Skocz do zawartości
bbc20000

chwila szczerosci o P4 (zdradzam AMD ostatni rozdzial) :)

Rekomendowane odpowiedzi

to jest w nawiazaniu do ZDRADZAM AMD i ZDRADZAM AMD CIAG DALSZY

zdecydowalem sie oddac P4 i teraz mam swojego NF2 z powrote. Jestem najbardziej szczesliwy na swiecie.

Teraz

To jest co mam do powiedzenia o INTELU i ABITcie IS7

1. Rozczrowalem sie wynikami 2.4@3.0Ghz poniewaz nie byly wiele lepsze od Mojego XP 2600+. INTEL swieci jesli chodzi o pamiec bo ma lepsza przepustowosc ale to tylko teoria bo w praktyce to nie daje 50% lepszych rezultatow w grach czy programach. Dla mnie sie licza prawdziwe wyniki z gier i programow. W PC Mark 2002 podkrecony P4 byl jedynie lepszy od mojego standartowego ATHLONa o pare set punktow. W 3dMark2003 jedynie 100 punktow. Przy 2.4Ghz to wogole nie chce o tym pisac bo szkoda na to miejsce.

2. ABIT IS7 to jak narazie wogole nie dopracowana MOBO. Odradzam ja kazdemu. Na ABITa stronie jest bardzo duzo skarg na ta plyte. Jesli chcesz P4 z 865PE to raczej ASUS. MSI lub EPOX.

3. AC97 to stasznie dretwy zintegrowany dziek. SoundStorm jest o niebo lepsze i powiedziawszy szczerze draznilo mnie to dosc sporo jak gralem w te same gry a dzwiek byl gorszy. ASUS ma dobry dziek ale tylko w wersji DELUXE ktora jest bardzo droga.

4. OCZ za nic nie chciala pracowac przy 2.4@3Ghz przy swojej predkosci PC3200. Jedynie dziala z problemami przy PC2700. Dla mnie to paranoja bo ta pamiec jest wysokiej jakosci i powinno to dzialac bez problemu. Chce dodac ze NF2 dziala synchronicznie z moim CPU przy 200FSB.

5. Kazdy sie podnieca ze P4 moze pojsc niewiadomo jak daleko ale 2.4@3.0Ghz nie jest rowny prawdziwemu P4 poniewaz multiplier jest zablokowany (czego nie wiedzialem jak myslalem o zmiania na P4 ) a to jest wedlog mnie spora roznice miec podciagniety mulitplier a fsb. Wyniki nie beda poprostu takie same. Jestem pewien ze orginalny 3Ghz P4 ma znacznie lepsze wyniki od P4 podkreconego do tej predkosci.

6. Przy 3Ghz za nic mi P4 nie chcial przejsc Prime 95. Wywalalo go w sekundzie. Wedlog mnie ten program naprawde mowi o stabilnosci systemu. To bylo spowodowane plyta glowna a nie prockiem ale nadal dobrze to nie swiadczy o ABITcie i INTELU.

7. Ogolnie to ATHLONy sa bardzo dobre. Mysle ze AMD troche przesadzila z 3200+ po nie sa tak szybkie jak P4 3Ghz ale wszystkie procki do 2800+ maje poprawny rating.

Moja ogolna rada dla AMDkowcow :D ktorzy mysla o P4 jest taka zeby sobie z tym dali spokoj. P4 nie jest na tyle lepszy (jesli wogole) aby mialo to sens sie na P4 przezucac.

Moja rade dla INTELOWcow jest aby wystrzegali sie IS7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiedzialem odrazu ze abit to nie jest firma godna polecenia, co tanie to szkodliwe, a ona wlasnie taka jest 1 z tanszych na 865PE

ja mam MSI Neo2 MS-6728 ta plyte czabylo zapodac se zajebista plyta nic dodac, nic ujac albo ta MSI Neo2 FISR2R ktora nawet wygrala na toms hardware w wydajnosci!!!!! a tu link http://www.tomshardware.com/motherboard/20...7/i875p-59.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bbc20000 zgadzam się tylko z punktem 3 Twojego podsumowania reszta troche żle świadczy o znajomosci konfiguracji płyty głównej pod P4 gdy przy magistrali 250MHz ustawisz pamięci na 2700DDR to prawdziwa częstotliwość pracy pamięci wynosi 200MHz (400MHz DDR)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Momento przecież PIV 2400MHz ma dzielnik 18 (FSB133) przy tym samym dzielniku i 3000Mhz wychodzi magistrala 166 czyli pamięci PC2700(DDR333) powinny dziłać bez bulu. O jakiej ty wogóle mówisz magistrali 250Mhz przecież procek który by na niej działał musiał by mieć 1000QPB a pamięci DDR500.

A tak wogóle to co ty masz w podpisie FSB266MHz ??? to by ci dało procka +/- 4,8GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5. Kazdy sie podnieca ze P4 moze pojsc niewiadomo jak daleko ale 2.4@3.0Ghz nie jest rowny prawdziwemu P4 poniewaz multiplier jest zablokowany (czego nie wiedzialem jak myslalem o zmiania na P4 ) a to jest wedlog mnie spora roznice miec podciagniety mulitplier a fsb. Wyniki nie beda poprostu takie same. Jestem pewien ze orginalny 3Ghz P4 ma znacznie lepsze wyniki od P4 podkreconego do tej predkosci.

Gratuluje pomysłowości od kiedy to org P4 3Ghz na Fsb 800 będzie lepszy od P4 2.4@3 na fsb 1000? Poza tym człowieku zmieniasz na INTELA i nie wiesz że Wszystkie proce Intela mają zablokowany możnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Momento przecież PIV 2400MHz ma dzielnik 18 (FSB133) przy tym samym dzielniku i 3000Mhz wychodzi magistrala 166 czyli pamięci PC2700(DDR333) powinny dziłać bez bulu. O jakiej ty wogóle mówisz magistrali 250Mhz przecież procek który by na niej działał musiał by mieć 1000QPB a pamięci DDR500.

O nowym P4 na magistrali 4x200 czyli 800 po podkręceniu takiego 2.4Ghz daje magistrale 1000 czyli 4x250 Nie mów że tego nie wiedziałeś? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje pomysłowości od kiedy to org P4 3Ghz na Fsb 800 będzie lepszy od P4 2.4@3 na fsb 1000? Poza tym człowieku zmieniasz na INTELA i nie wiesz że Wszystkie proce Intela mają zablokowany możnik?

1.To zalezy co jest lepsze

250x12 czy 15x200 :?:

2. Nie wiedzialem poniewaz nigdy sie intelem nie interesowalem. Tak swoja droga to ciekaw jestem dlaczego intel blokuje mnozniki. moze dlatego ze 15x200 jest lepsze niz 250x12 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale szkoda, ze nie widzieliscie jak wygladal ten temat wczesniej, zanim ktos rozsadny go nie skasowal.

ale bbc dalej swoje przemyslenia wypisuje, gosc nie ma pojecia ze intel ma zablokowane mnozniki, a czuje sie na silach wyceniac ze abit is7 to niedopracowana mobo. :)

komedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale szkoda, ze nie widzieliscie jak wygladal ten temat wczesniej, zanim ktos rozsadny go nie skasowal.

ale bbc dalej swoje przemyslenia wypisuje, gosc nie ma pojecia ze intel ma zablokowane mnozniki, a czuje sie na silach wyceniac ze abit is7 to niedopracowana mobo. :)

komedia

Szczególnie jego odkrycie że 15x200 jest szybsze niż 12x250 :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO bbc cos zdrowo pokreciles !!! Nie mylic z podkreciles :wink:

Pewnie z przyzwyczajenia ustawiles pamieci asynchro na jakis dziwny dzielnik np.3/2 i sie dziwisz ze nie chca chodzic na 240+ FSB :) A ten tekst o zablokowanym mnozniku to mnie rozbroil. Musialem czyscic okolice biurka z herbaty bo wlasnie ja pilem :) Czytasz forum, masz juz spory dobytek postow a takimi kawalami sypiesz jakbys wczoraj sie urodzil :wink: Z magistrala 15x200 to tez niezly przewal :wink: Sorry juz nie moge 8O

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komedia

1.

http://forum.abit-usa.com/showthread.php?s...&threadid=16624

http://forum.abit-usa.com/showthread.php?s...5&highlight=is7

http://forum.abit-usa.com/showthread.php?s...ght=is7+restart

Zycze przyjemnej leORT: ORT: ORT: ktury. Jak bedziesz potrzebowal to ci przetlumacze najbardziej soczyste kawalki :twisted:

2. I co z tego ze nie wiedzialem ze nie mozna zmienic mnoznika. Zlozylem, pobawilem sie i juz wiem. Jaki jest twoj argument dokladnie bo nie zabardzo rozumie twoja logike :?:

3. Jak jestes taki madry to wytlumacz mi dlaczego intel zablokowal mnozniki :?:

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Jak jestes taki madry to wytlumacz mi dlaczego intel zablokowal mnozniki

Zaczelo sie od pierwszego Pentiuma kiedy to masa "biznesmenow" przerabiala napisy na czapkach i sprzedawali P133 jako P166 za znacznie wyzsza cene. Wiec juz w P2 zostal zablokowany mnoznik zeby nie dopuscic do przekretow.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO bbc cos zdrowo pokreciles !!! Nie mylic z podkreciles  :wink: 

Pewnie z przyzwyczajenia ustawiles pamieci asynchro na jakis dziwny dzielnik np.3/2 i sie dziwisz ze nie chca chodzic na 240+ FSB :) A ten tekst o zablokowanym mnozniku to mnie rozbroil. Musialem czyscic okolice biurka z herbaty bo wlasnie ja pilem :) Czytasz forum, masz juz spory dobytek postow a takimi kawalami sypiesz jakbys wczoraj sie urodzil  :wink: Z magistrala 15x200 to tez niezly przewal  :wink:  Sorry juz nie moge  8O 

Pozdro

Dexter

1. Masz 3 ustawienia mnoznika. 1:1 , 3:2 i 5:4

Przy CPU na bus 250 przy 3:2 dzielniku pamiec pracuje na PC2700, przy dzielniku 5:4 pamiec dziala PC3200. Przy dzielniku 1:1 pamiec pracuje przy predkosci 250 Mhz tzw. DDR500. Masz taka pamiec :?:

2. Moge sie mylic co do mnoznika. Ale z ciekawosci zrobie test na swoim cpu i zobacze roznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

Zycze przyjemnej leORT: ORT: ORT: ktury. Jak bedziesz potrzebowal to ci przetlumacze najbardziej soczyste kawalki :twisted: 

2. I co z tego ze nie wiedzialem ze nie mozna zmienic mnoznika. Zlozylem, pobawilem sie i juz wiem. Jaki jest twoj argument dokladnie bo nie zabardzo rozumie twoja logike  :?: 

3. Jak jestes taki madry to wytlumacz mi dlaczego intel zablokowal mnozniki  :?: 

1. Na kazda plytke ktos bedzie narzekal, nawet na te najlepsze.

2. Jak ktos takich rzeczy nie wie tzn ze nie wie podstaw, dla mnie taki ktos nazywa sie LAMER.. i wg ciebie 15x200 jest szybsze od 12x250. o czym tu dyskutowac?

3. thx dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pominę kwestię "blokowania mnożnika" czy orównania 15x200 vs. 12x250 - dośc już było śmiechu.

Zaintersowało mnie coś innego w tej "recenzji":

W PC Mark 2002 podkrecony P4 byl jedynie lepszy od mojego standartowego ATHLONa o pare set punktow. W 3dMark2003 jedynie 100 punktow

Możez podać swoje wyniki. Jestem ciekaw jak PIV2,4C@3,0 ma się do PIV2,4@3,0B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

2. I co z tego ze nie wiedzialem ze nie mozna zmienic mnoznika. Zlozylem, pobawilem sie i juz wiem. Jaki jest twoj argument dokladnie bo nie zabardzo rozumie twoja logike  :?: 

3. Jak jestes taki madry to wytlumacz mi dlaczego intel zablokowal mnozniki  :?: 

1. Na kazda plytke ktos bedzie narzekal, nawet na te najlepsze.

2. Jak ktos takich rzeczy nie wie tzn ze nie wie podstaw, dla mnie taki ktos nazywa sie LAMER.. i wg ciebie 15x200 jest szybsze od 12x250. o czym tu dyskutowac?

3. thx dexter

1. widze ze musisz byc expertem skoro uwazasz ze ci ktorzy maja IS7 nie wiedza co mowia nie majac nigdy tej plyty przed oczami. Jak bys faktycznie przeczytal posty na forum to bys sie dowiedzial ze TYLKO ta plyta ma plyty z pamiecia i BIOSem. IC7 nie ma ich. Wiec nie wiem jakie slowo inne uzyc niz nie dopracowane. Moze jakies sugestie ?

2. 250x12 bedzie wolniej pracowac nix 15x200 z powodu tego chociaz ze system najszybciej dziala kiedy pamiec i cpu pracuja synchronicznie. Jak narazie z tego co wiem to nie ma DDR500. Takze zanim mnie nazwiesz lamer to na twoim miejscu bym sobie najpierw wiecej poczytal...

3. Nie wiem jaki jest za bardzo twoj argument ze nie wiedzialem o tak "podstawowej" rzeczy jak to ze P4 ma zablokowany dzielnik. Nigdy nie mialem P4 i sie nim nie interesowalem. Kupilem, zobaczylem i mi sie to nie podoba.

4. Moze i tak bylo jak Dexter napisal ale w dzisiejszych czasach jesli P4 jest podkrecony to pewnie jak wiesz w Windows XP jest napisana ze procej jest podkrecony poniewaz XP podaje jego orginalna predkosc i podkrecona predkosc. Wiec raczej nie wiem jak mozna sprzedawac CPUs podkrecone nawet jesli multiplier bylby wylaczony. No ale w Polsce to nie takie numery sie robilo ... :evil:

5. nadal mi nie odpowiedziales na moje pytania. LAMER mi za malo mowi :twisted:

6. Chce podkreslic ze ja nie atakuje INTELa. Ja tylko napisalem ze 1. IS7 jest do kitu 2. INTEL sobie rzyczy za swoje procki za wiele i sie nie oplaca przezucac z AMD na INTELa poniewaz P4 nie oferuje na tyle wiecej aby to mialo sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie z tego co wiem to nie ma DDR500

Amatorzy wyciskania ze swych komputerów ostatnich potów mogą dopisać kolejną pozycję do listy zakupów. Firma Kingston zaprezentowała bowiem moduły pamięci DDR HyperX, pracujące z częstotliwościami 466 i 500 MHz. Producent wyposażył je w aluminiowe radiatory i udziela na każdy moduł dożywotniej gwarancji. Zalecane ustawienie większych opóźnień sygnału CAS sugeruje, że pamięci PC3700 i PC4000 najlepiej pasują do płyt głównych z chipsetami Intel i865PE oraz i875P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. 250x12 bedzie wolniej pracowac nix 15x200 z powodu tego chociaz ze system najszybciej dziala kiedy pamiec i cpu pracuja synchronicznie. Jak narazie z tego co wiem to nie ma DDR500. Takze zanim mnie nazwiesz lamer to na twoim miejscu bym sobie najpierw wiecej poczytal...

Pomyśl! :wink: Procki osiągają najwyższą wydajnośc gdy pracują synchro z pamięciami ale dotyczy to głównie AMD(nie wliczam nie sprzedawanych już dzisiaj C,p2 i 3 itd). P4 został przystosowany by dużo lepiej pracować z pamiątkami puszczonymi asynchronicznie. A teraz pomyśl -w swoim P4 z @3Ghz z fsb 250 puszczasz pamięci na 200 i masz drugiego P4 standardowo 3Ghz z fsb 200 i pamiątki puszczasz na 200 który będzie lepszy? To że Axp nie radzą sobie z Asynchronicznym taktowaniem pamięci nie znaczy że P4 też nie. Widać po tobie że nigdy nie miałeś nic poza AMD, jak nie miałeś pojęcia o mnożnikach w INTELU to o P4 napewno zbyt dużo też nie wiedziałeś i nie wiesz nadal -ot kupie sobie drogą zabaweczke i pochwale się na TWEAK'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BBC2000 są już pamięci DDR500 od jakiegoś czasu , są już dostępne w ofercie takich firm jak: Kingston , Corsair , Geil i może jeszcze innych nie wiem.

Odkrywcze stwierdzenie :lol: kolega wyżej już chyba o ty napisał :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bcc prosze jeszcze....bo jusz przestaje sie smiac :lol:

Wg mnie najlepsze

. Rozczrowalem sie wynikami 2.4@3.0Ghz poniewaz nie byly wiele lepsze od Mojego XP 2600+. INTEL swieci jesli chodzi o pamiec bo ma lepsza przepustowosc ale to tylko teoria bo w praktyce to nie daje 50% lepszych rezultatow w grach czy programach. Dla mnie sie licza prawdziwe wyniki z gier i programow. W PC Mark 2002 podkrecony P4 byl jedynie lepszy od mojego standartowego ATHLONa o pare set punktow. W 3dMark2003 jedynie 100 punktow. Przy 2.4Ghz to wogole nie chce o tym pisac bo szkoda na to miejsce

Skoro nie masz pojecia o mnoznikach to nie dziwie sie ze kompa zkonfigurowac nie potrafisz :)...100 punkow....masz jekis problem z grafa czy jak ? Ciekawy jestem czys instalowal stery do mobo....

"INTEL swieci jesli chodzi o pamiec bo ma lepsza przepustowosc ale to tylko teoria bo w praktyce to nie daje 50% lepszych rezultatow w grach czy programach. "

Noz 2 Columb :) Ameryke odkrywa.

"Dla mnie sie licza prawdziwe wyniki z gier i programow"

No to pokaz mi gdzie P4 3GHz (krecony) jest wolniejszy od A 2600+. Czekam. No a jesli juz cos sie znajdzie to bedize to wyjatek od regoly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mi z wiedzy o mnoznikach skoro jedynie FSB mozna w P4 zmienic :twisted:

A tak swoja droga to o jakiej wiedzy ty mowisz ?

Zwieksz FSB i zmniejsz Mnoznik :?: Faktycznie ze do tego to trzeba byc orlem :twisted:

pewnie ze P4 3Ghz bedzie mial lepsze wyniki od Athlona 2600+. Moj punkt test taki ze te wyniki nie beda wiele lepsze.

3dMark2003 mialem 100 punktow lepiej. Spodziewalem sie wiecej ale wlasciwie to nie jest program do testow procesora tylko grafiki.

a co do sterownikow to zostawie to bez komentarza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mi z wiedzy o mnoznikach skoro jedynie FSB mozna w P4 zmienic  :twisted:  

Zwieksz FSB i zmniejsz Mnoznik  :?: Faktycznie ze do tego to trzeba byc orlem  :twisted:  

pewnie ze P4 3Ghz bedzie mial lepsze wyniki od Athlona 2600+. Moj punkt test taki ze te wyniki nie beda wiele lepsze.

3dMark2003 mialem 100 punktow lepiej. Spodziewalem sie wiecej ale wlasciwie to nie jest program do testow procesora tylko grafiki.  

zastanawiam sie na co ty liczyles zmieniajac 2600 na 3000? ze ci wydajnosc wzrosnie o 100%?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mi z wiedzy o mnoznikach skoro jedynie FSB mozna w P4 zmienic  :twisted:  

Zwieksz FSB i zmniejsz Mnoznik  :?: Faktycznie ze do tego to trzeba byc orlem  :twisted:  

zastanawiam sie na co ty liczyles zmieniajac 2600 na 3000? ze ci wydajnosc wzrosnie o 100%?

Może spodziewał sie cudu ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do reszty sie wypowiadac niebede.

Tylko w jednym mushe sie wypowiedziec.

Abit-y IS-IC7 rzeczywiscie sa problemogenne ,na wielu sajtach i forumach widzialem ludzi rzucajacych miesem na abita w tej kwestii, wiec cos w tym musi byc.

I wypowiedzi w stylu "No zawshe bedzie ktos kto bedzie narzekal..." uwazam za raczej z gruntu glupie,bo niema w nich ani cienia argumentu.

A co prawda to prawda procki doszly do takiej wydajnosci ze roznice sa nikle ,ostatnio po zabawach z kompem zapomnialem zwiekszyc FSB (zostalo 166 zamiast 192) i zorientowalem sie dopiero jak przypadkiem odpalilem wcpuID (bo ikona jest kolo eMula ;]]] ) .

Osobiscie nie widze sensu w wymianie czegos pogranicza 2600 na 3000, bo tego i tak nie widac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...