kilerfcb Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 6 godzin temu, mrcszyman napisał: Ja bym się upewnił, czy chłodzenie jest aby na pewno dobrze założone plus czy pasta została prawidłowo zaaplikowana/rozprowadzona. Wentylator kręci się chociaż (mogłeś zapomnieć podłączyć cpu fan)? Wszystko jest tak jak powinno być, sprawdzałem wszystko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) Wyniki nie są złe, ale jednak za wysokie. W grach będzie chłodniej i bezpiecznie. Jakie masz napięcie Vcore dla procesora ? Jeżeli w biosie masz ustawiony automat dla Vcore, wejdź do niego i ustaw manualnie na 1.20Volt i zatwierdź. wykonaj jeszcze raz ten sam test i daj fotkę na forum. Tylko tak ustaw tabelkę z Hwmonitora, żeby było widać napięcie procesora, a nie Vid procesora - u mnie jest to pokazane. EDIT: radiator parzy w palce, gdy temperatura osiąga 80stC ? Edytowane 22 Lipca 2019 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) Thermalright HR-02 Macho. Ma cichy wentylator i trzyma dobre temperatury na niskich obrotach. Dopiero na wysokich obrotach traci do konkurencji wartej ~300zł. Możesz poszukać używki na OLX/allegro za około 100zł. Jeśli będzie brakować zestawu montażowego to pisz do Thermalright, gdzie to można kupić. Co do temperatur to ten Arctic Freezer 7 to bieda chłodzenie, do tego procka za słabe. Sprawdź czy się rozkręca do tych swoich 2500RPM. Jeśli nie to podnieś obroty w BIOSie do czasu wymiany radiatora. Możesz też obniżyć Vcore i taktowanie tymczasowo, by obniżyć temperatury albo zwyczajnie w Windowsie w planie zasilania ustawić maksymalną wydajność procesora na np. 50%. Edytowane 22 Lipca 2019 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 3 minuty temu, Nemayu napisał: Thermalright HR-02 Macho. Ma cichy wentylator i trzyma dobre temperatury na niskich obrotach. Dopiero na wysokich obrotach traci do konkurencji wartej ~300zł. Możesz poszukać używki na OLX/allegro za około 100zł. Jeśli będzie brakować zestawu montażowego to pisz do Thermalright, gdzie to można kupić. Bez sensu wydatek ostatnio za 140zł w Sferisie był Arctic Freezer 34 eSports Duo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) 8 minut temu, Michikun napisał: Bez sensu wydatek ostatnio za 140zł w Sferisie był Arctic Freezer 34 eSports Duo. P14 dziwnie rezonują, gdzieś w łożysku nawet poza obudową i są strasznie irytujące. Te droższe możliwe, że też. Macho wydajniejszy i jeśli kupi używkę to i tańszy, a co do zużycia wentylatora to mam TY-147 już z 7 lat i działa tak cicho jak działał. Edytowane 22 Lipca 2019 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilerfcb Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, leven napisał: Wyniki nie są złe, ale jednak za wysokie. W grach będzie chłodniej i bezpiecznie. Jakie masz napięcie Vcore dla procesora ? Jeżeli w biosie masz ustawiony automat dla Vcore, wejdź do niego i ustaw manualnie na 1.20Volt i zatwierdź. wykonaj jeszcze raz ten sam test i daj fotkę na forum. Tylko tak ustaw tabelkę z Hwmonitora, żeby było widać napięcie procesora, a nie Vid procesora - u mnie jest to pokazane. EDIT: radiator parzy w palce, gdy temperatura osiąga 80stC ? Właśnie w grach jest nieciekawie. Przykładowo przy AC Odyssey temperatury maksymalne ocierały się o 100 :( Vcore - auto Radiator gorący.. Z napięciem przetestuję w domu. Z tym, że ustawienie wartości na sztywno będzie skutkowało negatywnie w idle ? Bo w stanie spoczynku widziałem, że spadało poniżej 1. Edytowane 22 Lipca 2019 przez kilerfcb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 Jak radiator gorący, to znaczy, że ciepło poprawnie jest przekazane z CPU do chłodzenia. Czyli masz za wysokie napięcie Vcore i od tego zacznij. Dobranie najniższego stabilnego napięcia do pracy w obciążeniu, będzie wymagać czasu i wytrwałości, ale będzie się opłacało, bo można w ten sposób zbić nawet do kilkunastu stC. U mnie automat podawał około 1.34 Volt Vcore i temperatury były wysokie. teraz mam 1.15Volt Vcore i jest o wiele chłodniej. Co do IDLE, to się pomyśli, może bios dobrze poprowadzi offset ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilerfcb Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 A więc wygląda to tak. Ustawiłem 1.2V i zegary default. Temperatury "znośne". Co trzeba ustawić aby napięcie w IDLE samo się regulowało ? Mam MSI MAG Z390 Tomahawk. Druga sprawa czy inwestując w chłodzenie SilentiumPC Navis RGB 240 przy takich ustawieniach będę w stanie osiągnąć mniej więcej 60 stopni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilerfcb Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Kupiłem Navisa 280 RGB i nie ma o czym dyskutować. Na standardowych taktowaniach w np AC Odyssey temperatura skacze między 50-60 stopni. Bez zmiany napięć itp itd. Będę testował OC i zobaczymy jakie będą temp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiaczek Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 witam mam zestaw tj jak ponizej MSI b365 PRO VDH / i5 9400f/ GTX 1660 / 2x8b Ballistix 3000 cl 15 / SSD zwykly mam taki problem w AC Origins ze gra dziala super plynnie w ustawieniach na maxa ale co jakis czas mam zgrzyty i zamrozenie ekranu 1-3s po czym wszystko wraca do normy i jest stale 60fps ktos jakis pomysl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Gra doczytuje mapę , lub jesteś na granicy limitu Vram karty ... Pomysł = Sprawdzić ile Vram zżera gra w danej lokalizacji i ew. "zdjąć" trochę detali . Edytowane 29 Października 2019 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiaczek Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) nie sadze ze jest to spowodowane doczytywaniem bo dzieje sie to rowniez w miejscach gdzie spedzam wiecej czasu vram żera ~ 4gb 2,7gb , a karta ma 6 gb CPU jest caly czas na 100% tj 3905 mhz wg wskazan afterburnera moze ktos mial podobne doswiadczenia z ta gra i sie podzieli jak to rozwiazal Edytowane 29 Października 2019 przez tosiaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Origins to jest wirus procesorowy.9400f to "jedynie" 6 rdzeni,i to zablokowane.Płyta bez jakiegokolwiek chłodzenia na vrmach. Coś mi tu śmierdzi że akurat dzieje ci się to w Origins. Spróbuj ustawić sobie fps limit w grze na jakieś 40 klatek i zobacz co się dzieje. Edytowane 29 Października 2019 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiaczek Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 ale co ma sprawdzic te 40 klatek ? to nie jest tak ze to sie dzieje caly czas sa momenty ze w ogole tego nie ma , a sa ze dzieje sie tak co chwile , nie wiem od czego to zalezy i ciezko sprawdzic przy jakim klatkarzu to sie dzieje... zreszta ciezko sie grac jak sie zmieni z 60 na 45 fpsow :P dlatego pytalem o podobne doswiadczenia z ta gra .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) zmniejszyć użycie cpu bo pewnie gra go gniecie jak ci się zacznie dziać to spróbuj ograniczyć i pograć chwilę czy dalej jest problem. Edytowane 29 Października 2019 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Wątpie aby to procesor był tu za słaby, bez przesady. PPC robił ostatnio testy 1660 super i między innymi był identyczny(prawie) zestaw jak tosiaczka i nie sądze aby tam aż takie cyrki mieli. https://www.purepc.pl/karty_graficzne/nvidia_geforce_gtx_1660_super_premierowy_test_karty_graficznej?page=0,4 A w tle coś nie łazi? Jakiś zbędny program? Po zmniejszeniu detali dalej takie cyrki? Edytowane 29 Października 2019 przez B@nita 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Witajcie, spotkałem się z opinią że i5 8400 wypada w RDR2 znacznie gorzej w porównaniu z i7 8700K. Różnica wynosi około 50% na rzecz i7. Jak z tym jest u Was? Utrudnia to płynną i komfortową rozrywkę na i5 8400? Znalazłem taki test, ale ciekawy jestem jakie macie odczucia. Warto mając tą i5 kupić RDR2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Red Dead Redemption 2 PC CPU Analysis: Is It Game Over For Quad-Core Processors? 6 wątków zaczyna nie wyrabiać i ma troszkę większe dropy w mieście niż 12 wątków ale nadal można normalnie grać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2019 Ten filmik jest nieaktualny, bo w najnowszym update można dodać do parametrów startowych komendę, która załatwia sprawę nawet na 4 rdzeniowych CPU. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2019 6 minut temu, radiergummi napisał: Ten filmik jest nieaktualny, bo w najnowszym update można dodać do parametrów startowych komendę, która załatwia sprawę nawet na 4 rdzeniowych CPU. Ooo... nic o tym nie wiem. W takim razie było by dobrze jak bym zyskał te 20-25 klatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemusielski Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2019 Witam, Jaka płytę pod tego proca? Myślałem nad MSI Z370-A PRO, ale szczerze mówiąc nie wiem czy nie można wyrwać czegoś innego, może tańszego? Nie planuje robić OC, nie znam się na tym i mnie to nie kręci, podstawowa jakość mi wystarczy... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Pamiętaj , że Z370 musi mieć aktualny bios do 9 generacji CPU . Tanio: https://proline.pl/gigabyte-h310m-s2h-2-0-ddr4-1151-p1353050 - ram max 2666 [MHz] By szybszy ram działał poprawnie potrzeba płyty na chipsecie Z390 ( lub Z370 ale z aktualnym biosem ) : https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-z390-p-5625279/ Edytowane 26 Listopada 2019 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiewioRx Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 Witam Zmieniam procesor z i5 2500K albo na: - Ryzen 5 3600 albo na i5 9600kf i tu pytanie o możliwości OC. Czy jest różnica między K a KF ? Czytałem gdzieś, że KF to wadliwe zablokowane GPU z K ( czyli niby to samo ). Czy łatwo jest osiągnąć na płycie za ok 550 zł i chłodzeniu Fortis 3 5.0 Ghz ? Czy to raczej kosmos i rzeczywiste wartości to 4,7-4,8 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 Procki z F na końcu nie posiadają zintegrowanej grafiki, to jedyna różnica. Na morelach jest(był wczoraj) z kodem ( 8YHN4) za 750zł do wyrwania, fajna cena. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiewioRx Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 A wiesz może jak z kręceniem na 5.0Ghz ? Tylko wybrane modele ( np 1 na5 ) ? Ciągle biję się czy iść w I5 9600KF czy Ryzena. Z tego co widzę to Jest i5 9600kf OC > ryzen 5 3600 > i5 9600kf. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemusielski Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 Czyli mam rozumieć że pewniakiem do pewnego działania i aktualnego biosa będą płyty z z390? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 16 minut temu, Przemusielski napisał: Czyli mam rozumieć że pewniakiem do pewnego działania i aktualnego biosa będą płyty z z390? Dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 zawsze sprawdź na stronie producenta [coś kojarzę że na b365 powinny chodzić bez niczego] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemusielski Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2019 19 minut temu, tesel napisał: zawsze sprawdź na stronie producenta [coś kojarzę że na b365 powinny chodzić bez niczego] W proponowanych zestawach znalazłem taką płytę https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b365m-d3h-6152502/ według tego co jest napisane na stronie producenta to na podstawowym biosie (poprawcie mnie jeśli się mylę) powinny chodzić procesory 9 generacji http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B365M-D3H-rev-10#support-cpu problem w tym, że płyta ta ma maksymalnie do 2666mhz, z tego co sprawdzałem to ramy 3200 potrafią w grach wyciągać do 10-15 fpsów więcej, ciekawie wygląda płyta którą wysłał Phill76 tj: https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-z390-p-5625279/ ewentualnie coś takiego : https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z390-a-pro-4142447/ , jak myślicie warto dopłacić do lepszej płyty (z większymi możliwościami) na dobrą sprawę asus jest droższy tylko o 100zł.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...