Jump to content
Sign in to follow this  
ULLISSES

Windows 7 (Seven) 32bit/64bit

Recommended Posts

wylacz sobie w opcjach zasilania czas podswietlenia. obie rzeczy roznia sie pewnie tym, ze przegladarka, word itd, same nie aktualizuja pracy procesow (cos w ten desen), a odtwarzacz wideo to robi - uzywa procka, pamieci itd cos ciagle mieli i jest "aktywny".

Tylko w opcjach zasilania nie ma wątku dla przeglądarki(chyba że źle szukam), a ustawienie opcji wygaszania na, hmmm 30 min mnie nie satysfakcjonuje, bo przecież skoro nic nie robię to niech się wyłączy matryca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sterowniki SATA/AHCI (AMD)

 

Mam taki problem. Mam dysk ustawiony w AHCI i pod koniec wylaczenia/restartu systemu i ostatecznie komputera badz resetu, system zatrzymuje i uruchamia dysk na nowo. Powtarza to 3 razy albo i 4. Zatrzymuje talerz, za sekunde uruchamia, zatrzymuje, uruchamia itd. Jest to meczace bo to zajmuje najwieksza czesc czasu zamykania systemu. Jak przestawie dysk w IDE to wszystko pieknie sie zamyka, zatrzymuje dysk i wylacza komputer. Na Viscie tak nie bylo.

Myslalem, ze to przez sterowniki Windowsowe, ale bardzo sie rozczarowalem jak nie zobaczylem na stronie Gigabyte sterownikow do AHCI czy RAIDu.

 

A tak o samym sytemie, nie czuje wiekszych zmian w porownaniu z dobrze ustawiona Vista. Jest pare niuansow, ktore sa bardziej user friendly, ale to wszystko. Dobrze, ze UAC teraz chodzi jak powinien i mozna go wreszcie wlaczyc bo to przeciez dobra sprawa.

Miałem to samo - przy restartowaniu lub zamykaniu systemu dysk twardy wielokrotnie się wyłączał i włączał. Winowajcą okazały się sterowniki AHCI AMD 1.2.0.125 - coś w nich namieszali; wersja 1.2.0.164 jest już OK.

 

Więcej o tym problemie pisałem tutaj: Sterowniki SATA/AHCI - Advanced Host Controller Interface

Edited by m15m

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Mam wyłaczone wszystkie tryby uśpienia systemu i dysków. Mam tylko ustawione wyłaczenie monitora po 20 czy 15minutach.

Bynajmniej jak monitor się już wyłaczy i go włączę myszką, to jeśli nie minie długi okres czasu, powiedzmy do 15-30minut, monitor się włącza, normalnie mogę pracować.

Natomiast gdy powiedzmy, że z rana rusze myszką, po prostu dłużej nie korzystam z kompa, to po włączeniu monitora następuje zwis, ale taki, że jak ruszę myszką, poklikam na ikonki, to po 0,5-2minucie system ożywa i normalnie działa. Denerwuje mnie to zjawisko. Ma ktoś jakiś pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

że tak z inne beczki, wie ktoś jak odpalić/zainstalować rozpoznawanie mowy w home premium pl? :) sgj?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sobie zainstalujesz angielską paczkę językową to sie właczy.

Edited by SGJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku używałem Windows 7 RTM Ultimate x64 w wersji Angielskiej na próbę. Teraz mam PL Professional x64. Problem w tym, że poprzedni system sam ładnie ściągał wszystkie potrzebne sterowniki, nowy tego nie robi. Niby nic takiego ale może znacie na to radę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sterowniki SATA/AHCI (AMD)

 

 

Miałem to samo - przy restartowaniu lub zamykaniu systemu dysk twardy wielokrotnie się wyłączał i włączał. Winowajcą okazały się sterowniki AHCI AMD 1.2.0.125 - coś w nich namieszali; wersja 1.2.0.164 jest już OK.

 

Więcej o tym problemie pisałem tutaj: Sterowniki SATA/AHCI - Advanced Host Controller Interface

A skąd pobrać te poprawnie działające sterowniki? Mam najnowszego catalysta i tam są 1.2.0.125. To samo na stronie Gigabyte'a. Nie ukrywam, że też mnie irytuje to stukanie głowicy przy wyłączaniu dysku. Co ciekawe, Windows podczas instalacji nie bardzo chciał łyknąć te sterowniki, twierdził, że nie można ich załądować. Przy trzeciej czy czwartej próbie się zainstalowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku używałem Windows 7 RTM Ultimate x64 w wersji Angielskiej na próbę. Teraz mam PL Professional x64. Problem w tym, że poprzedni system sam ładnie ściągał wszystkie potrzebne sterowniki, nowy tego nie robi. Niby nic takiego ale może znacie na to radę?

Ja też mam w7 PL Pro i wszystkie sterowniki ściąga sam (chyba że czegoś nie znajdzie) więc Twój też powinien. Sprawdź może w: właściwości systemu (win + pause > ochrona systemu) > zakładka sprzęt > ustawienia instalacji urządzeń > powinno być zaznaczone "tak, zrób to automatycznie". Edited by kamail86

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja zlapalem problem z grafika...

Otoz zainstalowalem W7 na moim NC10 i wszystko smiga idealnie. Natomiast, jak zamkne klapke, i ja podniose po jakims czasie, to sie lekko zwiesza, a pozniej wyskakuje, ze sterownik ekranu sie zwiesil, ale odzyskal sprawnosc. a teraz to nawet juz sie nie zresetowal i musialem wylaczac lapka. Na XP nie mialem zadnych problemow. Jak pracuje na nim, to wszystko dziala normalnie, nic nie wywala, ale jak zamkne na dluzsza chwile, to juz zwis grafy. Sterowniki ze strony Samsunga, jak i intela. Jakis pomysl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, znalazłem świetnie wyglądające ikony dla folderów różnych programów itp. Jak je podmienić w windows 7 ? Z oficjalnych opcji (personalizuj -> zmień ikony pulpitu) da się zmienić tylko mój komputer, kosz itp. A ja chciałbym sobie pozmieniać folderów itp itp. Da się to wykonać ? Np ręcznie podmieniając icony z shell32 itp ? tylko jak i ew czym ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie chcę wydawać pieniędzy na tego typu programy (chyba że jest jakaś darmowa wersja działająca z win7) a jeśli idzie o rejestr to domyślam się ze da się to zrobić ale jak ? może jakiś tutorial albo nakierowanie na konkretna strone z objaśnieniem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet tak samo. Niepotrzebnie tylko ktos wlaczył posty do tego tematu bo zmiana ikon działa we wszystkich wersjach Windows.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z gory sory za pytanie z gatunku noob ale czy na procu E8400 (jak w sigu) bedzie działac W7 64bit ? a w dalszej kolejnosci - w przypadku pozytywnej odpowiedzi - czy jesli jest program w dwoch wersjach 32 i 64 to instaluje sie 64 bit ?? pytam bo te procesory nie mają "czysto" struktury 64-bitowej a jedynie ten cały EMT64 (czyli powiedzmy przystosowanie do aplikacji 64bitowych). Reasumując, jaki soft instaluje sie na W7 64bit na procesorze C2D (jesli sie da) - 32 czy 64.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z gory sory za pytanie z gatunku noob ale czy na procu E8400 (jak w sigu) bedzie działac W7 64bit ? a w dalszej kolejnosci - w przypadku pozytywnej odpowiedzi - czy jesli jest program w dwoch wersjach 32 i 64 to instaluje sie 64 bit ?? pytam bo te procesory nie mają "czysto" struktury 64-bitowej a jedynie ten cały EMT64 (czyli powiedzmy przystosowanie do aplikacji 64bitowych). Reasumując, jaki soft instaluje sie na W7 64bit na procesorze C2D (jesli sie da) - 32 czy 64.

Bedzie.

Instalujesz 64bit jesli taki program jest, dla srodowiska 64bitowego (W7 64b). Niektore programy, sa napisane tylko dla 32bit i nie odpala na W7 x64. Ale te zawsze maja swoje 64bitowy odpowiednik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przez tą nakładkę systemy 64bitowe mają większe wymagania ramu od systemów 32bitowych.

Bzdura do kwadratu. Nie wspominając juz o tym ze WoW64 jest podsystemem a nie zadną nakladką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektore programy, sa napisane tylko dla 32bit i nie odpala na W7 x64.

Większość aplikacji 32bitowych działa na Windows Vista/7 64bit, bo te systemy mają podsystemem WoW64 który powala na odpalenie 32bitowych aplikacji. Edited by Emil90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość aplikacji 32bitowych działa na Windows Vista/7 64bit, bo te systemy mają podsystemem WoW64 który powala na odpalenie 32bitowych aplikacji.

dlatego napisalem niektore. Sprobuj zainstalowac np NOD32 32bitowego na x64.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od niedawna mam Win 7 i związany z tym typowy problem z funkcjonalnością odtwarzarki SubEdit player, który to temat jest szeroko omawiany w innej wiadomości. Wynika z niej, że aby SubEdit w Win 7 działał poprawnie trzeba "wywalić" WMP, co stwarza konieczność dokonania pewnych wyborów. Mam stosunkowo niewielką wiedzę i doświadczenie w tym zakresie, ale wiem dość dokładnie, czego potrzebuję. Mianowicie:

 

1. Potrzebuję móc odtwarzać pliki mp3, Xvid, Dvix, MP4 (z mojej kamery) na odtwarzarce, która pozwala na sterowanie (włączanie, zatrzymywanie, wznawianie itp.) przy użyciu klawiszy z klawiatury, ale POJEDYNCZYCH - nie kombinacji klawiszy (np. dwuch, czy trzech). Potrzebuję również KONIECZNIE funkcję "przeskakiwania" o kilka sekund do przodu lub do tyłu odtwarzanego pliku (z możliwością ustalenia "wielkości" tego skoku w sekundach, tak jak można to robić w SubEdit).

 

2. Potrzebuję mieć możliwość oglądania filmu (np. z kontenera AVI) z możliwością równoczesnego edytowania napisów do prostego ich korygowania (tj. wprowadzania zmian w zdaniach, wyrazach, bez żadnych bardziej zaawansowanych funkcji typu kolor, pochylenie, wielkość czcionki itp.)

 

3. Potrzebuję "coś" do odtwarzania płyt CD i DVD.

 

Niniejszym uprzejmie proszę doświadczonych i obeznanych w temacie forumowiczów o propozycje, jak najlepiej mógłbym zestawić odtwarzarki i kodeki, aby nie było jednego i drugiego za dużo i aby równocześnie osiągnąć wymienione cele.

 

Jeśli to możliwe, prosiłbym o propozycje dla dwuch okoliczności:

 

1. Bez WMP ale za to z SubEdit playerem, oraz

 

2. Z WMP ale bez SubEdit playera...

 

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam..

 

No więc mam niemały problem. Na początku podam moją konfigurację sprzętową:

Pentium D 3,2 Ghz

Gigabyte GA945PL S3

Kingston 1GB (667mhz) + 2GB (800mhz)

GF 9800 GT 512 MB Ultimate

Samsung Spinpoint F3 hd502hj 500GB 16MB cache.

oraz Karta dźwiękowa Sound Blaster Audigy SB 0570

Fortron ATX-400PNF 400Watt

 

Pracowałem na tym zestawie tylko na systemie Win XP. Wszystko OK. Postanowiłem spróbować sił w Win 7 Ultimate.

Wszystko ładnie wyglądało, pracowało aż do momentu kiedy chciałem instalować sterowniki do karty dźwiękowej. Pobierałem chyba ze 4 rodzaje sterowników do tej karty pod Win 7 32bit ze strony Creative... Przy każdych podczas odtwarzania dźwięku .. dziwnie trzeszczało, strzelało w głośnikach co jakies 2, 3 sekundy. Przy oglądaniu filmów przycinał się obraz wraz z dźwiękiem "wyglądało to jakby obciążenie procesora/pamięci" ale to na pewno nie to. Podłączyłem głośniki (też Creative 5.1) pod zintegrowaną kartę na tej płycie (jakiś Realtek HD) i wszystko dobrze odtwarzało, bez zacinania się - wiadomo - gorsza jakość dzwięku, nawet znacząca różnica.

 

Zrobiłem ponownego formata, zainstalowałem Win 7 32bit i .... doszedlem do kroku instalacji sterowników. Chciałem zainstalować takie sterowniki, jakie instalowałem podczas pracy na Win XP. No i gdy już ładował się sterownik podczas instalacji.... nagle ujrzałem taki widok ....

 

 

Dołączona grafika

 

i pozostawał mi już tylko reset.

Po ponownym rozruchu pojawiał się ten ekran po "ładowaniu systemu" , znikał i komputer się restartował i tak trwała by cała pętla.

Musiałem uruchomić odzyskiwanie systemy zeby moc ponownie pracować. Naprawde nie rozumiem czemu się dzieją takie rzeczy z tą kartą na tym sprzęcie gdy na XP współpracuje to wszystko w należytym porządku. Czy istnieje jakieś wyjście z tej sytuacji (prócz wymiany karty lub używania zintegrowanej)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

szaroczek

1. MPC HC. Jest śliczny i odtwarza wszystko.

2. BESTplayer ma jakiś tam edytor napisów.

3. WMP sprawdza się bardzo dobrze, ewentualnie Cyberlink PowerDVD (płatny, ale jest dołączany do wszelakiego sprzętu więc jest duże prawdopodobieństwo, że masz go razem z laptopem/kartą graficzną/płytą główną/napędem).

 

Szakal85

Audigy działa poprawnie na sterownikach z Windows Update, coś o tym wiem bo miałem podobne przygody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich :) Mam pytanko, czy w w7 mozna zmienic dzwiek startowy?? chodzi mi o dzwiek startu a nie logowania sie bo ten 2 mozna w opcjach... jesli tak to powiedzcie mi jak :) Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich :) Mam pytanko, czy w w7 mozna zmienic dzwiek startowy?? chodzi mi o dzwiek startu a nie logowania sie bo ten 2 mozna w opcjach... jesli tak to powiedzcie mi jak :) Pozdrawiam

juz o tym bylo. poszukaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w w7 rejestracja kodeków w systemie wygląda tak samo jak w XP? Bo włączyłem kodek RealMedia w ffdshow, ściągnąłem do niego ten splitter w wersji do visty ale nie da się go zarejestrować w systemie - przy próbie instalacji wyskakuje taki błąd. Kodek rejestrowałem tak jak w XP się to robiło, czyli skopiowałem splitter do "C:\Windows\system32" i wpisałem w wierszu poleceń: "regsvr32 RealMediaSplitter.ax". Jak mam to zarejestrować? Nie mogę oglądać filmów w RealMedia a nie chcę zaśmiecać systemu jakimiś paczkami kodeków z których 90% będzie mi niepotrzebne.

 

//

Odpaliłem rmvb bez splittera w MPC x86 ale okazuje się że na samych kodekach z ffdshow i tak się nie da oglądać bo nie dość że nie ma dźwięku to jeszcze się obraz przycina. Więc zainstalowałem w końcu Rea Alternative i jest ok. Ściągnąłbym je już wcześniej tylko że na stronie z której je ściągałem napisane było że kompatybilne tylko z 9x, 2k i XP, ale okazuje się że pod w7 też dobrze chodzą :)

Edited by kamail86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamail86, wrzuć pliczek .ax do folderu SysWOW64 - tam jest miejsce dla bibliotek 32-bitowych. Z tej lokalizacji regsvr32 powinien zadziałać. No chyba, że już zostaniesz przy Real Alternative :) Ale na przyszłość, gdyby trzeba było zarejestrować jakiegoś mscomctl.ocx - też w x64 wrzucamy do SysWOW64. Tak, wiem, lekko to dziwne - 64 bitowe biblioteki w System32, a 32 bitowe biblioteki w SysWOW64 :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy mam pytanie: otóż win 7 ultimate pokazuje mi następujące wartości:

 

- wydajność pulpitu dla interfejsu aero - 6.0

- wydajność trójwymiarowej grafiki w grach - 6.0

 

Mój komp to:

 

Mobo: Gigabyte EX58-UD5

 

Proc: Intel Core i7-920 2,6 D0 - 4,0GHZ

 

RAM: G.Skill DDR3 3x2048MB 2000MHz TRIDENT CL9

 

GPU: - Radeon HD5870

 

PSU: Corsair CMPSU-750HXEU

 

dlaczego tak niskie wartości? Da się to zmienić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.