Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

2463337[/snapback]

Przyczyna leży być może tu:

http://forum.pclab.pl/t220066.html

Gry na XP działają z prockiem 1,6Ghz tak samo, jak na Viście na 2,6Ghz, właśnie chyba przez to głupie skanowanie antypirackie.

Tak sobie czytam o DRM o którym słyszałem od jakiegoś czasu ale specjalnie się nie zagłębiałem.

Powiem jedno, gdzie ten piep.... świat zmierza :?: Karty kredytowe, biochpiy zamiast dowodów (w przyszłości), DRM - Rok 1984 Orwell'a tuż za rogiem :angry: Po to kupuję legalny soft by mieć czyste sumienie i swojego rodzaju komfort psychiczny. Ale w świetle DRM coś jakby go nie mam tylko "wypożyczam" i podobnie jak z pracą na umowę zlecenie - pracodawcy (producentowi) "coś się nie spodoba" to won za bramę.

Tylko Open Source nas zbawi :D

Ale z tego co widzę to DRM będzie na siłę starał się go obedrzeć z możliwości odtwarzania i uruchamia softu posiadającego DRM.

Windows Mobile wędruje do samochodów m.in. Fiata, tylko czekać aż przez odpaloną nielegalną mp3 komputer odetnie zapłon i silnik nie ruszy dopóki nie wykasujemy pirata, chyba że sam komputer będzie chciał "usunąć' plik blokując kierownice i odcinając hamulce :lol:

Paranoja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raider

Czlowieku to ja Ci szczerze wspolczuje uzywania "tego" przycisku :)

moze bys tak zapodal sobie TotalCommandera ???

zrobil bys to samo ( i duzo wiecej ) co klikajac po widnowsowych oknach ,z tym ze 2x szybciej :)

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nawet bez totalcommandera, kazdy folder na pasku adresu np > c: > windows > system32 , dziala jako przycisk dodatkowo dając liste wszystkich folderow w danym folderze. Dzial wiele lepiej od tego prostego przycisku z wczesniejszych wersji Windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z boku myszek są klawisze na kciuka i tam można sobie ustawić właśnie cofanie albo do przodu... lub w myszkach np. Logitecha masz w rolce możliwość ruszania na boki i tam też można sobie cofanie ustawić. Ja mam tak w stacjonarnym z klawami z boku w myszcze a w lapku z tą funkcją w rolce i jest to rewelacyne wygodne i nie da się bez tego obejść - obojętnie czy przy www czy w okienkach windowsa.

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka dalem juz temat to podstawowych zagadnien ale skierowany zostalem tutaj wiec przepraszam z gory za postoklepanie

Mam viste i mam problem a mianowicie nie moge uruchomic ATT i Quake 3 w tymze windowsie

karta to ATI x800 ,sterowniki zassalem ze strony ati :( czyzby te programy nie byly vista ready ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Note: The following ATI features are not supported in the Catalyst® Vista RTM driver for the Microsoft Windows Vista operating system:

· CrossFire™

· Catalyst® Control Center Video aspect page

· OpenGL

· VIVO support

· The capture driver for these products is not being updated at this time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam pytanie do uzytkownikow visty business z programu MSDNAA, jak otrzymaliscie cdkeya ?? wczesniej jak ssalem win xp pro to cdkey wyswietlil sie jeszcze przed sciagnieciem 'programu do sciagania". teraz mial sie niby wyswietlic w trakcie sciagania jednak do tego nie doszlo, co robic ??

pozdro

partyboy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienił mi się komunikat zamówienia upgrade'u z "POP zweryfikowany" na:

Status zamówienia : Dowód zakupu i certyfikat autentyczności zweryfikowane pomyślnie

Termin dostawy :

Sposób wysyłki : Standard

Nr AWB :

Czy u pozostałych zamawiających też jest taki komunikat.

Czy już macie podany termin dostawy i nr AWB :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam pytanie do uzytkownikow visty business z programu MSDNAA, jak otrzymaliscie cdkeya ?? wczesniej jak ssalem win xp pro to cdkey wyswietlil sie jeszcze przed sciagnieciem 'programu do sciagania". teraz mial sie niby wyswietlic w trakcie sciagania jednak do tego nie doszlo, co robic ??

pozdro

partyboy666

Nie niby wyświetlać w trakcie ściągania tylko trzeba wziąć od opiekuna MSDN AA na danej uczelni.

During the installation you will be prompted for an activation code or product key. Until product keys are available automatically through the online system, students must contact their MSDN AA Program Administrator on campus to obtain a valid key to activate Vista Business.

Edytowane przez Cro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie najlepszy budzetowy zestaw pod viste ktory teraz zlozylem i dziala super:

a64 3200/ 1gb ram/ 7300gt galaxy/120 hdd i vista wystawila mi 4.0 (najnizsza ocena z wszystkich ratingow, w niektorych ponad 5 mam).

co ciekawe kumpel na p4 3.0 s478/1gb/7600gs palit ma ocene 3,5 i najnizsza ma wlasnie za grafike wiec chyba rating jest na podstawie taktowan (galaxy ma wyzsze a jest slabsza wyjsciowo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabłądziłem dziś na stronę ATI-AMD w poszukiwaniu sterowników i trafiłem na:

http://ati.amd.com/technology/windowsvista...VistaReady.html

no i zrobiłem test:

no i idzie się pociąć nie zdałem nie mam napędu DVD ani (prawie) dysku :lol:

dobrze ze mój "Pentium 4" się sprawdził :blink:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem Vistę na dysku ustawionym (w biosie) na Sata as > AHCI i pasek podczas uruchamiania systemu dostaje freeza, po czym po jakimś czasie rusza dalej i OS się ładuje. Niestety uruchamianie trwa bardzo długo. Po zainstalowaniu systemu na dysku ustawionym w biosie na Sata as > IDE, system uruchamia się błyskawicznie. Sytuacja zupełnie odwrotna niż w przypadku Windows XP. Zastanawia mnie, czy to wina sterowników do AHCI, czy "ten typ" po prostu tak ma.

Czy ktoś z was może potwierdzić taki objaw u siebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z siecią. Po podpięciu jej - czy kabelkiem czy wifi sieć jest 'local only' - tak jakby nie potrafił pobrać ustawień dns. XP bez problemu w tej samej sieci działał i bez problemu z DHCP wbudowanego w router wszystko pobierał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z siecią. Po podpięciu jej - czy kabelkiem czy wifi sieć jest 'local only' - tak jakby nie potrafił pobrać ustawień dns. XP bez problemu w tej samej sieci działał i bez problemu z DHCP wbudowanego w router wszystko pobierał.

Widze że Vista ma jeszcze trudności z siecią. U mnie z kolej gubi ustawienia wpisane ręcznie. Trzeba za każdym razem wpisywać kilka razy i reinstalować karty sieciowe.

Także jeszcze poczekam z tym OS...

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z kolej gubi ustawienia wpisane ręcznie.

Jakbyś siedział przy moim kompie ;-) Poczekam az w koncu przysla plytki , moze na kluczu z wersji pelnej oficjalnej bedzie jakis update do 'nowego lepszego stosu TCPIP (po co oni to pisali od nowa?) ktorego nie ma przy kluczu beta2/rc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wersji finalnej nie mam najmniejszego problemu z DHCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi