romek Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Windows Vista – następca Windows XP ma być dostępny na początku 2007 roku. Nowy system zawiera wiele nowych funkcji, dodatkowe efekty graficzne, zmiany w działaniu i wyglądzie programów znanych z wcześniejszych wersji Windows. W czerwcu Microsoft udostępnił dla wszystkich Windows Vista Beta 2 w wersjach 32 i 64 bit. Po ogłoszeniu tej informacji przez prawie wszystkie portale na Świecie, serwery Microsoftu przeżyły istne oblężenie użytkowników chcących zobaczyć jak będzie wyglądało najmłodsze dziecko i czy faktycznie jest takie fantastyczne pod względem wizualnym jak i wygody. Zapraszamy do przeczytania relacji z instalacji i obsługi nowego produktu od giganta z Redmond. Postaramy się pokazać wszystkie nowości i ciekawostki na jakie natrafiliśmy przy obsłudze nowego systemu. Artykuł można przeczytać pod tym linkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) IMHO Artykuł dobry, ale mało tekstu a za dużo screenów Wybraliście odpowiednią osobę, sgj zna się na rzeczy :) Edytowane 10 Lipca 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Tak mialo być. Więcej tekstu będzie mozna pisać za kilka miesięcy jak już system będzie normalnie wyglądał. Na razie w kazdej wersji MS potrafi coś zmienić i z tego co wiem kilka rzeczy, o których napisałem, juz MS poprawił/zmienił w nowszej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poyep Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Jak dla mnie to skok z XP do Visty jest taki jak z 98 do Me.... Pytanie czy jest sens? I czy ktokolwiek by się przesiadał gdyby nie DX10? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Skok jest dość duży, jednak nadal system ma możliwość dostępu do DOSa, co powinno zostać raz na zawsze zablokowane. Dla samego DX10 nikt się nie przesiądzie na Vistę, bo mało kto posiada odpowiednią kartę graficzną, zresztą na moim kompie Vista i tak by muliła, więc na razie się nie przesiadam, chyba, że dokupię kolejne 512 MB RAMu to wtedy można. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Artykuł IMO troche za "płytki" :/ Już więcej informacji było podane w np. "video instruktarzach" po wyjściu beta 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yzbuzz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Artykuł podobał mi się - był dość konkretny, a graficzne pienia i ozdobniki były już dokładnie opisywane w innych artykułach. Zgrabnym posunięciem było przeprowadzenie czytelnika przez cały proces instalacji, co umożliwiło przedstawienie "pierwszych wrażeń" z użytkowania systemu. Mam teraz mieszane uczucia. Uważam, że nie licząc kilku nowinek tehcnicznych (które i tak będzie można zapewne zassać do Windows XP za jakiś czas) system nie jest specjalnie wielkim skokiem i nie ceciach!e się rewolucyjnymi zmianami. Graficznie bywało lepiej po instalce skórek w WXP na przykład, a dolepione użytkownikowi Sidebary czy paskowe menu z Maca było już od dawna dostępne. Reszta drobiazgów technicznych to zbieranina programów i usprawnień, z których lwią część da się już teraz zdobyć i zainstalować pod WXP. Ciekaw jestem ceny. Jeśli Bill chce zapodać zaporową, to nie wiem czy przeskoczę na Vistę. Chyba, że będę musiał - ale wcale mi się nie śpieszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Imo kolejny art pojawil sie za pozno, powinien zostac napisany maksymalnie 2 tyg. po wyjsciu open bety. Do tego czasu juz kazdy zainteresowany wywiedzial sie wszystkiego na ten temat. ;] Moze kilka uwag: -nie napisales jaka wersja Visty byla testowana, chodzi oczywiscie o najbardziej wypasiona - Ultimate, my to wiemy, nie wiem jak inni -nie ma nic o nowej przegladarce ie 7.0 -zdjecia sie nie powiekszaja do rzeczywistej wartosci, przydalo by sie takie cos, bo nie wszystkie obrazki sa czytelne w 1024x768 i 1280x1024 -mozna bylo napisac, jakie wersje beda w przyszlosci dostepne i ze niedlugo dostaniemy do testow pozostale wersje Visty Co do samej windy, to dla mnie to tylko nowy dx 10.0, te wszystki bajerki mozna by spokojnie zaaplikowac do nowego sp3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGolota Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) weiss - Jak tylko wyjdzie finalna wersja Visty to jestem tego pewien, ze ludzie sie beda masowo na niego przesiadac... W tym czasie bedzie tez spokojnie dostepny sprzet Dx10 takze system ma raczej murowany sukces! Pozatym nie uogolniaj ;) 512 to nawet do XPka jest za malo do komfortowej pracy :D Aha jeszcze odnosnie samego artykulu. To fakt, ze nie dowiedzialem sie z niego niczego nowego. Ale jest OK. Tyle, ze dla osob nie kumatych, ktore nie poczytaly sobie wczesniejszych opisow na zachodnich stronach i ktore najwyrazniej za duzo nie lubia czytac ;) :D :P Edytowane 11 Lipca 2006 przez AndrzejGolota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 weiss - Jak tylko wyjdzie finalna wersja Visty to jestem tego pewien, ze ludzie sie beda masowo na niego przesiadac... W tym czasie bedzie tez spokojnie dostepny sprzet Dx10 takze system ma raczej murowany sukces! Pozatym nie uogolniaj ;) 512 to nawet do XPka jest za malo do komfortowej pracy :D Aha jeszcze odnosnie samego artykulu. To fakt, ze nie dowiedzialem sie z niego niczego nowego. Ale jest OK. Tyle, ze dla osob nie kumatych, ktore nie poczytaly sobie wczesniejszych opisow na zachodnich stronach i ktore najwyrazniej za duzo nie lubia czytac ;) :D :P 512mb dla xp jest ok do pracy z www/komunikator/office, ale 512mb dla visty juz wystarcza tylko na sam system no i moze przegladarke, o komforcie pracy mozna zapomniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) Wcale się nie dziwię, że sgj nie napisał nic o IE 7 ;) Fakt, sporo zrzutów w stosunku do ilości tekstu, ale chyba trudno napisać teraz coś więcej na temat tego systemu. Szkoda, że nie ma możliwości powiększania screenów. Rzuciło mi się w oczy to zdanie: "Czasem może sie zdarzyć, że jakiś program nie odpowiadać, ale dzieje sie tak bardzo rzadko." Czy to coś jak kali pić? ;) PS. Martwi fakt, że system potrzebuje szybkiego dysku, ponieważ większość laptopów póki co ma jeszcze dyski które kręcą się z 5400RPM. Edytowane 11 Lipca 2006 przez narcyz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Literówka ;) Kompatybilność z programami i stabilność systemu. System jest już stabilny i da się na nim pracować. Czasem może sie zdarzyć, że jakiś program nie odpowiadać, ale dzieje sie tak bardzo rzadko. Zupełnie inaczej jest z programami niebędącymi składnikami systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) Dzieki Bogu. SGJ zabral sie do roboty, a ja zabieram sie do czytania ;] gl Edytowane 11 Lipca 2006 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Punkt A: Literówka poprawiona. Punkt B: Została dodana opcja powiększenia zdjęcia. Wystarczy kliknąć na zdjęcie jak pokaże się na nim rączka wtedy powiększy się tak samo jak to wygląda na stronie głównej. Nie wszystkie zdjęcia mają większych odpowiedników lecz ponad 3/4 możecie zobaczyć w lepszej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 powiem wam moje miłe panie że zachęciliście mnie do pobrania tej bety :] zabieram się do dzieła ... A swoją drogą to i tak uważam że MS odwalił kawał dobrej roboty bo jeżeli BETA działa na (bez urazy) słabszej konfiguracji jaką posiada SGJ, bez większych zgrzytów z "max-efektami" to świadczy o zmianie nastawienia co do posiadaczy PC'tów za mniejsze pieniądze. Ja czekam na Vistę z niecierpliwością ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Mi osobiście szybkość działania tego systemu nie odpowiada, mam nadzieje ze tylko narazie :P A moze wersja 64bit z ktorej korzystalem taka jest... A może kompa mam za wolnego =] fakt faktem że 1.5GB RAM tak naprawde by sie przydało żeby praca była tak samo plynna jak na XP. Dobra robota kolego SGJ =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztandar Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Ciekawe ile będą kosztowały te nowe okienka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Skok jest dość duży, jednak nadal system ma możliwość dostępu do DOSa, co powinno zostać raz na zawsze zablokowane. Kulturalnie zapytam się o czym mówisz ;) ? W windowsach z linii NT od wersji 3.1 tegoż począwszy nie ma śladu po DOSie. Ostatnim systemem w którym w pewnym sensie był on obecny (mimo ukrycia ;) był Windows Millenium wydany afair 7 lat temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Mi osobiście szybkość działania tego systemu nie odpowiada, mam nadzieje ze tylko narazie :P A moze wersja 64bit z ktorej korzystalem taka jest... A może kompa mam za wolnego =] fakt faktem że 1.5GB RAM tak naprawde by sie przydało żeby praca była tak samo plynna jak na XP. Dobra robota kolego SGJ =] tylko problem w tym ze my gracze nie gramy w windows tylko w gry, a taki windows za przeproszeniem "zasra" nam zasoby komputera i pogramy sobie w sapera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) tylko problem w tym ze my gracze nie gramy w windows tylko w gry, a taki windows za przeproszeniem "zasra" nam zasoby komputera i pogramy sobie w sapera. Teraz standardem jest 1 gb, gdy wyjdzie Vista bedzie juz 1,5gb - 2,0gb. ;] Edytowane 11 Lipca 2006 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Windows Millenium wydany afair 7 lat temu.6 lat :wink: powiem wam moje miłe panie że zachęciliście mnie do pobrania tej bety :] zabieram się do dzieła ... Legalnie już bety nie sciągniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) Ogolnie test dobry, nie ma duzo czytania a widac jak system wyglada. Mimo wszystko nie zainstaluje Visty... najpredzej wersje serwerowa visty :) jak dokupie z 1 gb ramu ;) I tak nie bede uzywal tego stylu wygladu... poprostu nie lubie a druga rzecz to przyzwyczajenie :) Nie lubie kiedy cos muli :) dlatego od miesiaca biore sie za instalacje wina 2003 ale cos mi sie wciaz nie chce chodz xp juz ledwo zipie ;) Edytowane 11 Lipca 2006 przez Neo_x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 6 lat :wink: Legalnie już bety nie sciągniesz. Moze sciagnac z jakiegos mirrora a klucz uzyskac od kogos ( 10 licencji z jednego key'a). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Jedyny legalny 'mirror' visty był na serwerach MS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Jedyny legalny 'mirror' visty był na serwerach MS. To znaczy, ze nie moge nikomu dac mojej Visty nagranej na dvd, albo udostepnic jej w sieci ? To po co mi te 10 licencji, chyba po to, aby sie z innymi dzielic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Udostepnic w sieci nie możesz. Była beta visty w sieciach p2p, poszukaj sobie co zrobił z tym MS. A dać komuś płytę chyba możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość evo4 Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Przeczytalem właśnie cały artykuł jest wystarczający, wyszystko co najważniejsze jest w nim zawarte więc teraz już trochę więcej wiem dzieki niemu o tym systemie. Ocena artykułu 5+/6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Udostepnic w sieci nie możesz. Była beta visty w sieciach p2p, poszukaj sobie co zrobił z tym MS. A dać komuś płytę chyba możesz. beta jest dalej na torrencie. a o klucz mozna poprosic kogos z tego forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=4197 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) build 5456 to chyba nowsza wersja Visty od beta2 5384 ? bo taki build jest wlasnie prawie wszędzie dostepny (of course not legal ;) ) i jest podobno sporo zmian na lepsze .... bardzoooo sporo Edytowane 11 Lipca 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...