Skocz do zawartości
Pr0^^ | LoleX*

Profesjonalne myszki - rozmowy, opinie, porady

Rekomendowane odpowiedzi

Łuuu, ale dużo sie X-718F-ów zrobiło. :)

[OT]

No, tak to jakoś jest, że stare = porządne. Mam nadal klawę (?z/s?)przed 10 lat i działa, a klawa kupiona kilka miechów temu już nie żyje...

[/OT]

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też właśnie sobie dzisiaj kupiłem X-718F. Świeci się jak psu... ale nawet na starej wytartej czerwonej podkładce nie zaobserwowałem przeskoków.

Ciekawe ile mikroprzełączniki wytrzymają.

Podobno 8mln cykli, czyli na kilka lat powinny starczyc. :P

Da sie jakos wylaczyc ten swiecacy 'scroll'? Ustawilbym sobie 2000dpi, ale denerwuje mnie migajaca dioda. :mur:

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno 8mln cykli, czyli na kilka lat powinny starczyc. :P

Da sie jakos wylaczyc ten swiecacy 'scroll'? Ustawilbym sobie 2000dpi, ale denerwuje mnie migajaca dioda. :mur:

Ustawienie 2000 dpi nic nie daje bo w tym trybie następuje programowa interpolacja ( elektronika myszy ). Max rozdzielczosć uzyskasz tylko w trybie 1600 dpi i będzie to 1800 dpi ( czerwona dioda )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie musialbys kilka rzeczy wylutowac [; Ale przy ukladzie 3paluchy na myszcze calkowicie sobie zaslaniam scrolla. Nawet jak jest 1600... Tyle ze ja mam 750F...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle jakie masz dokladnie ustawienie w sterach ?Tak że by było prwdziwe 1600dpi ;)

W grach zawsze masz taką gęstość jaką ustawisz w myszce ( prawie ) czyli jeśli ustawisz ją sprzętowo w tryb 1600 dpi to będzie miała 1800 dpi :P Jeśli chcesz mieć na pulpicie prawdziwe 1800 dpi to mysz ustaw w tryb 1600 a suwak prędkości w sterach daj na środek. Przy takich ustawieniach po przejechaniu w paint 0,5 cala kursor przjedzie 900 pikseli ( czyli 1800 na cal ). Ja mysz zawsze mam w trybie 1600 dpi ( tylko tak jest max rozdz. myszy ) a prędkość ruchu na pulpicie w sterach ustawiłem dla wygody na 4-tą kreskę od lewej.

Jeśli chcecie się przekonać że mysz nie ma 2000 dpi ( tryb 2000 dpi jest oszukiwany ) to ustawcie ją w tryb 2000 , suwak prędkości w win na środek i postarajcie się narysować 5 przylegających pikseli obok siebie ( np. w paint ) .... po 4 pikselach zawsze jeden jest opuszczany ( ps. ruch tylko w jednym kierunku aby licznik pikseli po których ma być dodanie +1 się nie zerował ) .... problemu z narysowaniem 10 i więcej pix nie ma w trybie 1600 ( realne, zmierzone 1800 dpi )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie musialbys kilka rzeczy wylutowac [; Ale przy ukladzie 3paluchy na myszcze calkowicie sobie zaslaniam scrolla. Nawet jak jest 1600... Tyle ze ja mam 750F...

Lutowanie nie wchodzi w gre ;] Myszke mam pod biurkiem (specjalna poleczka z szyna jest) i jak swieci na jeden kolorek to mi to nie przeszkadza wcale. Imo troche to podswietlanie troche zle rozwiazali. Przy zmianie rozdzielczosci dpi powinna zapalac sie dioda na kilka sekund i gasnac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehehehe... A ja właśnie sobie zalicytowałem Icemata 2nd ed. http://www.allegro.pl/item116273009_podkla...lack_nowa_.html

Nowy za 90zł + przesyłka gratis, to raczej nieźle co?

Dzięki Aerial

--------------------------

Jak myslicie? Czy to, że przyciski w moim razerze chodzą inaczej, tj. prawy główny troszkę ciężej od lewego (wydają też zgoła inne dźwieki), i prawy tylni duużo ciężej od lewego tylniego.

Czy uznaliby mi to w serwisie?

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslicie? Czy to, że przyciski w moim razerze chodzą inaczej, tj. prawy główny troszkę ciężej od lewego (wydają też zgoła inne dźwieki), i prawy tylni duużo ciężej od lewego tylniego.

Czy uznaliby mi to w serwisie?

W serwisie to musi cos ewidentnie nie dzialac. Nie zbierze sie konsylium serwisantow nasluciach!ac ktory przycisk jaki dzwiek wydaje podczas kliku :wink:

Btw razerów DB. Co znalzlem:

Dołączona grafika

Nie wiedzialem ze razer ma na pcb przewidziane miejsca na dodatkowe diody (normalne pola lutownicze z oznaczeniami D dla klejnych diod). Na tym zdjeciu akurat sa juz wstawione dodatkowe. Normalnie mamy 1 diode (ktorej tu nie widac) pod spodem ktora odpowiada za dzialanie samego ukladu optycznego i jedna 3mm mala na rolke. Na

:arrow: http://razerblueprints.net/

Ludzie wstawiaja nawet po 10 sztuk dodatkowych (imo przegiecie) i ogolnie robia rozne ciekawe mody razerow. Fajna stronka. Sam chcialem przerobic Magme na biale ledy (ale standard, wymiana tylko tego co konieczne), tylko niestety czerwone ledy pracuja na najnizszych napieciach, a biale raczej na duzo wyzszych (ponad 2x) i zrealizowanie tego nie byloby proste. Plasme latwiej tak "zmodowac" :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W serwisie to musi cos ewidentnie nie dzialac. Nie zbierze sie konsylium serwisantow nasluciach!ac ktory przycisk jaki dzwiek wydaje podczas kliku :wink:

Hehehe... Tutaj nie chodzi o to, że wydają inny dźwięk, ale, że ciężej chodzą, jednak spodziewałem się, że ich to nie będzie obchodzić...

Co do modów, to stronka, rzeczywiście ciekawa... Może się pokuszę kiedyś o zabawkę z moim DB.

Aerial... Nie wiedziałem, że jesteś Moderatorem Działu.. Od kiedy? Bo tak jakoś nie zauważyłem. A może od zawsze, tylko ja nie widziałem?

----------------

Szkoda tylko, że ten razer nie daje rady na wyższym taktowaniu usb - przy 250Hz wali błędami, a przy 500Hz w A4Tech micejudge otrzymuje wynik.... 000.

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe info o sensorze zastosowanym w A4tech :

About Agilent's Optical Mouse Sensor

The Agilent ADNS-3080 is the industry's highest-performance LED-based optical mouse sensor. It provides smoother, faster and more precise navigation control for the most demanding applications, including FPS (first-person shooter) PC games and professional graphics and CAD (computer-aided design) workstations. The sensor uses a self-adjusting frame rate that automatically matches to surface characteristics for optimum performance. In addition, the ADNS-3080 offers these industry-leading performance features:

Resolution as high as 1600 cpi (counts per inch)

Velocity of 40 ips (inches per second) at 6400 frames per second

Acceleration of 15 g

3.3 volt operation

Power-down current consumption of 30 uA

Maximum clock frequency of 24 MHz

----------------------------------------------------------------

Zastanawia mnie to 1600 dpi ( zmierzyłem 1800 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Kyle zmierzysz jeszcze raz na interpolację? Może dodaje bardzo daleko?

Skąd masz te informacje? Jak szukam o moim z DB Plasmy, to nie mogę znaleźć....

EDIT: Już wiem skąd, tylko nie mogę nic znaleźć o moim ADNS-3088...

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką myszke mi polecacie? Mój budżet to około 150 zł wolał bym tego nie przekroczyć. Myslałem nad x-750 i nad copperheadem ale on jest za drogi. Myszki głównie używam do cs:s.

Moja a4tech powinna juz odejsc :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HUD

:twisted: Hmmm nie bierz 750F :wink: 3xF uzywa sie rzadko. Naprawde. Pozatym cos w niej mi lata. Ciche i nie irytujace ale nie zmienia to faktu ze cos tam jest [; Pozatym ladnie lapie brud. Sensor na 1600dpi nie protestuje, rolka nieslyszalna, przyciski wygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Kyle zmierzysz jeszcze raz na interpolację? Może dodaje bardzo daleko?

Skąd masz te informacje? Jak szukam o moim z DB Plasmy, to nie mogę znaleźć....

EDIT: Już wiem skąd, tylko nie mogę nic znaleźć o moim ADNS-3088...

Info o tym że ten Agilent jest w X-718 jest na pudełku od myszki a dodatkowe info już o sensorze znalazłem na stronie Agilent'a.

ps. jeszcze raz sprawdzę ale aby wyszło 1800 przez interpolację z 1600 to musiałby dodawać na 8 +1 czyli narysowanie 10 pix załatwia sprawę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Orgiusz

To co mam kupić? Moja mycha to jest taka pr0 ze czasami robi obrót o 180 stopni :) i też łatwo łapie bród, ale myśle że to nie jest tak duży problem.

btw nie musisz piasać mojego niku z dużej litery :) może być Hud hUd, ale te HUD to już mnie denerwuje.

:) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm nie lepiej od x-750, wziąć x-718? Ja nie jestem zwolennikiem tych myszy, ze względy na kształt i wykonanie, ale ta x-718 sprawuje się dobrze u znajomego.

Mógłbyś też dołożyć sobie te 25zł i kupić razera Diamondback.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze ;)

Wczoraj sprawiłem sobie mychę A4 Tech X1718F. Pograłem trochu i jak na razie jestem zadowolony :D Świeci się jak psu jajca, plastik dziwny, ale czego można oczekiwać za 79 zł. Posiadacze X718 łączcie się xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze ;)

Wczoraj sprawiłem sobie mychę A4 Tech X1718F. Pograłem trochu i jak na razie jestem zadowolony :D Świeci się jak psu jajca, plastik dziwny, ale czego można oczekiwać za 79 zł. Posiadacze X718 łączcie się xD

Akurat rodzaj plasyku nie ma wpływu na cenę ( matowy - nie matowy - patrz X-710 czarna ). Szkoda że wybrano gładki w 718 bo wolę mat. Ale i tak to bardzo dobra mysz ( działanie optyki i klawiszy [styki] doskonale pewne ). Jedynie masę przesunął bym do przodu i minimalnie bym zmniejszył [masę o 10-15g ] + matowy plastyk i zamiast srebra czerń/grafit. Ale te minusy to mniej znaczące drobiazgi które giną kiedy patrzymy na cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat rodzaj plasyku nie ma wpływu na cenę ( matowy - nie matowy - patrz X-710 czarna ). Szkoda że wybrano gładki w 718 bo wolę mat. Ale i tak to bardzo dobra mysz ( działanie optyki i klawiszy [styki] doskonale pewne ). Jedynie masę przesunął bym do przodu i minimalnie bym zmniejszył [masę o 10-15g ] + matowy plastyk i zamiast srebra czerń/grafit. Ale te minusy to mniej znaczące drobiazgi które giną kiedy patrzymy na cenę.

Ten mat w X-710 tez nie jest taki dobry. Mam czerwona wersje, nie jest ona calkiem matowa, na lekki satynowy polysk i niestety strasznie trudno utrzymac ja w czystosci. Nawet po niezbyt dlugiej pracy na myszcze zostaje blyszczacy odcisk dloni. Niby latwo mozna to zetrzec, ale przeciez nie bedzie sie co chwila myszy szmatka przecierac. Dodatkowo ma lewym przycisku mam juz gladki slad po palcu, boki tez powoli zaczynaja sie swiecic... Trzeba wziac poprawke na to, ze mi sie mocno rece poca (co przy temperaturze na zewnatrz siegajacej 40 stopni nie jest wielka niespodzianka), ale raczej czerwona wersje X-710 trudno jest utrzymac na dluzsza mete w czystosci. Myszka jest w uzyciu dzien w dzien po jakies 10 godzin, od czterech miesiecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mat w X-710 tez nie jest taki dobry. Mam czerwona wersje, nie jest ona calkiem matowa, na lekki satynowy polysk i niestety strasznie trudno utrzymac ja w czystosci. Nawet po niezbyt dlugiej pracy na myszcze zostaje blyszczacy odcisk dloni. Niby latwo mozna to zetrzec, ale przeciez nie bedzie sie co chwila myszy szmatka przecierac. Dodatkowo ma lewym przycisku mam juz gladki slad po palcu, boki tez powoli zaczynaja sie swiecic... Trzeba wziac poprawke na to, ze mi sie mocno rece poca (co przy temperaturze na zewnatrz siegajacej 40 stopni nie jest wielka niespodzianka), ale raczej czerwona wersje X-710 trudno jest utrzymac na dluzsza mete w czystosci. Myszka jest w uzyciu dzien w dzien po jakies 10 godzin, od czterech miesiecy.

Miałem na myśli wersję czarno - czarną X-710F

W wersji czerwonej to schodzi bo dali farbkę ( typu akwarela :P ) - nieaktualne

ale w tej czarnej jest chyba niepokrywany plastyk

Mi nic z myszki nie schodzi - chyba, ze masz na mysli to, ze na czerwonej farbie jest jeszcze jakis lakier.

Aha w takim razie źle Ciebie zrozumiałem .... czyli tylko się wygładził plastyk w miejscu "palcowania".... Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak na dłuższą metę ten 3xFire bywa bardzo użyteczny - ale trzeba się nauczyć z niego korzystać ( nie za prędko , nie za wolno wciskać i do tego bezproblemowo podczas rozgrywki w niego "trafiać" )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi już przyszedł Icemat 2n ed.

Mysz po tym po prostu sunie sama! Dotykając powierzchnii podkładki, przed położeniem na niej myszy, nie spodziewałem się, że będzie to dosłownie taki "odlot" (myszy oczywiście). Teraz nie ma prawie żadnego ograniczenia ruchu, po prostu mysz jedzie tam gdzie chcesz i kiedy chcesz! Fantastyczne! Trochę trzeba się przyzwyczaić, ale nie jest to jakiś problem. Naprawdę gra mi się na tym doskonale. Wysokość podkładki wcale mi nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi