Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

MAM pytanko odnośnie sterowników..

Czy moge miec zainstalowane Omegi i Catalyst 5.10 naraz ????

I czy jest możliwośc odblokowania w ATiTT z 375 na więcej bez wgrywania biosu bo jakoś sobie z tym nie moge poradzić ciagle ten błąd o nie prawidłowym biosie?

i jakie są najlepsze timingi?? Prosiłbym o podanie z nazwami gdzie mam podnieśc bo jakoś sie gubie .... co gdzie i jak!?

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z timingami??

Jakie sa najlepsze??

Tylko błagam o podawanie razem z nazwa miejsca gdzie mam je zmienic

I jak to jest z tymi profilami 2d i 3d? Czy musze podawac aplikacje przy jakich on je włącza czy automatycznie sam rozpoznaje w jakim trybie karta powinna pracować?

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do karty za 200 zł chłodzenie za 70 zł :blink: bezsens

Jak masz jakis stary radiator to dopasuj go do karty (tj. dociac, wywiercic dziurki) i na to jakis wentyl 80x80 puszczony na 5v cicza i chlodno. A jak nie masz atarego radiatorka to kup za 5 zł znajdziesz napewno. I tym sposobem masz tanio i chłodno :wink:  A tak pozatym juz mnustwo razy bylo pisane o tym w tym temacie <_<

1714013[/snapback]

Rozumiem, że Ty jak już zamontujesz sobie chlodzenie na jednej karcie to już go na swoją następną nie zakładasz :huh: :blink: ... :lol: :lol2: ...

Chłodzenie drogie, ale wystarcza na najsilniejsze karty, a ja nie zamierzam ciągle mieć tego R9550 i w przypływie gotówki chce go zamienić na jakąś lepszą kartę :D

Druga sprawa to fakt, że takie prowizorki z montowaniem wiatraka na radiatrze, który do tego nie został przystosowany są ryzykowne - łatwo można się pozbawić "tej karty za 200 zł" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga sprawa to fakt, że takie prowizorki z montowaniem wiatraka na radiatrze, który do tego nie został przystosowany są ryzykowne - łatwo można się pozbawić "tej karty za 200 zł" :wink:

1714472[/snapback]

No nie wiem czemu prowizorka; 4 małe blachowkręty i wiatrak na radiatorze sie trzyma super. Nie widze w tym nic ryzykownego. Żadna filozofia.

Wystarczy troszke inwencji twórczej i chłodzenie można sobie zrobić za grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że Ty jak już zamontujesz sobie chlodzenie na jednej karcie to już go na swoją następną nie zakładasz :huh:  :blink:  ...  :lol:  :lol2: ...

Chłodzenie drogie, ale wystarcza na najsilniejsze karty, a ja nie zamierzam ciągle mieć tego R9550 i w przypływie gotówki chce go zamienić na jakąś lepszą kartę :D

1714472[/snapback]

LOLek to z ciebie koles jest, twoje posty mowia same za siebie wiec prosze nie lolkuj mi tutaj, a to moje chlodzenie z powodzeniem moge załozyc na kazda karte i pewnie lepiej sie trzyma od twojego super ultra wydajnego chłodzenia za ktore zapłaciles 70 zł a tym czasem ja zrobilem sam ZA DARMO :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że masz podejście podobne do Pana w biało czerwonym krawacie :wink: ... Kolega się pytał jakie chłodzenie można założyć: proste pytanie... Ja podałem jedną z opcji - Ty drugą... Którą wybierze to jego sprawa. Trochę wątpię w uniwersalność Twojego rozwiązania, ale skoro sam je sobie zrobiłeś, to zapewne masz takie uzdolnienia, że dopasujesz je do każdej karty :rolleyes: .

Poza tym trochę źle odebraliście słowo "prowizorka" :wink: - nie napisałem tego z nacechowaniem negatywny (bo z doświadczenia wiem, że jeśli się coś samemu zrobi to może dłużej wytrzymać i lepiej się sprawować jak "kupione na gotowo"), ale z przyczyny, iż trzeba np modyfikować radiator (mówie o R9550 GB który nie ma przewidzianych konstrukcyjnie otworów do mocowania wiatraka).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasażer w 3dMarku masz tylko 2070 przy tak wypasiono-podkręconej karcie?? To napewno przez te syfne stery Omegi ja mam prawie tyle samo na mniej wykreconej karcie a to dzięki Catalyst 5.11 a nawet 5.10 te omegi to sie nadają do 3dMarka 2001 tylko. Zobacz na Catalyst bedziesz miał przynajmniej 2200pts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to że przez same sterowniki w 3dMarku 2005 zyskałem 600 pts (1384 na 1988) a napewno w grach też jest różnica więc warto dobrac dobre sterowniki. Na omegach lepsze wyniki mam za to w directX 8.1 ( test Nature 2001SE ), a jako że gram tylko w nowe gry więc wole dopasować system do directX 9.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ponownie ja i mój slaby GB radek

Jaki wpływ na wydajność karty mają ustawienia AGP??

W Omegach jest taka opcja SMARTGART z przeuwakiem prędkości AGP (Wył. 4X i 8X) ja mam domyślnie ustawione Wył. :-| i nie moge zmienić bo jak dam "zastosuj" to komp robi restarta (wymagany) i dalej zostaje Wył. dlaczego tak ??

Pozatym w 3Dmarkach jak daje "details" to pokazuje "Total AGP Memory 0 B"

a co ciekawe "Total Local Video Memory 256 MB" i to za każdym razem tak reinstalka marka nic nie zmienia. Co o tym sądzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sie troche bawiłem timingami i najwieksza wydajnosc odnotowalem na nastepujacych ustawieniach: :wink:

Z PROGRAMU ATI TRAY TOOLS:

timings 1- nic nie zmienialem bo po jakich kolwiek zmianach wyskakiwaly arty

timings 2- 3,1,4,6,1,2,3,2,3,2

timings 3- to co w pierwszym

Testowałem 3d2001se poniewaz widac najwieksza roznice miedzy wynikami testy powtazalem 2 razy i granica bledu wynosila okolo 5 pkt. a wiec tak, na deflaut wynik 9096 na timingach od GB 9306 a na mojich 9515 wiec przyrost jest spory w stosunku do deflaut :wink: Testy oczywiscie robione na deflautowych zegarach :wink: jeszcze nie sprawdzalem czy zmniejszy sie oc pamieci ale dzisiaj juz mi sie niechce :D

Cos mnie wzielo na walczenie znowu z wynikami :D Do weekendu napewno sie poprawie :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy natym Gigabyte Radeon 9550  radiatorem bez wentyla da się zrobić Vmoda

A może lepiej wybrać Saphira ?

1717334[/snapback]

Chcesz radiatorem robic vmoda ? ;]

Bez wentyla ja bym sie bal dojechac do 400mhz a co dopiero robic vmoda.

Jesli chcesz jechac na stockowym chlodzeniu to lepiej wybrac sapphire'e (moj jechal na boxie 440mhz, gdy nie bylo jeszcze vmoda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zakupiłem niedawno radka 9550 od gigabajta..troszkę go pomęczyłem i uzyskałem:

Core: 453 MHz

Mem: 225 (lub 240) ??#@#@!@@ ?? wg ATT

Rdzeń lux.....ale pamiątki marnie.. (Hynixy 4 ns)

Wszystko chłodzone witrakami od spodu i od góry.. wiec mu zimno..na dotyk lekko ciepłe pamiątki radiator niemal zimny..:)

Co mogę zrobić żeby wycisnąć więcej z pamiątek??

Dodam tylko, że jak skanuje mi max mem i jak zaczyna od 200 to kończy na 225, jak zaczne od 226 to dochodzi do około 240.. czy to nie dziwne ??..

na ustawieniach 430/240 3dmark03 -- 3512 pkt z leciutkimi artami z winy pamiątek.

dzieki z góry za wskazówki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mem: 225 (lub 240)    ??#@#@!@@  ??    wg ATT

Wszystko chłodzone witrakami od spodu i od góry.. wiec mu zimno..na dotyk lekko ciepłe pamiątki radiator niemal zimny..:)

Dodam tylko, że jak skanuje mi max mem i jak zaczyna od 200 to kończy na 225, jak zaczne od 226 to dochodzi do około 240.. czy to nie dziwne ??..

na ustawieniach 430/240 3dmark03 -- 3512 pkt z leciutkimi artami z winy pamiątek.

1718127[/snapback]

Vmod na mem. (poczytaj opracowanie nt. 9550 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ale nie sądziłem że od razu musze napięcie zwiększać na pamiątki..240 to słaby wynik..może zmiana biosu czy coś w tym stylu by pomogło...pozatym lutować to ja zabardzo nie umiem zaraz bym sieknoł gluta na pół PCB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mem: 225 (lub 240)    ??#@#@!@@  ??    wg ATT

1718127[/snapback]

hmm, odkręć rdzeń na standardowe 250MHz i zobacz jak sie same pamięci się kręcą, może zasilacz nie wyrabia, v-moda możesz spróbować ale to ostateczność

powodzenia życze :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam pytanie odnośnie 9550 gigabyte. Na rdzeniu osiągnąłem 396 i nie moge dalej jeżeli przekręce do 400 lub chociaz 398 to przy próbie właczenia gry komp sie restartuje... Pamieci 250 ale chce spórbowac więcej. Chłodznie standart. Czy zeby wycisnąć więcej z karty wystarczy wiatraczek 80 na radiator + radiatorki na pamięci?? czy moze kupowac pentagrama AlCu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem kupic radak 9550 od gigabyte i mam pytanie czy przy standardowym chłodzeniu jest szansa na osiagniecie 400mhz na rdzeniu?? a jeszcze jakie ma wymiary radiator na tej karcie??

1718305[/snapback]

Nikt nie wie, jak dany egz. sie @...

Sa takie, co nawet z wiatrakiem nie dojada do 400.

Pozatym sam radiator sie troszke jednak grzeje, wiec jak juz pisalem wczesniej nie chcialbym ryzykowac uszkodzeniem gpu.

Najlepiej kup sobie nowego sapphire'a, teraz daja pamiatki 3,3ns zamiast 4ns i ogolnie sie dobrze kreca, duzo os. wykrecilo sobie bez zadnych vmodow na 9600xt.

hmm,  odkręć rdzeń na standardowe 250MHz  i zobacz jak sie same pamięci się kręcą, może zasilacz nie wyrabia, v-moda możesz spróbować ale to ostateczność

powodzenia życze  :wink:

1718327[/snapback]

Ja mam zasilke huntkey'a 300w, procek podobnie wykrecony co kolega, radek po vmodzie, giga ramu etc. i spokojnie ciagnie, 9550 ciagna niewiele pradu, w koncu to tylko 4 potoki. ;]

Ale mozna oczywiscie sprawdzic tak jak mowiles, zeby sie upewnic. ;]

Aha, na gb mozna robic vmody olowkiem, wiec mozesz spokojnie w razie czego zapodac.

Ja tez mam pytanie odnośnie 9550 gigabyte. Na rdzeniu osiągnąłem 396 i nie moge dalej jeżeli przekręce do 400 lub chociaz 398 to przy próbie właczenia gry komp sie restartuje... Pamieci 250 ale chce spórbowac więcej. Chłodznie standart. Czy zeby wycisnąć więcej z karty wystarczy wiatraczek 80 na radiator + radiatorki na pamięci?? czy moze kupowac pentagrama AlCu??

1718391[/snapback]

Jesli jedziesz na samym radiatorze, to pewnie gpu juz sie nie zle poci przy tych ~400mhz... obowiazkowo zapodaj 80x80, powinno sie udac wiecej podkrecic (spokojnie wystarczy zwykly wiartak, nie ma co pakowac sie z pentagrama - przerost formy nad trescia ;] ).

Na memy mozesz zapodac radiatory, w okolicach 550mhz zaczynaja sie juz pocic. ;]

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O chlodzeniu bylo juz 100 razy w calym temacie i w poradniku rowniez jest napisane :mur: :mur: :mur: do tej karty nie ma sensu pakowac drogiego chlodzenia <_<

KABBAN wyłacz VPU Recover, moze pomoze

Edytowane przez pasażer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wlasnie pasażer napisales o wylaczeniu VPU Recover a czy to nie za duze ryzyko ?? czy GPU ma jeszcze jakies zabezpieczenie przed zbyt wysokim taktowaniem (przegrzaniem) ?? bo mój radek za nic nie chce wyciągnąc 400MHz na gpu mimo ze ma pożądne chlodzenie i mocna zasilke. w ogóle to jakas slaba sztuka 520MHz na pamiatkach i juz arty sa mimo ze ma miedziane radiatorki :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wyłaczony :D Nie wydaje mi sie zeby to bylo jakies zagrozenie i jeszcze piszesz ze masz pozadne chlodzenie wiec nie powinienes sie cykac przy tych Mhz :wink:

MI np radiatorki nic nie daly do oc i sie wcale nie dziwie bo radki 9550 poprostu nie wytwarzaja jakiegos ogromnego ciepla bo sa niedovoltowane ale sie lepiej z nimi czuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej kup sobie nowego sapphire'a, teraz daja pamiatki 3,3ns zamiast 4ns i ogolnie sie dobrze kreca, duzo os. wykrecilo sobie bez zadnych vmodow na 9600xt.

Jak bym chciał kupic to brałbym ja w swoim miescie ale umnie pewnie beda mieli stara dostawe :( wiec jak rozpoznac te z nowej serri z pamieciami 3,3ns??? róznia sie chłodzeniem?? kolorem laminatu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym chciał kupic to brałbym ja w swoim miescie ale umnie pewnie beda mieli stara dostawe :( wiec jak rozpoznac te z nowej serri z pamieciami 3,3ns??? róznia sie chłodzeniem?? kolorem laminatu??

1718695[/snapback]

Maja oznaczenia na memach -33

Nie patrz na ns na pamieciach, bardziej sugeruj sie producentem :wink: Wystrzegaj sie przedewszystkim elixirow.

Ja mam np samsungi 5ns i smigaja na 600+timingi a ma codzien gram na 590 :wink: i tak juz jakies pol roku :wink:

1718817[/snapback]

No tak, ale twoje samsungi koncza sie na 600mhz a te nowe 3,3 nominalnie przystosowane sa do takiej pracy. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...