Skocz do zawartości
Raul

Abit 9550 Guru/guru Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Raul ,Ja to ściagnołem podaj e-mail to ci zaraz podeśle :D

1288131[/snapback]

thx, ale juz mam :D teraz szukam sterow, zeby miec jak najwiecej roznych wersji, aby przeprowadzic solidne testy. :D

mamery a Ty na jakich sterownichach, ustawieniach karty jedziesz? bo poki co najwiekszy wynik o/c masz zdaje sie !

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx, ale juz mam :D teraz szukam sterow, zeby miec jak najwiecej roznych wersji, aby przeprowadzic solidne testy. :D

mamery a Ty na jakich sterownichach, ustawieniach karty jedziesz? bo poki co najwiekszy wynik o/c masz zdaje sie !

1288272[/snapback]

Bez obrazy ale oc najwieksze ale wynik marny. Zmien timingi, duzo Ci to da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki Omega 2597a,karta podkręcona w programiku OCguru,napiecia podniesione jak na zdjeciu tylko coś na pamiątkach słabo sie podnoszi :?: ,chyba,że kolega "kali990" powie mi jak zwiekszyć napiecie jego sposobem?ale narazie nie odpowiada :cry:

jeszcze powalcze z timingami moze będzie lepiej,wynik moze słabszy,ale i procek dygniety tylko 10x200 :cry:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

heh ale btw tego oslawionego softu dolaczanego do abitow guru to skromniejszej szaty graficznej dac juz nie mogli :) Normalnie czlowiek czuje sie jak w salonie tiuningowym...

Znalazl juz ktos metode jak radzic sobie bez tego wspanialego oprogramowania? (napiecia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mamery - sposob kaliego nic nie daje, inaczej wyswietla jedynie w ocguru, w rzeczywistosci jednak rzadnych zmian nie ma (tak wyczytalem).

@aerial - chyba jeszcze nie, a przynajmniej nam o tym nic nie wiadomo jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety sam sie do tego przyznaje ale trzeba próbować !!!

Jeszce z tym powalcze ale będzie cięzko !!

ma ktoś moze do sprzedania jakiegoś chiftecka 360 w albo modecoma 350 gtf ?? TYLKO sprawnego !!!

Jezeli tak to piszcie!!! Bo pasowało by mojego COLORSITA zmienic bo chce zacząć konkretnie proca kręcic a na tym to wysoko chyba bym nie pociągnął !!! Aha a jakbym ktos sprzedawał PENTAGRAMA od 80 - 100 najlepiej cu to tez pogadam!!!

Edytowane przez kali990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dzisiaj urodzinki :lol: :lol: :lol: . Najpóźniej 1 marca będę miał kaskę na grafikę :lol: . Tylko jest small problemm :sad:

Mam zasiłkę Colorsit 300w :(. Aha i czy są stery Omega pod win98 bo mam 256 ramek a xp zżera po wyłączeniu wszystkiego zbędnego około 60 ramu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiecie gdzie mozna dostac Abita Vguru zwyklego w rozsadnej cenie, bo u mnie w miescie licza sobie 370zl co wydaje mi sie troche drogo? Ogolnie karta wypas, przynajmniej tak mi sie wydaje po tym co o niej czytam i nie warto brac GeCuba na co gosciu w sklepie chcial mnie namowic za bagatela 420 zl hyhy :D

Prosze rowniez o wypowiedz, jaka jest wedlug was teraz najlepsza karta jesli brac pod uwage wspolczynnik WYDAJNOSC/CENA, co sadzicie?

A moze jakies inne karty lub cos innego z R9550?

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.proline.pl

Kiedyś mieli najtaniej te karty wszyscy od nich brali !!!

A jak chcesz najlepszy zakup tych miesięcy to chyba większość sei ze mną zgodzi ze GF 6600 !!!

Ale ten ABITA vGuru też niczego sobie on by sie plasował na 2 Miejscu chyba !!!

Jak weżmiesz tego ABITA to będziesz miał po przestawieniu zwory miał 9600 pro odrazu a wykrecisz to mocnego 9660 Xt !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D wiem o GF6600 tylko martwia mnie ludzie ktorzy pisza o naglym spadku klatek, poza tym szukam czegos tanszego do 400zl, no a poza tym to tak wogole preferuje ATi :)

Mam pytanie czy ten Abitek vGuru ale nie XT jest bardzo glosny? bo zalezy mi tez na ciszy....

Aha i czy jest bardziej opacalny niz np Gigabyte R9550 (4ns) na pasywnym chlodzeniu? wiem ze Abit jest duzo wydajniejszy i lepsze o/c ale chodzi mi o mozliwosci adekwatne do ceny, czy Gigabyte jest calkiem przyzwoity tez? Aha i jak sie ma konfrontacja Abita z GeCubem (ponoc jest na rdzeniu 9600Xt?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SlayR moze i pojdzie a moze nie... ja mam teraz taki problem z zasilaczem Codegena ze zmieniam go od razu i to juz nie chce zadnych badziewi minimum to Chieftec albo Tagan!!! i jak bedziesz bral to wez przynajmniej 350W na 12V 18A(albo wiecej) a na 5V 40A

Jak z czasem bedziesz chcial dolozyc ramku i wogole jeszcze widze ze krecisz proc i jeszcze chcesz wlozyc tego radka to ja bym sie bal na takim zasilaczu...

A jak chesz osiagnac 500/700 to jest o osiagalne, tylko troche poczytaj :D ale na takim zasilaczu mozesz miec problemy z takim taktowaniem jesli wogole karta bedzie chodzi ok :D

Pozdrawiam, ale karta to chyba dobry wybor ja tez sie zastanawiam nad nia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, pierwsze testy karty za mna :D kilka spostrzezen:

- gpu: 527, mem 716 (overvoltage)

- 3DM 2k3: 4087, AquaMark3: 32,648, Doom3 medium 800x600 wszystkie bajery powlanczane 60 fps, spada do 30 jak jest duzo grafiki.

- na sterach Omegi zwiechy, probowalem kilka versji. Jade na Catalystach 4.9

- pierwsze co z nia zrobilem to wymienilem paste na GPU na OCZ 5+ silver

- sadze, ze poszla by wyzej jak by znalesc jakis sposob na jej dovoltowanie.

- jeszcze nie testowalem zmiany timingow bo zapomnialem zassac Ati Tuner :P

- AGP Fast write [opcja w biosie] nie ma wplywu na wydajnosc karty, takie same wyniki.

- niezle chlodzenie jak na defaultowe, temp maxymalna jaka zaobserwowalem to 41 stopni a komp stoi centralnie przy kaloryferze w sumie :D ale jeszcze pasta sie dobrze nie wygrzala, spadnie jeszcze sadze :>

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja jade na omegach 2597a, zwiech nie mam, ladnie poszedl ci rdzen, u mnie powyzej 510 karta przylicza zgon, co do pkt to marnie :) z takimi taktami mialbym ponad 4300 pkt, moze i wiecej, pozmieniaj timingi, na pewno zmieni sie wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sadze, ze spoko z karty da rade wycisnac wiecej, bo rdzen i pamiatki nie grzeja sie zabardzo, musimy znalesc tylko sposob na jej dovoltowanie :D btw. jakie macie temperatury max. na gpu w stresie? chce porownac, ile wskuralem zmiana pasty :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie max 35*

Raul powiedz mi co ci sie dzieje jak dasz ciutke za duzo na gpu?? u mnie jest tak ze nagle obraz staje, mysza moge ruszac ale jak poklikam chwilke to karta pisknie raz i wszycho, musze wylaczyc na 2 sec kompa i wtedy rusza, reset nie pomaga.

Wydaje mi sie ze tu jest jakis myk, na GB jak dalem za duzo to mialem odrazu restart, zawiecha, ale nie takie cos, mysza nie moglem machac, wydaje mi sie ze samo oprogramowanie do oc uru cos miesza.

Edytowane przez bobson37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest dokladnie tak jak u Ciebie, tyle ze jeszcze dochodzi restart po jakis 10-15 sek, myszka tez moge ruszac, choc nie jestem pewien, bo wszelkie zwiechy zaobserwowywalem w 3dmarku03 a tam nie ma kursora :> nie zauwazylem zeby mi rezystorki piszczaly tak jak Ty to opisujesz u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez jajc, napisałem ze pisnie raz, i smierc, chyba wiadome ci ze karta ma swoj alarm no nie?? wiec mowie o tym, nic z kondziolow mi nie spiewa ;]

Zastanawiam sie nad zabawa z biosem :D jednak mam troche obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez sie zastanawialem nad biosem. sa wogole jakies jego updaty? ten pisk to prawdopodobnie przewoltowanie ramu, ja wylaczylem wogole bo mi zaczynalo piszczec w niespodziewanych sytuacjach, wogole uwazam te odczyty napiec za malo wiarygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu karta przestała mi świrować. OCguru już mi nie bruździ :D zauważyłem że nie updateował mi się z wersji 1.01 do 1.02 mimo iż próbowałem kilka razy. Odinstalowałem go więc i zainstalowałem od razu wersję 1.02. Od dej pory nie mam niedorzecznych komunikatów o napięciu 3,3V na pamięciach i temperaturze 200C. Poszedłem też za Raulem i zdjąłem radiator z GPU żeby zobaczyć co za glut tam fabryczny dali. No i się rozczarowałem bo tej białej mazi byłoż jak dla mnie naprawdę za dużo (szczególnie na bokach) a poziom wyszlifowania radiatora pozostawiał wiele do życzenia. Ztarłem więc maź i nałożyłem Arctic Ceramique, radiatora nie szlifowałem bo jest na nim taka gąbka która okala rdzeń i nie chciałem jej zrywać. Teraz karta chodzi stabilnie na ustawieniach 515/355 MHz. Jak zapodam timingi od Bobsona to mam jeszcze drobne arty ale i tak jest lepiej. przy 530 MHz na rdzeniu mam kropki i komputer się wiesza, a przy 360 na pamięciach widać co jakiś czas jakieś mniejsze przekłamanie. Moje stery to Omegi 2.6.05a i nie mam na nich kłopotów. Jest dużo lepiej jak z Catalystami 4.9 na których Vice City nie odpalało i które mi się w dziwny sposób gryzły z Ati Tray Tools.

Musze się jeszcze dokształcić co do zmiany timingów, napięcia i taktowania pamięci DDR w komputerze oraz testowania stabilności po zmianach. Jak już się dowiem co i jak to zmienie timingi w moich DDR (narazie mam 2,5 4 4 8 ) no i przekręce jeszcze proca i wtedy zapuszczę 3D marka. Ciekawe czy będą jakieś widoczne zmiany... Jak narazie przy timingach od Bobsona i starych ustawianiach 504/354 miałem 4182.

Edytowane przez Buraki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos zrobic testy pomiedzy catalystami a omegami? mi z niewyjasnionych przyczyn omegi zawieszaja system :-/ chodzi o to, aby przetestowac najnowsze omegi (2.6.05a) i catalysty (5.2) na ustawieniach turbo [bez podkrecania] czyli 300/500. Za platforme testowa przyjmijmy 3dm 2k3 oraz AquaMarka3. GL !

edit: polecam korzystanie z DriverCleanera3 do usuwania sterownikow, bo nawet po ich odinstalowaniu zostaja jeszcze niektore ich skladniki w systemie, ktore moga zamulac.

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie cos mi sie wywala w log'u guru ...co ja mam zrobic :( ??

[Log]

LogItem=4

[ErrorRecord]

Status1=2005/02/25, 11:36:17, Core Temperature Memory Voltage abnormal!, Memory Voltage : 3.26, Core Temperature : 204

Status2=2005/02/25, 11:36:31, Core Temperature Memory Voltage abnormal!, Memory Voltage : 3.26, Core Temperature : 204

Status3=2005/02/25, 11:36:46, Core Temperature Memory Voltage abnormal!, Memory Voltage : 3.26, Core Temperature : 204

Status4=2005/02/25, 11:37:01, Core Temperature Memory Voltage abnormal!, Memory Voltage : 3.26, Core Temperature : 204

pewnie dlatego nie chce przejsc 3dmarka

zainstalowane mam wszystko co jest najnowsze sterowniki orryginal

vguru 1.02

nie mam pomyslu ...chodzi w trybie turbo bez krecenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kilku osoba ocguru wskazywal podobne, nieodrzeczne wartosci. Wylancz sobie alarm od przevoltowania. ocguru i tak podnosi bardzo nieznacznie napiecia, wiec nie jest to raczej niebezpieczne. temperatura 200 stopni to tez podejrzewam przeklamanie. dotknij radiatora na gpu gdy ocguru pokaze taka wartosc, jezeli sie nie oparzysz to nie masz sie czym przejmowac.

edit: z tego co widze bardzo slabo Ci idzie ten XT zwarzajac na to, ze jest dorzszy o 100 zyli od mojego !

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mnie zainteresowały te Abity Guru, wcześniej chciałem wziąć zwykłego Gigabyte'a R9550, ale tak patrzę na Wasze wyniki O/C i sobie myślę, że warto dołożyć parę złotych i wziąć Guru - wystarczy mi w zupełności, że pójdzie na 500/600 (wartości 9600XT), chociaż 500/700 nie wydaje się być zbyt wielkim obciążeniem... zwykły Gigabyte chyba by do wartości 9600XT nie doskoczył ;)

edit - a jak z Doom'em 3 na tej karcie, tzn. chodzi mi o grę w 800x600 HIGH (z włączonymi cieniami i innymi opcjami w Advanced, poza vsync i AA)? Czy da radę grać w takich ustawieniach, czy lepiej pozostać przy medium? Z góry dzięki!!!

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja gram na 800x600 [medium] ale z wszystkimi bajerami powlanczanymi i mam 60 fps, a jak jest ostra akcja to spada do 30, ale gra sie spoko fajnie. pisalem juz o tym pozatym kilka postow wyzej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź - jednak mnie interesuje tryb HIGH... skoro masz 30-60fps w medium, może warto zapodać wyższe detale? Interesuje mnie grywalność na takich ustawieniach - karta sobie pewnie poradzi, gorzej chyba z RAMem, ponoć 512MB wtedy już nie wystarcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie cos mi sie wywala w log'u guru ...co ja mam zrobic  ??

[Log]

LogItem=4

[ErrorRecord]

Status1=2005/02/25, 11:36:17, Core Temperature Memory Voltage abnormal!, Memory Voltage : 3.26, Core Temperature : 204

Status2=2005/02/25, 11:36:31, Core Temperature Memory Voltage abnormal!, Memory Voltage : 3.26, Core Temperature : 204

Status3=2005/02/25, 11:36:46, Core Temperature Memory Voltage abnormal!, Memory Voltage : 3.26, Core Temperature : 204

Status4=2005/02/25, 11:37:01, Core Temperature Memory Voltage abnormal!, Memory Voltage : 3.26, Core Temperature : 204

pewnie dlatego nie chce przejsc 3dmarka

zainstalowane mam wszystko co jest najnowsze sterowniki orryginal

vguru 1.02

nie mam pomyslu ...chodzi w trybie turbo bez krecenia

Odinstaluja ati toola !! TE błędy to on robi ! Było z nim tak u mnie jak i u kilku innych !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi