Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

nie mam zielonego pojecia [; procka ma teraz moj kumpel na asusie a8n-e a ja mam jego padake vinniego e6, bo nie moge zniesc clr_cmos za kazdym restartem kompa na duecie dfi + semp.

widze ze nadal cienka sprawa z tym Twoim kompletem ... pewnie będziesz musiał coś psrzedać bo raczej tak długo nie pociągniesz ... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką dziwną sytuacje u siebie: cpu chodzi na codzien na 2400mhz, na 1.4v moze SP2004 CPU STRESS leciec 5h i nic sie nie dzieje, a natomiast w "prawie" idle, typu winamp +operka + gg potrafi walnąć resa...o co chodzi ;|??

pamięci, chipset

co do mojego Sempka to chyba już koniec

Dołączona grafika

Dołączona grafika

myslę, że przez cieniawe chłodzonko AC i temp w pokoju 25*C :blink:

chętnych zapraszam na allegro - uzytkownik majkel1984 (link-PW) lub zaglądajcie na giełde czasem

BTW: Niemiec- ładnie. Jeden z lepszych Sempów 939 :-P

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moim procesorem też coś nie tak dzisiaj, na początek miałem 1,45V i niby dobrze w sp2004, natomiast 2 razy zwisy w cod2, więc dałem 1,475V i wszystko chodziło do dzisiaj, gdzie w innej grze zwis, sprawdzam goldmemory: nic nie znajduje, sp2004: zwis po 0,5h (na 1,45V, chciałem sprawdzić, czy to procesor). Wcześniej parę godzin nic nie znajdował. No nic dałem 1,5V i zobaczę, co z tego będzie.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moim procesorem też coś nie tak dzisiaj, na początek miałem 1,45V i niby dobrze w sp2004, natomiast 2 razy zwisy w cod2, więc dałem 1,475V i wszystko chodziło do dzisiaj, gdzie w innej grze zwis, sprawdzam goldmemory: nic nie znajduje, sp2004: zwis po 0,5h (na 1,45V, chciałem sprawdzić, czy to procesor). Wcześniej parę godzin nic nie znajdował. No nic dałem 1,5V i zobaczę, co z tego będzie.

:blink: :blink: To chyba jakaś klątwa, bo mi ostatnio tez coś sie komp bezpodstawnie zwiesza nawet na defaultowych taktach! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: Niemiec- ładnie. Jeden z lepszych Sempów 939 :-P

jeden z niewielu :P jak na boxa i asusa to wynik ujdzie

wszyscy sie chwalą stabilnością na niewiarygodnie niskich napięciach :P a później wychodzi ta wasza stabilność ;)

dlatego ja wole dac ciutek wiecej V niz potrzeba, zeby nie miec zonkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie koniec :)

Tyle to ja na moim epoxie robie bez podnoszenia napiecia :D ale walcz walcz dalej. Który masz tydzien proca.

eDIT

Czemu jak akurat odpisywałem na posta od ''Barthezzo'' to moderka go usuneła :D :D

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majkel84

mysle ze twoj semp e6 spokojnie pojdzie na 350htt moj jest na D0 winchester i idzie 350htt a twoj na venice wiec pomecz go jeszcze daj mu z 1,75v i przy otwartym oknie powinienes wyciagnac wiecej niz ja.

pozdro! i jak by ktos byl zainteresowany to bede sprzedawla swojego sempa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy sie chwalą stabilnością na niewiarygodnie niskich napięciach :P a później wychodzi ta wasza stabilność ;)

Zapuszczałem sempa na niskim taktowaniu i napieciu tylko do testów. A stabilny był wiec nie gadaj o "naszej stabilności". Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: :blink: To chyba jakaś klątwa, bo mi ostatnio tez coś sie komp bezpodstawnie zwiesza nawet na defaultowych taktach! :D

Dokładnie, mi też ostatnio w tygodniu się dwa razy twardo zawiesił na defaulcie, wcześniej przez 3 miesiące było dobrze, :? W sumie to 3 razy, bo raz się zawiesił jak chciałem wejść do BIOS-u, to już przegięcie jak dla mnie... W stresie wszystko jest ok :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jakie jest maxymalne V odpowiednie dla Sempka 939?? Ja dałem swojemu 1.57 i fsb 288 i są błędy w prime :( BTW Jaka powinna być temperatura chipsetu, ja mam NForce 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Ja wpadlem troche z plytą gl... polecialem na TOP10 na chip.pl i patrze, ze MSI K8N neo3-f jest na 1 miejscu.. kupilem i nie wiem co zrobic :/. Mam Semprona 2800+ i nawet nie wiem gdzie sprawdzic tydzien produkcji na nim. Slyszalem, ze nie idzie zmienic napiec w prockach ponizej 3000+ nie wyposazonych w C&Q :/ (mowie o MSI neo3-f).

Mozecie mi cos doradzic? Moze jednak da sie jakos zmienic napiecie 2800+.

bede wdzieczny za jakas pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Ja wpadlem troche z plytą gl... polecialem na TOP10 na chip.pl i patrze, ze MSI K8N neo3-f jest na 1 miejscu.. kupilem i nie wiem co zrobic :/. Mam Semprona 2800+ i nawet nie wiem gdzie sprawdzic tydzien produkcji na nim. Slyszalem, ze nie idzie zmienic napiec w prockach ponizej 3000+ nie wyposazonych w C&Q :/ (mowie o MSI neo3-f).

Mozecie mi cos doradzic? Moze jednak da sie jakos zmienic napiecie 2800+.

bede wdzieczny za jakas pomoc.

Pozdrawiam.

Niestety...wtopiłes. Nigdy sie nie kieruje takimi gazetkami które podają beznadziejne rankingi, ta MSI to raczej padaka do kręcenia...jeżeli ma blokade na zmiane napiecia dla sempów bez CnQ to nic nie zrobisz ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio u mnie w sklepie byl klient, ktory wpadl z Komputer Swiat Lama i tam wygral gigasyf z dfi, ale dal sie namowic na dfi [; kiedys w czipie gigasyf tez wygral z dfi. najlepsze, ze w obydwu testach dfi wygralo za wyposarzenie a przegralo w mozliwosciach oc :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety...wtopiłes. Nigdy sie nie kieruje takimi gazetkami które podają beznadziejne rankingi, ta MSI to raczej padaka do kręcenia...jeżeli ma blokade na zmiane napiecia dla sempów bez CnQ to nic nie zrobisz ;/

To chyba mają tylko asusy z tego co się orjentuje ;)

ostatnio u mnie w sklepie byl klient, ktory wpadl z Komputer Swiat Lama i tam wygral gigasyf z dfi, ale dal sie namowic na dfi [; kiedys w czipie gigasyf tez wygral z dfi. najlepsze, ze w obydwu testach dfi wygralo za wyposarzenie a przegralo w mozliwosciach oc :lol:

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mozna odrazu wykluczac o/c ze wzgledu na blokade napiecia..

ja swojego sempa jak dotad podkrecilem o ponad 60% na znacznie zanizonym napieciu :)

oczywiscie nie mowie tu o jakims ekstremalnym podkrecaniu, wtedy dodatkowe V to raczej mus.. niemniej nawet na 1.4V mozna sporo z procka wycisnac, chyba ze okaze sie slaba sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego sempa jak dotad podkrecilem o ponad 60% na znacznie zanizonym napieciu :)

oczywiscie nie mowie tu o jakims ekstremalnym podkrecaniu, wtedy dodatkowe V to raczej mus.. niemniej nawet na 1.4V mozna sporo z procka wycisnac, chyba ze okaze sie slaba sztuka.

No jezeli ktos ma fajną sztuke która robi 2600mhz na default to owszem, :) Ale w wiekszosci przypadków juz trzeba dorzucić wiecej, conajmniej 1.5v...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na def większość leci 2,3-2,4 nie wiecej

zawsze lepiej go nakarmić :-P

nie wiem jak MSI NEo3 ale Neo była spoko płytka z rozsądnymi regulacjami napiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakim programem mogę podkręcać procesor spod windowsów? Bo komputer mi nie startuje powyżej HTT 250 (to znaczy windowsy, bo logo biosu i wszystko się pojawia) a to raczej nie jest szczyt mojego sprzętu (płyta MSI K8N PLATINUM / procesor Sempron 3100 754). Gdy ustawię to HTT na np. 255 to pojawia mi się napis "Detecting array" czy coś takiego i stoi na tym. Więc myślę, że mógłbym już w windowsach jakimś programem podkręcać... Clocgenem nie mogę bo mam nieaktywny przycisk "Clocks". Proszę o pomoc! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakim programem mogę podkręcać procesor spod windowsów? Bo komputer mi nie startuje powyżej HTT 250 (to znaczy windowsy, bo logo biosu i wszystko się pojawia) a to raczej nie jest szczyt mojego sprzętu (płyta MSI K8N PLATINUM / procesor Sempron 3100 754). Gdy ustawię to HTT na np. 255 to pojawia mi się napis "Detecting array" czy coś takiego i stoi na tym. Więc myślę, że mógłbym już w windowsach jakimś programem podkręcać... Clocgenem nie mogę bo mam nieaktywny przycisk "Clocks". Proszę o pomoc! :)

Wina pamięci a nie mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci daję oczywiście na 133, czyli po podkręceniu i tak chodzą sporo wolniej niż na zwykłych ustawieniach :? HT ustawiam na x3 (zmiana na x2.5 nic nie daje), podniesienie napięcia na 1.45 też nic nie daję... WTF? Miałem nadzięję, że pójdzie gdzieś tak na HTT 290, skoro mam w miarę dobrą płytę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popelniasz podsawowy blad!!!!

ustaw htt na 201(zablokowanie szyny pci itd) na pamieciach daj dzielnik na 200(1/1)w w a64tweaker pod winda ustaw dzielnik na 133

teraz baw sie clockgenem

generalnie jak ustawiasz na 133 to plyta ustawia lepsze timingi i dlatego po podkreceniu i tak masz zwisy;

pozniej jak ustawisz w clockgenie w miare stabilny system(proc i pamieci) to zapisz timingi i ustaw w biosie recznie

milego krecenia

Edytowane przez dzidzion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi