 np? Zmierzam do tego, ze w w zalinkowanym artykule, nawet na liniach 2.0, 2 karty w SLI podwajają wynik w 3DMark - czyli dalej "gra warta swieczki" do zabawy w standardzie max dx11? Edytowane 24 Maja 2020 przez kwapiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 zapomnij o sli. weź 1 kartę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 500 zł za taką staroć jak gtx970? Przecież to ma już nabite na liczniku miliony kilometrów. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 rtx 2060 to 2000zł ? nawet 2060 super idzie wziąć taniej........ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaPadzie Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2020 Witam, czy Gigabyte GTX 970 Windforce 3X powinien mieć tryb pasywny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsNeo Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2020 Na stronie producenta nic nie ma o tym więc zapewne nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaPadzie Opublikowano 18 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2020 11 godzin temu, RsNeo napisał: Na stronie producenta nic nie ma o tym więc zapewne nie ma. :O Właśnie dziś sprawdziłem stronę producenta oraz nawet testy na PurePC i nie ma trybu pasywnego W takim razie po którejś aktualizacji (nie wiem nawet czy to kwestia windowsa, biosu płyty głównej czy sterowników karty GPU) magicznie włączył się tryb pasywny, a mam już tę kartę 1.5 roku (używka) i dopiero wczoraj patrząc do wnętrza obudowy zauważyłem, ze jestem w stanie zmniejszyć prędkość wentylatorów do zera. Gdzie wcześniej było to niemożliwe i minimum do jakiego byłem w stanie zejść to ~30% maksymalnej prędkości obrotowej wentylatorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...