Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

jak skala stabilne te 2.7ghz nie jest, na razie tylko chcialem obeznac jaki jest max, z defaultowa zmiana vcore. winda wstaje ladnie ale juz superpi na 1m sie wysypal. czyli nalezy to traktowac z lekkim przymruzeniem oka ;]. poza tym mysle ze to nie jest koniec, vmod czeka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie np. 300x9 czyli 2.7GB wstaje winda sie normalnie odpala ale superpi na wejsciu sie wywala, dlatego probuje z mnoznikiem x8;)

pozdr

To znaczy że na 8x jest stabilniej przy tej samej prędkości cpu? U mnie jest też stabilnie na 1.425v(obniżyłem z 1.45). Hmm dziwne że na 1.45v nie chce iść wyżej skoro na 1.425 stabilne 270x9 . Nie chce przekroczyć 2.5 giga i już. :mad:

Błąd: Włąsnie nastąpił reset:( Czyli stabilny na 1.45

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja miałem większe szczęście do proca. Przy ustawieniach 300x9= 2.7 GHz, napięcie 1.4V, ddr 133 przelicza SuperPi 32M, 3Dsmarki, SP 2004 Small FFTs bez błędów przez ponad 2 godz, na dłuższe testy brakuje mi cierpliwości. Na codzień mam jednak ustawione 300x8, aby pamięci nie chodziły z mniejszą od nominalnej częstotliwością.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy że na 8x jest stabilniej przy tej samej prędkości cpu? U mnie jest też stabilnie na 1.425v(obniżyłem z 1.45). Hmm dziwne że na 1.45v nie chce iść wyżej skoro na 1.425 stabilne 270x9 . Nie chce przekroczyć 2.5 giga i już. :mad:

Błąd: Włąsnie nastąpił reset:( Czyli stabilny na 1.45

no nie przy tej samej;) jeszcze nei dobilem do 2.7Ghz :( tzn dobilem ale superpi sie wywalal:/

pozdr

Edytowane przez magus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedwczoraj i wczoraj pojawily mi sie nieoczekiwane bledy w windzie (blue screeny czasami) i nie wiedzialem od czego to moze byc spowodowane :P (mysle sobie komp napewno stabilny, pewnie system sie sypie) testowalem prime'em, 3dmarkami, super pi i nie wykrywalo zadnych bledow, ale jednak nie testowalem pamieci memtestem i to wlasnie z nimi byl problem, okazalo sie ze CR1 to za wysoka poprzeczka jak na moje kijowe pamieci, musialem dac na CR2 i jest gitara, tylko dziwi mnie, ze tak dlugo chodzilo wszystko dobrze przez okolo miesiac, a nagle sie zaczelo sypac, a superpi nie wywalal bledow, a chyba raczej powinien, bo jest uzalezniony od ustawien, timingow pamieci, no i prime takze testuje dosyc mocno (Blend Test),

no ale nic, wydajnosc spadla w everescie znaczaco, ale system chodzi tak samo, przynajmniej roznic nie widze miedzy CR1 a CR2 :P

to taka przestroga dla Was wszystkich, abyscie nie kierowali sie tylko takimi programami testujacymi jak superpi czy prime, nalezaloby rowniez przetestowac pamieci memtestem, bo potem mozna sie naprawde zdziwic i troche wnerwic, ze jednak nie chodzi na tym ustawieniu :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja musże spróbować zjechać nieco z napięciem na aktulanym ustawiniu. NIe wydaje mi sie ale może będzie chodził ok na 1.375 zamiast 1.45V - przy 2,61 Ghz? Sam w to wątpie ;) Może na 1.4V... trzeba spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednym faktem sie zawiodlem na VSTA. Mianowicie ten caly Quiet Fan dziala tylko wtedy gdy podlaczony jest wiatrak przez wszystkie 4-piny w gniazdku. Z tego co wiem to takie sa robione dla Intela (nie wiem czy sa takie dla AMD, ale w sumie gwizdze na to jak mam Freezera64 Pro). Liczylem, ze to bedzie dzialalo niezaleznie od rodzaju wentylatora a tu lipa. Obecnie komp smiga jak na ustawieniach w sigu. Mem test pzrechodzi bez bledow. Superpi16M tez.

http://winogrono.net/pliki/f3edff5e3d2b967...6d8299cc25f.JPG

Nie cytujemy obrazków

Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle nad kupnem ASRock 939SLI32-eSATA2 ... może ktos ma negatywne zdanie na temat tej mobo ?

http://www.asrock.com/product/939SLI32-eSATA2.htm

cena 260zł najtaniej w sklep.komputerowy.pl

plyta ma SLi "pełna gębą" bez dzielenia pcie 16x na 8x w przypadku podłaczenia 2kart graf... chyba się skusze :D

nie mylić z 939SLI-eSATA2 < zdecydowanie ubozsza wersja a różnica w cenie ~30zł-40zł

EDIT:

biore ją

plyta full wypas :D

czytałem recke na OCWB

http://www.ocworkbench.com/2006/asrock/939...2-eSATA2g1.htm

EDIT2:

plyta jest lepsza od dual-SATAII, w biosie pozwala podniesc napięcia dla pamieci do 2.8V a dla procka do 1.7V. Czyli warto dołożyć 40zł i mieć na dodatek SLI 32, kodek dźwięku HD, 4xSATA2, i całkiem niezłe mozliwosci OC bez mechanicznej ingerencji w plyte

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale numer :D dzisiaj wylaczylem c&q i szok, nie wiedzialem ze dalem sie tak robic w balona :D temperatury sa troche wyzsze niz widzialem wczesniej a to dlatego ze temp po wylaczeniu np gry potrafila w sekunde spasc o pare stopniza. nim zobaczylem "pulpit z czunikiem" temp byla juz o pare stopni mniejsza od tej max w stresie :D teraz po ostrym cioraniu np w gtasa temp dochodzi nawet do 48C!!! wszystko dziala tak jak w sigu (2666mhz i 1,45v). chyba trzeba wypieprzyc tego boxowego coolera i zalozyc wc ;)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Heheheh dziwisz się? Jak masz właczone c&q to temperatura spada bardzooooo szybka - dlatego jak ja robię sobie screeny z temperaturą w super pi to nie po zakończeniu a w ostatnim przebiegu aby temperatura nie zdązyła spaść :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skad sciagnac biosy ocwb? nie chce mi sie czytac tylu stron. mam vsta+ sempron 3000+ na 9x257 = 2.3ghz 1.425v. poszedl na 270 ale potem byly freezy,resety. pamieci mam daremne.

biosy OCWB sa narazie tylko na DUAL-SATA2 a nie na VSTA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skad sciagnac biosy ocwb? nie chce mi sie czytac tylu stron. mam vsta+ sempron 3000+ na 9x257 = 2.3ghz 1.425v. poszedl na 270 ale potem byly freezy,resety. pamieci mam daremne.

pobaw sie dzielnikiem na pamieci, zeby nie szly rowno z procesorem. wtedy zobaczysz czy to kres proca czy juz zahaczasz o pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle nad kupnem ASRock 939SLI32-eSATA2 ... może ktos ma negatywne zdanie na temat tej mobo ?

http://www.asrock.com/product/939SLI32-eSATA2.htm

cena 260zł najtaniej w sklep.komputerowy.pl

plyta ma SLi "pełna gębą" bez dzielenia pcie 16x na 8x w przypadku podłaczenia 2kart graf... chyba się skusze :D

nie mylić z 939SLI-eSATA2 < zdecydowanie ubozsza wersja a różnica w cenie ~30zł-40zł

EDIT:

biore ją

plyta full wypas :D

czytałem recke na OCWB

http://www.ocworkbench.com/2006/asrock/939...2-eSATA2g1.htm

EDIT2:

plyta jest lepsza od dual-SATAII, w biosie pozwala podniesc napięcia dla pamieci do 2.8V a dla procka do 1.7V. Czyli warto dołożyć 40zł i mieć na dodatek SLI 32, kodek dźwięku HD, 4xSATA2, i całkiem niezłe mozliwosci OC bez mechanicznej ingerencji w plyte

lepiej sie zastanów , tez się napaliłem na ten full wypas , sprzedałem moją 939Dual-SATA2 i zonk :

dźwięk HD Audio rzęzi i tnie muzykę ( musiałem dokupić oddzielna kartę muzyczną) , 4 X SATA 2 ( a S.M.A.R.T. pokazuje tylko na jednym dysku a do tego dziwnie obniża burst : Seagate osiąga 240 a Samsung góra 170 - na 939Dual miałem 260), karta sieciowa często rozłącza się, niestety nie masz dostępnych napięć do 1.7 dla procesora ( gdzie to znalazłeś ?). Mam ostatnio wydany bios 1.40.

Zaczynam zastanawiać się nad przejściem na 939Dual-VSTA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

O własnie - dzisiaj wrzucę do gmaila jeszcze biosy najpopularniejsze czyli:

- OCWB 1,2,3,4,8

- Oficjalne 1.8 i 2.2

- Programik do flashowania

Co jeszcze polecacie z biosów tam wrzucić? A zresztą, wszystkie dane w sigu jak ktoś ma chęć to niech też coś wrzuci.

EDIT:

OCWB 1-5, oficjalne i flasher już są na koncie ;)

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O własnie - dzisiaj wrzucę do gmaila jeszcze biosy najpopularniejsze czyli:

- OCWB 1,2,3,4,8

- Oficjalne 1.8 i 2.2

- Programik do flashowania

Co jeszcze polecacie z biosów tam wrzucić? A zresztą, wszystkie dane w sigu jak ktoś ma chęć to niech też coś wrzuci.

EDIT:

OCWB 1-5, oficjalne i flasher już są na koncie ;)

Wrzuc biosy pod windowsa.

PS. czy nie mozna wpierwszym poscie rozszerzyc/zaktualizowac FAQ ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej sie zastanów , tez się napaliłem na ten full wypas , sprzedałem moją 939Dual-SATA2 i zonk :

dźwięk HD Audio rzęzi i tnie muzykę ( musiałem dokupić oddzielna kartę muzyczną) , 4 X SATA 2 ( a S.M.A.R.T. pokazuje tylko na jednym dysku a do tego dziwnie obniża burst : Seagate osiąga 240 a Samsung góra 170 - na 939Dual miałem 260), karta sieciowa często rozłącza się, niestety nie masz dostępnych napięć do 1.7 dla procesora ( gdzie to znalazłeś ?).

dzięki Ci :gitarzysta2: , a juz mialem zamiar sprzedac DUAL-SATA Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszukalem sie komentarzy, ze procesory AMD zle dzialaja w trybie single channel. Czy to prawda? Chce kupic pamiec 1x512, a potem ewentualnie dokupic tylko nie wiem kiedy. Moze bardziej oplaca sie kupic 2x256?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszukalem sie komentarzy, ze procesory AMD zle dzialaja w trybie single channel. Czy to prawda? Chce kupic pamiec 1x512, a potem ewentualnie dokupic tylko nie wiem kiedy. Moze bardziej oplaca sie kupic 2x256?

hehe, dobre :D ja mam 512 infineona w jednej kosci i pamiec z venicem dziala lepiej niz na nf2(abit nf7s) ;) wiecej z nich moge wycisnac niz na poprzedniej platformie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze,

nie wiem pewnei juz bylo podobne pytanie;) ale zastanawia mnie dlaczego jak daje w biosie memclock na 100 to w windzie jest 133, przynajmniej z tego co pokazuje cpu-z tak by wynikalo:/ wiecie cosna ten temat?

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze,

nie wiem pewnei juz bylo podobne pytanie;) ale zastanawia mnie dlaczego jak daje w biosie memclock na 100 to w windzie jest 133, przynajmniej z tego co pokazuje cpu-z tak by wynikalo:/ wiecie cosna ten temat?

pozdr

Kazdy dzielnik zmieniany jest na 133 w przypadku Flexibility Enabled - innej przyczyny niema !!!

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dobra stronka już działa:

www.asrock.yoyo.pl

Ogólnie nie ma na niej NIC oprócz (skromnego) downloadu. Dajcie mi namiary na resztę biosów OCWB to wrzucę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...