Skocz do zawartości
AndyN

Opieszałość Moderatorów?

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chcę zaznaczyć, że nie szukam zaczepki ani nie chcę wszczynać pustej awantury a taki akurat temat ma JEDYNIE przyciągnąć uwagę moderatorów. Komentarze Forumowiczów nie będą w tym topiku potrzebne (tak przypuszczam)

Czym można tłumaczyć brak reakcji moderatorów na kilkukrotne zgłoszenia poprzez opcję "raport" prośby o wyczyszczenie pewnych tematów co stanowiłoby przy okazji wykładnię/określenie co jest offtopikiem a co jeszcze mieści się w ramach forum?

Respect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz na mysli sytuacje terazniejsza, to nie zapominaj ze sa wakacje. Niektorzy sa zaangazowani w przygotowywanie zlotu. Inni na wakacjach (np. m!k). Za to ostatnio wiecej dziala romek i jonathan jesli dobrze zauwazylem. Zreszta pozyskano nowego moda, wiec jest "swieza krew" ;]

Ogolnie tez nieraz mnie irytuje, ze cos co raportowalem nie zostalo rozwiazane. Ale potem do glowy mi przychodzi, ze oni tez sa ludzmi i nie zyja tylko forum, a ja co moglem zrobic (raport) to zrobilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie sprawa jest taka, kilku moderów jest na wakacjach, ci co pozostali to też mają życie.

Z marco, Paranoikiem zajmuje się organizacją zlotu, jest tego trochę do obgadania i załatwienia aby wszystko było zapięte na ostatni guzik.

Chcę abyście po powrocie z zlotu mieli co wspominać bo kilka niespodzianek i turniejów na was czeka.

Wprowadzam z chłopakami w życie inny trochę podział w działach amd i intel, lepiej poinformowani wiedzą o co chodzi. Znikną działy a powstanie jeden, w którym będą zawarte subfora z podziałem na podstawki.

Za kilka dni pojawi się też nowy dział sklepy, który jest w fazie opracowywania i pisania szablonów (potrzebuje jeszcze z 4-5 dni).

Trzeba pamiętać, że kilku z nas pracuje i w tym momencie nie możemy uczestniczyć na forum, ja powiedzmy właśnie wróciłem z nocki po 12 godzinach pracy :/

Moderacja stara się uprzyjemniać wam życie na forum a nie robić z niego zamkniętą społeczność, gdzie panuje reżim.

Zawsze możecie się zwrócić do nas z zapytaniem czy z prośbą o ingerencje. To nie przestępstwo.

Co do raportów jako samych, to jest z nimi taki problem, że dostajemy ich masę dziennie. Większość wygląda tak:

"jak podkręcić" - wniosek podać link do kilku tematów podobnych i zamykać.

"pirat" - wniosek przeczytać i jeśli to prawda to ukarać i do śmieci.

"wyczyścić topic" - wniosek wyczyścić, ale jest tego 40 stron a okazuje się, że tylko dwa posty odbiegają od tematu i się je usuwa a trzeba na to przeznaczyć z dobre kilka godzin i kilka kubków herbaty/kawy.

Teraz już rozumiecie o co chodzi, nie jest problem coś przeczyścić, lecz jak ktoś piszę, że temat już był a autora wyśmiewa zamiast podać link i poprosić o zamknięcie to, aż krew człowieka zalewa, że jest taka niska kultura na forum.

Problem z czyszczeniem dużych tematów jest taki, że w danym temacie zaczyna się robić kilka wątków pobocznych i jeśli brać sam merytoryke tematu to 3/4 idzie do kosza, nawet te wartościowe tematy.

Pamiętajcie, jeśli będziecie z sensem raportować tematy opisując dokładnie co jest nie tak to moder łatwiej i szybciej sobie z tym poradzi.

Jeszcze są jakieś zapytania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romek ma rację, zgadzam się z Nim w całej rozciągłości.

Od siebie dodam, że sprawując funkcję moderatora nie ograniczam się do reagowania tylko na przysyłane raporty. Od długiego czasu próbuję uporządkować dział gry - ogólne czyszczenie tego działu i kończenie indeksu gier (a Nexerowi się nie chce :P ), przez co mam mniej czasu na inne działy, a o pisaniu poradników, faqów już nie wspomnę.

Dodatkowo ostatnio pewnie zauważyliście problemy w działaniu forum :?: Wczoraj w południe padł serwer, a od kilkunastu dni forum zwolniło i często potrafi "przymulić", przez co zniechęca do wchodzenia, czytania i moderowania Tweaka.

Sprawa raportów. Często przydałoby się zgłoszenie jakiegoś tematu, niestety userzy wolą napisać ileśtam postów ze stwierdzeniem, że już było, że ten co założył temat powinien skorzystać z opcji szukaj itp. Oczywiście zgłoszenia w takim przypadku nie ma.

Inna sprawa: zdarza się tak, że ktoś raportuje dany temat, a jako uzasadnienie pisze: ortografia. Po przeanalizowaniu tematu okazuje się, że post w którym miały być błędy ortograficzne jest jeden błąd, a sam wyraz jest mało znany.

To tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ile moge to siedze i moderuje.

Ale w tym czasie siedze tez w robocie badz zajmusie sie zwierzakami.

Tweak to nie cale moje zycie.

Probuje oblatywac wszystkie fora.

Pomijam tylko sieci, no chyba ze zostanie cos zgloszone akurat z tego dzialu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Waszą sytuację, nie czynię wyrzutów

Jak powinien wyglądać dobry raport/zgłoszenie topika/posta do kontroli aby ułatwił Wasze zadania a i sprawił, że prawdopodobieństwo zajęcia się sprawą będzie większe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. siedze po 12 godzin w cafe, i "żyje Tweakiem", bo co tu można robić... Mam RSS, powiadomienia i oblatuje forum...

Więc AndyN - możemy poczyścić, tylko powiedz co, napsiz do mnie PW ;]

Ale też - konkretniej raportujcie.

KTO - CO - KIEDY - I CZEMU DO KASACJI.
I będzie wygodniej ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ty tak ciężko harujesz ? ;]

1573445[/snapback]

KTO - CO - KIEDY - I CZEMU DO KASACJI.

1573453[/snapback]

Zavader, 30.07.2005 godzina 10:18- Post nie na temat-zaśmiecający topic, sprowadza rozmowe na inny tor.

Spoko Darks, to tylko taka próba :]]

Tak dobrze ? ;)

Edytowane przez muciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

uuuu ... to w raporcie nie ma linka do posta w którym kliknięto "raport"?

Było tak od razu mówić, nie każdy zna IPB od tej strony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuuu ... to w raporcie nie ma linka do posta w którym kliknięto "raport"?

Było tak od razu mówić, nie każdy zna IPB od tej strony :P

1573609[/snapback]

Jest link do zgłoszonego posta lecz przydaje się bardzo opis dlaczego mamy reagować.

Jak już zgłaszacie to opisujcie co i jak.

A że tak na marginesie zapytam, od kiedy jesteś moderatorem  :wink:  :rolleyes:

1573741[/snapback]

Zavader przystąpił do nas 26.07.2005.

Dobrze się chłopak spisywał i został zaciągnięty do brygady moderacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto powiedział, że moderacji jest brak czasu na forum ;] Ja siedze cały czas, w zasadzie po 24 godziny na dobę dziennie. Codziennie.

Mam dwa monitory - na jednym tylko użytkownicy i ich statystyki i aktywność - na drugim - posty, tematy i ruch w poszzcególnych działach.

Moderacja nie śpi... Więc Power_Userzy na razie są zbędni ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto powiedział, że moderacji jest brak czasu na forum ;] Ja siedze cały czas, w zasadzie po 24 godziny na dobę dziennie. Codziennie.

Mam dwa monitory - na jednym tylko użytkownicy i ich statystyki i aktywność - na drugim - posty, tematy i ruch w poszzcególnych działach.

Moderacja nie śpi...

To sie juz nazywa uzależnienie;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeden poweruser , zavader miał być drugim ale w sumie nikt nie miał sprzeciwu by trafił bezpośrednio do gestapo ;]

co do aktywności to ja np. nie robie już jak kiedyś że zamykam wyjaśniam dlaczego czy tez przenosze i o tym informuje - po prostu mi sie nie chce pisać ;]

działam incognito - ale fakt faktem że troche mniej aktywnie jak kiedyś...

ktoś już powiedział - forum to nie moje całe życie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamilo23 po ilości twoich postów dziennie to domyślam się, że jest twoim całym życiem.

Ja nie mogę siedzieć całe dnie bo pracuje na siebie i szkołe, ale jak widać co mogę to pomagam i robię na forum.

Skończmy ten temat bo i tak już go wyczerpaliśmy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mogę siedzieć całe dnie bo pracuje na siebie i szkołe, ale jak widać co mogę to pomagam i robię na forum.

Skończmy ten temat bo i tak już go wyczerpaliśmy 8)

1577485[/snapback]

Doskonale was rozumiem każdy ma swoje obowiązki ja teraz siedze bo mam wakacje ale po wakacjach to się zmieni :cry: .

Powinno się zamknąc ten temat :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam przeczytam :)

+ dla możliwości edycji wypowiedzi :)

cytat wiadomości Orgiusz-a:

poweruser? cholera chyba troche trzeba bedzie pogrzebac w archiwum forum :wink: ah tak zupelnie przy okazji... dopierow avki w poniedzialek???

Tak będą, kiedy NASK przyzna nam nowy adres i wszystko się porobi do końca.

Dobra koniec, bo zara zamknę wreście ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi