Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

mam ecs-ke K7S5A z 4 lata i nienarzekam na nią czasami jest reset biosa ale mnie to nie denerwuje teraz zastanawiam sie tylko na zmianą karty graficznej bo od nowości jade na Gforce2 mx400 64mb a przydała by się lepsiejsza. :rolleyes: tylko niewiem jaką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ecs-ke K7S5A z 4 lata i nienarzekam na nią czasami jest reset biosa ale mnie to nie denerwuje teraz zastanawiam sie tylko na zmianą karty graficznej bo od nowości jade na Gforce2 mx400 64mb a przydała by się lepsiejsza. :rolleyes: tylko niewiem jaką.

Zależy od procesora i ramu, oraz posiadanych funduszy. Co do konkretnych modeli już zwykły Radeon9550 128bit za 200zł dałby maszynie solidnego kopa, więcej informacji zapraszam tu a do dyskusji tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój problem polega na tym, że gdy włączam kompa to chodzą wszystkie wiatraki, ale na monitorze nic sie nie pokazuje :/ sprawdzałem ram i dysk kumpla i to samo sie dzieje co przy moich komponentach. Monitor mam juz nowy i też to samo ;) Komp włącza sie po powtórnym włączeniu za 3 lub 50 razem. Wiecie czego to przyczyna ? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jest możliwość kupienia dysku 200gb podłaczenia ale używania tylko tyle co ta plyta może obsłuzyć a reszte zostawic nieuzywane, gdyż jest niewielka róznica miedzy dyskami 120-200gb a na przyszłość mi sie przyda

gdy bede mial wiekszy dysk

dzienkuje za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze sie mylę, ale czyałem juz bardzo duzo o tej płycie i NIGDZIE nie spotkałem sie z tym by ktos wkładał do niej wiekszy dysk niz 160GB

Edytowane przez bako666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo moze akurat nikt nie wkładał. Nie ma ograniczenia które nie pozwlałało by na prace dysków większych niz 160. Aktualizacje biosu jest wymagana zeby przeskoczyc granicę ~130(bo na tylu konczylo sie stare adresowanie) i od tej wielkosci wszystlkie większe aktualnie produkowane wieksze dyski owinny być obsługiwane.

Zresztą bios nie daje obsługi 160 tylko dysków 160 i większych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno bede musił kupic 120Gb bo nie stac mnie na ryzyko, a ok 25zł róznicy miedzy 120 a 200g :cry: trudno

a nie da sie na zworkach zmiejszyc wielkosci dysku 200gb? i wtedy podłaczyc do te płyty

a obsłuzy a plyta np 2x120gb?

a mam jeszcze jedno pytanie mam pamiec ddr sdram 256mb pc2100 z szybkoscia 133 mhz cialem dokupic se drugie 256 i mam pytanie czy

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78677943

może wsółpracować razem z moja stara (myśle ze nie ale chiałem sie upenic), a stare pamięci sa o wiele droższe wiec jeżeli nie ma takiej możliwosc to chyba bardziej sie oplaca kupic 2x256 ddr dimm i wyjdzie podobna cena i lepsza szybkośc co wy proponujecie ?

sprzedac stare ddr sdram pc2100 133mhz i kupic 2x256 ddr pc2100 266 (ta pyłta obsługuje wyższe częstotliwości?) czy dokupic tylko pc2100 ddr (ale nie wiem czy moga razem współpracować)

thx za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem z ową płytą, K7S5A rev.3.1 i reszta jak z podpisu.Otóż od wczoraj przestały mi działać obydwa porty USB te co są z tyły płyty, więcej USB nie mam.Stało się tak jak podłączyłem drukarkę HP PSC 1410 pod drugi port USB, bo w pierwszym USB od miesiąca jest wpięta myszka A4-Tech NB-30 i do tej pory USB działało.Jak wpinałem USB drukarki to w tym samym momencie myszka przestała działać, a drukarki nie chciało wogóle znaleźć w systemie.Od tej pory USB nie działąją, nawet jak chcę tylko podłączyć myszkę.Myszka i drukarka chodzą bo sprawdzałem na innym kompie u kumpla.Żeby nie było to sprawdzałem w BIOS-ie (USB jest włączone), system WinXP bez SP był robiony 3 godziny wcześniej czyli fresh.Kompa odkręciłem do Defaulta.Tak się zastanawiam czy mogło pójść jakieś zwarcie czy co ? .Miał ktoś taki przypadek, to niech coś napisze.

A tak wogóle to kumpel przyniósł tę drukarkę do sprawdzenia na moim kompie bo u niego to jak włączał drukarkę to mu komputer wyłączało.Nie miał zasilania na kompie bo mówił że mu czerwona lampka gasła na obudowie - dziwne rzeczy.Tak się teraz zastanawiam czy to nie wina drukarki i tego zasilcza co się podłącza do drukarki ?

Bardziej liczę na pomoc w sprawie USB, bo drukarka nie moja to co mnie to, kumpel odda na gwarę i spokój, gorzej ze mną i moim USB :-) pomożecie ?

Z góry wielkie THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno bede musił kupic 120Gb bo nie stac mnie na ryzyko, a ok 25zł róznicy miedzy 120 a 200g :cry: trudno

a nie da sie na zworkach zmiejszyc wielkosci dysku 200gb? i wtedy podłaczyc do te płyty

a obsłuzy a plyta np 2x120gb?

a mam jeszcze jedno pytanie mam pamiec ddr sdram 256mb pc2100 z szybkoscia 133 mhz cialem dokupic se drugie 256 i mam pytanie czy

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78677943

może wsółpracować razem z moja stara (myśle ze nie ale chiałem sie upenic), a stare pamięci sa o wiele droższe wiec jeżeli nie ma takiej możliwosc to chyba bardziej sie oplaca kupic 2x256 ddr dimm i wyjdzie podobna cena i lepsza szybkośc co wy proponujecie ?

sprzedac stare ddr sdram pc2100 133mhz i kupic 2x256 ddr pc2100 266 (ta pyłta obsługuje wyższe częstotliwości?) czy dokupic tylko pc2100 ddr (ale nie wiem czy moga razem współpracować)

thx za odpowiedz

Powiem bez owijania w bawełne, z pamięciami nigdy nic nie wiadomo i nawet tu nie chodzi o płytę, zwyczajnie jedna kość może się "nie lubić" z drugą. Najlepiej mieć możliwość je przetestować, albo dogadać się co do możliwości wymiany w razie problemów. Ciekawa sprawa że po podaniu hasła ECS K7S5A w sklepach nie ma z tym większych problemów :D Tak samo nie musisz trzymać się szybkości pamięci u mnie PC2100 siedzi sobie zgodnie z PC2700 i nie ma na to jednej regóły, choć fakt konflikty między podobnymi kośćmi są żadsze...i żebyś nie wpadł na pomysł łączyć DDRów z SDRAMami!!!

Z dyskiem ocenę ryzyka zostawiam tobie, skoro w opisie ostatnich biosów ECSa jest napisane że dodają obsługę dysków 160GB i większych to z dużym prawdopodobieństwem 200GB ruszy.

Co do częstotliwości nieźle namotałeś, 133MHz to rzeczywista częstotliwość FSB, 266MHz to szybkość pamięci DDR (jak sam nazwa wskazuje przesyłają dane dwa razy szybciej) a PC2100 to oznaczenie prędkości pamięci i wszystkie trzy parametry oznaczają w przypadku DDR-ów tą samą wartość.

Mam mały problem z ową płytą, K7S5A rev.3.1 i reszta jak z podpisu.Otóż od wczoraj przestały mi działać obydwa porty USB te co są z tyły płyty, więcej USB nie mam...A tak wogóle to kumpel przyniósł tę drukarkę do sprawdzenia na moim kompie bo u niego to jak włączał drukarkę to mu komputer wyłączało.Nie miał zasilania na kompie bo mówił że mu czerwona lampka gasła na obudowie - dziwne rzeczy.Tak się teraz zastanawiam czy to nie wina drukarki i tego zasilcza co się podłącza do drukarki ? Bardziej liczę na pomoc w sprawie USB, bo drukarka nie moja to co mnie to, kumpel odda na gwarę i spokój, gorzej ze mną i moim USB icon_smile2.gif pomożecie ?

Z góry wielkie THX

Może zresetowanie CMOSu zworką coś pomoże (koniecnie wyłącz kompa z prądu) W najgorszym wypadku zawsze są kontrolery USB na PCI (25-50PLN) :? Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzienki za odp jedneak kupie dwie kości jednakowe bedzie lepiej

a z dyskiem to dalej mam wątpliwośc, przeczytałem wiele wątków o tym na róznych forach i jedni pisza ze 137gb to max co ta płyta może obsłuzyc a drudzy ze 160 bez problemu ale z 200 to juz nie dalej jestem w kropce chyba kupie jednak 120 dla pewnosci ze pojedzie do tego moja 40 i bedzie dobrze

a jaki najwiekszy procek pojedzie na tej płycie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień temu mojemu kumplowi padł ten ecs i zabrał ze sobą ram wypalając w nim 2 piny i topiąc slot dimm ;-) Nie ma to jak ECS. :lol:

Co twoja wypowiedź wniosła do tematu? za takie posty powinny lecieć procenty

Równie dobrze, sądząc po zniszczeniach, winny mógł być zasilacz, który się spalił. Dość częsty przypadek szczególnie w przypadku tanich "marek".

...swoją drogą znam gościa któremu padł słynny Abit nf7 i zabrał ze sobą nowiutkiego radeona X800, jakiś kondensatorek mu wyciekł, to dopiero musiało boleć, tymbardziej że mu gwarancji na kartę nie uznali w przeciwieństwie do ciebie zkwituję to emotem :(

M4T3USZ mam big prozbe wes napisz do mnei na gadu ******* :wink:

używaj opcji PW "wyślij wiadomość do użytkownika" Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieżko mi cokolwiek poradzić, ale popatrzyłem na wymiary i qvc-100CU jest o 13mm szerszy od QC-80CU i na ECS K7S5A non pro powinno zostać 2mm luzu od najbliższego slotu pamięci, w wersji pro coprawda położenie socketu i gniazd pamięci wydaje się być podobne, ale na tak małą tolerancję gwarancji że wejdzie dać nie mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieżko mi cokolwiek poradzić, ale popatrzyłem na wymiary i qvc-100CU jest o 13mm szerszy od QC-80CU i na ECS K7S5A non pro powinno zostać 2mm luzu od najbliższego slotu pamięci, w wersji pro coprawda położenie socketu i gniazd pamięci wydaje się być podobne, ale na tak małą tolerancję gwarancji że wejdzie dać nie mogę.

heh, ta chora wersja pro (rev. 5 bodajze) jest troche poprzestawiana w stosunku do non pro, i tak jak mierze od zrodka socketu tak okolo 55mm to wychodzi az za drugie gniazdo ddr, czyli na bank radiator bedzie nad pamiecia. teraz tylko pytanie czy wyokraglenie wystaczy, zeby ominac kosc ramu, czy tez nie i trzeba bedzie pilowac...

chyba dam sobie siana z tym pentkiem, choc juz dluzszy czas przymeirzam sie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co do max dysku - strona producenta podaje max 250 GB po aktualizacji BIOSU.

Ja z kolei mam pytanie :) jakie mam kupić kości DDR jedno czy dwustronne? myśle o 2 x 256 PC2100.

Czy jest jakaś różnica dotycząca ich "stronności"?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja z kolei mam pytanie :) jakie mam kupić kości DDR jedno czy dwustronne? myśle o 2 x 256 PC2100.

Czy jest jakaś różnica dotycząca ich "stronności"?

Pozdrawiam

Nie ma.

płytkę tę mam od 3 lat prawie, jak dotąd nie miałem z nią wiekszego problemu, prócz sławetnego już resetowania się biosu na tej płycie.

Co wniosłeś do tematu przez napisanie tego?

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, za info (DDR) - w międzyczasie wypróbowałem kości znajomego i działają.

Przy okazji info, jak by ktoś miał problemy z dźwiękiem po zainstalowaniu Windows Media Center (ja miałem).

Oryginale sterowniki ze strony ECS nie działają - Win ich po prostu nie przyjmuje :( i już miałem się poddać i wywalić ten system.

Na szczęście udało mi się znależć coś takiego : "Vinyl_AudioCodec_V650a".

Po zainstalowaniu dźwięk wrócił :)

Pozdrawiam

J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M4TEUSZ :-/ ale dalej nie wiem czy będzie działać :-)

Mam tą płyte w wersji 3.1. Zamierzam kupić do niej Durona 1.8Ghz mnożnik 13.5.

Czy płyta obsługuje ten mnożnik ? Płyta nie ma żadnych modów.

Nie mam czasu czytać całego topicu... bo troche tych stron jest..... Także prosze o wyrozumiałość.

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...