Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze nie wiem dlaczego nie chce mi dzialac 4x256MB na tym co w podpisie. Nie uruchamia sie wyzej niz 200 MHz na pamieciach. Zmiana timingow nic nie daje, tak samo jak napiecia. Dopiero jak dam 2T to wszystko dziala ale wiadomo - 2T. Bios to 414-2. Co polecacie abym zrobil??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie wiem dlaczego nie chce mi dzialac 4x256MB na tym co w podpisie. Nie uruchamia sie wyzej niz 200 MHz na pamieciach. Zmiana timingow nic nie daje, tak samo jak napiecia. Dopiero jak dam 2T to wszystko dziala ale wiadomo - 2T. Bios to 414-2. Co polecacie abym zrobil??

1481690[/snapback]

Jakie Alphy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wozaq

Na takich ustawieniach moje Kingstony idą na 272 MHz przy MEM @ 200 3.0v. Tylko jest jedna kwestia, ani Ciebie, ani mnie nie interesuje dzielnik 200 dla pamięci, czyż nie tak? U mnie działają na 255 MHz, a u Ciebie?

@Hanu

Udowodniłem całemu światu, że dobór odpowiednich Alph pozwala skosić lub dorównać pamięciom odpowiednio szybkim jak Winbondy CL2-2-2-5 albo TCCD o 55 MHz szybsze... Nadal nie wiesz, o co chodzi? Co więcej, IMHO o wydajności decydują właśnie Alphy, a nie timingi pamięci. Możecie się z tym nie zgadzać.

Co do wysokiego taktowania pamięci... To co z tego, że macie i > 300 MHz, skoro wydajność jest marna (CL2.5-4-3-6 i marne alphy), nawet nieporównywalna z 50-60 MHz słabyszmi Winbondami. Widocznie kogoś podnieca wynik > 8000 MB/s w Sandrze. Ale i tak: Timings are performance. Enjoy your tight Alpha Timings. :)

PS.

Chciałbym zobaczyć Wasze wyniki w Quake3 Arena DEMO ... przy ustawieniach Normal...

s_initsound 0

snd_restart

timedemo 1

@Racuch

Ja też nie gram w SuperPi, Winda jest ta, której używam na codzień, mam obecnie 1 HDD + 1 spisany z jakiegoś powodu na straty.

Edytowane przez Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek

Nic nie udowodniles. Czestotliwosc taktowania pamieci w SPI po przekroczeniu 250Mhz malo daje, zobacz na wyniki w SPI moje i Mardoka, roznica niecalej sekundy a on ma 22Mhz wiecej na memkach.

Crusio

Daj TWRT 2 lub 3 (teraz masz1)

i zmien te czasy podawane w ns które masz w tej chwili ustawione 8/6 daj 10/9 i zobacz czy sie odpali na 4 kosciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo powyżej 250 MHz A64 ma odpowiednio dużą przepustwość pamięci... ba, a nawet pekraczającą możliwości samego procesora. A sam i tak jest w stanie obrobić max 2 GB danych przy systemie 32Bit lub 4 GB przy 64bit. Dlatego liczą się timingi i czas dostępu do tych danych a nie megaherce (cały czas mówimy o > 250 MHz na pamięciach). Co to SuperPi to jest to program wiernie pokazujący wydajność całego podsystemu MEM/CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, u mnie na jakimkolwiek innym dzielniku nie chca zbytnio dzialac, tylko na 200...

3.0v na TCCD to ja sie boje, a nie mam kasy na nowe pamiatki jakby cos poszlo nie tak :-|

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, u mnie na jakimkolwiek innym dzielniku nie chca zbytnio dzialac, tylko na 200...

A jaki procesorek? Próbowałeś moich ustawień + 150 lub 166 dla pamięci? Jak chcesz, mogę to wszystko spisać prosto z BIOS, bo w A64 Tweakerze nie ma pewnych pozycji.

Update:

Widzę, że masz Winchesterka, no właśnie w tym może leżec problem, w dodatku, może to być Winch z 'walniętym' kontrolerem pamięci... według XS 4 na 10 Winchów miało niedowład tychże kontrolerów... :(

3.0v na TCCD to ja sie boje, a nie mam kasy na nowe pamiatki jakby cos poszlo nie tak :-|

1481772[/snapback]

Spokojnie to jest PCB by Kingston a nie Brainpower... 3.0v można spokojnie zaliczyć do tych prawie 100 % bezpiczenych wartości vdimm. Jednak na dłuższa metę 2.9+0.03 to chyba powinien być maks dla TCCD.

Edytowane przez Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko odnosnie samej plyty DFI. Czy jest ktoś komu zrobila ta plyta psikusa i uwalila bios ???? Czy jest ktoś ktoś kto probowal na tej plycie HOT FLASHA takiego jak to bylo mozliwe za czasow Abita NF7S.

Oraz czy komuś udalo sie dokupić dodatkową kość biosu do tej płyty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko odnosnie samej plyty DFI. Czy jest ktoś komu zrobila ta plyta psikusa i uwalila bios ????    Czy jest ktoś ktoś kto probowal na tej plycie HOT FLASHA takiego jak to bylo mozliwe za czasow Abita NF7S.

Oraz czy komuś udalo sie dokupić dodatkową kość biosu do tej płyty??

1481886[/snapback]

A co ma MOBO do tego?? .Na gorąco można na każdej(no chyba że ma wlutowaną kośc tak jak niektore Gigabyte(z niższej połki)

Myk i po herbacie.

Przy włączeniu Power-a ciskaj Insert(może pomoże)

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie zamontowalem niebieskiego zalmana :D Temperaturka bardzo ladna pare stopni nizsza niz na coolerku dfi.

Dołączona grafika

Gdy mamy GF 6600GT musimy odpowiednio wyciac piny:

Dołączona grafika

Ja mam Galaxy 6600GT chyba ma rozlozone kondensatory tak samo jak innych producentow. Pare razy powyginalem zeberka i sie wylamaly pozniej tylko pilniczkiem przejechalem zeby nie haczyly o VGA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który Bios obecnie jest optymalizowany pod pamiątki TCCD?

wielkie THX.

1482669[/snapback]

Tutaj masz biosy http://www.techpowerup.com/articles/other/114 a pod TCCD sa biosy o koncowkach -3

Edytowane przez zaba26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jakoś pierwszy raz wrzuciłem biosy 509-3 i 510-3, bo darowałem sobie jakiś czas o/c i jechałem na 310P. Aż tak zaostrzone są w biosie ustawienia w 5xx-3 w porównaniu z 310P, że na tych samych ustawieniach nie ładuje windowsa? Muszę poluzować Trc, Trfc oraz max. Async, żeby załadowało windowsa na 5xx-3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie zamontowalem niebieskiego zalmana :D Temperaturka bardzo ladna pare stopni nizsza niz na coolerku dfi.

1482619[/snapback]

Ja mam kartę Gigabyte-a i wcina się w Zalmana chyba trochę głębiej kondensatorami i płytką PCB , więc wycinałem inaczej niż ty . Więcej wyciąłem tych niższych nóżek , aniżeli wyższych , ( obrócony o 90 stopni względem twojego w lewo ) . Temperatura spadła o ok. 10 - 15 stopni po tym zabiegu . Choć muszę przyznać , że dużo daje zastosowany komin z wentyla 120 , który wyrzuca z obudowy prawie całe ciepło . Dodatkowo chłodzi przez to dyski twarde , pamięci i inne podzespoły .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam kartę Gigabyte-a i wcina się w Zalmana chyba trochę głębiej kondensatorami i płytką PCB , więc wycinałem inaczej niż ty . Więcej wyciąłem tych niższych nóżek , aniżeli wyższych , ( obrócony o 90 stopni względem twojego w lewo ) . Temperatura spadła o ok. 10 - 15 stopni po tym zabiegu . Choć muszę przyznać , że dużo daje zastosowany komin z wentyla 120 , który wyrzuca z obudowy prawie całe ciepło . Dodatkowo chłodzi przez to dyski twarde , pamięci i inne podzespoły .

Pozdrawiam .

1482771[/snapback]

Ja mam na boku 92mm z zasilacza enermax jednak niedlugo wymienie go na 120mm puszczony na niskie obroty, ogolnie moge kazdemu polecic tego zalmanka temperaturka spada, jest ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na boku 92mm z zasilacza enermax jednak niedlugo wymienie go na 120mm puszczony na niskie obroty, ogolnie moge kazdemu polecic tego zalmanka temperaturka spada, jest ciszej.

1482846[/snapback]

Mój jest na tzw. dachu obudowy , ale wewnątrz . Także niskie obroty z kontrolera obrotów od Pentagrama 120 CU na procu . Pentagram ma na stałe sterowanie z płyty i nigdy jeszcze nie przekroczył 1200 obrotów w tej chwili np. niecałe 1000 . Ustawiona temperatura proca w biosie na max 42 stopnie . Od niej powinien podnieść obroty , ale tyle proc nie osiągnął nawet w stresie .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, pomocy. Co jest nei tak z tą płytą. Mam DFI LanParty Ultra-D i nie mogę się do netu podłączyć. Których kontrolerów do LANu używać, tych z nForce4 czy tych od Marvella. Instalowałem i jedne i drugie, podłączałem w różne sposoby, także i w jedne gniazdo sieciowe i drugie i lipa. Niby połączenie sieciowe jest, a nie mogę się przebić do sieci... :(

W BIOSie kombinowałem z ustaiwieniami kilkoma i blamaż :(

Przesiadłem się z nForce2, tam było to takie proste, a tu to kilo soli można zjeść :(

POMOCY !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

Udowodniłem całemu światu, że dobór odpowiednich Alph pozwala skosić lub dorównać pamięciom odpowiednio szybkim jak Winbondy CL2-2-2-5 albo TCCD o 55 MHz szybsze... Nadal nie wiesz, o co chodzi? Co więcej, IMHO o wydajności decydują właśnie Alphy, a nie timingi pamięci. Możecie się z tym nie zgadzać.

Co do wysokiego taktowania pamięci... To co z tego, że macie i > 300 MHz, skoro wydajność jest marna (CL2.5-4-3-6 i marne alphy), nawet nieporównywalna z 50-60 MHz słabyszmi Winbondami. Widocznie kogoś podnieca wynik > 8000 MB/s w Sandrze. Ale i tak: Timings are performance. Enjoy your tight Alpha Timings. :)

1481723[/snapback]

A ja Ci mówię, że jednak w tym Twoim odkryciu nie ma żadnego odkrycia nowego świata. Z czystej ciekawości zrobiłem amły compare, by udowodnić Ci, że wszystko jest kwestią trcd ustawionego na 3.

Wpływ trcd na wynik

Alpha jak u ciebie, proc na 2,8 i pamiątki ledwie 280 z tym , że TRCD na 4 i wszysko jasne. Mam dawać pamiatki wyżej czy wystarczy....? :lol:

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...