Skocz do zawartości
SGJ

Opera

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe co poprawilii...

Lista zmian dla Opery 9.10

Uwagi do wydania

To wydanie Opery wprowadza nową funkcję Ochrony przed oszustwami.

Zmiany w stosunku do Opery 9.02

Interfejs użytkownika

- Naprawiona obsługa klawiszy szybkiego dostępu na stronach korzystających z ramek.

Klient poczty Opera Mail

- Naprawiono błąd niestabilności związany z opóźnieniem wprowadzania hasła głównego.

- Usunięcie grup dyskusyjnych w panelu powoduje teraz odsubskrybowanie listy i usunięcie wiadomości.

Wyświetlanie i skrypty

- Poprawiona wydajność wyświetlania elementów mających zdefiniowane właściwości :focus oraz :hover.

- Usunięty problem dotyczący przezroczystości odnośników posiadających zagnieżdżone obrazki.

Bezpieczeństwo

- Nowa funkcjonalność Ochrony przed oszustwami (filtr „phishingu”).

- Zmieniony format przechowywania danych Menedżera haseł. Po przeprowadzeniu aktualizacji, nie jest możliwy powrót do starej wersji formatu.

Różne

- Usunięto wiele błędów związanych ze stabilnością, wliczając załamania przeglądarki na Gmailu oraz Google Maps.

- Zmieniony łańcuch User Agent Mozilli zawiera teraz identyfikator Firefoksa.

- Udoskonalona obsługa formularzy logowania przy słabych łączach internetowych.

- Anulowanie pobierania torrentów działa teraz prawidłowo.

Zmiany dotyczące tylko wersji Windows

- Klawisze multimedialne działają teraz prawidłowo, gdy okno Opery jest aktywne.

- Wtyczki multimedialne teraz ładują się również przy wyłączonej obsłudze Javy.

Zmiany dotyczące tylko wersji Mac

- Widżety spakowany zipem na Macu działają teraz prawidłowo.

- Przy maskowaniu jako Internet Explorer, maskowana jest również platforma jako Windows XP.

- Przy zapisywaniu wielu plików używana jest teczka wykorzystywana przy poprzednim zapisywaniu.

Zmiany dotyczące tylko wersji UNIX

- Przy maskowaniu jako Internet Explorer, maskowana jest również platforma jako Windows XP.

- Naprawiono błąd traktowania liczb zmiennoprzecinkowych jako stałoprzecinkowych w niektórych systemach linuksowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile mialem zabawy mysllem ze zainstaluje i skopiuje folder profile jak zawsze a tu lipa jak ja kopiuje to ona tworzy nowy profile i tak sie bawilem z nia w kotka i myszka wkoncu na nowo musiałem sobie ustawić wygląd menu bo do końca nie wiem który plik powodował ten problem

w sumie dobrze że poprawili gmaila bo już mnie wkurzało to rozłączanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spytaj na tym forum:

http://my.opera.com/polski/forums/

kolejny optymistyczny akcent, co miesiąc widzę na swojej stronie coraz wiecej odwiedzin użytkowników korzystających z Opery

w listopdzie było to 7% w grudniu już 8%

Forefox rośnie w podobnym tempie a za to udział IE nieustannie spada :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te hu** z gadu-gadu uniemożliwiają zablokowanie reklamy na swojej stronie, strony zoptymalizowac nie mogą, ale przepychać reklamy umieją świetnie, należy mieć nadzieje że to się skończy ;)

w ich programie nie mam reklam od wersji 5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś wie jak odczytać hasła w menadżerze zadań w Operze. Mam tylko loginy a haseł nie ma. :/ Pomóżcie :D

przypadkowo znalazłem na OperaWiki przycisk

http://operawiki.info/SkryptoPrzyciski#odzyskajhaslo

działa wyśmienicie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos problem z operka zjadajaca 100% cpu? Od jakis 3 dni mam z tym problem chociaz nic nie zmienialem w operze ani systemie. Przed chwila zainstalowalem 9.1 i dalej to samo. Nie mam bladego pojecia co moze byc problemem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pasku oosbistym mam kilka skrutów do różnych stron i od jakiegoś czasu część zmieniła swoje ikonki na ikonke z wp.pl. Troche mnie to denerwuje <_< Da się temu jakoś zapobiec żeby się nie wogóle nie zmieniały ?

Edytowane przez -talib-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pasku oosbistym mam kilka skrutów do różnych stron i od jakiegoś czasu część zmieniła swoje ikonki na ikonke z wp.pl. Troche mnie to denerwuje <_< Da się temu jakoś zapobiec żeby się nie wogóle nie zmieniały ?

Usuń wszystkie obrazki z katalogu:

c:\Documents and Settings\Nazwa_użytkownika\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\images\

Wyczyści to wszystkie favikony. Później, sukcesywnie wchodzac na każdą ze stron, odbudujesz zestaw favikon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Musisz mieć wtyczkę FlashGeta do Opery i ustawić w ustawieniach Opery żeby pliki do porania były przekazywane do wtyczki Flash Geta.

2. Wpisujesz w pole adresu opera:config, wybierasz BitTorrent i odznaczasz pole Enable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko. Po przeinstalowaniu Windy skopiowalem moje linki do Ulubionych w Dokumenty..., jak zawsze. Lecz tym razem Opera ich niestety nie widzi. Pomoglo dopiero zaimportowanie Ulubionych IE, ale teraz jak najezdzam na zakladke Ulubione ("Zakładki"), to mam wdioczny jeden katalog "Ulubione Internet Explorer" i dopiero w nim wszystkie linki. Wkurza mnie to, bo chce miec je widoczne od razu. Mam nadzieje, ze mnie skumaliscie :) Co zrobic z tym fantem ?

Z gory dzieki.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a teraz trudniejsze pytanie: czy da sie przeniesc profil Opery z WIndows na Linuxa (Ubuntu 6.10)?

Na forum Opery jest pare topicow jak wspoluzytkowac profil (tzn. Win i Linux korzystaja z tych samych plikow), ale mnie to nie jest potrzebne, wystarczy mi tylko skopiowanie odpowiednich plikow. Jak to zrobic (tzn. co przerzucic gdzie i ew. w jakich plikach dokonac zmian sciezek)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem Operę na drugim kompie, wersja 9.10. Jedna z rzeczy, ktora mnie w Operze urzekla, to natychmiastowo dzialajacy przycisk wstecz - tzn. brak odswiezania strony przy wybraniu 'wstecz'. Jednak widze, ze w wersji 9.10 zostalo to zmienione - przegladarka odswieza strone przy daniu wstecz. Jak to zmienic, tzn. sprawic, zeby nie bylo reloada przy powrocie do poprzedniej strony? PPM i 'reload every 15 minutes' nie pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj pokombinuj z ustawieniami cache.

Dołączona grafika

Proponuję ustawienie każdorazowego sprawdzania dokumentów (wstecz i tak będzie działać natychmiastowo) - inaczej na niektórych forach (rzadko) możesz nie zobaczyć zmian w swoich postach.

To automatyczne reload służy tylko do odświeżania ;)

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinuję i efekt mizerny. Memory Cache było defaultowo na automatic, zmiana na 20MB nic nie daje, podobnie zabawa z Check Documents i Check Images (default 5 hours). Czy niektóre strony mogą wymuszać odświeżenie? Chodzi mi tu np. o filmweb.pl tudziez mininova.org. Bo na forach wstecz działa ok, ciekawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi