Skocz do zawartości
aerial

Fander 92mm / 120mm (13.9db / 15.1db) ?

Rekomendowane odpowiedzi

wedlug mnie kolor musi zostać biały!! Jako akcent Fanderowski :P

Bardzo podoba mi sie propozycja Leszkon'a

"Może być jeszcze taki: białe śmigło czarny stelaż"

Bedzie wygladalo pieknie :) B)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem bezkompromisowy biał tylko dodać wersje 38mm grubosci ktora na 5 v bedzie miała 18 dBa a na 12 V 60 dBa i analogicznie powiekszony przepływ :D wypasik, :D aha i w UV musi byc soczysty, po co zmieniac kolor fandera, jak sie biały przyjął i jest wypas ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamietam z pracy to najwiecej do barwienia plastikow zurzywa sie bialego barwnika, ale proponowal bym pozostac przy bialym.

Ktos wspomnial o kolorze truskawkowym to dobry pomysl w tym sensie, iz korpus zewnetrzny powinien posiadac kolor pomaranczowy lub jakis inny odciem czerwieni, natomiast srodek czyli wirnik powinien pozostac bialy. Pozwoli to uzyskac agresywniejszy wyglad produktu przyciagajacy do siebie moderow oraz zachowac "akustyczna wydajnosc " wiatraczkow na dotychczasowym poziomie aby nie utracic przychylnoscimoderow "akustykow"

co do bialego barwnika to pozwala on zachowac wzglednie duza elastycznosc plastiku przy relatywnie dosc sporej wytrzymalosci. Na pewno byl poruszany watek (nie czytalem calego watku) wplywu urzytej twardosci plastiku na glosnosc.

aha i naprawde proponowalbym azeby powaznie sie zastanowic nad wprowadzeniem 80-ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Ktoś (chyba Zenfist :wink: ) napisał kiedyś, że użycie bbiałego plastiku sprawiło że wentylek jest bardziej giętki i dzęki temu cichszy ... no chyba że coś namieszałem B)

EDIT: BikerBo był szybszy :/

Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenfist, a będą świecące Fandery ?? Biały jest dobry, ale kilka diodek by nie zaszkodziło :wink:

Rozumiem, że wersji 80x80 nie będzie bo cena nie będzie atrakcyjna :?:

Wersja 80x25 i 120x38 jest w dziale R&D. Prawdopodobnie wypuścimy je na początku trzeciego kwartału tego roku. Może szybciej. Na razie priorytetem jest całkowiecie przeprojektowane opakowanie (materiał i kolorystka). Zmianie uległo też łożysko, co przekłada się na rok dłuższą gwarancje :)) Kontroler bedzie też mógł jeszcze niżej zjechać z obrotami. Co do kolorystyki to czekamy na sample wszystkich możliwych kombinacji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych noisblockerach tylko kolor jest fajny - reszta do bani, wiem bo leza u mnie obydwa na biurku i mialem je okazje potestowac :)

Chodziło mi o kolorki :P

Moze cos półprzezroczystego a'la akasa ??

Zensist - wiadomo juz coś na temat cen - duzo sie zmieni ??

Edytowane przez AERON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że najlepszym kolorem byłby właśnie czarno-biały, albo można by namalować jakieś proste wzorki na łopatkach- taki innowacyjny pomysł B) . Ale mi kolor i takj różnicy nie robi. Najważniejsza jest cisza.

I właśnie tu pojawia się pytanie. Jeżeli chcę wybrać dwa wentyle na przód i tył obudowy to polecalibyście(chodzi przedewszystkim o ciszę):

Papst 92x

czy

Fander 92x

??

Teoretycznie Papsty są cichsze, a w praktyce? Jak wypadają?

Edytowane przez Reinexen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja 80x25 i 120x38 jest w dziale R&D. Prawdopodobnie wypuścimy je na początku trzeciego kwartału tego roku. Może szybciej. Na razie priorytetem jest całkowiecie przeprojektowane opakowanie (materiał i kolorystka). Zmianie uległo też łożysko, co przekłada się na rok dłuższą gwarancje :)) Kontroler bedzie też mógł jeszcze niżej zjechać z obrotami. Co do kolorystyki to czekamy na sample wszystkich możliwych kombinacji ;)

No i pięknie B) a dacie wcześniej jakieś fotki na nasze forum zanim sie zdecydujecie na produkcję? - co byśmy mogli jeszcze powybrzydzać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do papstów to miałem jednego i dopuki( kilka lat użytkowania) nie zaczęły łożska terkotać był bardzo cichy, teraz mam fandera równie cichy na min. i równie wydajny, na maxa juz cichy nie jest ale tez sporo wydajniejszy od papsta, generalnie polecam choc nie moge sie wypowiedzieć na temat trwałości fanderka bo dopiero kilka tygodni go mam, ale jak weźmiesz papsta to też bedziesz zadowolony, tylko po kiego przepłacać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Moje sugestie, co do Fandera po liftingu uszeregowane wg priorytetów:

1. Rezygnacja z obudwanych otworów na śruby montażowe. To rozwiązanie absolutnie nie jest uniwersalne, gdyż pozbawia możliwości montażu za pomocą kołeczków!

2. Najbardziej uniwersalny, a jednocześnie kompromisowy kolor Fandera to (pół) przezroczysty (ew. pozostawić charakterystyczny dlań akcent w postaci białego śmigła). Takie rozwiązanie jest na pewno mniej "inwazyjne" niż całkowicie czarne, wyłącznie białe, bądź też różnokolorowe!

3. Regulator obrotów jak najbardziej powinien zostać! To niewątpliwa cecha charakterystyczna Fandera, niejako jego znak firmowy. Długość kabelka regulatora także jest optymalna [Mam panelowy, elektorniczny regulator obrotów i to że dysponuje nim także Fander w niczym nie przeszkadza, a nawet pomaga (można jeszcze precyzyjniej doregulować obroty)]

4. Pudełko. Najbardziej nieudany element, z czego producent oczuwiście doskonale zdaje sobie sprawę :-) Nie chcę tu niczego sugerować, ale może jednak... Proponuję podpatrzeć niezwykle udane opakowanie Akasy Amber i w miarę możliwości czerpać z tej koncepcji ile się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Palmerem na 1,3,4, w 100% natomiast co do kolorków to może i przeźroczysty jest najbardziej neutralny jednak Fanderki dla mnie powinny zachować swoją charakterystyczną biel...

Więc albo biały, albo

kolor Fandera to (pół) przezroczysty (ew. pozostawić charakterystyczny dlań akcent w postaci białego śmigła)

, albo biało czarny

To tyle pozdrawiam

Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie : czy tak trudno jest zrobic produkt w roznych kolorach - nikt wtedy nie pisalby ze taki jest brzydki, tylko zamówiłby taki jaki mu odpowiada.

Czy producent Fandera ma w jakis sposób ograniczony proces produkcyjny ze moze, miec tylko 1 kolor, niech zgadne to tworzywo jest najtansze w kolorze białym.

Bardziej odpowiadały by mi wersje a). z dłuzszymi przewodami B). bez ogonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie : czy tak trudno jest zrobic produkt w roznych kolorach - nikt wtedy nie pisalby ze taki jest brzydki, tylko zamówiłby taki jaki mu odpowiada.

Czy producent Fandera ma w jakis sposób ograniczony proces produkcyjny ze moze, miec tylko 1 kolor, niech zgadne to tworzywo jest najtansze w kolorze białym.

Bardziej odpowiadały by mi wersje a). z dłuzszymi przewodami B). bez ogonka

Drogi Cloperflake, gdybyś prześledził temat od początku to dowiedziałbyś się, że kolor biały jest najdroższy w produkcji. Zużywa się do niego najwięcej pigmentu. Dodatkowo tworzywo to zachowuje bardzo wysoką elastyczność przy wysokiej wytrzymałości mechanicznej (mówiąc po polsku trudno się łamie, a jednocześnie tłumi wibracje). Należę do osób, które zanim coś zrobią, zbierają wszystkie argumenty za i przeciw. Dlatego wypuszczenie ot tak, całej tęczy wentylatorów jest ostatnią rzeczą, o której myślę. Wentylatory straciłyby swoją unikalną tożsamość ;)

Co do przewodu zasilającego, to tak jak wspomniano kilkanaście postów wcześniej będzie on dłuższy (40cm 3-pin, + dość długa przejściówka na Molex 4-pin). Pudełko zostało całkowicie przeprojektowane, wg. schematu zaproponowanego na forum.

Edytowane przez Zenfist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do koloru to wedlug mnie biały jest najlepszy - cecha charakterystyczna.

Cecha charakterystyczna jest tez latwosc brudzenia i żółkniecie; ale o tym pewnie dowiesz sie po pewnym czasie uzytkowania :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolor mi odpowiada, biały wygląda nietuzinkowo, i pasuje do większości.

Zdecydowanie kaliber 80mm- wiem że duża konkurencja w tym wymiarze... ale czego sie nie robi dla klienta?

Może osłony do wentyli w kolorze białym- nawet takie plastykowe,teraz na rynku dostępne sa tylko czarne plastyki ew stalowe grille...

zrezygnować z osłaniania dziur na śruby- utrudnia tylko montaż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa juz obie czesci recenzji :D

Cześć 1klik

Cześć 2

pozdrawiam

P.S

w recenzji nie ma ani slowa skad mam sprzet.. zmienie to ale dopiero wieczorem, po prostu o tym zapomnialem. A wentyle mam z Angela.pl (noisblockery, Revoltec i TT) a AC12 i miernik dzwieku od Zenfista

Edytowane przez melonowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tu wspomniał o Akasie Amber, że "jest bezgłośna". Otóż nabyłem Ambera 120 mm i co tu dużo mówić - rozczarował mnie. Na drugi dzień go oddałem. Zwyczajowo w "Angeli" nie przyjmują zwrotów z tak prozaicznego - wydawać by się mogło - powodu jak rozczarowanie generowanym poziomem hałasu, ale z racji tego, iż nie dysponowali Revolteciem z serii Dark (jaki zażyczyłem sobie w zamian), oddali pieniążki. To hasło reklamowe Akasy z pudełka nijak się ma do rzeczywistości (przynajmniej jeśli chodzi o moje subiektywne odczucia). W obudowie mam dwa Fandery 120 mm (jeden wieje na cooler procka, drugi natomiast wtłacza pow. do obudowy). Akasa miała być wentylem wyciągającym obudowy. Cóż... pomimo zainstalowania za pomocą silikonowych kołeczków i zmniejszenia obrotów w Akasie wyraźnie słychać łożysko. Gdyby genererowany przez nie "turkot" wyizolować to przyp., że wentylator sam w sobie byłby cichy. Jedynym, no może dwoma +, jest jego świetne wykonanie i całkiem rześki podmuch. To prawda, że problemem są także jego wibracje, jednak - jak wspomniałem, po odp. montażu to nie one generują hałas, a właśnie owe łożysko. W sklepie sprawdziłem jeszcze "na ucho" w niezbyt sprzyjających warunkach (inni klienci, a więc dodatkowa zawierucha) inny egzemplarz, ale zachowywał się bardzo podobnie. Jeśli taki wentyl jak Akasa Amber uchodzi za cichy, to Fander przy nim jest po prostu niesłyszalny, mega, mega cichy! Sprzedawca proponował mi w zamian jakiegoś Arctic-a (nie wiem, jaki to model, ale wyglądał inaczej niż "standard", bo miał gumowe elementy absorbujące wibracje), a także Revoltec-a Air Guard, ale w konsekwencji nie zdecydowałem się na żaden, bo raz że opinii o nich nie znam, a dwa - czarny kolor nie specjalnie mi odpowiada. Reasumując, zdecyduję się najpewniej na trzeciego Fandera. Jak napisałem w poprzednim poście szkoda tylko, że mocowanie jest wyłącznie za pomocą śrub, a to oznacza, że otwory w mojej aluminiowej budzie zostaną bezpowrotnie nagwintowane.

Dla ciekawostki nadmienię, że Akasa Amber w tandemie z regulatorem obrotów AllInOne nienajlepiej współgra, co może dziwić gdyz oba produkty wytwarza ta sama firma. Po prostu świrowały wskazania obrotów Ambera (skakały w górę i dół w przediale +/-200, a nawet 300 rpm). Fander natomiast zachowuje się niezwykle stabilnie, a więc normalnie (po zwiększeniu bądź zmniejszeniu obrotów, wskazania natychmiast się stabilizują, wahania +/-60 rpm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze by wogole pozbyc sie pudelka? zrobic oem? Zawsze to taniej, a jesli poprzez zaoszczedzenie kasy nie daloby sie obnizyc ceny, to poprawic jakosc?

Mi tak pudelko zupelnie niepotrzebne, byle w transporcie jakos przetrwal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Kolor powinien być rozpoznawalny. Biały już się przyjął i jest kojarzony z Fanderem, więc uważam że powinien taki zostać. To prawda, że bardziej sie brudzi, ale ja mam zamknięta bude, więc mi to nie przeszkadza :), a raz na jakiś czas można przetrzeć z kurzu.

- Ktoś coś wspomniał o wydłużeniu kabelka od regulatora obr. - dla mnie zły pomysł. Teraz jest ok. Nie zwisa, nie dynda :) Mam już wystaraczająca ilośc kabli w środku, wiec dłuższy przewód tylko by sie plątał i przeszkadzał. No ale to jest tylko moje zdanie :) Natomiast wydłużenie kabelka od zasilania by sie przydało. Przejsciówka na 4pin jest konieczna i ciesze się, że jest to przewidziane.

- Pomyślał bym na wprowadzeniem wersji podświetlanej.. Modding budy jest obecnie dość modny :) Taki Fanderek mógłby sie cieszyć dużym powodzeniem wsród osob tuningujacych sobie kompa :)

- Pozostaje też kwestia wprowadzenia wersji 80x80, rozmiar bardzo popularny.

- Najważniejsze - inne opakowanie :) Może coś z twardego, przezroczystego plastiku. Oby tylko nie miało to negatywnego wpływu na cene ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi