Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

wgrałem bios 1.80 i znów zanotowałem wzrost wydajności na SATA II (SATA bez zmian) obecnie jest 260. Zauważyłem natomiast problem z wyłączaniem kompa jak również ze zmianą ręczną napięcia na procesorze - poprostu nie zmienia i zostawia na domyslnym pomimo zaznaczania niższego napięcia (1.3V).

Może masz włączone C'n'Q? Jak jest włączona, to pod obciążeniem ustawiane jest domyślne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ja zapuscilem kompa na noc w prime i zadnych problemow nie bylo na biosie 1.80 lecz dalej mam problemy z GuildWarsem... jak nie freezy to teraz arty (pionowe pasy, ktore znikaja jak gre zminimalizuje i znowu dam na pelen ekran - zdarzylo mi sie to raz, teraz looz ale dalej nie wiem czy to wina softu, sprzetu czy samej gry)

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh denerwuje mnie to ze 300x9 osiagam tylko na OCWB1, wczoraj sprawdzilem 1.80 i tez [gluteus maximus] wyzej niz 280x9 nie idzie, komp nie wstaje, przez systoola podnoszac zawiesza sie momentalnie, nie rozumiem tutaj czegos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nie jestem znawcą co do komputerów, ale planuje w niedługim czasie przesiadke na 939 i ta płyta mnie zainteresowała, mam tylko jedno głupie pytanie. co to jest to żółte wejście podobne do AGP?? wiem ze nie jest to ani agp ani pci-e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyczyscilem windowsa, wgralem nowe stery i na ta chwile wszystko chodzi mi ladnie

wydaje mi sie, ze 1.80 jest troche wydajniejszy od 1.70 (mowa o pamieciach)

@ja powiem, ze 1.80 jest oki, wiekszosc bugow wynika z dzialania usera :) -> patrz na mnie, burdel w windowsie i czeste zmiany sterow robia swoje :D

no i coldbootow nie ma tak jak na ver. OCWB7, i to nawet na wysokim htt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem. Otoz jak chce podkrecic do 2500 to musze pamieci wlaczyc na 100mhz, jak dam 133 to wstaje ale nie moze wlaczyc windy, pisze ze nie moze znalesc jakiegos pliku ntfs. Mam bios P1.80. Co radzicie?? a i mam jeszcze jeden problem. Na biosie P1.50 burst mialem 220mb (i tak jakos malo jak na ten dysk), a na tym mam 209mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem. Otoz jak chce podkrecic do 2500 to musze pamieci wlaczyc na 100mhz, jak dam 133 to wstaje ale nie moze wlaczyc windy, pisze ze nie moze znalesc jakiegos pliku ntfs. Mam bios P1.80. Co radzicie?? a i mam jeszcze jeden problem. Na biosie P1.50 burst mialem 220mb (i tak jakos malo jak na ten dysk), a na tym mam 209mb.

mi na SATA2 wzrósł do 260

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udalo mi sie puscic na 2,5ghz, timingi pamieci ustawily sie same na 2 2 2 5 i dlatego nie chcialo chodzic. Zmienilem narazie na 3 3 3 9 i smiga :D Teraz spruboje go puscic na 1,4V bo jest na 1,45V. Kurde ale nie moge zkminic o co chodzi z tym dyskiem, teraz patrzylem to mam 198mb. Mialem wczesniej ten sam dysk i tez kiepsko chodzil tzn. mial slaby burst. Wydaje mi sie ze wina nie lezy po stronie dysku.

Edytowane przez DonCapone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 1.80 spisuje się bez zarzutu, podobnie jak 1.71 FSB 315 jak chodziło stabilnie, tak chodzi dalej. Wydajność pamięci trochę wyższa, zwłaszcza w zapisie. Może nie ma dwóch idetnycznych asrocków? ^^

u mnie oba biosy tez chodza/chodzily ladnie... tylko problem w tej jednej grze :) teraz on nie wystepuje i mozliwe, ze to byla wina update'ow do gry bo juz w piatek dodatek (bo w sobote na tym samy biosie nic sie nie freezowalo)

dzisiaj tez potestowalem kompa na biosie 1.80 w roznych grach, markach itp. i nie bylo zadnych zwisow, restartow itp. wiec loozik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jedyny problem na nowych biosach dotyczy Right Mark CPU Clock Utility, poprostu ustawienia które uaktywniaja i sterują cnq resetuja mi PC po odpaleniu sie windowsa na nowych biosach. Za cholere nie wiem o co w tym chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myslicie??? do ilumoge dojsc na boxowym coolerku??? :) tak, zeby nie bylo zadnych zagrozen dla procesora??? ;p ten bios 1.80 jest super ;p wczesniej procesor nie [rzekraczal mi granicy 255 htt bo byly coldbooty a teraz przy 300 sie wlacza tyle, ze sie system nie laduje ;p przy 290 sa bluescreeny ale jak zejde kilka htt nizlej to juz wszystko jest dobrze i wszystkie testy przechodza bez problemu :) bardzo prosze o odpowiedz odnosnie tego coolera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie zauważyłem, że na 1.80 A64 tweaker czasami ma problem z odczytaniem timingów - konktretnie poprawnym odczytaniem.

Ja mam ten objaw na kazdym z biosów - bardziej podejrzewam tutaj MBM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myslicie??? do ilumoge dojsc na boxowym coolerku??? :) tak, zeby nie bylo zadnych zagrozen dla procesora??? ;p ten bios 1.80 jest super ;p wczesniej procesor nie [rzekraczal mi granicy 255 htt bo byly coldbooty a teraz przy 300 sie wlacza tyle, ze sie system nie laduje ;p przy 290 sa bluescreeny ale jak zejde kilka htt nizlej to juz wszystko jest dobrze i wszystkie testy przechodza bez problemu :) bardzo prosze o odpowiedz odnosnie tego coolera :)

lepiej zainwestuj w AC Freezer 64Pro na Allegro są juz po 58 PLN, będzie ciszej i wydajniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niedługo jednak przesiadam sie na s939. Mam do wydania 1300zł, i potrzebuje tej mobo (czyli te 250zł) pamieci 2x512(400zł) i procka z coolerkiem do 650. I teraz takie w jakie najlepiej pamieci zainwestowac by nie gryzly z plyta ??

i ps. Kupic dysk na sata czy na sataII ?? Mam zamiar zainwestowac w samsunga, czy nie powinno byc jakis problemow ?? lub ewentualnie co polecacie, byle by bylo to ciche i mialo pojemnosc 80gb.

Z gory dziekuje za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@quartzXXI

z twoim konfigiem raczej nie warto sie przesiadac w tym momencie na 939 juz lepiej poczekac do sierpnia lub wrzesnia i wziąć conroe bo jak dla mnie kasa wyrzucona w bloto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@quartzXXI

z twoim konfigiem raczej nie warto sie przesiadac w tym momencie na 939 juz lepiej poczekac do sierpnia lub wrzesnia i wziąć conroe bo jak dla mnie kasa wyrzucona w bloto

nic na tym nie strace ( w sensie gotówki ) dlatego sie pytam i prosze o zadane powyzej pytania, odpowiedzi :)

z gory thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma mały pytko. Mam boxowy wentyl na venecji (w wakacje bedzie freezer albo bt ;)) i chciałbym ustawić obroty wiatraka tak żeby minimalnie to było 5000rpm/min. Czyli już na starcie leci do 5000 obrotów a potem wiadomo jak w coś gram to na fulla (w moim przypadku 6250 rpm/min). Jak to zrobić i czy da sie to zrobić jakimś softem albo w biosie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 650zł powiniens kupic jakiegos Manchestera 3200 oraz AF 64 pro. Pamieci Patriota. Dysk na sata2 seagate 7200.9 80gb.

czy jest duzo odczuwalna roznica pracy na dyskach sata od sataII ?? Bo moja obecna plyta obsluguje tylko sateI , dlatego sie pytam. Na intelu posiedze jeszcze prawdopodobnie do konca czerwca, a potem bye-bye, i witaj AMD z powrotem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest duzo odczuwalna roznica pracy na dyskach sata od sataII ?? Bo moja obecna plyta obsluguje tylko sateI , dlatego sie pytam. Na intelu posiedze jeszcze prawdopodobnie do konca czerwca, a potem bye-bye, i witaj AMD z powrotem :D

Różnicy nie ma żadnej. To nie interfejs powoduje ograniczenie wydajności, tylko sama mechanika dysku

Z tym powrotem do AMD to chyba będziesz jedyny ;) Większość osób przemigruje do Intela na Conroe.

Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie MS jest nowy sterownik do kontrolera JMicron (SATAII) przestrzegam przed jego instalowaniem , u mnie padło odczytywanie SMART a burst spadł do 120 / odczyt na 25! - po odinstalowaniu i instalacji na nowo wersji 207 wszystko wróciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem gdy wyłączam komputer system się zamyka i w momencie gdy się ma wyłączyć gaśnie monitor dysk przestaje pracować i kręcą się tylko wentyle i pali się zielona dioda. W sumie mam to od kupna tej mobo. Dzieje się to sporadycznie ostatnio tego nie było miesiąc a teraz się to nawarstwia? Wie może ktoś o co tutaj chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej , moja Dual SATA padła w ciszy kilka dni temu - RIP (trochę jej w tym pomogłem ale nie przyznam się jak ... wstyd :mur: )

Teraz stałem się posiadaczem 939SLI32-eSATA2 ale mam problem bo chyba RAM który miałem został uszkodzony podczas awarii starej mobo - nawet na 166 sypie błędami w SP2004 i SYSTOOL , procek mam nadzieję jest ok - jak go sprawdzić samego ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej , moja Dual SATA padła w ciszy kilka dni temu - RIP (trochę jej w tym pomogłem ale nie przyznam się jak ... wstyd :mur: )

Teraz stałem się posiadaczem 939SLI32-eSATA2 ale mam problem bo chyba RAM który miałem został uszkodzony podczas awarii starej mobo - nawet na 166 sypie błędami w SP2004 i SYSTOOL , procek mam nadzieję jest ok - jak go sprawdzić samego ???

Jak przetestujesz to daj znać bo też mnie nosi chęć na zakup tej płyty

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przetestujesz to daj znać bo też mnie nosi chęć na zakup tej płyty

W kwesti OC , stabilności itp . nie wypowiem się przynajmniej przez tydzień aż dostanę nowe RAMY . Podejrzewam te co obecnie używam o uszkodzenie ale co dziwne - na default były większe jaja i bluescreeny niż teraz 8x280 Mhz i RAM na 225 MHz ???!!! .

Co do layoutu płyty to wydaje mi się gorszy niż w 939DualSata , strasznie wszystko naćkane - trudno wszystkie te porty USB i IRDA podłączyć nie mówiąć już o front panel , jak ktoś nie ma towera lub obudowy z

dużą ilością miejsca na dole to zabawa jest na godzinke :mur:

Lepiej działa BootFailureGuard - poprostu sam robi co trzeba , nie trzeba kilka razy wyłączać samemu kompa aby zadziałał , nie gubi też portów USB pod XP co zdarzało się sporadycznie 939Dual .

Szybko nie będę miał też 2 karty graficznej do sprawdzenia SLI - kupiłem mobo za 290 zł i w tej cenie przywieziono mi ją pod wskazany adres ... to zakup na przyszłość ... za tydzień czy dwa będę mógł coś więcej

napisać ...

Może powoli należałoby pomyśleć o oddzielnym wątku/FAQ dotyczącym tej płyty ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...