B@nita Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2019 Druga rada, podkręcanie tego procka niewiele(praktycznie nic) nie daje i nie ma to sensu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2019 Podkręcania Ryzena 5 :) Dobre sobie :) Testów nie widziałeś ? Weź sobie poczytaj recenzje, żeby się potem głupio nie pytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2019 No oczywiście można bez problemu podkręcić ten procesor do 4.2 GHz na wszystkich rdzeniach - u mnie poszło przy trochę wyższym napięciu, ale nie pamiętam już dokładnie, ile to było. Tylko takie OC niewiele daje, a w niektórych grach czy programach nawet skutek jest odwrotny do zamierzonego. Po wyjściu biosu opartego o Pi 1.0.0.4, gdzie praca procesora w auto jest bardzo bardzo dobra, nie ma sensu podkręcanie. Podkręć sobie pamięci, bo tu można więcej zyskać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2019 Próbuj w okolicach 1.4 V - ustaw na początek 4100 albo nawet 4050 MHz, testuj stabilność, w razie powodzenia dodaj 25-50 MHz przy tym samym napięciu i ponownie testuj. W razie czego znów zwiększ taktowanie i ponowne testy. W teorii AMD mowiło, że 1,45 V jest bezpieczne. Overclocking to żmudne, czasochłonne zajęcie. Najlepiej znależć sweetspot - optymalne OC przy niewygórowanym napięciu i względnie niskich temperaturach. Nie ma sensu dokładać np 0,1 V aby zyskać 100 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2019 4050 to idzie z automatu na wszystkich rdzeniach w trybie boost. U mnie chyba właśnie musiałem dać 1.45V, żeby było stabilnie na 4.2 GHz. Ale tak, jak wspominałem wcześniej, nie daje to przyrostu wydajności względem ustawienia auto na najnowszym biosie. No i niepotrzebnie procek też ma podawane stale takie napięcie i taktowanie, bo przy oglądaniu filmów czy przeglądaniu neta nie jest to potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastablasta32 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2019 panowie pobawcie sie troche w ustawieniach wiatraka .moj ustawilem na 60 % szybkosci na pozionie 70 stopni celcjusza .i juz nie wariuje jak reka odjol .a temperatura na booscie utrzymuje sie 65-70 .pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Witam. Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat. Czy warto inwestować w 3700X do codziennej pracy biurowej i grania w najnowsze produkcje na najwyższych detalach? Komputer nigdy nie będzie wykorzystywania do pracy typu rendering. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) 6 vs 8 rdzeni [skoro nowe konsole maja mieć po 8 rdzeni to chyba jasne co będzie przyszłością w grach] Edytowane 1 Stycznia 2020 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Pytanie, czy te ponad 600 zł różnicy nie lepiej przeznaczyć na coś, co lepiej wykorzystasz - lepsza grafika czy szybki dysk M.2. Bo zwykły 3600 w większości zadań będzie wystarczający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Ok, to zadam pytanie inaczej aby uzmysłowić sobie temat. W jakich zastosowaniach 3700X pokazałby swoją przewagę nad 3600X przy zachowaniu takiej samej pozostałej specyfikacji komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2020 Będzie miał przewagę tam, gdzie będzie wykorzystywał 8 rdzeni i 16 wątków, czyli przykładowo podczas konwertowania/obróbki video, tworzenia video z pokazem slajdów, pakowania/wypakowywania i w wszelkiej maści bardziej zaawansowanych programach graficznych do bardziej profesjonalnej obróbki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spythere Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2020 Ludzie, nie siejcie fermentu że się nie da i/lub nic to nie daje. Naczytaliście się początkowych testów/poradników zaraz po premierze które właśnie propagowały takie historie. PBO i Auto OC ma niewielki wzrost wydajności ale już Manual OC z offset bądź overdrive może podbić wydajność o 4-6%... przy zachowaniu niższych temperatur. Niestety jak do tej pory nie trafiłem na rzetelny poradnik podkręcania na płytach MSI... (wszyscy na asusach jadą bo im pewnie płaci za pokazywanie takich płyt). Ja u siebie ustawiłem manual oc all core: 43.25 napięcie na sztywno: 1.325 V Cinebench20: 3891 temperatura: 68 C (AIO) Czekam na jakiś poradnik z płytą MSI i Ryzenem 5 3600 :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2020 https://www.techpowerup.com/review/1usmus-custom-power-plan-for-ryzen-3000-zen-2-processors/2.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 może podbić wydajność o 4-6%..." - bauahahahahahahaha - no faktycznie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparti Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Witam. U mnie bylo tak : Przerzuciłem się z Rayzena 3 1200 na Ryzena 5 2600x. Na starym procku było wszystko ok - wentylator chodził cicho. posiadam chłodzenie Arctic Freezer Xtreme. Gdy wsadziłem nowego procka wentylator zaczoł szaleć, gdy tylko procesor troszke został obciążony wskakiwał na wysokie obroty np. otwarcie strony internetowej. Myślałe na początku że chlodzenie padło i włożyłem boxowe od AMD chłodzenie i nadal to samo.Pozmianie na tryb cichy w biosie nic nie dawało rezultatów. Pomogło wgranie starszego biosu płyty głównej. Posiadam płyte od Gigabyta GA-A320M-S2H. Miałem wgrany najnowszy bios F50 po zmianie biosu na F20 problem ustał. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Temat dotyczy 3600. Wyżej ktoś napisał już rozwiązanie. Trzeba pogrzebać w ustawieniach prędkości wiatraka i to wszystko. Ostatnio złożyłem kompa na 3700x i tak fabryczne chłodzenie jest dużo wydajniejsze, ale niestety też głośne i ma skoki prędkości przy bzdurach, czyli odpaleniu przeglądarki, czy jakiegoś programu. Też trzeba było ustawić prędkości w biosie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khael Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 zależy jaką sztukę się trafi, u mnie na auto wbija w takim bf5 do 4050mhz i napięciu 1,35v (auto), a na sztywno dałem mu 4200mhz i 1,3v, więc jest i chłodniej i mniejsze zużycie prądu i procka no i większa wydajność piszą po forach , żeby nie przekraczać 1,35v , bo następuje degradacja :D - przy każdym napięciu następuje degradacja, czy to 1,4v czy 1,25v, chodzi o kwestie czasu, procesor nie jest wieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Sprawdziłeś np w grach czy jest więcej FPS po takim OC? Jeśli OC dotyczy jedynie podniesienia na stałe taktowania do poziomu, na którym cztery rdzenie powinny pracować na takim taktowaniu w trybie Turbo, nie w każdym wypadku przynosi korzyści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khael Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 @up nie, tak sobie dla hecy podniosłem , zeby sie na forum pochwalić :) tu masz o 150mhz więcej na każdym rdzeniui wątku, nie dla jednego, w takim bf5 minimalny fos skoczył ze 100-110 do 125-130 na tych najcięższych mapach 64 osobowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie z automatu wskakuje taktowanie na 4.2 na przynajmniej czteru rdzeniach jednocześnie. Robiłem OC na stałe 4.2 na początku, gdy bios jeszcze nie potrafił dobrze zarządzać trybem Turbo i wtedy to miało sens. Teraz nie mam znaczącej różnicy czy OC, czy auto. Ps. Dlaczego Tomahawk nie daje mi ustawić niższego Cl dla pamięci, niż 18? Wpisuje 17 i po ponownym uruchomieniu mam dalej 18. Tyczy się to tylko parametru Cl. Pozostałe wartości się zapamiętują... Edytowane 24 Stycznia 2020 przez wysio nowe pamięci i ich ustawienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam. Jako, że jestem zupełnie świeżym użytkownikiem Ryzena 5 1600 AF i w ogóle platformy od AMD mam pytanie. Do jakiej częstotliwości w trybie turbo dobija wzmiankowany Ryzen? Wg tego co wyczytałem to jest to max 3.6 GHz. U mnie, zarówno pod menadżerem zadań z Windows 10, jak i HWMonitor pokazuje, że procesor (nie podkręcony) wbija na 3980 MHz. Jakiś ewenement czy to norma? Druga sprawa - na ile można podkręcić pamięci? Mam ze starej platformy (B250, G4560) 2x8 GB RAM od GOODRAM, o częstotliwości 2400 MHZ. W tej chwili stabilnie działają na 2733 MHz(chyba to taka wartość, nie jestem pewien, wiem, że na pewno powyżej 2700 MHz). Próbować kręcić je dalej? Jakie jest ryzyko uszkodzenia pamięci w wyniku zbyt wysokiego przetaktowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Pamięci powinieneś spróbować na 3200MHz, co do procesora to ten model tak ma jak ma temp w okolicach 50 stopni to boost działa wyżej, mam tak samo u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. W sumie ciekawe, że na stockowym chłodzeniu mój procesor jeszcze nie przekroczył 50 st. C. Max jak na razie to 48 st. żeby było ciekawiej, to teraz procesor leciał na 3994 MHZ :) . Spróbuję podkręcić pamięci nieco bardziej, aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby z 2400 dało radę dojść na 3200 MHZ. P.S. Jak na razie pamięci ze standardowych 2400 MHZ spokojnie działają na 3000 MHz. Chyba nieźle, 600 MHz więcej :) Edytowane 25 Lutego 2020 przez biggos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Użyj Ryzen DRAM Calculator pokaże Ci jakie masz maks wartości dla twoich pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Jeszcze pytanie odnośnie aktualizacji BIOS na tej płycie głównej. Na stronie AsRocka, przy plikach BIOS do pobrania jest taki komunikat: *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system. *Before updating this BIOS, please also read the description in previous BIOS version. I teraz nie wiem, czy aktualizować BIOS czy nie (boję się problemów po aktualizacji). Sam mam wgrany BIOS 3.50, chciałbym zainstalować nowszą wersję BIOS, 3.90. Zmieniłem pamięci na Goodram Irdm Pro 3600 i mam problemy z utrzymaniem stabilnej pracy pamięci powyżej 3333 MHz. Być może nowsza wersja AGESA pomoże. Edytowane 5 Marca 2020 przez biggos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Pytanie do posiadaczy 3700/3800/3900/3950 bo zakładam, że każdy z 3600 robi oc all core :) Na jakich ustawieniach PBO macie najlepsze wyniki? Próbowałem różne tryby Enhanced, PBO +200 i na razie najlepiej wychodzi na zwykłym PBO Auto z offsetem -0,05V. Ale w CB20 boostuje wtedy ok 4000-4050 all core na 12 jajkach Edytowane 3 Marca 2020 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevilek Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Siemanko Wszystkim! Zwracam się z prośbą o doradzenie, który z procesorów byłby najlepszy wydajnościowo pod względem całego komputera i jego wszystkich podzespołów. Niżej przedstawiam sytuację. Obecnie śmigam, chyba od 12 lat na takich oto składnikach (Asus P7P55D, Intel i5-750, 8GB DDR 3). Jakiś czas temu zakupiłem kartę graficzną MSI GTX 1060 3GB z widokami na zmianę całej budy tylko nieco w późniejszym terminie. Obecnie zastanawiam się nad dwiema płytami głównymi: (ale to nie jest problem) https://proline.pl/msi-b450m-mortar-max-am4-p1381793 https://proline.pl/msi-b450-tomahawk-max-am4-p1374611 i obojętnie na jaką padnie wybór dobiorę albo Ryzena 7 2700 albo Ryzena 5 3600 - oczywiście dorzucam 16gb ramu I tu zwracam się do Was drodzy znawcy (ja niestety - jak widzicie na czym śmigam - trochę wypadłem z biznesu :D) który procesor byłby najlepszy, bo zależy mi na tym, żeby cały komputer, biorąc pod uwagę karte graficzną i ram był idealnie wyważony wydajnościowo. Żebym nie miał ponownie sytuacji, że karta jest za wolna na ten procek albo odwrotnie. Sprawa wygląda tak, ze jest to moja ostatnia zmiana komputera (przynajmniej takie jest zalozenie, bo lata niestety leca i czlowiek poswieca czas i pieniadze innym osobom/rzeczom). Mam nadzieje ze sformułowane pytanie nie jest goopie i wydaje sie zasadne. Wiem, że w tym momencie moja grafa zapewne nie jest wykorzystywana w 100%, a procek tak. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 A do jakiego zastosowania te ryzenki? do gier 3600, do zastosowań pół-profesjonalnych 2700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ale optymalnie do czego ma być wykorzystany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Jak wyżej . Do czego używasz kompa - gry czy coś innego bardziej wymagającego ? Gry - R5 3600 Praca w sofcie CAD/CAM , przy tworzeniu i edycji grafiki 2D/3D czy tworzeniu/edycji A/V - R7 2700 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...