Skocz do zawartości
Slayer

Geforce 6600 GT - AGP

Rekomendowane odpowiedzi

ASUS N6600 GT - Niedawno zanabyłem taka karte i się zastanawiam do ilu można spokojnie zrobić OC , seryjnie ma 500/900MH z ( mem samsung 2ns ) , model N6600GT , narazie bangla na 550/1000MHz na seryjnym chłodzeniu . ZAa kazde info z góry THX

A może ktoś już zmieniał mu chlodzenie na jakieś inne jeśli tak to na jakie i jakie rezultaty OC ???

Mozna spokojnie zrobic OC do tylu do ilu sie da hehe

Przeciez nikt Ci czegos takiego nie powie bo kazda karta kreci sie na kazdym kompie inaczej. Dlatego sam sobie posprawdzaj ile bedzie dawala rady. Przeciez nie problem zmieniac czestotliwosc i sprawdzac czy nie ma artow w grach albo markach. Pobawisz sie troche i bedziesz wiedzial na ile Ci pojdzie.

Co do rezultatow to bez moda wiecej niz 600 na rdzeniu bedzie Ci raczej ciezko wyciagnac bez wzgledu na chlodzenie.

Chcesz zobaczyc rezultaty oc Asusa to zajrzyj na podpis pipanol-pl tyle ze on uzywa WC :]

Witam!

Przypadkowo stałem się posiadaczem coolerka Pentagram Freezone Al-80. Mam pytanko czy da radę schłodzić mojego 6600gt? Karta nie kręcona.

Jak przypadkowo tez nie bedziesz wiedzial co z nim zrobic to mozesz dac mi :P

A tak na powaznie jesli to jest Freezone XC to spokojnie mozesz go montowac na karte. Poza tym porownaj to co masz obecnie na grafice z tym Pentagramem to chyba oczywiste co lepiej schlodzi Ci karte...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na powaznie jesli to jest Freezone XC to spokojnie mozesz go montowac na karte. Poza tym porownaj to co masz obecnie na grafice z tym Pentagramem to chyba oczywiste co lepiej schlodzi Ci karte...

Dzięki. Dostałem go w prezencie. Większość ludków kupuje model miedziany więc nie byłem pewny co z aluminiowym. Jedno wiem na pewno,że będzie ciszej bo ten firmowy wyje jak diabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS N6600 GT - Niedawno zanabyłem taka karte i się zastanawiam do ilu można spokojnie zrobić OC , seryjnie ma 500/900MH z ( mem samsung 2ns ) , model N6600GT , narazie bangla na 550/1000MHz na seryjnym chłodzeniu . ZAa kazde info z góry THX

A może ktoś już zmieniał mu chlodzenie na jakieś inne jeśli tak to na jakie i jakie rezultaty OC ???

heh ei ty nazekasz na pamieci :P hehe nie jeden chcial by miec takie ja ja .. albo i ty :P hehe wiedz krecisz stary i zobacz do ilu ida :P ja wykrecilem swoje o dodatkowe 50% :P hehe :P zobaczymy ile ty zdzialasz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pamięci 2ns standardowym taktowaniem jest 1 Ghz (500 Mhz x 2). Standardowe taktowania GT to 500 GPU i 1000 RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ei ty nazekasz na pamieci :P hehe nie jeden chcial by miec takie ja ja .. albo i ty :P

Chcę mieć samsungi, bo moje infineony 2ns nawet do 1GHz bez artów nie dochodzą ;)

...a ja mam pytanko, jak się sprawują modele z 256MB pamięciami, czy jest jakaś różnica? bo nigdzie nie widzę testów takich kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotkie pytanie:

Brac MSI, Leadteka, Gainwarda, czy Gigabyte?

Ktory producent ma najwydajniejesze i najbardziej ciche chlodzenie?

Pewnie nie ma wielkiej roznicy w o/c, ale jednak zapytam, czy karty jakiegos konkretnego producenta sa bardziej podatne na podkrecanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najcichszy z pewnoscia bedzie Gigabyte z pasywnym chlodzeniem ale czy jednoczesnie najwydajniejszym to nie wiem.

Ja mam ochote na Galaxy 525/1100 MHz, 1,6ns. To najszybszy 6600GT w sensownej cenie. Zerknijcie na te 2 modele:

1. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74076110

2. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74110046

Wg opisu pierwszy ma pamiec taktowana 1100 MHz a drugi 1050 MHz a poza tym maja zupelnie inne chlodzenia. Czy Galaxy faktycznie wypuscil takie 2 rozne modele czy cos namieszali w opisie i zdjeciach na Allegro? Na stronie Galaxy nie ma ani slowa o tym drugim modelu (z tak zaprojektowanym chlodzeniem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ei ty nazekasz na pamieci :P hehe nie jeden chcial by miec takie ja ja .. albo i ty :P hehe wiedz krecisz stary i zobacz do ilu ida :P ja wykrecilem swoje o dodatkowe 50% :P hehe :P zobaczymy ile ty zdzialasz :P

No ale ja nie narzekam :rolleyes: , narazie nie mam czasu na zabawe z o/c , ale jak porobie testy to dam znać B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - pomimo ze mam inna nieco grafe to jednak postanowilem tutaj Zapytac o pomoc ...

sprawa wyglada tak ze przedtem grafika (jak w podpisie) chodzial na NFORCE 2 (nf7) i robila 680/860

Teraz na platformie z podpisu jest ZONK !

Procek spokojnie przechodzi 3dmarka i dziala w grach na 2,9ghz ... ALE ! przy NIE KRECONYM rdzeniu (czyli Defualt 300mhz - Pamieci 860 mhz)

Jednak gdy grafike dam ponownie do 680 rdzen i 2,9ghz proc - W 3dmarkach grach mam po jakims czasie ZWIS ;/

Na dodatek probowalem nawet dac 2,7 ghz na procka i 600 mhz na rdzen = Efekt TEN SAM= zwis !!

probowalem nawet grafike z osobnego zasilacza podpinac - zwiekszac V na agp - wywalilem Garta ...

Efekt ciagle ten sam - NIE MOGE PODKRECAC grafiki - gdy procka mam powyzej 2,6- 2,7 ghz pomimo ze na 2.9 chodzi !! bo 3dmarki przechodza tyle ze przy nie kreconym rdzeniu

nie mam juz pomyslu :( ... moze ktos z was spotkal sie z podobnym problemem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taki maly problem karta Gigabyte Gv-N66T128D , po zmianie plyty i procesora na A64 3000+ Venice,Msi K8N Neo2 Platinum, zauważylem małe artefakty które sa widoczne jako pojedyncze kropki(pixele) w tym samym miesjcu zawsze na ekranie.,no chyba ze zmieniam rozdzielczosc to pojawiaja sie juz w innym miejscu ale to normalne.

kropki te sa malo widoczne lecz zastanawia mnie czym to sie objawia. wczesniej gdy mialem starsza plyte z proc Athlon2000 T-Bred i te sama karte nie bylo tych kropek, pixeli widocznych a ekranie.

zmienialem w biosie ustawienia Fast Writes Siede Band adresing ale nic nie pomaga.

Dziwi mnie to tylko ze na starej plycie karta ok a na nowej i nowym procku juz cos jest nie tak (te pixele) .Przegladalem tematy zwiazane z odblokowanie potokow w 6800le i tam ponoc takie rzeczy sie dzieja gdy ktorys potok nie jest wpelni funkcjonalny ale jak to sie ma do Gf6600gt Agp? Na tej karcie nic nie zmienialem,nie podkrecalem , karta na normalnym chlodzeniu posiada temp okolo 52C idle i 66C stress.

Zmienilem aby ciszej chodzila na Zalmana Vf700cu i teraz przy obrotach 1350 w idle 44C w stresie 56C ale nadal widoczne sa te punkciki doslownie pixele pojedyncze zwlaszcza gdy podczas ogladania filmu.Wszytskie marki odpalaja sie i nie widac problemow z kulawieniem czy czyms podobnym, wyniki w normie.

I teraz zagadka karta sprawna bo na innym kompie chodzi bez pixeli i punkcikow swiecacych ,a na nowej plycie cos ja gryzie.Dodam jeszcze ze zasilacz podczas testow na starej plycie i nowej ten sam Chieftec 420 DF i odczyty napiec jaknajbardziej stabilne.

Co o tym wszystkim sadzicie gdzie tkwi problem?

Sterowniki takze zmienialem i nie poprawilo sie,robilem juz przekladki karty SBLive5.1 ograniczylem komputer do plyty,dysku pamieci i procesora,zmienilem sterowniki dla plyty, odlaczylem zbedne dyski i karty sieciowe i dalej nic....

Mala rzecz ale denerwuje mnie bo nawet na forum jak skroluje strony to slady zostawiaja te punkty rozciagniete linie koloru zoltego , potem minimalizuje strone i po po powrocie juz znikaja te slady ale punkty sa widoczne,to cos podobnego jakby martwe pixele na LCD tylko ze ja mam monitor CRT. nawet monitor tez zmienialem na inny, to samo.... dajej.

Może ktos podda mysl co tu moze dolegac.(biosy plyty i karty takze update zrobilem i nic..)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotkie pytanie:

Brac MSI, Leadteka, Gainwarda, czy Gigabyte?

Ktory producent ma najwydajniejesze i najbardziej ciche chlodzenie?

Pewnie nie ma wielkiej roznicy w o/c, ale jednak zapytam, czy karty jakiegos konkretnego producenta sa bardziej podatne na podkrecanie?

Dołączam się do pytania, tylko że mi chodzi o 2 konkretne modele:

GAINWARD:

http://allegro.pl/show_item.php?item=75480637

GIGABYTE:

http://allegro.pl/show_item.php?item=74210432

Którą lepiej wybrać ?

Edytowane przez modding4fun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od okolo miesiaca mam nastepujacy problem z komputerem. Po wlaczeniu kompa w dzien pojawia sie nastepujace okno

post-125568-1134130255_thumb.jpg

Karta graficzna MSI 6600GT PC Express16 uruchamia sie na ustawieniach 300/600 a

powinna 300/1000. Oczywiscie w trybie 3d grafa dziala 500/1000. Robie reset kompa i juz jest ok. Sprzet bez OC. Wczesniej chodzil przez 1/2 roku bez problemow. Oto konfig kompa:

MSI K8N SLI Platinum

Venice 3000

MSI 6600GT pcexpress16

2 napedy (cd+dvd)

1 HD Seagate 4 60GB ATA100

zasilacz NeoTec 440 Watt Maximus

Nic sie nie zmienilo w konfiguracji kompa. niedoszedl zaden element. Probowalem juz wszystkiego. Format HD, instalka nowego WinXP SP2, zmiana roznych sterow (obecnie

81.95) i dalej to samo. Na 2 uruchomienia kompa przynajmniej 1 uruchomi sie z okienkiem Nvidii....Przewaznie problem wystepuje, gdy komp zostaje wlaczony w dzien po nocnym odpoczynku. Jakby ktos mial watpliwosci to nie wylaczam z tylu obudowy w zasilaczu doplyw pradu...

Poza tym okienkiem komp dziala dobrze. W grach zero problemow. Wszystko dziala jak nalezy. Ale jednak cos jest nie tak skoro pojawia sie to okienko....

Szczerze mowiac watpie zeby to byla wina zasilacza i tutaj "porady" w stylu odlacz 1 naped itp. nic nie pomoga...Zasilacza przez 1/2 roku dzialal dobrze, a mija konfiguracja chyba nie jest jakas pradozerna.

Sam juz nie wiem co z tym fantem zrobic. Boje siezeby mi cos nie padlo...nie wiem moze to wina grafy a moze plyty glownej? Moze plyta dostarcza za malo pradu do zlacza PCX16? Czytac umiem i wiem co tam Nvidia sugeruje ale na tej karcie nie ma dodatkowego zlacza zasilania. Ta grafa nie potrzebuje dodatkowego zasilania.

Niestety nie mam innego zasilacza i nie bede mial jak sprawdzic jak uruchamia sie komp na innym. Wiec taka mozliwosc tez odpada....

Bardzo bym prosil o pomoc w tej sprawie i jak najszybciej, bo Neo konczy mi sie dzisiaj o polnocy wiec musze znac wasze zdanie do godz. 0.00 :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie mam może głupie pytanie ale dla mnie ważne. Posiadam 6600GT GIGABYTE i do niego chłodzenie ZALMAN miedziane całe. Jeszcze raditorki na pamięciach też ZALMAN. Czym mam to podkręcać bo RivaTuner daje mi max 600/1200 sprawdzałem w 3dmarkach i w grach zero artefaktów. Więc poszła by napewno wyżej. Czym to podkręcac wyżej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zakupilem wlasnie grafike Gigabyte 6600GT i mam z nia pewien problem. Otoz po podlaczeniu karty zabralem sie za formata i instalacje systemu.. Pod koniec instalacji windy ekran ustawil sie na 4bitowa glebie kolorow i 640x480 a w menadzeze urzadzen wystapil konflikt urzadzen w grafice.. po instalacji sterownikow do grafiki to samo.. zauwazylem ze problem znika jak wyjmuje z kompa tuner tv Winfast tv2000xp.. problemu rowniez nie ma gdy wsadzam inna karte graficzna... zmiana slotu PCI tunera nic nie daje

jak mozna pozbyc sie tego konfliktu ??????

PS: to wszystko dzieje sie na kompie brata (P4 2,8, abit is7, 1gb ram), a na moim (z opisu - tuner i grafa te same) problem nie istnieje

pozdro

Myślę że problem tkwi w zasilaniu bardzo możliwe ze ten co jest w kompie brata nie starcza. Poprostu jak dołozysz tuner to juz nie daje rady i karta ustawia sie na jak najmniejsze ustawienia aby jak najmniej prądu pobierać.Inne kart działają bo mnie mocy potrzebują. Sam mam 6600GT i wiem ze podtrzebuje troszke więcej energi niz inne. Ale to tylko moje zdanie nie wiem czy tak jest. Być może jakaś inna przyczyna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że problem tkwi w zasilaniu bardzo możliwe ze ten co jest w kompie brata nie starcza. Poprostu jak dołozysz tuner to juz nie daje rady i karta ustawia sie na jak najmniejsze ustawienia aby jak najmniej prądu pobierać.Inne kart działają bo mnie mocy potrzebują. Sam mam 6600GT i wiem ze podtrzebuje troszke więcej energi niz inne. Ale to tylko moje zdanie nie wiem czy tak jest. Być może jakaś inna przyczyna.

Większych bzdur w życiu nie czytałem :lol: Nie pisz głupot, jak nie wiesz o czym piszesz.

Karta i tuner mają po prostu konflikt przerwań i dlatego jest problem. Spróbuj w biosie płyty zarezerwować przerwanie dla karty graficznej. Jeżeli to nic nie da, spróbuj na sztywno ustawić także w biosie przerwanie dla slotu PCI w którym siedzi tuner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie mam może głupie pytanie ale dla mnie ważne. Posiadam 6600GT GIGABYTE i do niego chłodzenie ZALMAN miedziane całe. Jeszcze raditorki na pamięciach też ZALMAN. Czym mam to podkręcać bo RivaTuner daje mi max 600/1200 sprawdzałem w 3dmarkach i w grach zero artefaktów. Więc poszła by napewno wyżej. Czym to podkręcac wyżej ??

Wystarczylo przeczytac posty nawet strone wczesniej i znalazlbys odpowiedz na swoje pytanie , ale widze ze sie nie chce :P

Zeby nie bylo ze zly czlowiek ze mnie wkleje Ci co napisalem pare postow wczesniej...

Riva tuner zakladka power user \overclocking\global DisableClockTest wpisz wartsoc 1 i mozesz wtedy krecic dowoli bez ograniczen i testowania i czym tylko zechcesz :]

Przy okazji napisz jakie masz teraz temperatury po zamontowaniu Zalmana.. bo tez sie przymierzam albo do Zalmana albo Pentagrama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt nie chciało mi sie czytac tych wszystkich postów. Więc dzięki za wytłumaczenie. Tepmepartura na nie kręconym 43C a na kręconym 600/1200 też 43C. Obroty na tym zalmanie mam najwyższe. Chyba dobrze chłodzi. Albo cos system oszukuje.[ciach!]A !!! Nie wiem:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Remo ma trochę racji:))

Ale zmienić musisz wartość "maxclocklimit"

Ja u siebie nie ruszalem maxclocklimit i mozna bylo ustawiac wartosci na GPU pozyzej 600 nawet sporo , a na pamieciach mozna bylo do 2000 krecic w Vtuner'ze:]

Swoja droga w Riva tunerze maxymalne wartosci to 750 na GPU i 1500 na pamieci , wiec raczej w zupelnosci wystarczy ze spora nadwyzka :) Takze maxclocklimit wlasciwie ruszac nie trzeba :)

Edytowane przez Remo`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że w RT maxclocklimit=bios+50% ale dziadek nie pisał, że karta nie przecodzi testu tylko a końcu skali.

IMO w tej sytuacji nie ma potrzeby wyłączania "zabezpieczenia" skoro wystarczy podnieść limit.

Jak się mylę to mnie poprawcie - no offense :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w domu dwie karty geforce 6600gt (asus, galaxy). Mam zamiar kupić jedną z nich ale jest problem w gierkach doom i quake4 już przy filmikach firmowych obraz się kaszani (poziome białe kreski mrugają po ekranie) i pokaz slajdów grać sie wogóle nieda.

w far cry zato grafika jest wybrakoowana jakś taka żarówiasta brakuje odbić wody itp czego to może być wina. sterowniki mam 81.95 (na innych też sprawdzałem). W grze fear wszystko elegancko chodzi i wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz najlepsze....UWAGA :D Przed kupnem 6600GT miałem 9800PRO 128/128 czyli orkojone [ciach!]o. Sprzedałem dołozyłem i kupiłem GIGABYTE 6600GT. Zainstalowałem stery z płyty pograłem w NFS. Podkręciłem karte na 600/1200 i włączyłem 3dsmarka. Miałem 8715 pkt.Wczoraj zrobiłem formacik. System i wszystko na nowo zainstalowane. I co sie stało wlanczam 3dsmarka tez karta 600/1200 a tu 7458 pkt ? Czemu tak nisko ? Czyzby dlatego ze zrobiłem druga partycje na dysku ? Co tak zmieniło pkt ? Prosze o porade. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Na allegro ostatnio pojawiły się karty Galaxy 6600GE/GT (AGP 8x). Posiadają niskie pamięci bodajże 1.6 (samsung DDR3) co daje spore możliwości o/c. Cena karty bardzo mnie zaciekawiła 549zł , czy ta karta nie jest czasem okrojona ?

Czy to tylko zwykly 6600 z szybszymi pamięciami DDR3.

Pozdrawiam !

Edytowane przez takesi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Na allegro ostatnio pojawiły się karty Galaxy 6600GE/GT (AGP 8x). Posiadają niskie pamięci bodajże 1.6 (samsung DDR3) co daje spore możliwości o/c. Cena karty bardzo mnie zaciekawiła 549zł , czy ta karta nie jest czasem okrojona ?

Czy to tylko zwykly 6600 z szybszymi pamięciami DDR3.

Pozdrawiam !

O ile sie nie myle wczesniej GE byla dostepna tylko w wersji PCI-E i byla to 6600 z wyzszymi taktowaniami.

Skoro jest juz dostepna wersja AGP to pewnie wyglada to tak samo.

Okrojone to tutaj raczej nie ma byc co bo przeciez 6600 i 6600GT to to samo tylko wyzsze taktowanie i pamieci DDR3 zamiast zwyklych ale pokazalo sie troche modeli 6600 z pamieciami DDR3 i wyzszym taktowaniem rdzenia..

Z tego co patrzylem to jest to 6600GE ktora ma taktowania 450/900 czyli prawie to samo co GT. Wiec do 500/1000 powinna sie podkrecic spokojnie . Teraz tylko kwestia jakie napiecia sa puszczone na GPU i pamieci to od tego bedzie zalezalo na ile wiecej sie podkreci.

Takie przynajmniej moje zdanie na ten temat.

Roznica tylko taka ze karta bedzie rozpoznawana jako 6600 a nie 6600GT nic poza tym.

Edytowane przez Remo`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem swiezym posiadaczem Galaxy 6600GT (default 525/1100) pamiątki 1.6ns. Czym to w ogóle kręcić ? w zakladce sterów (XG) jak i Riva tuner pozwalają max dla pamiatek 1150....wiecej juz nie przechodzą tego niby "testu"....jak to obejść, zmiana biosu? czy moze tak slabo sie one kręcą ??(nie sądze) (core max 545). (545/1150 - zero artów).

Druga sprawa to temperatura rdzenia, idle mam 47stopni ale jak mam ją zmierzyć przy obciazeniu np. w czasie grania lub 3dmarkowania.... zaraz po graniu jak wejde w zakladke sterow sprawdzic temp. to i tak jest 49st tylko.....chyba powinna byc wyzsza prawda ? chyba nie zdąrzy sie szybko schlodzic w parenascie sekund jak wyjde z gry.... :)

Narazie ostatnia sprawa to problem z NFS MW....mimo plynnego i sporego fps gierka tnie, myslalem ze to wina braku ramu....ale jak obnizylem detale do poziomu na jakim gralem z powodzeniem na R9550 to i tak tnie dalej.....temat troszke wałkowany w dziale o grach, jednak chyba nikt nie zna wytlumaczenia na te dziwactwo (sposo osob ma to samo, nawet przy 1gb ram).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi