Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

OC jest takie samo. Mam teraz 780MHz, co prawda miałem 800MHz kiedyś, ale teraz mi sie radiatorki odkleiły dwa i są słabo przymocowane. 780 miałem przed zmianą timingów. A te ustawienia u mnie działają, doszedłem do nich sposobem opisanym przezemnie wyżej. W ten sposób każdy może znaleźć najlepsze timingi dla swojej karty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowalem te timingi i sa troche szybsze od tych PRO :) Normalnie robie 5884 a po zmianie na twoje mam az 5947 ;) czyli cale 63 marki wiecej :D Mi na 800 zawsze wyskakuja odrazu arty :(

Co do twoich timingow to powoduja u mnie artefakty o wiele wczesniej niz bios od PRO :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idealnie zmodowany na 8 - potokow :):) nareszcie moc ;)

rdzen puszczony na 400 / pamieci na 750   i  zero artefaktow .. przynajmniej nie zauwaazylem podczas testow..

zdazylem juz pograc i rowniez jak na razie nic sie zlego nie dzieje..

Puść ATiTool na 15'. Jeśli wyskczy Ci kilka przebarwionych pixeli to

radzę zdjąć parę MHz (jeżeli chcesz mieć kartę sprawną).

Generalnie Radeony mocno się grzeją i porownując je z nVidią są

bardziej podatne na zniszczenie przez o/c. Lepiej nie katować do

granic wytrzymałości. Ładnie jest jak wszystko chodzi.

Z resztą co ja gadam - sam kręcę do oporu (a później płacz i lament) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15' ??? a co to za miara ?:)

radiatorki na pamieci poszly od razu

+ mala wichura w kompie dba o niska temperaturke ;)

ad2

robilem wcozraj testy i na ddr 333 cl2 i ddr 400 cl2.5 i testy w 3dmark 01/03 wychodza nieco szybciej na 333

w sobote zmienie sobie pamiatki na ddr 466 i sprawdze jaka bedzie roznica ...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam ati tool raczej nie testuje. Zapdałem ten biosik konkora i oc poszło w dół na ryj. Wracam do tego od PRO, też zły nie jest :P

Tymczasem kończe obecność na forum, bede za tydzień czy dwa, nie wiem. Stay tuned :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15' ??? a co to za miara ?:)

radiatorki na pamieci poszly od razu  

+ mala wichura w kompie dba o niska temperaturke ;)

ad2  

robilem wcozraj testy i na ddr 333 cl2 i ddr 400 cl2.5 i testy w 3dmark 01/03 wychodza nieco szybciej na 333  

w sobote zmienie sobie pamiatki na ddr 466  i sprawdze jaka bedzie roznica ...

pozdr

Asynchro na nforce2 znacznie zmniejsza wydajnosc, lepiej pusc Synchro na agresywnych timmingach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jenot: A możesz sprawdzić pirometrem temperatury poszczególnych elementów karty? Np: te cewki miedziane nawinięte na plastikowe (?) korpusy, te aluminiowe radiatory?

Ta karta grzeje się jak wściekła ... :?

Grzeje się, grzeje. Właśnie pomierzyłem. Radiator na rdzeniu - 55 stopni, na pamięciach 56 stopni, te takie małe aluminiowe radiatorki niewiadomonaczym - 55 stopni, małe cewki - 59 stopni. Pomiary przy otwartej obudowie po 3DMarku 2003. KArta XPertVision SE@Pro. Pirometr AGEMA. Możliwe, że w przyszłym tygodniu dorwę się do kamery termowizyjnej (też AGEMA), to porobię zdjęcia wnętrza kompa i samej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Posiadamy również karty, które nie przeszły testów w 100%, ponieważ generują minimalne i trudno zauważalne błędy, np. kropka wielkości kwadratu o boku 1mm we wszystkich testach, albo trudno zauważalna pozioma kreska pojawiająca się czasami w grze Far Cry lub pojedyncze błędy przy włączonym antyaliasingu (bez niego wszystko ok). Ponieważ nie są to 100% modowalne karty sprzedajemy je po cenie zakupu, czyli za 695zł.

Powiem tyle - o kur*(&.. Właśnie zalicytowałem jedną z tych kart, w przekonaniu, że zmoduje się bez problemów. No nic, zobaczymy... W razie czego zwrócę... Na dodatek na allegro jest po 715. Moze Szanowny Pan z PCSerwis sie zlituje i opuści...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzeje się, grzeje...

I to bardzo... :( U mnie najbardziej grzeje się po tej "górnej" stronie (jeżeli MoBo jest pionowo :wink: ) taki mały scalak między mocowaniami od gniazda na molex'a, a najblizszą mu pamięcią (po jego drugiej stronie jest ten mniejszy radiatorek). Podczas grania czy 3dMarka jest bardzo gorący. Chyba zaloże na niego jakis radiatorek. Tylko gdzie znaleźć taki mały :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny wynalazek

Radeony 9800LE

Producenci kart graficznych wymyślili jeszcze jeden model dla rodziny kart ATI Radeon - Radeon 9800LE. Jest to karta zbudowana na PCB od 9500Pro, z 8 potokami i 128 bitową magistralą pamięci. Club3D wypuścił już swoją wersję tej karty taktowaną zegarami 350MHz dla rdzenia i 700MHz dla pamięci. Radeon 9800LE jest wydajniejszy od 9600XT ale wolniejszy od 9800. Cena jest o ok. 40$ niższa niż modelu 9800Pro

czyli to jest 128bitowy 9800 SE <8potoków>

NATOMIAST WSZYSTKIM ZNANY Radeon 9800 Pro z 128 bitową szyną nazywa sie teraz Radeon 9800 IT

Czy ktoś coś rozumie z polityki ATI ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy kto z was zwracal karte do pcserwisu gdy mimo ze gwarantowali sprawne 8 potokow , byly one jadnak walniete ? mi napisali ze zwroca tylko pieniadze za karte a za przesylke ( 20 zl ) juz nie . a przeciez mialem otrzymac karte sprawna a tak nie bylo , dlaczego ja mam placic za ich pomylke . tak wiec moze ktos mial podobna sytuacje to niech sie wypowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy kto z was zwracal karte do pcserwisu gdy mimo ze gwarantowali sprawne 8 potokow , byly one jadnak walniete ? mi napisali ze zwroca tylko pieniadze za karte a za przesylke ( 20 zl ) juz nie . a przeciez mialem otrzymac karte sprawna a tak nie bylo , dlaczego ja mam placic za ich pomylke . tak wiec moze ktos mial podobna sytuacje to niech sie wypowie

Swoich praw można dochodzić na podstawie:

1. gwarancji, która daje możliwość zwrotu przedmiotu w terminie do 10 dni, zwracana jest cena przedmiotu bez kosztów wysyłki

2. na podstawie prawa konsumenckiego

- Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z nia 31 marca 2000 r.) Art.7. która mówi, że w ciągu 10 dni od daty otrzymania przedmiotu można go zwrócić, ale to przedmiot można zwrócić, nie usługę, którą jest przesyłka

- Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176) Art.8 , która mówi, że towar nezgodny z umową należy doprowadzić do zgodności poprzez naprawę lub wymianę, na tej podstawie nie można żądać zwrotu pieniędzy.

Jeżeli ktoś rezygnuje z zakupu, to albo powołuje się na gwarancję lub na prawo konsumenckie opisane w punkcie 1. które NIE GWARANTUJĄ zwrotu kosztów przesyłki

Jeżeli ktoś reklamuje przedmiot, to wymieniamy go na inny, a nie zwracamy pieniądze

Proszę o podanie podstawy prawnej swoich żądań wraz z uzasadnieniem.

Wg. mnie te żadania są BEZPODSTAWNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoich praw można dochodzić na podstawie:

1. gwarancji, która daje możliwość zwrotu przedmiotu w terminie do 10 dni, zwracana jest cena przedmiotu bez kosztów wysyłki

2. na podstawie prawa konsumenckiego

- Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z nia 31 marca 2000 r.) Art.7. która mówi, że w ciągu 10 dni od daty otrzymania przedmiotu można go zwrócić, ale to przedmiot można zwrócić, nie usługę, którą jest przesyłka

- Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176) Art.8 , która mówi, że towar nezgodny z umową należy doprowadzić do zgodności poprzez naprawę lub wymianę, na tej podstawie nie można żądać zwrotu pieniędzy.

Jeżeli ktoś rezygnuje z zakupu, to albo powołuje się na gwarancję lub na prawo konsumenckie opisane w punkcie 1. które NIE GWARANTUJĄ zwrotu kosztów przesyłki

Jeżeli ktoś reklamuje przedmiot, to wymieniamy go na inny, a nie zwracamy pieniądze

Proszę o podanie podstawy prawnej swoich żądań wraz z uzasadnieniem.

Wg. mnie te żadania są BEZPODSTAWNE.

Popieram PCServis.....zazwyczaj jest tak ze koszt przesylki pokrywa osoba wysylająca towar na servis albo wymiane.....kiedys jak wysylalem plyte to pokrywalem sam koszt przesylki, pomimo tego ze plyta byla zle naprawiona na servisie...........moze być inaczej tylko w wypadku ........jesli sie umawialeś przy zakupie ze w razie zwrotu albo wymiany.....sprzedawca pokryje koszty wysylki

PS. Prostym przykladem moze byc allegro...jesli cos kupisz i nie dzilaa albo jest inne niz aukcji......wysylasz spowrotem towar na wlasny koszt.....no...chyba ze wczesniej sie umawiales ze sprzedawca pokryje te koszta

Wiem ze to troche not fair ale tak juz bywa.......powinienes sie cieszyc ze i tak chcą ci wymienic karte......duzo osob sprzedaje...a pozniej nie wymienia mowiac ze dawali gwarancje na prawidlowe odblokowanie....a to czy beda potoki sprawne jest juz loterią i szczesciem kupującego

na takiej zasadzie moglbym zamowic u nich karte a pozniej po 10 grach jej katowania odeslac im i powiedziec ze mi nie pasuje.......odeslac...oni pokryli by koszty........pozniej kupic nastepną znów 10 dni .......i tak w kolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest sposob jak pograc na dobrej grafie wydajac male pieniadze  ;)

wlaśnie.......znalesc sobie ze 3 - 4 takie sklepy...liczac ze kazy daje 10 dni tak jak pcservis na testy..........mamy jednorazowo miesiac grania......robiąc ten numer 3-4 razy.......mamy karte za friko.......przez 4 miechy....pozniej jak juz stanieje....kupujemy ją.......ale kosztuje 600zł....a na poczatku byla za 800zl......tylko ze my juz ją mamy w kompie od 4 miesiecy......hehehehee

PS. i wlasnie dlatego sklepy nie wysylają towaru na wlasny koszt...ani nie zwracją kasy....aby takie cwaniaczki........nie myslaly ze zrobią wszystkich na szaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej prawda... zapytaj kogos, kto juz od niego ją kupił. Pierwsi kupili już przedwczoraj, więc możesz zamailować do któregoś z nich. Troche żałuję, że przedwczoraj kuiłem XpertVision 9800SE@PRO bo za 114zł więcej miałbym pełnego PRO. No ale cóż - przynajmniej kaska została na Silencera i radiatorki... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28314202

PCSerwis wycenia te XpertVision na 779 zł 8)

Miałem szczęście, że kupiłem za 730 zł :D (tyle, że PCB ma czerwony a nie brązowy kolor)

To nie jedyne różnice: za 779zł dostajesz dwie oryginalne gry: Spellforce (2xCD) i Chaser (2xCD) oraz przejściówka DVI>DIN. Poza tym poza aukcją karta kosztuje 750zł - Allegro życzy sobie cąłkiem niezłej prowizji od tych kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28314202

PCSerwis wycenia te XpertVision na 779 zł 8)

Miałem szczęście, że kupiłem za 730 zł :D (tyle, że PCB ma czerwony a nie brązowy kolor)

To nie jedyne różnice: za 779zł dostajesz dwie oryginalne gry: Spellforce (2xCD) i Chaser (2xCD) oraz przejściówka DVI>DIN. Poza tym poza aukcją karta kosztuje 750zł - Allegro życzy sobie cąłkiem niezłej prowizji od tych kart.

Ma Pan rację, faktycznie.

A czy karty na PCB czerwonym i brązowym różnią się między sobą jakością wykonania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I, ja dzis zamowilem karte. Niestety bank pieniadze zaksieguje dopiero w poniedzialek. Mojego R9500@PRO@380/650 sprzedalem wlasnie i teraz przez 4 dni bede sie meczyl na ...na..o zgrozo teraz juz to pisze na lekko uszkodonym zabytku klasy zerowej...uwaga ...S3 Virge 4 MB RAM :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w poniedziałek kupiłem za 765 a już można za 750... :evil:

Przykro mi to mówić, ale zostałeś zrobiony w trąbę bo:

Radzę wcześniej rezerwować. Przewidywana cena ok.750zł , ale może się zmienić, niestety nie ode mnie to zależy.

Jak widać nie zależy, ale jak pojawiły się tanie 9800pro, to jednak okazało się że zależy i cenę można obniżyć o 15 zł :wink: Tak coś czułem od samego początku.

Naprawdę, śledzę ten wątek z coraz większym zainteresowaniem.

Życzę długiego i bezproblemowego używania zakupionej karty 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena kart jest uzależniona od kursu dolara, a ten kurs znacząco spadł, dlatego można obnizyć cenę.

Przykro mi to mówić, ale obrażanie innych takimi stwierdzeniami:

Przykro mi to mówić, ale zostałeś zrobiony w trąbę

bez zadania sobie jakiegokolwiek trudu poznania prawdziwych przyczyn jest nieuczciwe, zresztą oceńcie to sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena kart jest uzależniona od kursu dolara, a ten kurs znacząco spadł, dlatego można obnizyć cenę.

Przykro mi to mówić, ale obrażanie innych takimi stwierdzeniami:

Przykro mi to mówić, ale zostałeś zrobiony w trąbę

bez zadania sobie jakiegokolwiek trudu poznania prawdziwych przyczyn jest nieuczciwe, zresztą oceńcie to sami.

Ja oczywiście rozumiem jaki trud zadaje sobie PCSerwis, żeby przetestować te setki kart, bo sam siedziałem 2 dni nad sprawdzaniem i nie powiem, żeby to było przyjemne :wink: . Poza tym, nigdzie w Kielcach nie dostałbym modowalnej 9800SE (bo w NetKomie mówią że lada dzień będą YUAN'y w dobrej cenie... ale ile można czekać z S3 Trio na pokładzie :D ), a na 9800PRO kaski bym już nie wyciągnął bo zbieram na bude Chiefa :) Jestem w pełni zadowolony z zakupu karty w PCSerwisie. Jak najbardziej polecam wszystkim ten sklep :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zamierzam nikogo obrażać a jeśli się ktokolwiek poczuł urażony to kajam się i rzucam do stóp, po prostu takie jest moje zdanie na ten temat.

Trochę opacznie zrozumieliście moją wypowiedź, nie życzę Wam źle, po prostu staram się stanąć z boku i spojrzeć trzeźwym okiem na to wszystko.

Może pcserwis obniżył cenę przez kurs dolara, a może przez pojawienie się konkurencyjnych ofert, z resztą oceńcie to sami :wink: Z resztą jak widać karty nie rozeszły się na pniu, bo jeszcze wciąż można je kupić (aukcja i poza aukcją).

PcSerwis - mniej stresów i więcej luzu na codzień :wink:

Pozdrawiam.

P.S. A jak kurs dolara wpłynął cenę kart nie w pełni modowalnych za 695 zł ? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi