Skocz do zawartości
P1T3RR0

Heroes of Might and Magic V

Rekomendowane odpowiedzi

Same diobły rzeczywiscie nie są za dobre jak na ten poziom ale arcydiabły są juz bardzo w porządku. Relatywnie wysokie współczynniki ataku i obrony, damage od 55-100(archangels mają 55-55,chyba;))

i możliwość przywoływania pit lordów/fiendów(nie pamietam) robi z nich całkiem konkretne jednostki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Caehl - co do Arcydiabłów to mają takie same wartości obrażeń jak zwykłe diabły 26-66 a te twoje 55-100 to bonusy od herosa.

Najlepsze jednostki wg mnie ma Dungeon. Super są bonusy do dodatkowych ataków np. stojąc dDark Riderem koło wrogej jednostki i atakując ją inną swoją Dark rider udeża ją dodatkowym atakem. Lub podczas czarowania mając Dark Witch(czy coś w tym stylu) ona też atakuje czarami atakowaną jednostkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ulv

sry rzeczywiscie, te 55-100 to cholernie za duzo mi sie wydawało;)Ale zdaje mi sie ze w heroes III nie było takiego motywu za dmg wzrastał lecz jeno współczynniki. Muzyka jest ekstra szczególnie Sylvan i Inferno, choc imho szkoda ze w V czesci nie ma z czarami tak jak w IV

Edytowane przez Caehl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Same diobły rzeczywiscie nie są za dobre jak na ten poziom ale arcydiabły są juz bardzo w porządku. Relatywnie wysokie współczynniki ataku i obrony, damage od 55-100(archangels mają 55-55,chyba;))

i możliwość przywoływania pit lordów/fiendów(nie pamietam) robi z nich całkiem konkretne jednostki

Arcy też są kupowate :) giną jeden za drugim.

@Caehl - co do Arcydiabłów to mają takie same wartości obrażeń jak zwykłe diabły 26-66 a te twoje 55-100 to bonusy od herosa.

Najlepsze jednostki wg mnie ma Dungeon. Super są bonusy do dodatkowych ataków np. stojąc dDark Riderem koło wrogej jednostki i atakując ją inną swoją Dark rider udeża ją dodatkowym atakem. Lub podczas czarowania mając Dark Witch(czy coś w tym stylu) ona też atakuje czarami atakowaną jednostkę.

Najfajniej jest gdy atakujesz minotaurem i obok stoi dark rider ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najfajniej jest gdy atakujesz minotaurem i obok stoi dark rider ;]

Lepsze jest combo Grim Raider i Blood Fury. Blood Fury mają większą inicjatywę i często bywa tak, że Blood Fury zaatakuje 2-3 razy, a Minotaur w tym samym czasie tylko raz.

I tak Necropolis wymiata. Tysiące szkieletów i Raise Dead rzucany przez Vladimira i do tego ze skilli Attack - Battle Frenzy, a z Defense - Vitality. Dodać do tego Vampire Lords, Archliches i trochę Ghostów i w ten sposób rzadko kiedy traci się jakieś wojska. Oczywiście szkieletów cały czas przybywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostałem kurierem wersję PL.

Jest to wersja kolekcjonerska.

Troche badziewiasta jest ta skrzynia w srodku ale na zewnatrz

prezentuje sie okazale.

Przed praca zdążyłem tylko obejrzeć intro.

Pełny dabbing nawet miło się oglądało.

Jeszcze 5 godzin i dzisiaj zarywam nockę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to od godziny jestem szczęśliwym posiadaczem tej gierki :D kurier ładnie do domku przyniósł, zabrał 80 zloty i polazł... a ja nawet nie mogę sobie pograć bo nawal roboty :( ale może cos sie wymyśli ;) mniam mniam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jako pierwszy na forum dostałem gierkę :-)

Powoli przyzwyczajam sie do grafiki 3D

Ale ta gierka czasami potrafi dac w kosc mmojej karcie graficznej :-)

Fajna sprawa ze dostaje sie jeszcze 3 czesc w PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hymm a czy ten patch będzie działał z polską wersją? I czy poprawia coś ważnego, bo narazie pograłem jakieś 3 godzinki w kampanie i nie miałem problemów :D

PS. Bardzo fajna gierka, czuje się klimat trójeczki :D :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hymm a czy ten patch będzie działał z polską wersją? I czy poprawia coś ważnego, bo narazie pograłem jakieś 3 godzinki w kampanie i nie miałem problemów :D

PS. Bardzo fajna gierka, czuje się klimat trójeczki :D :rolleyes:

Przecież patche są do różnych wersji do polskich, czeskich, węgierskich i kolekcjonerskich. Kliknąłeś w link? [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież patche są do różnych wersji do polskich, czeskich, węgierskich i kolekcjonerskich. Kliknąłeś w link? [;

Cze! Moze ktoś dać linka do spolszczenia po zaaplikowaniu nowego patcha. Dzięki wielkie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, bo ja juz nie mogę :(

Mam kolesia, co twierdz, że: "Jakie wymagania??? - bez najmniejszych problemów ta gierka chodzi na Pentium 2.8, Gf 5200 Ultra, 512MB ramu w rodz. 1024/768... Reszty ustawień nie pamiętam, bo grałem z 5 początkowych misji już ze 2 tygodnie temu, ale grafika wyglądała ok., a przy graniu nie było żadnego zrywania, jedynie jak mi się zachciało za bardzo bawić kamerą to delikatnie zrywało, natomiast przy poruszaniu się po mapie nie. ..ale nie przesadzajcie ludzie z tymi wymaganiami - Heroes 5 chodzi bez problemów nawet na kiepskich grafach byleby miały jakieś szadery-sradery i ze 128MB ramu.

Ja mu tłukę, że gra skace na GF6600GT.

Pytanie, czy to możliwe, że na kartach FX automatycznie załączane są inne ustawienia shaderów czy coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, bo ja juz nie mogę :(

Mam kolesia, co twierdz, że: "Jakie wymagania??? - bez najmniejszych problemów ta gierka chodzi na Pentium 2.8, Gf 5200 Ultra, 512MB ramu w rodz. 1024/768... Reszty ustawień nie pamiętam, bo grałem z 5 początkowych misji już ze 2 tygodnie temu, ale grafika wyglądała ok., a przy graniu nie było żadnego zrywania, jedynie jak mi się zachciało za bardzo bawić kamerą to delikatnie zrywało, natomiast przy poruszaniu się po mapie nie. ..ale nie przesadzajcie ludzie z tymi wymaganiami - Heroes 5 chodzi bez problemów nawet na kiepskich grafach byleby miały jakieś szadery-sradery i ze 128MB ramu.

Ja mu tłukę, że gra skace na GF6600GT.

Pytanie, czy to możliwe, że na kartach FX automatycznie załączane są inne ustawienia shaderów czy coś?

No ale skoro on ma karte z obsługą DX9 to nie powinno wyłacząc shaderów oczywiście pomijając 3.0 bo nie ma głupich FX tego nie obsłuży :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technicznie rzecz biorac, to nawet karta z Shaderami nie jest potrzebna - patch rzekomo dodaje obsluge kart z DX7 (GF MX, zintegrowane). A i bez patcha jest fixed exe ;)

I na 512MB RAM (dzielonym z grafika) da sie na luzie grac w 1280x800 Very Low (na wyzszych tez sie da, ale juz muli za bardzo zeby bylo calkiem komfortowo). I nadal wyglada to OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dopoki nie zdefragmentowalem partycji z grą zamki wczytywaly sie momentami ladne pare (nascie) sekund, a loading trwal... minuty. Ogolnie gierka często mocno sie doczytywala, byly dlugie lagi przy chodzeniu bohaterem po mapie, czy przy inicjalizowaniu walki. Pewnie juz o tym pisaliscie, ale jesli ktos tego nie robil, to do dziela, jest znacząca poprawa przynajmniej jesli chodzi o swapping, przyspieszenie animacji jest raczej nieznaczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniższy tekst zawiera śladowe ilości spoilera. ;) Czytać na własną odpowiedzialność.

Jeśli ktoś będzie miał problemy z ostatnią misją w piątej kampanii (Sylvan), to poniżej kilka hintów:

- rozbudować zamki Sylvana, najlepej wykupić jak najszybciej budynki od zielonych smoków,

- uzbierać armię, zniszczyć wojsko w garnizonie niedaleko naszych miast i wejść w teleport,

- rozwalić Spectral Dragony po lewo od Two-Way Teleport i zabrać kajdanki - artefakt, który uniemożliwia przeciwnikowi ucieczkę podczas walki,

- przejąć zamek nekromanty i wejść w teleport na północ od tego zamku,

- w podziemiach iść na południe i zdobyć łuk, artefakt który powoduje, że nasi strzelcy nie mają żadnej kary z powodu dużej odległości na polu walki,

- bedąc w podziemiach jesteśmy w miarę bezpieczni. Przeciwnik, który jest na powierzchni, nie będzie się teleportował do podziemia, dopóki my nie wyjdziemy na górę. W podziemiach są dwa zamki nekromanty i 4 garnizony, za którymi mamy 4 artefakty. Po zdobyciu tych artefaktów można iść do Seer Hut, przez co dostaniemy 5 Phoenixów (z nimi Nicolai nie będzie się wskrzeszał, raz pokonany już się nie pojawi),

- celem jest zabicie samego Nicolai'a, nie trzeba walczyć z każdym przeciwnikiem. Mając albo Phoenixy, albo rozwalając Spectral Dragony w określonych miejscach (Eye of the Magi nam te miejsca wskaże) możemy zniszczyć Nicolaia raz na zawsze.

Proponowałbym również wybrać jako favourite enemy: Skeleton Archer, Vampire Lord i coś jeszcze (Wrighty na przykład).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi