MarsxPL Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Cześć wszystkim ! Od 3 dni jestem posiadaczem nowo-złożonego zestawu komputerowego na platformie AMD. Po paru testach w grach jak i również w programach diagnostycznych zauważyłem że Ryzen 3600 po zalogowaniu się do Windowsa 10 w spoczynku (pulpit bez żadnych procesów w tle które mogłyby obciążać procesor) zegary trzyma w trybie boost 4.2Ghz jak i bardzo duże napięcia bo aż 1.48v w załączniku dodaje screen z CPU-Z + HWinfo., a gdy wchodzę w bios płyty głównej zegary jak i napięcie spada. (w załączniku screen) Dodatkowo zdjęcie z włączonych funkcji procesora. W czym tkwi problem ? Czy tak ma być ? Co zostało zrobione po złożeniu komputera: Aktualizacja biosu do najnowszej wersji 7B86vH1 Wgrane sterowniki od chipsetu - plan zasilania to AMD Ryzen Balanced Sterowniki od: K.graficzna, ethernet, Audio itp W biosie włączony tylko profil XMP dla ramu. Żadnych innych game boostów itp Moja konfiguracja: AMD Ryzen 3600 + Chłodzenie Fortis 3 Radeon RX 5700 XT Xyperx 16GB 3333Mhz MSI 450 Gaming plus max zasilacz 550W Silentium certi 80gold Windows 10 w najnowszej wersji 1903 Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Mam podobnie, tylko że w okolicach 4100 Mhz. Również na płycie B450, ale Gigabyte B450 Aorus Elite. Już na kilku płytach widziałem pod AM4, że domyślnie jest ustawiony wysoki boost. Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez recedent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wejdźcie w panel sterowania -=> opcje zasilania -=> i zmieńcie plan na "zrównoważony" czasem ma tam dopisek "windows", tak żeby komputer nie korzystał z planu AMD Ryzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recedent Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Nic nie zmieniają zmiany w planach zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2019 C&Q w biosie spróbuj przestawić z auto na włączony. Plan zasilania tak, jak wyżej. Te napięcia z automatu u mnie też są za wysokie. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarsxPL Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, wysio napisał: C&Q w biosie spróbuj przestawić z auto na włączony. Plan zasilania tak, jak wyżej. Te napięcia z automatu u mnie też są za wysokie. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka wysio jest sukces ! ! ! Zmieniłem w biosie Cool&Queit z Auto na "Włączony" i dział ! W spoczynku zrzuca napięcie i zegary na 3.6Ghz, ale przy obciążeniu OCCT i OCCT Linpack max boost wrzuca do 4.0Ghz to samo w grach... Screen w załączniku. W biosie po ustawieniu C&Q na enabled pojawiły się następujące opcje: może gdzieś tutaj leży przyczyna ? Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez MarsxPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Prawdę mówiąc dopiero poznaje platformę AMD, gdyż ostatnim procesorem z tej serii był u mnie Barton. I prawdę mówiąc nie wiem, czym się różnią opcje PState1 i 2. Generalnie to wina jest w biosie - błędy - że tak akurat masz. U mnie jest na auto i zrzuca ładnie do 3600Mhz. Na poprzednim biosie zrucało nawet poniżej 2 Ghz. Nie wiem, dlaczego teraz to nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Mam ten sam problem na płycie b450 tomahawk max chłodzenie macho... Musisz sam ustawić napięcie 1.1 i dać procka np na 4.1 ghz... Ale nawet tak ustawiony osiąga 75 c Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgreed66 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Nie zmieniaj napięcia. To normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Małe wyjaśnienie co do PState. Standardowy jest PState 0 I tak jak numerki rosną PState 1 PState 2 itd. To choć te numerki idą w górę to taktowanie wraz z kolejnymi PStatami powinno spadać. P-stany są mechanizmem oszczędzania energii, ale działają niezależnie od wbudowanych w procesor sprzętowych mechanizmów odcinania zasilania i sygnału zegarowego. Są przydatne głównie przy downclockingu, czyli obniżaniu napięcia i taktowania względem domyślnych. Natomiast powiedźcie mi co tutaj macie ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Cytat I understand that you wish to know more about the AMD Cool n Quiet and Global C-State Control. Please be informed that AMD Cool'n'Quiet is a CPU dynamic frequency scaling and power saving technology introduced by AMD. It works by reducing the processor's clock rate and voltage when the processor is idle and in order to save energy when the CPU is idle, the CPU can be commanded to enter a low-power mode. Each CPU has several power modes and they are collectively called "C-states" or "C-modes". Both AMD Cool n Quiet and Global C-State Control should be enabled in the BIOS. Thanks for contacting AMD. Tak więc radzę dodatkowo włączyć jeszcze Global C-State Control. Mam ten sam sprzęt, nie przejmuj się skokami MHz i napięciami - tak ma być: https://dm.reddit.com/r/Amd/comments/cbls9g/the_final_word_on_idle_voltages_for_3rd_gen_ryzen/ @Michikun domyślnie po instalacji sterowników chipsetu AMD (w tym plan zasilania AMD) ta wartość u każdego jest ustawiona na 99% co nie jest błędem i tak ma być. Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez caleb59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 A to ciekawe jest bo mamy w rodzince trzy Ryzeny (2400G, 1400, 2600) i nie wiem jak ten 1400, ale te dwa pozostałe normalnie mają ustawiony minimalny na 5%, a maksymalny na 100% i wszystko chodzi pięknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Małe wyjaśnienie co do PState. Standardowy jest PState 0 I tak jak numerki rosną PState 1 PState 2 itd. To choć te numerki idą w górę to taktowanie wraz z kolejnymi PStatami powinno spadać. P-stany są mechanizmem oszczędzania energii, ale działają niezależnie od wbudowanych w procesor sprzętowych mechanizmów odcinania zasilania i sygnału zegarowego. Są przydatne głównie przy downclockingu, czyli obniżaniu napięcia i taktowania względem domyślnych. Natomiast powiedźcie mi co tutaj macie ustawione? Ja tu mam 99 procent ale może dlatego że mam sztywno ustawione 4.1 ghz i napięcie 1.31Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Wartość 99% jest tylko kiedy posiadamy nowego Ryzena 3xxx, na starszych jest inaczej, OC nie ma tu nic do rzeczy. Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez caleb59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Jak to możliwe że gdy procka mam na 1. 31 są takie same temperatury jak na 1.40.. Czyli 75 c i to z chłodzeniem takim jak macho... A najlepsze jest to że chłodzenie jak dotykam jest zimne Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Na auto procek siedzi ciągle na 3.9ghz... Nawet 4 ghz nie osiąga hehe chyba zainstaluje ten nowy bios beta do plytyWysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 To ja może zacytuję userów z innego forum bo nie chce mi się pisać tego samego tylko innymi słowami: Problemem nie jest lut lub glut ale umiejscowienie czipów pod IHS. Ryzen 3000 nie ma centralnie umieszczonych chipletów stąd skuteczne schłodzenie ich jest trudne, bo nie wszystkie heatpipe obecnych coolerów są nad nimi. Ustalone napięcie nie oznacza poboru energii (czyli tego co procek odda w postaci ciepła). Trzeba jeszcze do tego dodać amperaż. Ustawiając na sztywno napięcie dajesz takie napięcie wszystkim rdzeniom. W opcji automatycznej wskazanie 1,4V absolutnie nie oznacza, że każdy rdzeń bądź chiplet tyle dostaje bo boost jest nazwijmy to "miejscowy". Wysokie napięcia w idlu wiążą się z tym, że taktowania boost są ostro wyżyłowane i chwilowy peak taktu, aby procek się nie wysypał wymaga takiego napięcia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Totalny bez sens robić taki procek... Mam nadzieję że seria 4000 będzie lepsza to odrazu wymieniam 3600 na jakiegoś 4700x to teraz mi wytłumacz skoro mam takie dobre chłodzenie to czemu procek nie wskakuje na deklarowane 4.2 a innym tak? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Procek jest dobry tylko userzy niedoinformowani lub przechodzą z Intela i mają przez to kołowrotek w głowie. Taka specyfika Zen 2 i jak wspomniał wcześniej @Zgreed66 nie ma sensu ruszać napięcia jeśli nie robi się OC. Dodatkowo wyżej wkleiłem link z oficjalną wypowiedzią przedstawiciela AMD na temat działania tej serii procesorów, nowe BIOSy oraz AGESA na pewno jeszcze coś zmienią w tej kwestii. Póki co nie ma co panikować. @R3jn wszystko kwestia wersji AGESA użytej w BIOSie, u mnie na najnowszej wersji BETA nie wyciągam już pełnych 4.2GHz dla Ryzena 5 3600 i to też jest normalne patrząc na standard 1.0.0.3ABB Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez caleb59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Procek jest dobry tylko userzy niedoinformowani lub przechodzą z Intela i mają przez to kołowrotek w głowie. Taka specyfika Zen 2 i jak wspomniał wcześniej [mention=208720]Zgreed66[/mention] nie ma sensu ruszać napięcia jeśli nie robi się OC. Dodatkowo wyżej wkleiłem link z oficjalną wypowiedzią przedstawiciela AMD na temat działania tej serii procesorów, nowe BIOSy oraz AGESA na pewno jeszcze coś zmienią w tej kwestii. Póki co nie ma co panikować. [mention=229242]R3jn[/mention] wszystko kwestia wersji AGESA użytej w BIOSie, u mnie na najnowszej wersji BETA nie wyciągam już pełnych 4.2GHz dla Ryzena 5 3600 i to też jest normalne patrząc na standard 1.0.0.3ABBJa mam tomahawk max i tej bety nie wgrałem więc mam agese aba spytam inaczej masz płytę msi? Mógł byś porobić screeny ustawień i tu wkleić? Np precision boost które ustawienie dać bo. Mam 6 opcji chyba.. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Mam MSI Gaming Plus Max tak samo jak autor tematu. Nie muszę robić screenów bo tego nie ruszałem - mam domyślnie na Auto. Jedyne opcje jakie zmieniłem to włączenie XMP, AMD Cool n Quiet oraz Global C-State Control. Wszystko inne na stock/default/auto - nie bawię się i nie zamierzam bawić się w OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2019 Wgrałem ten najnowszy bios beta... Komputer włącza się raz na 4 razy :/ masakra da się wrócić do poprzedniego?? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2019 Wgrałem ten najnowszy bios beta... Komputer włącza się raz na 4 razy :/ masakra da się wrócić do poprzedniego?? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2019 Da się ale wymaga to troszkę tańcowania: https://forum-en.msi.com/index.php?topic=302638.msg1755563#msg1755563 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2019 Normalnie bez problemów można wgrać wrzuciłem na penka wersję poprzednia o wgrałem spokojnie Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2019 (edytowane) Testuję od kilku dni plan AMD High Performance i tu u mnie ładnie wszystko działa. Procesor pracuje w zakresie 3600-4200 Mhz, a wyniki w testach wydajnościowych ciut wyższe, niż na planie zrównoważonym, na którym też procesor poprawnie łapał taktowanie. Ja tam jestem zadowolony i nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają tu jakiś problem. Natomiast w biosie w zakładce OC jest jeszcze dużo opcji, których nie znam. Są jakieś opcje chyba do zbijania napięć, sporo funkcji dla mnie to zagadka. Samo XMP nie za bardzo wiem, na czym polega, bo u mnie oba profile pokazują tę samą wartość i są ona mniej wydajne od ustawionych obecnie pamięci... Edytowane 2 Września 2019 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2019 Podobny problem więc się podłączę - płyta Asus TUF gaming x570-plus. Ryzen 3700X nie obniża taktowań i cały czas chodzi na 4 Ghz (pomijam że to trochę mało, ale na razie praktycznie wszystko na auto bo muszę się AMD od nowa uczyć). W biosie brak opcji C&Q jest tylko Global C-State Control ale przełączenie z auto na włączone nic nie zmienia, podobnie jak zmiana ustawień planu zasilania. Ktoś coś podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2019 Na tej płycie jest trochę ustawień boost. Musisz pokombinować, która dokładnie funkcja jest za to odpowiedzialna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) No to sobie poradziłem. Opiszę jak bo to jest co najmniej dziwne. Wszystko przez "CPU Core Ratio" i "OC Tuner". W pierwszym trzeba wpisać z klawiatury "Auto", w drugim wybrać "Keep Current Settings" ale niestety zapisanie biosu nie wiedzieć czemu nie działa (dla tych dwóch pozycji). Pomaga tylko wgranie w biosie ustawienia "Load Optimized Defaults" (podstawia podane wartości automatycznie) a potem zamiana tego, co chce się mieć inaczej. Teraz procek chodzi w zakresie - 3393-4292. Edytowane 10 Września 2019 przez Jacekk44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 12 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2019 Wyszła nowa Agesa, która ma wyraźnie poprawić pracę Ryzenów trzeciej generacji. Procki mają tak nie szaleć w idle, a przy okazji wasz boost powinien wzrosnąć o 25-50Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...