Astec Posted March 30 Report post Posted March 30 (edited) Jak mają się owe limity mocy do wydajności i ogólnie taktowania na wszystkich rdzeniach obciążanych jednocześnie? Czy nie jest tak że limit PL1=65 W to za mało i taktowania spadają po bodajże 28 sekundach do np. 3300 Mhz (base clook) a przez pierwsze 28 sekund limit wynosi PL2 117 W? Może mi to ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi limitami mocy? Czemu procesor z literka K ma dużo większe limity mimo tego, że jest tylko 100 MHz szybszy? Jakie ma to przełożenie na wydajność i zegaryi Edited March 30 by Astec Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HigBee Posted April 2 Report post Posted April 2 cześć, niedawno poskładałem nowy komputer : MSI B660 Mortar + 12400F + cooler Fera 5 standard tego procesora to max 4400 na 1-2 rdzeniach oraz 4000 na wszystkich sześciu po opowieściach kolegi który jest na bieżąco z nowinkami liczyłem , że po zniesieniu limitów mocy poleci na non-stop przy 4400 niestety nic z tego , chociaż HWINFO widzi limity podniesione w BIOSie to ściany nie da się przebić przy PRIME95 na wszystkie rdzenie jest "tylko" 4000 , fakt że nie dławi się tylko trzyma cały czas ciekawostką pozostaje dla mnie wykorzystanie mocy , płyta i cooler pozwalają na wiele ale max co widziałem to 64*C i jakieś 90W ... więc jeszcze daleko nawet do fabrycznych ograniczeń 117W i 100*C nie wiem co o tym myśleć komp sprawuje się wzorowo, szczególnie że poprzednik to był 2500K@4,50 ale trochę żal bo liczyłem na all-core @ 4400 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted April 2 Report post Posted April 2 (edited) 16 minut temu, HigBee napisał: ale max co widziałem to 64*C i jakieś 90W ... więc jeszcze daleko nawet do fabrycznych ograniczeń 117W i 100*C Ja max jaki widziałem to ~76W jakoś na i5 12400f, bez limitów mocy, w Cinebench R23. 14 minut temu, HigBee napisał: ale trochę żal bo liczyłem na all-core @ 4400 Nie ma takiej opcji. Bez OC ten model ma 4000 na wszystkich rdzeniach. Także nie bardzo wiem, skąd te oczekiwania. W dniu 30.03.2022 o 19:12, Astec napisał: Jak mają się owe limity mocy do wydajności i ogólnie taktowania na wszystkich rdzeniach obciążanych jednocześnie? Czy nie jest tak że limit PL1=65 W to za mało i taktowania spadają po bodajże 28 sekundach do np. 3300 Mhz (base clook) a przez pierwsze 28 sekund limit wynosi PL2 117 W? Przy włączonych limitach taktowanie spadnie po tych kilkudziesięciu sekundach gdzieś do 3,8 GHz, a tylko przez 28 sekund będzie te 4,4 GHz czy ile ten 12600 ma dla all-core. Jednak ... po co chcesz włączać te limity? Jak nie masz kasy przy kupnie 12600 na porządne chłodzenie, to kup 12500 + chłodzenie i ściągnij limity - przy dłuższym obciążeniu wszystkich rdzeni będzie wydajniejszy od 12600 z limitami. Przypominam, że brak limitów mocy u Intela to NIE jest OC. To jest oficjalne stanowisko firmy Intel. Te limity są po to, by ograniczyć moc, jak ktoś ma śmieciowe chłodzenie CPU (czyli BOX w takim i5 12600), by CPU się po prostu nie gotował. Edited April 2 by Kyle Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...