Skocz do zawartości
ponga1337

NVIDIA GeForce RTX 2000 / RTX 2000 Super (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Instalowałem już ten program, ustawiłem krzywą 2x40,50 i 60 obrotów zawsze ten jeden zerwał się ze smyczy.W czym by miał mi pomóc format, jeżeli system był stawiany w zeszłym tygodniu.

Jest szansa że płyta główna jakoś zle współpracuję z kartą?

Edytowane przez SlipknoT1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź wtyczkę od wentylatorów na karcie graficznej. Odłącz i podłącz z powrotem. Złap wentylator za rotor i pociągnij lekko parę razy jakbyś chciał wyjąc wentylator, za każdym razem wentylator niech będzie w innej pozycji.

Jeśli nie pomoże to:
Pobierz DDU, odłącz internet, odinstaluj sterowniki i wszystkie programy od karty graf., w trybie awaryjnym użyj DDU, po restarcie PC wgraj inną wersję sterowników nvidia niż masz teraz.

Wg mnie karta graficzna przestaje otrzymywać sygnał o prędkości wentylatora, więc uznaje 0RPM i przyspiesza go żeby wystartował i jak zaskoczy to go spowalnia. Sprawdź w związku z tym też czy wentylator o coś nie zahacza.

Z tego co kojarzę EVGA chwaliła się, że wentylatory u niej sterowane są niezależnie. Jeden od temperatury rdzenia, a drugi od temperatury sekcji zasilania, stąd jeden wariuje, a drugi działa normalnie.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, lws napisał:

Do karty graficznej zainstaluj od EVGA

https://www.evga.com/precisionx1/

ustaw wentylatory (krzywej) i obserwuj zmiany

Jeżeli będzie bez zmian zrób format jak i to nie pomoże to reklamuj kartę,ale moim zdaniem krzywa ustawiona w.w programie powinna pomóc.

Oj kolego, chyba pół litra dobrej vodki ci się należy, twój sposób pomógł bo przetestowałem teraz inne ustawienie krzywej i wiatrak podczas grania nie pyskuje. Nie miej jednak grafa chłodzenie chyba i tak jest lekko rozchwiane, bo nie powinno być takich problemów, powinny domyślnie działać normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slot niżej nie ma nic wspólnego z wentylatorami karty gdyż te są podłączone do płyty GPU.Ale obserwuj co dalej.

Co to za model karty i czy ma tryb  chłodzenia pasywnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy twój problem jest podobny do tego :

Spróbuj panel sterowania,opcje zasilania na zrównoważone a działanie przycisków zasilania odhacz szybkie uruchamianie,uśpij i hibernacja (restart).

Sprawdź również tryb aktywny i napisz jak jak zachowują się wentylatory.Najlepiej gdybyś nagrał krótki materiał z problemem,bardzo dużo jest podobnych problemów z wentylatorami i nie każde kwalifikują się od razu na serwis.Może być tak że kontroler wentylatorów wariuje ale chcę sprawdzić tryb aktywny najpierw,sprawdź to i napisz jak działa.

Co do twojego pytania,płyta tj pisałem nie ma nic wspólnego z wentylatorami na karcie graficznej.Karta dostaje zasilanie a ta steruje sobie wentylatorami.Nie spotkałem się nigdy żeby płyta główna ingerowała w chłodzenie gpu.

To że idzie w dolnym slocie na razie to obserwuj bo może to być loteria.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie to dziwi.Sprawdziłeś może miernikiem czy zasilacz trzyma napięcia w normie? jak nie to sprawdź z czystej ciekawości bo wierzyć mi się nie chce,ze powodem jest zasilacz.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczor,

zamierzam zupgradowac karte graficzna, ale nei wiem czy moj zasilacz da rade.

Moj obecny set-up R5 2600, 1050ti, 16GB ram 3200mhz, zasilacz bequiet pure power 9  ten - https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-9-500w-bn267-868434/

Mam zamiar zmienic karte graf. na rtx 2060 i stad moje pytanie, czy ten zasilacz wystarczy do takiego zestawu? Czy jednak bede musial wymienic?

Dziekuje za pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, remoinera napisał:

Dobry wieczor,

zamierzam zupgradowac karte graficzna, ale nei wiem czy moj zasilacz da rade.

Moj obecny set-up R5 2600, 1050ti, 16GB ram 3200mhz, zasilacz bequiet pure power 9  ten - https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-9-500w-bn267-868434/

Mam zamiar zmienic karte graf. na rtx 2060 i stad moje pytanie, czy ten zasilacz wystarczy do takiego zestawu? Czy jednak bede musial wymienic?

Dziekuje za pomoc!!

Do tego zasilacza możesz podłączyć 2060super / 8600K i kręcić wszystko łącznie z ram i nic mu nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po to, że zrzucić z wiatraków zbędny kurz? Sam dobrze tego nie wiem, ale tak mi się wydaje myśląc łopatologicznie ;) . Raczej nic z tym nie zrobisz, bo sterowanie kartą jest możliwe dopiero po załadowaniu systemu wraz ze sterownikiem. Pewnie edycja biosu karty by pomogła, ale czy dziś takie rzeczy się jeszcze robi, tego nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele kart różnych producentów ma przypadłość rozpędzanie wentylatorów na krótką chwilę i nie jest to wada.Niech kombinuje z biosem że wentylatory całkiem mu przestaną kręcić albo zostaną stałymi wyjcami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Od jakiegos czasu mam problem z moim rtx-em, mianowicie podczas rozgrywki (głównie escape from tarkov i company of heroes 2)  karta graficzna, a raczej jej wiatraki zaczynają szybko i glosno chodzić, po czym nastepuje wylaczenie obrazu na monitorze, lecz dalej słysze dźwięki z gier i moge sterować na ślepo. Co dziwne dzieje sie tak od kilku tygodni a karte mam ponad rok. Sprawdzalem jej temperature w speedfanie i pokazywalo 40C. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, wysio napisał:

Problem z zasilaczem. Zamień jeśli możesz przewody zasilające kartę.

Można spróbować zastosować przejściówki z molexa. W najgorszym przypadku zasilacz do wymiany. 

To jeszcze na przyszłość zapytam; znasz jakiś zasilacz godny polecenia? Moze byc z górnej półki 

Moj aktualny zasilacz to:

Seasonic Core GM 650W 80 Plus GoldCORE-GM-650

Edytowane przez domezzesokowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy masz możliwość ściągnąć jakieś 3Dmarki i posprawdzać czy podczas testu tez tak się dzieje czy tylko podczas grania w te dwie gry ?

tak z opisu, skoro po wyłączeniu obrazu nadal słychać dźwięki w grze, to znaczy ze problemem nie jest zasilacz, bo jeśli doszło by do przeciążenia zasilacza to co ? zabezpieczenie przeciążeniowe wyłączyło by tylko linie PCI-E ?, ludzie trochę pomyślunku ... cały komp by  się wyłączył albo zresetował.

czy mógł byś sprawdzić, gdy podczas grania jak znika obraz słychać czy dźwięk taki jak podczas wyciągania pendrajwa ? - problem z karta graficzna i raczej serwis  

czy tylko znika obraz i sam monitor się wyłącza ? i czy jest dioda na monitorze gdzie kolor podświetlenia określa tryb pracy/czuwania/wyłączony ?

np jak zabraknie sygnału bo karta graficzna się wyłączy to monitor od razu wyświetla informacje ze nie ma podłączonego sygnału i przejdzie w stan czuwania, a jak tylko robi się czarny obraz to sprawdził bym monitor, tzn podmienił na inny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi