Skocz do zawartości
radiergummi

Intel LGA1151 - Intel Core 8 / 9 GEN (Coffee Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, mrcszyman napisał:

Ja bym się upewnił, czy chłodzenie jest aby na pewno dobrze założone plus czy pasta została prawidłowo zaaplikowana/rozprowadzona. Wentylator kręci się chociaż (mogłeś zapomnieć podłączyć cpu fan)? 

Wszystko jest tak jak powinno być, sprawdzałem wszystko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki nie są złe, ale jednak za wysokie.

W grach będzie chłodniej i bezpiecznie.

Jakie masz napięcie Vcore dla procesora ?

Jeżeli w biosie masz ustawiony automat dla Vcore, wejdź do niego i ustaw manualnie na 1.20Volt i zatwierdź.

wykonaj jeszcze raz ten sam test i daj fotkę na forum.

Tylko tak ustaw tabelkę z Hwmonitora, żeby było widać napięcie procesora, a nie Vid procesora - u mnie jest to pokazane.

EDIT: radiator parzy w palce, gdy temperatura osiąga 80stC ?

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermalright HR-02 Macho. Ma cichy wentylator i trzyma dobre temperatury na niskich obrotach. Dopiero na wysokich obrotach traci do konkurencji wartej ~300zł.

Możesz poszukać używki na OLX/allegro za około 100zł. Jeśli będzie brakować zestawu montażowego to pisz do Thermalright, gdzie to można kupić.

Co do temperatur to ten Arctic Freezer 7 to bieda chłodzenie, do tego procka za słabe. Sprawdź czy się rozkręca do tych swoich 2500RPM. Jeśli nie to podnieś obroty w BIOSie do czasu wymiany radiatora.

Możesz też obniżyć Vcore i taktowanie tymczasowo, by obniżyć temperatury albo zwyczajnie w Windowsie w planie zasilania ustawić maksymalną wydajność procesora na np. 50%.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Nemayu napisał:

Thermalright HR-02 Macho. Ma cichy wentylator i trzyma dobre temperatury na niskich obrotach. Dopiero na wysokich obrotach traci do konkurencji wartej ~300zł.

Możesz poszukać używki na OLX/allegro za około 100zł. Jeśli będzie brakować zestawu montażowego to pisz do Thermalright, gdzie to można kupić.

Bez sensu wydatek ostatnio za 140zł w Sferisie był Arctic Freezer 34 eSports Duo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Michikun napisał:

Bez sensu wydatek ostatnio za 140zł w Sferisie był Arctic Freezer 34 eSports Duo.

P14 dziwnie rezonują, gdzieś w łożysku nawet poza obudową i są strasznie irytujące. Te droższe możliwe, że też.

Macho wydajniejszy i jeśli kupi używkę to i tańszy, a co do zużycia wentylatora to mam TY-147 już z 7 lat i działa tak cicho jak działał.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, leven napisał:

Wyniki nie są złe, ale jednak za wysokie.

W grach będzie chłodniej i bezpiecznie.

Jakie masz napięcie Vcore dla procesora ?

Jeżeli w biosie masz ustawiony automat dla Vcore, wejdź do niego i ustaw manualnie na 1.20Volt i zatwierdź.

wykonaj jeszcze raz ten sam test i daj fotkę na forum.

Tylko tak ustaw tabelkę z Hwmonitora, żeby było widać napięcie procesora, a nie Vid procesora - u mnie jest to pokazane.

EDIT: radiator parzy w palce, gdy temperatura osiąga 80stC ?

Właśnie w grach jest nieciekawie. Przykładowo przy AC Odyssey temperatury maksymalne ocierały się o 100 :(

Vcore - auto

Radiator gorący..

Z napięciem przetestuję w domu. Z tym, że ustawienie wartości na sztywno będzie skutkowało negatywnie w idle ? Bo w stanie spoczynku widziałem, że spadało poniżej 1. 

Edytowane przez kilerfcb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak radiator gorący, to znaczy, że ciepło poprawnie jest przekazane z CPU do chłodzenia.

Czyli masz za wysokie napięcie Vcore i od tego zacznij.

Dobranie najniższego stabilnego napięcia do pracy w obciążeniu, będzie wymagać czasu i wytrwałości, ale będzie się opłacało, bo można w ten sposób zbić nawet do kilkunastu stC.

U mnie automat podawał około 1.34 Volt Vcore i temperatury były wysokie.

teraz mam 1.15Volt Vcore i jest o wiele chłodniej.

Co do IDLE, to się pomyśli, może bios dobrze poprowadzi offset ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc wygląda to tak. Ustawiłem 1.2V i zegary default. Temperatury "znośne". Co trzeba ustawić aby napięcie w IDLE samo się regulowało ? Mam MSI MAG Z390 Tomahawk. 

Druga sprawa czy inwestując w chłodzenie SilentiumPC Navis RGB 240 przy takich ustawieniach będę w stanie osiągnąć mniej więcej 60 stopni ?

3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam zestaw tj jak ponizej

MSI b365 PRO VDH / i5 9400f/ GTX 1660 / 2x8b Ballistix 3000 cl 15 / SSD zwykly

mam taki problem w AC Origins ze gra dziala super plynnie w ustawieniach na maxa ale co jakis czas mam zgrzyty i zamrozenie ekranu 1-3s po czym wszystko wraca do normy i jest stale 60fps

ktos jakis pomysl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sadze ze jest to spowodowane doczytywaniem bo dzieje sie to rowniez w miejscach gdzie spedzam wiecej czasu

vram żera ~ 4gb 2,7gb , a karta ma 6 gb

CPU jest caly czas na 100% tj 3905 mhz wg wskazan afterburnera

moze ktos mial podobne doswiadczenia z ta gra i sie podzieli jak to rozwiazal

Edytowane przez tosiaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Origins to jest wirus procesorowy.9400f to "jedynie" 6 rdzeni,i to zablokowane.Płyta bez jakiegokolwiek chłodzenia na vrmach.

Coś mi tu śmierdzi że akurat dzieje ci się to w Origins.

Spróbuj ustawić sobie fps limit w grze na jakieś 40 klatek i zobacz co się dzieje.

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co ma sprawdzic te 40 klatek ?

to nie jest tak ze to sie dzieje caly czas sa momenty ze w ogole tego nie ma , a sa ze dzieje sie tak co chwile , nie wiem od czego to zalezy i ciezko sprawdzic przy jakim klatkarzu to sie dzieje... zreszta ciezko sie grac jak sie zmieni z 60 na 45 fpsow :P

dlatego pytalem o podobne doswiadczenia z ta gra ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie aby to procesor był tu za słaby, bez przesady. PPC robił ostatnio testy 1660 super i między innymi był identyczny(prawie) zestaw jak tosiaczka i nie sądze aby tam aż takie cyrki mieli.

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/nvidia_geforce_gtx_1660_super_premierowy_test_karty_graficznej?page=0,4

A w tle coś nie łazi? Jakiś zbędny program? Po zmniejszeniu detali dalej takie cyrki?

Edytowane przez B@nita
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, spotkałem się z opinią że i5 8400 wypada w RDR2 znacznie gorzej w porównaniu z i7 8700K. Różnica wynosi około 50% na rzecz i7. Jak z tym jest u Was? Utrudnia to płynną i komfortową rozrywkę na i5 8400? Znalazłem taki test, ale ciekawy jestem jakie macie odczucia. Warto mając tą i5 kupić RDR2?

uVLNF9YKuYooUGe48PAMpG-650-80.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, radiergummi napisał:

Ten filmik jest nieaktualny, bo w najnowszym update można dodać do parametrów startowych komendę, która załatwia sprawę nawet na 4 rdzeniowych CPU.

Ooo... nic o tym nie wiem. W takim razie było by dobrze jak bym zyskał te 20-25 klatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jaka płytę pod tego proca? Myślałem nad MSI Z370-A PRO, ale szczerze mówiąc nie wiem czy nie można wyrwać czegoś innego, może tańszego? Nie planuje robić OC, nie znam się na tym i mnie to nie kręci, podstawowa jakość mi wystarczy...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj , że Z370 musi mieć aktualny bios do 9 generacji CPU .

Tanio: https://proline.pl/gigabyte-h310m-s2h-2-0-ddr4-1151-p1353050 - ram max 2666 [MHz]

By szybszy ram działał poprawnie potrzeba płyty na chipsecie Z390 ( lub Z370 ale z aktualnym biosem ) :

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-z390-p-5625279/

Edytowane przez Phill76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zmieniam procesor z i5 2500K albo na:

- Ryzen 5 3600

albo na i5 9600kf i tu pytanie o możliwości OC.

Czy jest różnica między K a KF ? Czytałem gdzieś, że KF  to wadliwe zablokowane GPU z K ( czyli niby to samo ).

Czy łatwo jest osiągnąć na płycie za ok 550 zł i chłodzeniu Fortis 3    5.0 Ghz ? Czy to raczej kosmos i rzeczywiste wartości to 4,7-4,8 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, tesel napisał:

zawsze sprawdź na stronie producenta

[coś kojarzę że na b365 powinny chodzić bez niczego]

W proponowanych zestawach znalazłem taką płytę 

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b365m-d3h-6152502/

według tego co jest napisane na stronie producenta to na podstawowym biosie (poprawcie mnie jeśli się mylę) powinny chodzić procesory 9 generacji 

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B365M-D3H-rev-10#support-cpu

problem w tym, że płyta ta ma maksymalnie do 2666mhz, z tego co sprawdzałem to ramy 3200 potrafią w grach wyciągać do 10-15 fpsów więcej, ciekawie wygląda płyta którą wysłał Phill76 tj: https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-z390-p-5625279/

ewentualnie coś takiego https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z390-a-pro-4142447/ , jak myślicie warto dopłacić do lepszej płyty (z większymi możliwościami) na dobrą sprawę asus jest droższy tylko o 100zł..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi