Skocz do zawartości
Marcin_gps

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam takii problem: regulacja natężenia głosu mi nie działa. Nawet jak wycisze wszystkie suwaki to i tak gra strasznie głośno (cały czas z taką samą siłą). Nie mam pojęcia o co chodzi. Popróbuje jeszcze, może coś wykombinuje.

Edit

Regulować głośność (ale tylko tu) w foobar można jak sie da DSP -> Volume Control.

Tyle że wszystkie inne sposoby regulacji głośności w systemie nie działają. Nawet jak wycisze wszystko to i tak dźwięk jest i to zawsze taki sam poziom.

Może mi sie stery źle zainstalowały bo jeszcze czegoś takiego to nie miałem.

Edytowane przez Jacek_Qomi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B)

Ale o które Ci ASIO Otachana chodzi to ze strony japońskiej.

>>Masz tu.<<

I to nie są same pytajniki, tylko chiński albo japoński alfabet :P.

Żebyś chociaż napisał jaką kartę masz...

>> Tu masz << ASIO2KS

Jeszcze jest ASIO4ALL. Link jest chyba gdzieś w temacie. A jak nie to na google znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam plyte glowna z SoundStormem i nie moge zainstalowac KXow wywalilem wszystko, zainstalowalem KXy i niby ok a po resecie ich nie ma, niema ikonki KX mixer w rogu, ale w foobarze robilme wszystko jak pisalo:]] i moge wybrac output ASIO, i potem mam NVIDIA ASIO, nie mam kernel streaming, w DSP wywalilem wszystko zostawilem tylko resamplerSSRC otachan, i co jakis czas zaczyna mi charczec w glosnikach, ale czasami i po chwili przestaje:] chociaz wlaczonego mam tylko foobara nic wiecej, jka zaczynam zmieniac ilosc bufferow to charczenie znika, moze ktos mial cos podobnego ? albo pisal wczesniej? to poszukam sobie i moze sam poradze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam plyte glowna z SoundStormem i nie moge zainstalowac KXow wywalilem wszystko, zainstalowalem KXy i niby ok a po resecie ich nie ma, niema ikonki KX mixer w rogu,

Jeśli to żart na prima aprilis to troche za późno a tak na serio to chłopie weź przeczytaj pierwszego posta ze zrozumieniem i sie nie kompromituj pisząc takie bzdury :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups skleilem na maksa fakt:]]

ok czyli wszystko tak samo z wyjatkiem instalowania KX i zamiast tego instalowac ASIO2KS? a w DSP wywalic wszystko? czy dac tylko advanced limiter?

da sie w foobarze sluchac radia internetowego z rozszerzeniem *.asx? (http://www.abradio.cz/www/antyradio94.asx)

Edytowane przez Ponury Grzybiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Właśnie uruchomiłem foobara + asio + ss na Abicie An7 wszystko chula pięknie.

Cała instalacja zajeła mi dzięki info z postu może góra 30 min razem ze ściągnięciem potrzebnych żeczy. Teraz dopiero mogę powiedzieć że to jest storm.

ps.

Dodam tylko że z Asio czy bez, u mnie brzmi to tak samo ogólnie poprawa wynika chyba z rewelacyjnej jakości działania samego foobara.

Edytowane przez QguAr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zainstalowalm wszystko tak jak trzeba tym razem (mam nadizeje) i dalej po jakims czasie czarczy) nie pomaga zmienianie buffer size, i tego samples, po jakims czasie zaczyna charczec, tzreba dac pauze i play i na pare minut spokoj, i znowu, kompa chyba nie mam az tak slabego:] sprobuje zejsc z proces priority i thread priority na normal i zobacze ale wtedy czuje roznice ze jakosc jest gorsza :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam drobny problem z DSP w kX'ach... Działa mi bez problemu Analog Front Out i Rear Out, natomiast jeśli chce podłączyć Analog Center i Analog Subwoofer, to dźwięk który powinienem słyszeć w głośniku centralnym, słyszę w przednim lewym, a dźwięk subwoofera przebija mi się na przedni prawy :| [gdy w kX'ach robie test to zamiast center slysze front left, a zamiast subwoofera trzeszczy front right]

Dzieje się tak zarówno gdy ręcznie ustawie DSP, jak i gdy reiniecjuje DSP i na Surrounderze ustawie dźwięk 5.1 ...

Karta dźwiękowa to Sound Blaster Live! 5.1, a głośniki Creative P580.

Ktoś wie co zrobić by center i subwoofer grał tak jak powinien?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy da sie tak zrobic ze jak sie przeskoczy na jakis fragment utworu  zeby nie bylo tego krotkiego trzesniecia dzwieku tylko jak w winampie plynnie mozna skakac po utworze i niema trzasniec jak w foobarze

1550229[/snapback]

Ciekawe u mnie nic nie trzeszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra po edycji wszytko od nowa bo troche się zmieniło a troche naprawiłem sam ;]

a więc:

problem 1

kiedy ustawie w Output Asio(exe) to nie leci muzyka kompletna cisza, działam teraz na asio(dll) czy to jest jakas róznica ? oto log z consoli

INFO (CORE) : location: "file://E:\techno\[Cosmic Gate] - Rhytm & Drums (2001)\09-Wicked.mp3" (0)INFO (foo_output_asio(exe)) : open : 48000 Hz, LINEAR PCM, 16 bits, 2 channels

2.Czasami mi sie crasuje foobar podczas ładowania utwórów na plejliste bądź wyszukiwaniu na niej (2 lista dosyć spora może to dlatego ?) moge wkleić logi jeśli komuś coś to pomoże

edit po raz 3tysiące ;]

2 problem zażegnany 3 mptrójki members of maydays były przyczyną wszystkiego nie wiem co z nimi było nie tak ale przy każdej próbie załadowania ich od foobara ten sie wysypywał już ich nie ma ;]

Edytowane przez MaKaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100 punktów czy to co jest opisane w pierwszych 2 postach jeszcze działa bo już po raz n-ty się do tego przymierzam i ciągle to samo, ciągle błedy typu

INFO (foo_ui_gfx) : ui extension 'Spectrum analyser' not found

INFO (foo_ui_gfx) : no extensions available!

INFO (foo_ui_gfx) : ui extension 'playlist switcher' not found

INFO (foo_ui_gfx) : no extensions available!

INFO (CORE) : startup time: 109 ms

ERROR (CORE) : Failed to load DLL: foo_output_asio(exe).dll, reason: Multiple copies of DLL with the same file name found.

ERROR (CORE) : Failed to load DLL: foo_mpg123.dll, reason: Multiple copies of DLL with the same file name found.

ERROR (CORE) : Failed to load DLL: foo_output_asio(exe).dll, reason: Multiple copies of DLL with the same file name found.

ERROR (CORE) : Failed to load DLL: foo_mpg123.dll, reason: Multiple copies of DLL with the same file name found.

INFO (CORE) : opening file for playback :

INFO (CORE) : location: "file://E:\Apocaliptica\metallica apocaliptica - One (Instrumental).mp3" (0)

INFO (foo_output_asio(exe)) : open : 88200 Hz, LINEAR PCM, 16 bits, 2 channels

ERROR (foo_output_asio(exe)) : unsupported sample rate.

INFO (CORE) : opening file for playback :

INFO (CORE) : location: "file://E:\Apocaliptica\metallica apocaliptica - One (Instrumental).mp3" (0)

INFO (foo_output_asio(exe)) : open : 88200 Hz, LINEAR PCM, 16 bits, 2 channels

ERROR (foo_output_asio(exe)) : unsupported sample rate.

Wystarczy że tylko w output zamiast waveOut dam ASIO, topic przeczytałem prawie cały, ale jest w nim za dużo smieci, co skutecznie utrudnia mi i odechciewa dalszej jego lektury

Tak więc prosze was o pomoc, jest to moje ostanie podejscie, jak teraz się mi nie uda to raczej więcej do tego nie przysiąde

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei mam inny problem... mam Audigy 2 zs połączony analogowo do ampa (yamaha rx-v630) do "6channel input" i cyfrowo do "coaxial input" problem polega na tym że próbowałem w mixerze zmieniać opcje spdifa ale i tak i tak nie ma dźwięku podczas oglądania filmu DVD :( w ustawieniach odtwarzaczy (bo rózne już instalowałem) zawsze ustawiam na SPDIF i nic... druga sprawa to midy, grają tak lipnie jak na SoundStormie (mam zintegrowany) aha używam fonta od audigy 4MBgmgsmt. kurcze tyle się naczytałem że kxy takie wspaniałe a u mnie oprócz tych problemów słyszę trzaski, dźwięk jest co prawda inny ale nie mogę tego nazwać polepszeniem jakości jedyne z czego jestem zadowolony to to że dużo głosniej gra mi subwoofer niż na creativach :(... a wszystko mam na cacy ustawione !! tzn. dokładnie tak jak opisano na forum.

Edytowane przez rufio22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sobie PowerStrip i tam niezależnie od tego jaki masz chipset możesz ustawić latency karty na 64. Ja mam kość VIA KT 133 i wszystko sobie ustawiłem dzięki Power Strip bo jak wcześniej pisał Xan ustawienie w BIOS'ie nic nie daje

U mnie nie można zmieniać,jest na stałe ustawione Latency na 248...czy to źle?

Mam małe pytanie:

posiadam SB audigy2 i gdy instaluje Kx'y najnowsze i te starsze tez,to wyskakuje mi blad,potem nie można włączyć kx'ow bo pisze,że nie wykrywa karty dźwiękowej,a karta działa i gra...proszę o szybką odp.Pozdro.

EDIT:Sprawa rozwiązana,pomógł format,ale i tak wywaliłem Kxy,jakoś mi nie pasowały.

Edytowane przez tronki5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekać na fulla foobara, a nie bety. twórcą pluginow zbytnio sie nie chce robić

ich dla bet.

a ja za to mam mały problem z foobarem :(

dołączę się do pytania tylko że ja mam trochę inny problem :(

chodzi mi o foobara kolka dni temu nudziło mi się i uzupełniłem nazwy w tagach w swojej całej kolekcji. Wszystko by chodziło super gdyby to że foobar nie łapie niektórych tagów !! sami zobaczcie.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foobar+ASIO+kX'y=wypas :-P

Tylko mam 2 sprawy:

1.Czemu na początku i końcu każdej piosenki z głośników wydobywa się tak jakby wyładowanie elektryczne :blink:

2.Czy wie ktoś kiedy kX będzie obsługiwał EAX bo jak tak czytam to piszecie,że kx'Y do gier się nie nadają :-|

POZDRO :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wielki trud włożony w przygotowanie tego topica... postaraliście się naprawdę...

Zatem przedstawie jak wygląda moja sytuacja...

SB LIVE (SB0100) + KX'y (3538) + foobar2000 + wieża (dwa głośniki stereo)

problem dotyczy tego... jeśli ustawię głośność MASTER powyżej 30% to przy odtwarzaniu foobarem mp3 trzeszczy i charczy dźwięk...najlepiej wychodzi gdy jest 18% i głosność zwiększona na wieży...

Natomiast gdy odtwarzam jakiś film to jest za cicho...wtedy MASTER zdecydowanie ok 80% i wtedy dźwięk bez problemu...

Zatem o co chodzi...znacie jakieś wytłumaczenie?

ps

W najbliższym czasie zamierzam kupić sobie jakieś konkretne głośniki 5.1 i mam nadzieje, że problem nie będzie występował...

Aaa... i jeszcze jedno... natknąłem się na sterowniki które zamieniają zwykłego SB na SBA2...pakować się w coś takiego?

Tak BTW to zainstalowałem sobie również plugina ASIO dla winampa :)))

Edytowane przez Krystianus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zadnym wypadku nie pakuj sie w jakiekolwiek stery modujace. To jest zwykly badziew bez zadnego efektu. Instaluj Kx-y i koniec. To sa najlepsze stery do sluchania muzyki. Problem z glosnoscia mozesz miec np. jesli zle skonfigurowales ASIO tzn dales zbyt male latency, badz tez miales wczesniej stery Creativa i jakies pozostalosci sie gryza z Kx-ami (mialem juz tak nie raz, ale format pomogl zawsze :P). Natomiast zamiast Winampa polecam Foobara i Asio do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foobar+ASIO+kX'y=wypas :-P

Tylko mam 2 sprawy:

1.Czemu na początku i końcu każdej piosenki z głośników wydobywa się tak jakby wyładowanie elektryczne :blink:

2.Czy wie ktoś kiedy kX będzie obsługiwał EAX bo jak tak czytam to piszecie,że kx'Y do gier się nie nadają :-|

POZDRO :razz:

1580745[/snapback]

juz dawno mialem ten problem, nikt nie wie o co chodzi.. dlatego pozniej dałem sobie z KX spokuj, zreszta wiecej gram i potrzebuje EAX. Po za tym nie mam jakiegos wypasionego zestawu głosników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zadnym wypadku nie pakuj sie w jakiekolwiek stery modujace. To jest zwykly badziew bez zadnego efektu. Instaluj Kx-y i koniec. To sa najlepsze stery do sluchania muzyki. Problem z glosnoscia mozesz miec np. jesli zle skonfigurowales ASIO tzn dales zbyt male latency, badz tez miales wczesniej stery Creativa i jakies pozostalosci sie gryza z Kx-ami (mialem juz tak nie raz, ale format pomogl zawsze :P). Natomiast zamiast Winampa polecam Foobara i Asio do niego.

1582885[/snapback]

Latency tak jak trzeba... więc to raczej stare stery z Creative...zatem szykuje sie mały format...mam nadzieje, że pomoże, tzn. że się nie mylisz :) mam nadzieje, że sprawa się szybko wyjaśni... thx...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Witam ;)

Kx-y są super ;) piękna sprawa.

Używam ich już z pół roku.

Mam jakieś badziewne głośniki tracer 2.1(disco)

chiałbym mieć equalizery ale nieumie sobie ich wstawić w DSP :cry:

Mógłby mi ktoś zrobić konfingi? na 2.1 i 4.1 ????? (Filmy oglądam na 4.1-tył wieża)

Będe wdzięczny jak ktoś by mi ustawił.

Używam kx-ów tych najnowszych chyba 38i.

Foobar gra cudnie ;)))))

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi