Skocz do zawartości
sideband

Kolejny 3dmark

Rekomendowane odpowiedzi

hehe nie no panowie ja sobie w pełni zdaję sprawę z tego jakiego mam kompa wynik uważam za błędny (ale nie o tym teraz mowa) ale głównie mi chodzi o właśnie totalny brak proporcji. Jeżeli 2 prawie identyczne kompy osiągają wyniki 600 pkt i 1600 pkt to ja pytam o co tutaj chodzi? Nie wiem mam podawać przy starcie ile mam kasy żeby wydać na nowy sprzęt i wtedy 3dm wywali mi odpowiedni wynik?

Niski wynik ok ale porównywalny do innych, a nie wzięty niewiadomo skąd

Nie wiem skąd te wyniki wziąłeś, wejdź sobie chociażby do tematu o 6600GT, wszyscy mają bardzo podobne wyniki... Ja też mam 1391 na sprzęcie z podpisu.

A co do Twojego kiepskiego wyniku to jest taki m.in. dlatego, że na twojej karcie nie poszły w ogóle 2 testy z PS3.0, więc uzyskałeś w nich 0 pkt...

Edytowane przez _q_b_a_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D bardzi śmieszne niestyty 208 to wynik ogólny , wynik ps 2.0 to 96 :]

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=5702

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=2559

popatrzcie sobie na wyniki

było dokładnie patrzeć karty z 256mb uzyskują wyższe wyniki , jak ustawisz agp size 256mb i wyżej na karcie 128mb wynik będzie ok , ale i tak troszke niższy na karcie z 256mb - ile razy można to tłumaczyć :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puscilem na nowo 3dmarka06 i mi sie zjebal komputer :/

Dodam ze nic nie bylo podkrecane. Chcialem dla dziewczyny pokazac jak smiga nowy 3dmark. No i posmigal :/

Za 1 razem w pierwszym tescie zamarzl obraz. Tlo bylo cale zielone i mialo poziome czy pionowe paski (nie pamietam)

Zrobilem restart i puscilem test na nowo. Gdy przyszedlem po kilkunastu minutach, obraz byl zamrozony na CPU TEST i 9 klatce.

Gdy dalem restart komputer sie nie wlaczyl, tzn wlaczyl ale ciemnosc.

Sprawdzilem juz karte graficzna, jest OK.

Pamieci rowniez OK.

Pozostaje do sprawdzenia plyta i CPU... ale narazie nie moge tego zrobic bo nie mam pasty.

Zauwazylem dziwna rzecz: za kazdym razem jak sie wlaczal komputer, wiatrak karty graficznej startowal na max obrotach

wyjac strasznie, a po chwili obroty spadaly i wszystko wracalo do normy.

Teraz wiatrak nie zwalnia obrotow - po wlaczeniu zasuwa caly czas na max... a monitor sie nie wlacza.

Ktos ma jakis koncept

Edytowane przez 2002JSQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

było dokładnie patrzeć karty z 256mb uzyskują wyższe wyniki , jak ustawisz agp size 256mb i wyżej na karcie 128mb wynik będzie ok , ale i tak troszke niższy na karcie z 256mb - ile razy można to tłumaczyć :wink:

Dlaczego on na gorzej wykreconym procku i grafice ma wynik lepszy od mojego?

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=8818 Jego

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=16999 Mój

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=15402 O tym juz w ogole nie wspomne bo ma ~450 smarkow wiecej niz ja. Powtorze to co poprzednicy - dziwny ten 3dmark nowy.

I jeszcze pytanko co do AGP AS - jak ustawie na 256 lub wyzej to duzo mi to da na moim Leadteku z podpisu?

Pozdrawiam,

sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@2002JSQ - może faktycznie Ci się procesor zepsuł, podkręcony był? I jakie temperatury / V były?

Jak napisalem - nic nie bylo podkrecane.

Wczoraj test mi przelecial bez problemu a dzis taka szopa.

Nie wiem jakie byly temperatury.

Wiartak na procku napewno sie krecil, miedziany radiator, wiec temperatura nie powinna byc duza.

Wolalbym aby plyta, bo mam na nia gwarancje

a na procka nie :/ P4 3.2 Northwood - troche bedzie szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda, że wyniki są dziwne. Taki GF6600GT ma duże rozrzuty wyników, chore. nie zależy to tylko od AGP Ap. size, bo wiele kart, to PCI-E.

Przykładowo wyprzedziłem wiele 6600GT (mam nie GT, 4ns), a zarazem wiele zwykłych 6600 z niższymi zegarami ma wyniki kilkaset p-tów wyższe.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam ten temat i glownie widze wypowiedzi ze 3dmark jest do [gluteus maximus]. Jedni twierdza ze jest taki a nie inny ,bo ma za wysokie wymagania. A jak wygladala sytuacja jak wyszedl mark05...najszybsza grafa osiagala mniej wiecej tyle samo punktow co teraz ,wiec dla mnie nie ma sprawy.

Druga (bardziej interesujaca grupka hyhy ;]) twierdzi ze mark jest do [gluteus maximus] ,bo wspiera procki dwujajowe i nie daje punktow za 2GB ramu :D Imo spowodowane jest to tym iz oczekiwania byly duuuze a skonczylo sie na oczekiwaniach ,a rzeczywistosc jest brutalna :)

Ale w tym temacie na jednej z pierszych stron jeden user pisze jak to firma FM wyznacza nowe trendy i pokazuje jak wymagajace beda przyszle gry :D Moze wszystko sie zmienilo pod wplywem cyferek wygenerowanych przez (jego) komputer :rolleyes:

Imo 3dmark poza tym ze jest odgrzewanym kotletem i mi sie nie podoba to dalej pokazuje wymagania przyszlych gier ,a wsparcie dwujajowcow bedzie standardem w grach za rok ,dwa :) A "placza" userzy ktorzy pomimo wydania grubych $$$ na kompa uzyskuja nie najwyzsze wyniki :-|

Sa to moje przemyslenia i nie musicie ich podzielac :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sthEn ty robiles testy w 1280x1024 a ten

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=15402 O tym juz w ogole nie wspomne bo ma ~450 smarkow wiecej niz ja. Powtorze to co poprzednicy - dziwny ten 3dmark nowy.

w 1024x768 i stad te ~450 smarkow wiecej dla slabszego kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze pytanko co do AGP AS - jak ustawie na 256 lub wyzej to duzo mi to da na moim Leadteku z podpisu?

Nie chodzi tylko o kartę graf z tym AGP aperture size , tylko o ilość ram i ilość danych które program ładuje do ram. Dasz za mało - będzie źle, dasz za dużo - też będzie źle.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

967 <_< śmiech na sali normalnie...

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=22812

8 wynik na świecie we wszystkich prockach (do 2600 mhz), radki x700 pr0 B)

Lol, 13 miejsce we wszystkich procach, radek x700 pr0 B)

Edytowane przez Barthezzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej no sciagnalem , zainstalowalem ... wersje mi pokazuje jako basic... nie moge nic zmieniac tylko puscic marka... jak juz wlaczylem to obliczylo mi tylko sm 2.0

co zrobilem nie tak przy instalacji?

help :) chce zobaczyc te 500 pkt ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wersji darmowej nigdy nie można nić zmieniać ;)

Btw. wiecie czemu orb nie odczytuje mi taktowania gpu/mem? Czy to wina sterów (non whql-fm approved)? Nie bede zmieniał na Catalysty 5.13 bo po instalacji nie wiedzieć czemu mam wynik o 1000 pkt. mniejszy niż na omegach (smark 05).

Edytowane przez Barthezzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowalem ( http://service.futuremark.com/compare?3dm06=21602 ), hmm, kilka slow:

- Pierwsze 2 testy shaderow 2.0 to odgrzewane kotlety z marka 05, dodano wiecej szczegolow obciazajacych w znacznym stopniu GPU.

- Testy procesora, jako obowiazkowe do wykonania to porazka trwaja u mnie bez mala 5 minut :blink:

- Najplynniej chodza testy shaderow 3.0, pierwszy cannon flight, odgrzany z marka 05, jako rekompensata dodany calkowicie nowy deep freeze, bardzo mi sie podobal i imho najladniejszy test w calym 3dmarku 06.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sideband

W 3dmark'05 masz troche wiecej niz ja (5087), natomiast w 3dmark'06 juz roznica kolosalna (1824), dlaczego tak jest? Moze jakies ustawienie sprzetowe mi zwalnia kompa? Ogolnie bylem swiecie przekonany ze na configu ponizej wyciagne te 2k smarków...

Pozdrawiam,

sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój wynik jest w 1024 , tyle monitor ma max i tak uruchomia mark , 3dmark 2005 to jest stara [gluteus maximus] :D niechce mi się go już wałkować(jeszcze spokojnie 150pkt podrzuce) narazie zasilacz siada więc niechce uwalić czegoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto mi pomoze? mam juz wersje proffesional tego marka :> wlaczylem wsyzstkie opcje testu... ale przechodzi w dalszym ciagu tylko 1 test, 2 test i 1 cpu test po czym wyskakuje cos takiego:

Dołączona grafika

co jest nie tak? pomozcie bo chce obliczyc te kilka pkt :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co ci pro? , żeby sobie pograć w gre lub zobaczyć dwa dodatkowe testy sm3.0

kto mi pomoze? mam juz wersje proffesional tego marka :> wlaczylem wsyzstkie opcje testu... ale przechodzi w dalszym ciagu tylko 1 test, 2 test i 1 cpu test po czym wyskakuje cos takiego:

Dołączona grafika

co jest nie tak? pomozcie bo chce obliczyc te kilka pkt :P

a nie masz przypadkiem karty tylko z sm2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam r9800 pro @ xt niestety tylko sm 2.0 ale co zrobic zeby mi obliczylo reszte pkt? znaczy cpu score , 3dmark score?

szczeze mowiac nie gralem jeszcze w smarki...

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...