limerro Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 1. gniazdo zasilania polozone jest niezbyt szczesliwie - w sumie to nie wiadomo jak ulozyc wiazke kabli od zasilacza ; ja polozylem ja na bocznej czesc coolera :-/ 2. southbridge MCP-T jest bardzo goracy , wrecz parzy !!! dziwie sie czemu producent nie zamontowal radiatora - male przegiecie. co jednak nie odbija sie na pracy ukladu - spadku transferu czy pogorszeniu jakosci dzwieku - przynajmniej narazie ie zauwazylem takich oznak - wgralem nowy BIOS ktory troche powinien poprawiac ten stan rzeczy , ale jakos wiekszego efektu nie zobaczylem i bestia jest nadal goraca. 3. radiator na northbridge SPP przyklejony "guma do zucia" - musialem sciagnac go , wpierw jednak wyciskajac plastykowe koleczki przytrzymujace go - troche to zmudne bylo ; etap czyszczenia z gumy zajal tez troche czasu. posmarowalem pasta silikonowa , wbilem na nowo koleczki i hula sobie - niemniej koleczki musze wymienic, bo nie dociskaja w pelni radiatora do ukladu. 4.zlacza FDD i obydwa IDE sa polozone w dolnej czesci plyty niestety a powinny byc w srodkowej - w przypadku coolera w przedniej dolnej czesci obudowy kable blokuja caly przeplyw powietrza no i zaslaniaja karte Debug Port :-/ 5. dzinks mocujacy karte AGP jest wg mnie bez sensu - maly i sprawia wrazenie kruchego - zatrzask na plycie Gigabyte 7VAX jest o niebo lepszym rozwiazaniem. 6.brak panelu zlacz wyjsc cyfrowych audio - owszem zlacze na plycie jest ale panelu juz producentowi nie chcialo sie dodac :P 7.blaszka na tylny panel zlacz jest niezbyt dobrej jakosci - troche sie nameczylem zakladajac ten glupi cover 8.nie moglem zrobic upgrade'u BIOSu pod DOSem (mialem standardowy BIOS z chyba 11/12/2002 ) - awdflash nie flashowal pomimo ze dawalem yes a wszystko dobrze wykonywalem (pokazywal sie komunikat MAC afe i liczba jakas ) ; dopiero flashowanie pod WIn XP programem Winflash dolaczonym do plytki CD ze sterami dalo rezultaty :) w stosunku do standardowego nowy BIOS przyniosl wiele zmian: - opcja SMART (ktora byla domyslnie wlaczona wczesniej) - CPU Warning - likwidacja jednej zkladki z karta LAN (w sumie byly 2 choc fizycznie tylko 1 na plycie istnieje) - wiecej opcji ustawien pamieci - b. wazne przynanjmniej dla mnie - blokada dzwieku beep podczas startu kompa - na sluchawkach to uszka rozsadza brrrrrr i to chyba narazie wszystkie minusy jakie zauwazylem, mozna jeszcze wspomniec o malej opieszaloasci Epoxa w dostarczaniu sterownikow - sciagnalem ze strony Leadteka najnowsze (dzieki Vegita za link) . to pora na plusy: 1. swietna wydajnosc i stabilnosc jak narazie:) komp fruwa ze tak powiem a mam tylko 128 mb ram ddr 266 (win XP ) na Gigabyte 7VAX i tych samych podzespolach nie czulo sie takiej lekkosci pracy :) 2. dzwiek - b.dobry z duza iloscia detali i przestrzeni (oj duzo przestrzeni :)) posluchalem pare kawalkow Satcha z plyty Crystal Planet i takiej lekkosci brzmienia Live napewno nie ma :) jesli chodzi o instrumenty to skrzypce wg mnie brzmia bardziej naturalnie niz na Live i z wieksza wyrazistoscia brzmienia:) ogolnie troche efektow jest w tym ustawienie Dolby Surround na wyjscie analogowe:) + gotowe ustawienia EQ ktore powoduja dosc radykalna zmiane brzmienia - co kto lubi aczkolwiek mysle ze mogli je troche bardziej dopracowac :) troche sie trzeba przyzwyczaic do brzmienia, ktore jest jednak inne niz w SB Live - troche mi brakuje basu i czarnej glebi brzmienia no ale nie mozna miec wszystkiego. wkrotce poslucham na zestawie glosnikow 4.1 i przekaze doznania :) 3. niezly BIOS z duza iloscia ustawien+ funkcja flashowania BIOS bez uzycia dyskietki startowej zasluguja na uznanie:) karta Debug dziala jak nalezy aczkolwiek narazie na szczescie nie przydaje mi sie - za to ladnie swieci czerwony wyswietlacz - moderom bud lubiacym swiatelka powinno sie spodobac :) 4. tasmy FDD oraz IDE z zatrzaskami mocujacymi do zlacz i "metkami" tez mi sie spodobaly - szkoda jednak ze pozalowali na okragle kable :-/ narazie to tyle moich uwag -jak sie cos zmieni albo cos zauwaze to pewnie dopisze:) acha pisze to bardzo pozno wiec moze sie gdzies pomylilem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 a zauwazyles dziury naookolo southbridge?, wymarzone miejsce na zalmana nb32j :), u mnie juz siedzi :), a ja wole czestsza aktaulizacje biosow niz sterownikow :), i tak jest jest juz biosik c31 oficjalny (od jakiegos czasu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 limerr gdzie w koncu kupiles ta plytke? 8O bo ja nadal nie moge znalezc :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 limerr gdzie w koncu kupiles ta plytke? 8O bo ja nadal nie moge znalezc :-( Chociazby TU TU TU Pozycja nr 21 i 22. Przy 22 napisali BRAK, ale w poniedzialek jest dostawa. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 limerr gdzie w koncu kupiles ta plytke? 8O bo ja nadal nie moge znalezc :-( Chociazby TU TU TU :D A nie widzisz napisu "brak"?? To jest płyta-widmo n arazie :?. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 limerr gdzie w koncu kupiles ta plytke? 8O bo ja nadal nie moge znalezc :-( Chociazby TU TU TU :D A nie widzisz napisu "brak"?? To jest płyta-widmo n arazie :?. Patrz na poprawioneko posta. Napisalem co i jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 limerr gdzie w koncu kupiles ta plytke? 8O bo ja nadal nie moge znalezc :-( Chociazby TU TU TU :D A nie widzisz napisu "brak"?? To jest płyta-widmo n arazie :?. Patrz na poprawioneko posta. Napisalem co i jak. OK, ale skąd wziął tą płytę limerro że już ją ma?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 no wlasnie bo wolałbym kupic gdzies tutaj w okolicy, a nie przez net (to raczej ostateczne rozwiazanie, chociaz obawiam sie ze jak tak dalej pojdzie to bede musial z niego skorzystac :-( ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 no wlasnie bo wolałbym kupic gdzies tutaj w okolicy, a nie przez net (to raczej ostateczne rozwiazanie, chociaz obawiam sie ze jak tak dalej pojdzie to bede musial z niego skorzystac :-( ) Poczekaj, a napewno pojawia sie w Katowicach(a myslalem ze w Gdansku nie ma nowosci ;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 no wlasnie bo wolałbym kupic gdzies tutaj w okolicy, a nie przez net (to raczej ostateczne rozwiazanie, chociaz obawiam sie ze jak tak dalej pojdzie to bede musial z niego skorzystac :-( ) Poczekaj, a napewno pojawia sie w Katowicach(a myslalem ze w Gdansku nie ma nowosci ;)) Qrde, a w szczytnie to ja nie kupię zadnego epoxa :(. MSI, asus i cała reszta ale nie epoxy :( aaa co za wieś :) W olsztynie też pewnie jejnie znajdę :/ Druga wiocha.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Poczekaj, a napewno pojawia sie w Katowicach(a myslalem ze w Gdansku nie ma nowosci ;)) Chyba zartujesz :-). Tutaj nie ma normalnego sklepu kompterowego, jedyne co to MSI itp...od biedy jak sie uprzesz kupisz ASUS`a a epox`a? :-) buaahaha jak pytalem to mowili ze mieli duzo problemow z epoxami , wiec nie sprzedaja :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 1. swietna wydajnosc i stabilnosc jak narazie:) komp fruwa ze tak powiem a mam tylko 128 mb ram ddr 266 (win XP ) na Gigabyte 7VAX i tych samych podzespolach nie czulo sie takiej lekkosci pracy icon_smile.gif Czyli płytka działa bez problemu z jednum modułem pamięci tyle że nie pracuje wtedy w dualu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytman Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 i to chyba narazie wszystkie minusy jakie zauwazylem, mozna jeszcze wspomniec o malej opieszaloasci Epoxa w dostarczaniu sterownikow - sciagnalem ze strony Leadteka najnowsze (dzieki Vegita za link) . chodzi tobie o te stery ? ftp://ftp1.leadtek.com/mb/K7NCR18X/1.15//...CR18_wxp115.exe Bo tylko te znalazlem na ich stronie :wink: To sa te stery z 25.12.02 ... :?: Dziwne ... nawet na stronie Nievidiii sa starsze... z 20.10.02 W porownaniu do sterow ze strony Epoxa, to sa one strasznie odchudzone 8O Napewno nic w nich nie brakuje :wink: :?: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 a zauwazyles dziury naookolo southbridge?, wymarzone miejsce na zalmana nb32j :), u mnie juz siedzi :), a ja wole czestsza aktaulizacje biosow niz sterownikow :), i tak jest jest juz biosik c31 oficjalny (od jakiegos czasu) ja mam c31.15 (beta o ile mi wiadomo takze jeszcze nowszy :) co do dziurek to jak place za plyte a producent lekcewazy tak grzejacy sie uklad i zal mu zamontowac radiatorek podobny do tego na northbridge to cos nie tak z ta dbaloscia o produkt i klienta :/ Epox dal tu [gluteus maximus] na calej linii :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 limerr gdzie w koncu kupiles ta plytke? 8O bo ja nadal nie moge znalezc :-( hehe no tak historia tej plyty nie jest znana nikomu - kupilem u znajomej ktora bierze towar z hurtowni Pronox - Katowice :) i jeden egzemplarz cudem w sobote sie znalazl - rev .1 .0 dodam. Nowa dostawa ma byc w przyszlym tygodniu - narazie Pronox dal tylko cene tej plyty na www i bynajmniej jej nie ma. Po ogledzinach okazalo sie ze plyta z Pronoxu nie ma stickera Pronoxu i jej numer seryjny nie istnieje w bazie danych heh czuje sie jakbym mial plyte widmo :) podejrzenia padly na jakiegos serwisatna z Pronoxu ktory pewnie wzial sobie plyte do testow spragniony nowosci i niezapomnianych wrazen z jazdy wyczynowym Epoxem :) tak czy owak po ogledzinach i testach plyta jest jak narazie ok i smiga jak zloto jak mawia moj kolega:) jedyny minus to jak wspomnialem goracy Southbridge :-/ no ale zamontuje coolerek na niego :) i to chyba tyle :) niestety Szymonie musisz poczekac na te plyte - ale pewnie bedzie w nastepnym tygodniu i pewnie rev.1.1 - chco nic to nie wprowadza nowego - Southbridge nadal sie grzeje jak sie grzal :-/ o ile dobrze zrozumialem text na portalu o nForce2 to w drugiej edycji (czyli chyba 1.1) plyty wstarczy sam zmieniony BIOS aby uzyskac V Mod czyli nie trzeba grzebac w plycie a tym samym nie straci sie gwarancji :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 1. swietna wydajnosc i stabilnosc jak narazie:) komp fruwa ze tak powiem a mam tylko 128 mb ram ddr 266 (win XP ) na Gigabyte 7VAX i tych samych podzespolach nie czulo sie takiej lekkosci pracy icon_smile.gif Czyli płytka działa bez problemu z jednum modułem pamięci tyle że nie pracuje wtedy w dualu?? pracuje z jednym modulem ok :) z dwoma narazie nie testowalem - moze przelknie dwa moduly 256 roznych firm zobaczymy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 3.posmarowalem pasta silikonowa , wbilem na nowo koleczki i hula sobie - niemniej koleczki musze wymienic, bo nie dociskaja w pelni radiatora do ukladu.Zamienil stryjek siekierke na kijek :P. Trza bylo srebrna pasta machnac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Limerro to kiedy jakies testy kręcenia? :D PS: Zaczyanm odkladac na ta plyte :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 hehe no tak historia tej plyty nie jest znana nikomu - kupilem u znajomej ktora bierze towar z hurtowni Pronox - Katowice :) i jeden egzemplarz cudem w sobote sie znalazl - rev .1 .0 dodam. Nowa dostawa ma byc w przyszlym tygodniu - narazie Pronox dal tylko cene tej plyty na www i bynajmniej jej nie ma. Po ogledzinach okazalo sie ze plyta z Pronoxu nie ma stickera Pronoxu i jej numer seryjny nie istnieje w bazie danych heh czuje sie jakbym mial plyte widmo :) podejrzenia padly na jakiegos serwisatna z Pronoxu ktory pewnie wzial sobie plyte do testow spragniony nowosci i niezapomnianych wrazen z jazdy wyczynowym Epoxem :) tak czy owak po ogledzinach i testach plyta jest jak narazie ok i smiga jak zloto jak mawia moj kolega:) jedyny minus to jak wspomnialem goracy Southbridge :-/ no ale zamontuje coolerek na niego :) i to chyba tyle :) niestety Szymonie musisz poczekac na te plyte - ale pewnie bedzie w nastepnym tygodniu i pewnie rev.1.1 - chco nic to nie wprowadza nowego - Southbridge nadal sie grzeje jak sie grzal :-/ o ile dobrze zrozumialem text na portalu o nForce2 to w drugiej edycji (czyli chyba 1.1) plyty wstarczy sam zmieniony BIOS aby uzyskac V Mod czyli nie trzeba grzebac w plycie a tym samym nie straci sie gwarancji :) no to nie dobrze :-((( nadal jestem w pupie :-). Na szczescie ostatecznie :-) przymierzac sie bede pod koniec stycznia lub poczatek lutego hehe, mam nadzieje ze do tego czasu juz wszyskto bedzie na miejscu :-(. Ale i tak pewno bede musial kupic w necie bo w tych badziewiackich sklepach w Katowicach kupa jest :cry: :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 hmmm.... limmero mowiles ze south bridge cie parzy specjalnie schylilem sie i sprawdzilem :lol: i zdziwiles mnie bo on u mnie jest zaledwie letni a napewno nie parzy!!! co prawda mam z boku budy wiatrak 80x80 ktory dmucha na karte garficzna wiec moze rozproszone powietrze leci na SB :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Byc moze sie myle lagier, ale on ma 8RDA+ czyli z innym southbridgem niz ty ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 "]Byc moze sie myle lagier, ale on ma 8RDA+ czyli z innym southbridgem niz ty ;]Być może się nie mylisz ;). Lagier ma MCP a limerro MCP-T. pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 a ja zamierzam wlasnie zmieniac sprzęt i mam jedną rozterkę :( Czy opłaca się brac tego EPOXA czy moze lepiej duzo bardziej wyposazonego GIGABYTE GA-7vaxp który i tak jest tańszy o 60zł :) Prosze o pomoc THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 ano faktycznie nie zwrocilem na to uwagi :oops: pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 a ja zamierzam wlasnie zmieniac sprzęt i mam jedną rozterkę :( Czy opłaca się brac tego EPOXA czy moze lepiej duzo bardziej wyposazonego GIGABYTE GA-7vaxp który i tak jest tańszy o 60zł :) Prosze o pomoc THX szczerze to bralbym epoxa no chyba ze nie zalezy ci na o/c a zalezy np.: na raidzie or smth like that Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 aha i jeszcze jedno jaki program dobrze odczytuje temp. cpu z tej plyty bo sisoft sandra mnie cos oszukuje 40*C w stresie 43 na D5TB to stanowczo za mało pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 aha i jeszcze jedno jaki program dobrze odczytuje temp. cpu z tej plyty bo sisoft sandra mnie cos oszukuje 40*C w stresie 43 na D5TB to stanowczo za mało pozdrav Lagier USDM czy siakoś tak. Na płycie masz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 ah te asusowskie nawyki ;) w asusie PCprobe (ten na plycie) strasznie przeklamywal dlatego nie sprawdzalem softu z plyty :oops: pozdrav i THX Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 lagier - 8rda+ ma inny mostek poludniowy od 8rda przynajmniej napisy sie roznia ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 wiem wiem nie spojrzalem ze masz 8RDA+. p.s. apropos tego programu USDM takie samo gowno jak sisoft sandra zle czyta temp. z CPU :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...