Gość wortigern Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Witam, w poniedziałek musze na lekcji polskiego zrecenzować jakąś książkę i mam problem. Żadko czytam książki i zabardzo nie wiem co wypożyczyć. Bede czytał przez weekendo wiec najlepiej żeby książka nie miała wiecej jak 200 stron. Moglibyście mi coś polecić :) tylko żebym mógł to dostac w normalnej bibliotece i żeby powieść była lekkostrawna (mam 15 lat :oops: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Najwyższy czas wziąć się do roboty. Zacznij na przykład od 'Mistrza i Małgorzaty'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Co prawda tez ostatnimi czasy z czytaniem jestem na bakier, ale swego czasu sie czytalo duzo. Post kolegi wortigern'a obrazuje po czesci sytuacje wsrod mlodego pokolenia i tlumaczy chyba wszystko ;-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 dokładnie 200 stron ;] http://helion.pl/ksiazki/tuning.htm powinno ci lekko pójść ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loco_pl Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 W zyciu zadnej nie przeczytales? o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Propozycja dotychczasowe sa conajmniej niepowazne. Ja polecam troche grubsza ksiazke : Conn Iggulden "Imperator: Bramy Rzymu" http://www.merlin.com.pl/sklep/sklep/stron...ret=wys66125549 Nie wiem czy do dostania w normalnej bibliotece (jesli nie, to warto kupic). Poza tym mozesz cos wybrac z literatury mlodziezowej np. Pana Samochodzika. Albo tez "Do przerwy 0:1" czy inne ksiazki Adama Bahdaja, innym autorem za ktorego ksiazkami moglbys sie rozejrzec to Edmund Niziurski - te pewnie w jakichs bibliotekach leza. Tak czy owak, wszystkie te ksiazki, ktore wypisalem moglyby ci sie spodobac i polecam przeczytanie ich niezaleznie od tej pracy domowej. Jak bylem w twoim wieku (hehe ale to brzmi), to wlasnie za nie sie wzialem i bardzo przypadly mi do gustu - nie mowiac juz o tym, ze byc moze tata lub mama uciesza sie, jesli tez czytali te ksiazki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 hmmmmm ja bym polecil Forresta Gumpa... w 4h mozna ja przeczytac :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Żadko czytam książki i zabardzo nie wiem co wypożyczyć.Bardzo źle, czas to zmienić i może to dobra okazja. (mam 15 lat :oops: )I tu jest problem bo mógłbym polecić wiele książek ale raczej jesteś jeszcze zamłody by je zrozumieć :wink: zawsze możesz jednak spróbować (i inni także) bo imho naprawdę warto. Chodzi mi o książki Paulo Coelho np. "Weronika postanawia umrzeć", "Piąta góra", "Jedenaście minut", "Alchemik", "Na brzegu rzeki Piedry usiadłem i płakałem". Te ksiażki są wspaniałe dobrze się je czyta a zmuszają do myślenia. Pozatym może coś Jamesa Jones'a np."Długi tydzień w Parkman" albo "Stąd do wieczności (tyle że to troche długie :P). Na konieć coś co powinno Ci najlepiej spasować: Wiktor Suworow "Kontrola", "Akwarium" dobre, szybko się czyta i nie trzeba specjalnie myśleć ;P. Jedno jest pewne warto czytać :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 I tu jest problem bo mógłbym polecić wiele książek ale raczej jesteś jeszcze zamłody by je zrozumieć :wink: Weź mnie nie rozśmieszaj.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 I tu jest problem bo mógłbym polecić wiele książek ale raczej jesteś jeszcze zamłody by je zrozumieć :wink: Weź mnie nie rozśmieszaj.... Czym? co w tym śmiesznego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 hmm, Mistrz i Małgorzata to troszke za trudna ksiazka jak dla 15-latka "American Psycho" Bretta Eastona Ellisa ;]]]] joke a w sumie moze byc Mistrz i Malgorzata, Rok 1984, Alchemik, jakbys mial problemy, zawsze mozesz podeprzec sie informacjami z neta. Grunt, zebys znal fabule PS und3r - wlasnie dales swiadectwo swojej niedojrzalosci :P wez sobie Dżume tudzież "Niebiańską przepowiednię" Redfielda i pogadamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 "Bylem Kamikaze" - Ryui Nagatsuka "Kamikaze - Boski Wiatr" - Bohdan Arct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 mhmmmm proponuje kod leonarda da vinci ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galvatron Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Kod bibljny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SentineL Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 John Steinbeck - "Myszy i ludzie" Krótka i lekkostrawna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi32 Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Wiedźmin - oczywiście nie żadną część z trylogii tylko "miecz przeznaczenia" albo "ostatnie życzenie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neonix Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 I tu jest problem bo mógłbym polecić wiele książek ale raczej jesteś jeszcze zamłody by je zrozumieć :wink: Weź mnie nie rozśmieszaj.... Czym? co w tym śmiesznego...Troche mnie rozśmieszacie. Za młody dobre. Pietnastolatek poważnej książki nie zrozumie to juz leka przesada. wortigern ja Ci też polecam Wiedźmina wmiare szybko się czyta i przynajmniej się nie wynudzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Albo Achaję Ziemiańskiego ;] Tylko: - mało prawdopodobne, że będzie w najbliższej bibliotece - trochę nieodpowiednia do opisywania na lekcji - ma 600 stron (1 tom) Jak znajdziesz chwilę - przeczytaj, warto. Oprócz tego polecam Wiedźmina (Saga, opowiadania), Narrenturm i Bożych Bojowników Sapkowskiego, książki Pilipiuka (szczególnie "Kuzynki", "Księżniczka" [krótkie, lekkostrawne, miło się czyta] i Jakub Wędrowycz), Terry Pratchett, Harry Potter ( :mrgreen: ). Ogólnie jest mnóstwo dobrych książek spełniających Twoje kryteria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Dzięki za wszystkie podpowiedzi, zobacze co jest na stanie w bibliotece miejskiej :) co do wiedźmina to chyba raczej nie, napewno nie na weekend, jakoś nie mam ochoty na fantasy :roll: . Co do czytania to kiedyś ostro pochłaniałem książki :lol: szczególnie kryminały (miałem może z 11 lat) ale teraz nauka i szkoła mnie dobijają i nie mam na nic ochoty. Słyszałem że Suworow jest całkiem niezły i chyba poszukam coś jego autorstwa. Pozdro dla wszystkich czytających Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 I tu jest problem bo mógłbym polecić wiele książek ale raczej jesteś jeszcze zamłody by je zrozumieć :wink: Weź mnie nie rozśmieszaj.... Czym? co w tym śmiesznego... To, że 15-latek nie zrozumie książki. Osobiście przeczytałem Quo Vadis w wieku 13 lat, w wieku 14 trylogie LOTR oraz inne książki Tolkiena. Rok później przeczytałem Władce jeszcze raz, tym razem w tłumaczeniu Skibniewskiej. Obecnie czytam w oryginale :) Chodzi mi o to, ze stopien zrozumienia tekstu nie zależy od wieku, tylko od indywidualnych predyspozycji. W ogóle to zawsze wqrwiali mnie ludzie, piszący takie teksty: "Skoro podobał ci sie ten film to pewnie masz 15 lat i ogladasz power rangers" etc. Przyjęły sie jakieś debilne bariery wiekowe, poniżej których dana osoba jest niezdolna logicznie myśleć:/ To jest żałosne. 30-latek równie dobrze może nie zrozumiec filmu/ksiazki co 13-latek. Co do tematu, to gorąco polecam "Achaje" Ziemiańskiego. Oba tomy są tak wciągające, ze spokojnie mozna je przeczytac w jedną noc :) EDIT: Albo Achaję Ziemiańskiego ;] Tylko: - mało prawdopodobne, że będzie w najbliższej bibliotece - trochę nieodpowiednia do opisywania na lekcji - ma 600 stron (1 tom) Ooo :D Pozdrawiam fana dobrej literatury :) Ad. 1 Dlaczego miałoby jej nie być? Ad. 2 Co w niej niby jest takiego, ze nie można na lekcji opisać? Ad. 3 Te 622 strony to i tak zdecydowanie za mało :) Przeczytałem w jeden wieczór (właściwie noc;]) i czułem niedosyt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Polecam Dukaja :> Niedawno wydał nową powieść "Perfekcyjna Niedoskonałość", nie powiem Ci zbyt duzo o tej pozycji albowiem dopiero co nabyłem i jeszcze nie skonsumowałem. Coprawda poczatek moze zniechęcić, ale im dalej zagłębiasz się w lekture i o ile poczujesz klimat to dasz rade ;-) aha, ma 500 stron. ;-) A jeśli chcesz cos do 200 to Xawras Wyżryn. Z cyklu historie alternatywne. [Polska przegrała w 20r. wojne z bolszewikami... Akcja dzieje sie w latach 90, kiedy Xawras z kipą zasuwa na Moskwe z atomówka :>] A jeśli coś bardziej mrocznego, satanistycznego to "zanim noc", opwiadanie poprzedzające Xawrasa. Rzecz dzieje sie w okupowanej przez niemców Warszawie. Jan Herman Trudny odkrywa że jego dom [...] przez istote czterowymiarową :> a w sumie moze byc Mistrz i Malgorzata, Rok 1984, Alchemik, Polecasz leORT: ORT: ORT: ktury? Jeszcze zdązy je przeczytać ;-) A jak juz coś z lektu to np. "Medaliony" Naukowskiej, przynajmniej coś więcej z tego wyniesiesz niż tylko kolejna ocena w dzienniku. Pozdro i miłego czytania :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Quo Vadis i LOTR to i owszem może czytąć nawet 10latek, ale nie wiem czy und3r czytałeś którąkolwiek książkę Coelho? Sprawy, które są tam poruszane można zrozumieć dopiero jak się trochę na tym świecie pożyje i przeżyje to i owo ;] Wiem, że ludzie są różni ale nie uwierzę, że mając 15 lat jest się już poważnym i dojrzałym :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Nie czytalem, może cos polecisz? Jaki to w ogóle jest gatunek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 A ja proponuje cos Mastertona :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Co do tematu, to gorąco polecam "Achaje" Ziemiańskiego. Oba tomy są tak wciągające, ze spokojnie mozna je przeczytac w jedną noc :) EDIT: Albo Achaję Ziemiańskiego ;] Tylko: - mało prawdopodobne, że będzie w najbliższej bibliotece - trochę nieodpowiednia do opisywania na lekcji - ma 600 stron (1 tom) Ooo :D Pozdrawiam fana dobrej literatury :) Ad. 1 Dlaczego miałoby jej nie być? Ad. 2 Co w niej niby jest takiego, ze nie można na lekcji opisać? Ad. 3 Te 622 strony to i tak zdecydowanie za mało :) Przeczytałem w jeden wieczór (właściwie noc;]) i czułem niedosyt :) 1. Tzn. przynajmniej w moim mieście nie ma :? 2. Moja mamuśka prawie dostała zawału po 200 stronach. Doszła do wniosku, że czytam zboczone i brutalne książki, które nijak się mają do rzeczywistości :mrgreen: 3. Oj, tak. Dobrze, że już niedługo 3 tom :roll: Rówineż pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Jeśli gatunek ksiązki dowolny a lubisz fantastyke: Ziemiomorze cz1.: "Czarnoksiężnik z Archipelagu", Ursula K. LeGuin Dokładnie równiutkie 200 stron ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 antek albo nasza szkapa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 mhmmmm proponuje kod leonarda da vinci ;p Cyfrowa twierdza jest lepsza :D Poza tym polecam Harryego Pottera (I i II czesc - krotkie), i jeszcze jedna Browna- Anioly i demony (fajne jak ktos lubi tajne stowarzyszenia :) ). Oprocz tego ksiazki Wilbura Smitha (bog Nilu, Siodmy papirus, czarownik). Ze sci-fi: Pierscien Stephena M Baxtera (calej serii nie czytalem :/ ) wszystkie ksiazki sa "troche" dlugie, ale potrafia wciagnac. Niektore czytalem na wykladach, co zaowocowalo kilkoma poprawkami :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 A ja ostatnio dzięki promocji GW przeczytałem "Ja, Klaudiusz" Roberta Graves'a i polecam absolutnie wszystkim. Świetnie napisana, lekko się czyta i można się przy tym dowiedzieć mnóstwo historycznych ciekawostek o starożytnym Rzymie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^Garth^ Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 na szybko to harrego pottera 1 lub 2 , i np hobbita tolkiena (swoja droga to byla przynajmniej nie wiem czy jest dalej lektura nadobowiazkowa dla klas 7 ... tzn wiem ze nie ma juz klas 7 :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...