Skocz do zawartości
Pietia(lania)

Maslanki , Kefiry , Kwasne Mleka

Rekomendowane odpowiedzi

sa tu jacys nalogowcy :>

 

 

no i powiedzcie czy u was jest jeszcze kefir w butelkach ( IMO najlepszy jaki istanieje ), u mnie byl jeszcze rok temu a teraz [gluteus maximus] ;-( , oczywiscie nic nie pokona kwasnego mleka ktore zostalo zrobione z mleka prosto od krowy , pitego z glinianego garnka ojj mhhh

 

przyznam sie ze jezlei dziennie nei wypije litra ktoregos z tych napoi to jestem agresywny :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sa tu jacys nalogowcy :>

no i powiedzcie czy u was jest jeszcze kefir w butelkach ( IMO najlepszy jaki istanieje ), u mnie byl jeszcze rok temu a teraz [gluteus maximus] ;-( , oczywiscie nic nie pokona kwasnego mleka ktore zostalo zrobione z mleka prosto od krowy , pitego z glinianego garnka ojj mhhh

 

przyznam sie ze jezlei dziennie nei wypije litra ktoregos z tych napoi to jestem agresywny :D

Kefir - kumpel z klasy ;]

Maślanka - w sumie też ;]

A z kwaskowatym naprawde to mam do czynienia tylko jak jestem na wiosce. Mleczko prosto od krówki i jest cycek -glancek kwaśne mleczko ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Maślankę to ja na kaca stosuję :wink: To jest zbawienie jak człowiek zaraz po przebudzeniu z wielkim bólem głowy wyjmie z lodówki zimną maślankę :rolleyes: Bardzo lubię kwaśne mleko, potwierdzam, że najlepsze jest gdy się samemu zrobi. Od razu jest śmietana z której jak ktoś chce można zrobić masło. Do tej pory wakacje spędzałem w małej wiosce będąc dokarmianym taką ekologiczną żywnością :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

oj, to jest moj temat. Kefir uwielbiam, w kazdej ilosci, robi mi sie wtedy tak blogo. Polecam nastepujace kefiry:

 

- Kefir Robico zdecydowany faworyt, nikt nie pozostaje obojetny, zeilona zakretka sprawia, ze staje sie przystojniejszy niz Tom Cruise ;)

- ALEEE KEFIR jest to o ile dobrze pamietam wytwor z Radomska - genialny produkt serwowany sobie samemu podczas strasznego kaca, nadaje sie do spozycia o kazdej porze dnia i nocy - polecam :)

- Kefir krasnystaw niebo w gebie.

 

Zdecydowanie moge polecic wszystkie kefiry w buteleczkach po 0.4 albo 0.5 litra, zazwyczaj okazuje sie, ze kazdy ma inny smak, wiec jest jak z piwem :) po zerwaniu przeszkadzajacej nakretki zostaje nam tylko pogodna buteleczka pelna niezbadanej substancji, ktora moze zaskoczyc swoimi walorami smakowymi nawet najwiekszego smakosza :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ktoś z was robi w domu sam kefiry i jogurty ?, ja od kilku tygodni codziennie prawie nastawiam sobie 1L-1,5L mleka na kefir.

 

Domowy jogurt i kefir smakuje o wiele lepiej niż ze sklepu. I do tego nie zawiera żadnych konserwantów itp.

 

Mleko na kefir fermentuje około 18-24 godzin, a jogurt jest gotowy w 6-8 godzin.

 

Koszt domowego kefiru, jogurtu to ~1,60-1,90zl za litr.

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak go robisz ?;p. Ja uwielbiam kwaśne (zsiadłe ?) mleko (u babci takie szamałem).

 

Ja lubie kefir Krasnystaw:

Dołączona grafika

 

Nie dość ze ma najwiekszą zawartość białka na 100g (4g co daje 16 gram białka na duże opakowanie) to jest jeszcze tani (1,39-1,60 zależnie od sklepu za 400g) oraz bardzo dobry w smaku - bardzo kremowy. Ja sobie go często szamam z daktylami suszonymi albo morelami - taki dodawacz energii ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak go robisz ?;p.

 

Kupujesz np 2L mleka UHT, wlewasz w jakieś naczynie, kupujesz jakiś naturalny kefir z żywymi kulturami bakterii. Ja daje najtańszy tola z biedronki.

 

Wlewasz jakies 100-200ml do tego mleka, mieszasz dokladnie. I odstawiasz przykryte na jakies 24 godzinny, musi stac w temperaturze pokojowej (20-23 stopni).

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do tego musi być dobre mleko - kiedyś, kiedy miałem dostęp do sporych ilości świeżego mleka "prosto z cyca" z gospodarstwa znajomego, robiłem to często. Przerabianie "mleka z kartonika" trochę nie bardzo mnie się widzi, ale może jestem w błędzie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odstawiłem mleko ( kiedyś potrafiłem wypić 3 kartony dziennie ) na rzecz kefirów, jogurtów naturalnych i owocowych. Ale i to nie za często chociaż bardzo lubię, szczególnie wariacje z kefirkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie najlepsze jest UHT, ja uzywam najtanszego z biedronki, i zawsze wychodzi.

Popróbujem. B-)

 

Mleko prosto od krowy musisz najpierw przegotowac zeby zabic zle bakterie.

Właśnie niet, odstawiałem tylko na noc w chłodne miejsce żeby śmietanka się zebrała i po usunięciu jej prosto do jogurtu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzeba trzeba, nawet w poradnikach na necie jest to napisane.

 

Nie wiem czy w poradnikach jest, czy nie, ja nigdy nie gotowałem świeżego mleka przed "jogurtowaniem" i zawsze wychodziło świetnie, pysznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...