Skocz do zawartości
Slow

Ati Radeon X1800GTO

Rekomendowane odpowiedzi

Dałeś 1,6 na zalmanie? Wnioskuje że gdzieś na dworze czy cuś :)

Mamki - żadna rewelacja (bez obrazy) całkiem normalny wynik ale z corem to już dowaliłeś ;) - ponad 40-50 mhz więcej niż wszyscy - no ale nikt nie bawił się z takim napięciem.

Wynik w 3d marku - hehe - oprócz dobrej karty dochodzi c2d (ponad przeciętny - czyli ładny) i wypasiste memki 500 przy 4-4-4-4) No i troche skilla w optymalizacji.

C2D jest padaką i zalicza się poniżej normy :wink: Pamięci max grafy przechodzą na 871 MHz (standard alphy) ale wyniki są słabsze niż na ciasniejszych ustawieniach (dużo słabsze, 03 -> 21,2k, 05 10,2k).

Karta uzyskuje max 75 stopni w stresie, a komputer jest w obudowie :D Nawet nie otworzyłem okna :D

Może się zmobilizuję i założę W/C dzisiaj na kartę...

Ale czuję , że jej brakuje napięcia już :? (zresztą jak prockowi - max P5B Deluxe, czyli 1,7v (real 1,64).

System nie ma żadnych optymalizacji :D Jak znacie jakieś to się podzielcie :rolleyes:

Gdzieś czytałem, że X1800GTO/XL niektóre w ogóle nie pracują na rdzenia na ~ 1,45v i w góre :D

@ Kuba

Nie sprawdzałem max stable, ale będzie to na pewno 650/700, może i więcej (zależy jakie papu karcioszka będzie chciała B-) ).

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta uzyskuje max 75 stopni w stresie, a komputer jest w obudowie icon_biggrin3.gif Nawet nie otworzyłem okna icon_biggrin3.gif

To chyba na chacie nie grzejesz :) ja miałem przy 1,4 80c w stressie przy tym samym chłodziwie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba na chacie nie grzejesz :) ja miałem przy 1,4 80c w stressie przy tym samym chłodziwie:)

Rdzen ~ 80C w stresie na maks taktach, w pokoju temp. 25 stopni (sam jestem zdziwiony tym :| ze taka niska temp).

powiedz lepiejjakie chlodzenie zalozyles na mosfety od zasilaniai jakie masz tempy przy takim napieciu :]

moze zapodaj jakiegos screena z stawieniami - timingi (najlepiej z rabita) i napiecia - atitray ?

ladne wyniczki

Na mosfety nic nie nałożyłem, jedynie na parę scalaków SMD, gdyż się mocno grzały. Temp otoczenia według Atitoola to 45 stopni...

Chłodzenie to zalman + 2x120MM 12v ~ 1450RPM

Screen, prosisz i masz! (Dziekuje za biosik :D)

Dołączona grafika

Jak widać puściłem grafe na 15 min w Atitraytools, co bardziej rozgrzewa grafe od 3Dmarka :wink: Co prawda tylko 730 MHz, ale leci już test 20 min (!) :D

a jeszcze niedawno ktos pisal ze 1,5v spokojnie styka na ta grafe :D

1,525 to mam zamiar mieć docelowo na 24/7 (będzie to ok. 700 na codzień)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, są dużo bardziej wytrzymałe jeśli chodzi o temperaturę pracy oraz maksymalne dopuszczalne napięcie :wink:

Najnowsze wieści z boju :D

Puściłem Artifact test w ATT na 3h 20 min, zero błędów :wink:

Ustawienia -> GPU @ 715 1,6v MEM @ 750 2,1v

Wynik na default proc to @ 10100 punktów w 3Dmark 05 :D

Póki co jestem zadowolony z karty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, są dużo bardziej wytrzymałe jeśli chodzi o temperaturę pracy oraz maksymalne dopuszczalne napięcie :wink:

Najnowsze wieści z boju :D

Puściłem Artifact test w ATT na 3h 20 min, zero błędów :wink:

Ustawienia -> GPU @ 715 1,6v MEM @ 750 2,1v

Wynik na default proc to @ 10100 punktów w 3Dmark 05 :D

Póki co jestem zadowolony z karty :)

Nie sadze aby karta dlugo pozyla. Napiecie prawie o 50% podniosles.

A wyniczki calkiem ladne nie powiem. Sporo procek robi nie ma co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie koniec, założę W/C na karte tylko i zobaczymy (na proca nie ma sensu, V za mało na Asusie :lol:).

Jak padnie to wezmę inną sztuke, może będzie robić takty na niższym V. Lubię sprzęty, które chcą V, czemu? Bo wtedy czuję, że "żyją" :wink:

BTW dlaczego mam nick "Xtreme Addict" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie koniec, założę W/C na karte tylko i zobaczymy (na proca nie ma sensu, V za mało na Asusie :lol:).

Jak padnie to wezmę inną sztuke, może będzie robić takty na niższym V. Lubię sprzęty, które chcą V, czemu? Bo wtedy czuję, że "żyją" :wink:

BTW dlaczego mam nick "Xtreme Addict" :wink:

HEHE niezle

Ja swoja karte na razie pobujalem do 700/1320MHz okolo nie pamietam dokladnych taktow. Nie mam screenow.

Wyniki i tak mam slabsze niz Ty i to sporo :( Proc nie wyrabia :(

3dmark2005

9207 na taktach 621/616 (napiecia 1,25V / 1,9711V)

Zrobie wiecej tylko musze troche podlubac. Na karcie docelowo bedzie WC i radiatorki na memki

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

715/775 (na codzien) na default (2,4 GHz proc) mam 10100 marków. Na 3,6 GHz (OC 50%) i te same takty mam 10600 punktów (równe wartości). Więc proc tak dużo nie daje :wink: 10k jest z samej karty :D

@ mib

Ale ty masz His? (16p)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

715/775 (na codzien) na default (2,4 GHz proc) mam 10100 marków. Na 3,6 GHz (OC 50%) i te same takty mam 10600 punktów (równe wartości). Więc proc tak dużo nie daje :wink: 10k jest z samej karty :D

@ mib

Ale ty masz His? (16p)?

Tak mam HIS'a z odblokowanymi potoczkami. Wynik i tak jest spora za niski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dałem już max na pamięci czyli 2,48 ale max co daje efekt to 2,4v (ale na omegach, na warcatach (6.11) wlacza sie throttling. W kazdym razie na memki jade na codzien 2,2v (775 mhz).

Mam aparat i zrobie foto jeszcze dzis :) obleilem tylko 2 uklady kolo sekcji zasilania :)

Hmm widzieliście linki z vmodami dla X1800GTO/XL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o radeon x1800 mobility to ja miałem wcześniej , ale na 1,3 v to ona ledwo 651 mhz robiła. Więcej nie dawałem bo bałem się że padnie i wymieniłem na r520 który leci przy tym samym V o 20 mhz więcej. Pytałem się Jonathana wczesniej co ma za rdzen i miał się pochwalic bodajrze w jakiś poniedziałek ,ale mu nie wyszło ;) . Tak czy inaczej moje mobility było do [gluteus maximus].

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe ze proc nic nie daje, az nie chce mi sie wierzyc, u mnie na 7900gto krecenie karty dawalo niewiele, a za to w przypadku proca skakalo wysoko (pd915) przy SLI ronica miedzy kartami na stock a po oc byla praktycznie zerowa, za to fsb o 1 wyzej i duzo pktow. 915tka nie nadaje sie do 3d, ale w koncu 2k5 lubi proca....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm - zsmieszna sprawa. zaczolem sie bawic atitrayem i... - nie mam wogole zakladki V :] wersja 1.2.6.955 .

Xtreme Addict - jakiie ustawiasz napiecia w atitoolu ?

ps. nie ma przeciez omeg na catalystach 6,11 - najnowsze sa na 6,9!

co wiec lepiej - omegi na 6,9 , czy warcatsy na 6,11 ?

i co to jest ten "throttling"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam na razie 6.11 originalnych sterow ATI. Zobacze potem Warcatsy. Zrobie testy na pocietym OS moze bedzie wiecej.

Zastanawia mnie rowniez sprawa kozystania z 2 rdzeni przez 3Dmarka. Ustawie na sztywno uzycie tylko 2go (wolnego rdzenia) przez 3dmarka. W koncu 2800MHz to malo nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi