BiAłY Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 ak nie to jak obliczyc np sqrt24 + qrt 15 - sqrt 39 = 0 mam sprawdzic czy lewa rowna sie prawej.Pierwiastki możesz dodawać jak je wcześniej obliczysz kolkulatorem or sth, inaczej nie da rady ;). Ja proponuje takie rozwiązanie: http://extremepc.neostrada.pl/rozwiazanie.JPG Nie wiem ile w tym prawdy :> co napisałem. Ps:MeHow a to nie można tak jak ja to zrobiłem :roll: ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 ak nie to jak obliczyc np sqrt24 + qrt 15 - sqrt 39 = 0 mam sprawdzic czy lewa rowna sie prawej.Pierwiastki możesz dodawać jak je wcześniej obliczysz kolkulatorem or sth, inaczej nie da rady ;). Ja proponuje takie rozwiązanie: http://extremepc.neostrada.pl/rozwiazanie.JPG Nie wiem ile w tym prawdy :> co napisałem. Ps:MeHow a to nie można tak jak ja to zrobiłem :roll: ?. oczywiscie, ze nie mozesz bo: (a+b+c)^2=a^2 + ab + ac + ab + b^2 +bc + ca +bc + c^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2ac + 2bc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 oczywiscie, ze nie mozesz bo: (a+b+c)^2=a^2 + ab + ac + ab + b^2 +bc + ca +bc + c^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2ac + 2bc Szczerze mowiąć nie znałem tego wzoru :/. Ps: Dzięki za uświadomienie misiu z czekoladowym uszkiem Mef :lol: :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 prosze bez ironii ;] , a co do zadanka to to zaden wzor, tylko wymnozylem po prostu (a+b+c)(a+b+c) ;] ;] ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 prosze bez ironii ;] , a co do zadanka to to zaden wzor, tylko wymnozylem po prostu (a+b+c)(a+b+c) ;] ;] ;] Toż to wzór :D Kwadrat sumy 3 wyrazów :lol: Pozdrawiam Jackul :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 prosze bez ironii ;] , a co do zadanka to to zaden wzor, tylko wymnozylem po prostu (a+b+c)(a+b+c) ;] ;] ;] Toż to wzór :D Kwadrat sumy 3 wyrazów :lol: Pozdrawiam Jackul :) ;]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]] do dobrej szkoly musisz chodzic, ze was takich wzorow na pamiec ucza (ew. chodziles / uczyli ) ;]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Hehehe ........ :) :) :) :) Wiesz gdybyś mial 3 kartkówki w ciągu 2 tygodni z ośmiu wzorów skróconego mnożenia i wszystko co z nimi związane to Ci obiecuję .... Gdzie nie popatrzysz widzisz jakiś wzór :D (chyba jestem już lekko opętany) ... Pozdrawiam Jackul :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Hehehe ........ :) :) :) :) Wiesz gdybyś mial 3 kartkówki w ciągu 2 tygodni z ośmiu wzorów skróconego mnożenia i wszystko co z nimi związane to Ci obiecuję .... Gdzie nie popatrzysz widzisz jakiś wzór :D (chyba jestem już lekko opętany) ... Pozdrawiam Jackul :) nie wyczailes ironii ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acid_toXin_from_home Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Ok, ja mam takie zadanko z zaległego kolosa: (nie mogę udowodnić tego dla n+1 :| Zad. Udowodnij, że dla wszystkich liczb nieujemnych całkowitych n, liczba: 8 (do potęgi 2n+1) + 7 (do potęgi n+2) dzieli się przez 57. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentos1910 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 To i ja mam prośbę do was.A nawet 4 Zadania dodatkowe matematyka klasa 3 gimnazjum 1.Sześcian pomalowany farbą rozcięto na 125 małych sześcianów.Ile jest nie pomalowanych ? 2.Kolejka toczy się po torach w kształcie okręgu.Rozstaw szyn 4cm.Podczas jednego okrązenia lewe koło wykonuje 2 obroty wiecej niz prawe.Jaka jest długość średnicy kółek ? 3.Aleksander Wielki zmarł w kwiecie wieku.Gdyby żył o5 lat krocej to panowalby 1/4 życia.Gdyby żył o 9 lat dłużej panowałby 1/2 życia.Ile lat żył i ile panował A.Wielki ? 4.Podaj cyfrę rzędu jedności w liczbie 2^38 "dwa do trzydziestej ósmej potęgi" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 jutro, jak nie zapomne... jutro... szczegolnie zadanie pierwsze jest interesujace :) tzn to z dowodem. Mentos twoje zadania zrobie jutro po komisji wojskowej ide spac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 a co mi tam: zad 1. rozcials duzy sescian na 15 malych. Teraz pytanie, ile malych szescanow miesci sie na dlosci jednego boku duzegoszesciana ? oczywisce 5 - bo 5*5*5 daje nam 125, albo nacze sqrt3 stopnia ze 125 (bo szescian jest trzy-wymiarowy) = 5 Teraz wystarczy policzyc ile jest "zewnatrnych szescianow. Np. najpierw dodaj sobie srodki kazdego boku - gdzie szesciany pomalowane sie ni powtazaja. W kazdym srodku mamy 9 szescianow. 9*6= 54 Teaz do tego trzea dodac krawedzie bez rogow - kazda krawedz z trzema szescianami: 3*8 = 24 no i jeszcze 8 rogow dodac do calosci razem 54+24+8=86 pomalowanych szescianow 125 - 86 = 39 nie pomalowanych mozna tez prosciej. Pomalowane sa te zewnetrzne, a wiec wewnetrzny sescian o rozmiarach 4x4x4 sklada sie z samych niepomalowanych. A wiec 4*4*4= 64 nie pomalownych szescianow Ktore rozwiaznie jest dobre ? sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentos1910 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Niestety nie sprawdze bo nie mam wyników do tych zadań :D ale dzieki troszke to zagmatwane ale pokombinuje jeszcze :D i licze, że pomożecie mi z pozostałymi zadaniami -te zadania dodatkowe to moja przepustka do liceum (albo technikum) bo bez nich to ledwo 3 mam :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Niestety nie sprawdze bo nie mam wyników do tych zadań :D ale dzieki troszke to zagmatwane ale pokombinuje jeszcze :D i licze, że pomożecie mi z pozostałymi zadaniami -te zadania dodatkowe to moja przepustka do liceum (albo technikum) bo bez nich to ledwo 3 mam :mur: 1284394[/snapback] OT; Nie chce prawić kazań, ale weź się do roboty i sam zrób te zadania skoro to twoja przepustka! Widać zasługujesz na 3 jak nie potrafisz ich zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) moje rozwiazanie z szescianem na piechote : liczymy ile to jest pierwiastek 3 stopnia z 125 = 5 czyli mamy szescian w ktorym a=5; czyli mamy pomalowanych klockow(25+25(dwie sciany) + przestrzen miedzy nimi (czyli 15+15+9+9)) co razem daje 50+48=98 125-98=27 klockow nie pomalowanych. A tu dla tych co maja wyobraznie: pomalowane to te na powierzchni wiec w srodku po obcieciu zostaje nam malutki szescian o boku 3 3 do potegi 3 daje 27:], oba rozwiazania jak najbardziej poprawne. acha szymon (szescian ma 12 krawedzi a nie 8 :] popraw swoje obliczenia) Edytowane 19 Lutego 2005 przez p3dzi0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 a z aleksandrem : x-5=1/4y => 4x-20=y x+9=1/2y podstawiajac do drugiego rownania x+9=1/2*(4x-20) x+9=2x-10 x-2x=-10-9 -x=-19 x=19 lat (ile panowal) a teraz y (ile zyl) x-5=1/4y =>19-5=1/4y =>y=14*4=56 lat sprawdzenie : 19-5=1/4*56 => 14=14 L=P zaraz rozwiaze reszte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 fajne te zadania, gimnazjum bylo dobre :] no to moje rozwiazanie z dwojkami : rozpiszmy sobie kolejne potegi liczby dwa : 2^1=2 2^2=4 2^3=8 2^4=16 2^5=32 2^6=64 2^7=128 2^8=256 2^9=512 2^10=1024 wiec zapiszmy cyfry jednosci a idzie to tak : 2,4,8,6,2,4,8,6,2,4 wychwycamy to co nas interesuje i voila (wuala :P) : mamy ciag [2,4,8,6] bierzemy magiczna liczbe 38 i dzielimy przez nasze 4 wyrazy: to daje nam 9 i reszte 2 , dziewiatke olewamy i bierzemy reszte, reszta wynosi dwa wiec patrzymy na druga pozycje naszego powatrzajacego sie ciagu i mamy 4. Dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
towelie_ Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Zadanie o Aleksandrze jest zle zrobione ^_^ Rowniania powinny wygladac nastepujaco: 4(y-5)=x-5 2(y+9)=x+9 Jak odejmujesz/dodajesz do lat zycia iles lat to automatycznie odemujesz/dodajesz lata do panowania. Z powyzszego ukladu wychodzi ze Aleksander zyl 33 lata, a panowal 12. : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zad.1 Dzwig podnosi 400 KG na H= 100m . Obliocz prace silnika. Sprawnosc 95% Zad.2 Dwie kule tocza sie z predkoscia V1=30 m/s v2=20m/s o masie m1=10g m2=50 g. Oblicz predkosc kuli kiedy sie spotkaja ( kiedy powstanie jedna wielka kula) obliczyc jej predkosc. Uff znalazłem ten temat i mam problem z tymi zadankami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zad.1 Dzwig podnosi 400 KG na H= 100m . Obliocz prace silnika. Sprawnosc 95% Zad.2 Dwie kule tocza sie z predkoscia V1=30 m/s v2=20m/s o masie m1=10g m2=50 g. Oblicz predkosc kuli kiedy sie spotkaja ( kiedy powstanie jedna wielka kula) obliczyc jej predkosc. Uff znalazłem ten temat i mam problem z tymi zadankami 1400652[/snapback] 1. W=F * s F = m * g Z tego chyba policzysz? A z tą sprawnością nie wiem OCB to Ci nie podam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 kurczę nie wkleiłem tego co trzeba :( te zadania umiałem zrobić sorki chodzi mi abyście mi podali wszystkie znane przez was znane wzory na obliczanie prędkości światła, składania prędkości itd w fizyce relatywistycznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 według mnie w 2 zad. powinieneś wykorzystać zasadę zachowanie pędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 jak potrzebujesz wzorow, wejdz na cke.edu.pl zassij pdf ze wzorami z fizy i bedziesz mial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 (edytowane) Słuchajcie mam taką sprawę. Zadanie jest takie: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y=6-3x^2 i y=-6 po obliczeniu: x=+/-2 I teraz mam pytanie - Wzór na obliczanie pola to Moje pytanie - kiedy za f(x) podstawia się pierwsze wyrażenie, a kiedy drugie. Gdy tutaj za f(x) podstawiłem pierwsze wyrażenie to miałem błędny wynik, a gdy podstawiłem drugie wyrażenie to wyszedł mi poprawny. To chyba nie jest na chybił trafił, co nie ? ---------- Źle wzór napisałem -2 i 2 powinny być zapisane na odwrót. Edytowane 30 Sierpnia 2005 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 nie znam sie na calkach wiec to moj n00bowy strzal: pole nie moze byc nam minusie wiec od wiekszej odejmujesz mniejsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Niestety nie, bo gdy podstawimy 2 pod x to wychodzi -6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis_Cypher Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Moje pytanie - kiedy za f(x) podstawia się pierwsze wyrażenie, a kiedy drugie. Gdy tutaj za f(x) podstawiłem pierwsze wyrażenie to miałem błędny wynik, a gdy podstawiłem drugie wyrażenie to wyszedł mi poprawny. To chyba nie jest na chybił trafił, co nie ? ---------- Źle wzór napisałem -2 i 2 powinny być zapisane na odwrót. 1623141[/snapback] Z tego co pamietam z analizy mat. to z calkami ma sie sprawa nastepujaco: za f(x) bierzesz funkcje 'gorna', tj. tą która na wykresie jest wyżej :) czyli w tym wypadku 6-3x^2, a za g(x) 'dolną' czyli y=-6. Teraz: S = (znaczek całki oznaczonej ;)) (6 - 3x^2 + 6) S = (całka) (12 - 3x^2) S = (12x - x^3) | [ 2 -2 ] ( w zeszycie to sie zapisuje troche inaczej ;) i oznacza to że najpierw podstawiasz za x 2 potem -2, i liczysz różnice ) S = 32 Wsio ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 (edytowane) No i o to mi chodziło. A dalej jak rozwiązać to wiem :wink: Chciałem tylko wiedzieć jaka jest zasada podstawiania pod f(x) i g(x). THX Edytowane 30 Sierpnia 2005 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 (edytowane) Dziwna sprawa. Mieliśmy trygonometrie, niby skapowałem ale coś nie mogę policzyć według tablic matematycznych :/ Zadanie brzmi: Oblicz boki trójkąta, b=24, [alfa]=69* obrazek: .|\.|A\.| \ ca| \.|. B\.------- bNo to liczę: sin [alfa]= b/c sin 69* = b/c 0,934=b/c 0,934=24/c 0,934c=24 /: 0,934 c=25.696 Co tu jest źle? w książce mam wynik 62,5 ew. 67 (bo mam dwa boki podane). Byłbym wdzięczny ;) Edytowane 6 Września 2005 przez Sid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Po mojemu jest ok, moze sie w ksiazce rypneli ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...