Skocz do zawartości
Zenfist

Spalił Ci Się Zasilacz? Zobacz...

Czy spaliles juz kiedys zasilacz?  

1654 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy spaliles juz kiedys zasilacz?

• Tak
      1208
    • Nie
      815

Rekomendowane odpowiedzi

czy spalileś kiedys zasilacz? hehehe, dobre pytanie, ja powiem tyle: żeby tylko jeden:)

oto moje "ofiary" :

- noname 300W- padnął jak podłączyłem do kompa nagrywarke CD-RW

- noname 420W (wymiana gwarancyjna)- kopnął w kalednarz gdy kupiłem Radeona 9800 PRO

- Codegen 400W- w prawdzie nie spłonoł ale nie umial utrzymać napieć, wiec sie go pozbyłem

Żaden z tych zasilaczy niczego do grobu ze sobą na szczęście nie zabrał

KUPUJCIE MARKOWE ZASILACZE! Warto dołożyć te kilkadziesiąt zł i mieć spokój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]we wtorek przyjdzie proc, to zobaczymy co moj 2 razy naprawiany codegen 300w pokarze, [...]

Myslę że tym razem ukarana zostanie płyta główna, ale oczywiście mogę się mylić ;)

pracowałem przez 5 lat w serwisie komputerowym

widziałem śmierć ok 10 zasilaczy

większość ... po prostu komp się wyłączył albo nie włączył

Tylko tyle?!?

10 sztuk to ja w tygodniu wymieniam, czasem więcej. Za sam złom można flaszkę kupić ;)

modecom 350 GTF - wczoraj wieczorem chodzil, dzisiaj rano juz sie nie wlaczyl... juz drugi taki przypadek mam... tylko czemu tak ? :|

Nowe były, czy z allegro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUPUJCIE MARKOWE ZASILACZE! Warto dołożyć te kilkadziesiąt zł i mieć spokój

Chieftec 420W poszedł się jeb.., nie bylo mnie w domu, wracam a rodzina mówi że coś z kompa śmierdzi :)

Na szczęście wymienili na nowy, a dotego nic nie poszło razem z nim, no oprócz bezpiecznika w UPS'ie :)

Ale nie było to przepiecie z sieci, bo jestem zabezpieczony gniazdko z uzemnieniem, do neigo podpięty ACAR a do tego UPS, więc nie ma bata aby coś z sieci przeszło:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym spokojem to glownie chodzi o to,ze gdy pojdzie zasilacz (mi tez poszedl Chieftec 420- przy wlaczaniu kompa cos w nim wybuchlo i wywalil mi bezpiecznik w listwie przeciwprzepieciowej) to jestes spokojny, ze pojdzie sam zasilacz a nie polowa bebechow z komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pożegnalem się z Chieftec HPC-360-302(made by Sirtec),odszedł sam, sygnalizując to efektownym wybuchem,poszedł dym iskry i po nim.Akurat zrobiłem Vmoda GPU na GF6600 i troche się zdziwiłem ,że przy takim niewielkim obciążeniu(+ ok.10W więcej w stosunku do defaultowego V GPU)odmówił współpracy.Oddany na gware-zginął w serwisie -dostałem/wybrałem nowego Szefa GPS350W by Delta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy Tracer 300 W - 2 razy się spalił w ciągu pół roku (na gwarancji). W końcu kupiłem Chiefteca, chodzi prawie 2 lata - wymieniałem tylko coolery na Arctici (polecam !). No i się przekonałem co znaczy zasiłka w kompie. Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie sfajczył 1 noname 250w w 2002 r i zabrał ze soba dysk twardy seagate 40 gb 5400rpm ;0. (poszla elektronika). Wszystko z efektami specjalnymi (iskry, dym, male bum). Bardzo mnie to wtedy dziwiło bo komp byl slabawy (celeron 700 non-oc, jakies mobo na i815, 64mb sdr, riva tnt2 m64). Starsza przezyla zalamanie nerwowe ;0 bo miala jakies bardzo wazne dokumenty na dysku, a ja bylem wtedy jeszcze green.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie wczoraj spalił... HUNTKEY !! model hk400-xp... z tym że wina była moja. składałem kompa i wyjmowałem bateryjkę biosu, jakimś cudem z biurka s#@$@^ się wszystkie śrubokręty i widocznie jeden musiał upaść na baterię pod napięciem, poszło spięcie, trzask i dym z zasilacza.... :( za to jak się go włączy to daje bardzo małe napięcie, wiatrak chodzi jakby był puszczony na 7V :)

pytanie - da się to jakoś naprawić czy lepiej zapomnieć o nim ? szkoda dobrego sprzętu :(

teraz będę musiał rozszerzyć ksozta o nowego taganka :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień byłem bez zasiłki, ostatnio spalił mi się mój Feel 350 W LC (Logic), tzn poszedl wentylator, nie chciałem ryzykować i wypiąłem go z kompa. Kupiłem sobie Chiefteca 420 Dual Fan, myślę, że dobrze zrobiłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

to było tak....

megabajt "350w" :lol:

1xhercules 9800pro krętnięty na 420/730 (poszedł! a potem kumple taty mówili mi że przelręciłem a to wina zasilacza ;))

1x radeon 9800pro (włożyłem bo na początku dałem sie nabrać na to że tamtego przekręciłem ale ten bez oc też padł :D

zasiła w końcu padła...

teraz mam topowera top-526 p6 420 watt i coś się zaczyna dziać.....

chyba powoli kona (napięcia gorszą się, skoki)

na szczęście na gwar ;)

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze co wy robicie z tymi zasiłkamoi mi jeszcze żadna nie padła, a były to feel 300w (ten gorszy model bez pfc) działał na sprzecie podobnym do 05_03_1992 , ale napiecia zaczeły fixować więc zmieniłem na fortrona 300bt który był wzorowym zasilaczem ale czasem hałasował przy dużym obciążeniu , więc zakupiłem po okazyjnej cenie (440zł w tamtych czasach) tagana i do dzisiaj na nim jadę i nie mam zamiaru go zmieniać bo stabilny i cichy, ale kolega miał przygode z cedegenem 300w jak zdechł kupa dymu, tudzież wybuch kondensatora, z kompa którego miał na raty ostał sie jedynie cdrom cała reszta poszła sie kochać, ale go że się przegrzewa i zawyża napiecia (na lini 12v było 13,4 a na 5v - 4,5) po tej nauce zaczoł budowe nowego zestawu od fortrona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No-Name 350W. 3 spokojne lata na 1700, jednym dysku, 2 napedach cd, GF3 Tit. Wystarczylo wymienic procka na Bratona 3200+ i padl trupem po 10h zabierajac ze soba plyte glowna (nie calkiem ale reseciki co okolo 1h).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie po 14 miesiącach pracy poszedł mój Topower P5 450W, jest na gwarancji, więc czekam na wymianę albo naprawę. W miedzyczasie kupiłem Tagana 480 U-15, odnoszę jednak wrażenie że tamten był stabilniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi 2 latka temu poszedł Codegen 300W :( Skubany wytrzymał 2.5 roku.

Do krainy wiecznego O/C zbrał ze sobą:

Pentium 4 1.6 @ 2GHz

ECS (nie pamiętam modelu)

LG DVD

GeForce 2 MX400

Sieciówka

1x128Mb RAM DDR

Jak widac pociągnął za sobą prawie całego kompa :( Ale nic, człowiek uczy się na błędach. Nigdy więcej niemarkjowych zasiłek :D

Pozdrawiam B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to miałem wymiatacza:

Channel Well Technology 200W :D

Chodził 4,5 roku no i w czwartek 16.02.2006 zasnuł ciemnym dymem i nieprzyjemnym zapachem cały pokój :)

Nie ze sobą nie zabrał...szkoda bo może bym w końcu kompa wymienił a tak jakoś zebrac sie nie moge bo sentyment mam :)

Kupiłem za 18zł na allegro jakiegoś 250W niemieckiego NO NAME używanego jak sie potem okazało z zepsutym wiatrakiem :)

Postaralem sie nawet i z se starej spalonej zasiłki wentyl przełożyłem :)

Śmiga teraz wszystko jak marzenie :D

Myśle że powinien wytrzymać do zamierzonej w niedługim czasie wymiany kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u sasiada kolejny chieftec 420 polegl.

newcastle 9x320 1.85V + moja 6800 z podpisu i winbondy 2x256 2-2-2-5-1T 260@3.55V

trzeba przyznac ze latwego zadania ne dostal

edit: nie wytrzymal 3dmarka, spi16 calkiem calkiem;]

Edytowane przez johnyboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

codegen 300W odpadl dawno temu ;)

pozenij mialem huntkeya 300W, padl jak wymienilem na grafe na fx 5900 i przerobilem go na 5950 ;)

teraz mam chiefteka 420 W ale tez juz biedny nie daje rady ;)

wylacza sie :(

czas na zmiane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codegen 300W...jakies 3lata temu po 15rocznej pracy wymienilem gf2mx na radka 8500 no i zasilka wytrzymala 2tygodnie... po czym wybuchla :)

Oprocz tej grafy na pokladzie byl T-bird 1200, 256Mb ramu, SB Live, 2napedy optyczne i 2x HDD.

Naszczescie przechodzac na tamten swiat, zasilka, nic ze soba nie zabrala, wymienili mi ją na gwarancji.

Nastepny egzemplaz mial tak zachwiane napiecia, ze wolalem nie czekac za dlugo i wymienilem na cos lepszego (CWT350BDP).

Codegen do tej pory sie kurzy w szafie. A w nowym sprzecie mam Tagana U01 480W.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi