Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Super, na jakiej podstawie tak mówisz?

Np: dlatego, że Freezer to było trochę mało dla procka z mojej sygnatury (a 1,64V było potrzebne do zrobienia stabilnych niecałych 3GHz, ale tylko przy wiatraku na Freezerze i na tyle obudowy @12V. Po skręceniu Freezera na ~1400obr i puszczeniu wiatraka na tyle na 5V Orthos zaczynał sypać burakami po 20-30 minutach), a Windsor grzeje się "troszkę" bardziej przy tym samym napięciu. Z tych procków, co miałem w łapskach, to tylko Semprony na Palermo wytrzymywały bezboleśnie napięcia rzędu 1,65V do pracy na codzień przy w miarę przyzwoitych obrotach Fryzjera). A Freezer raczej nie nadaje się do pracy na codzień przy 10-12V, bo jest po prostu za głośny.

Bo ludzie nie pomyślą sami tylko ślepo wierzą, że napięcie 1,6 zabija proca, a wcale tak nie jest (bynajmniej nie od razu i większości przypadków-nie mówię o wszystkich)

Napisałem, że Freezer to za mało do pracy na codzień, a nie "napięcie 1,6V zabije procesor". Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw moja DFI R.I.P <_< kupiłem corsairy xms2, wsadziłem, piszczy, ok, reset biosu. Po resecie nie chce wstać...

Ile czeka się na dfi z serwisu?

Teraz jeszcze rozbieram wszystko i złożę jeszcze raz, może zadziała ale szczerze wątpię :-|

Coś koło 2 tygodni.

Raczej nie padła, prędzej focha strzeliła. Pobaw się w wsadzanie/wyjmowanie/przekładanie memków, musi wstać :-P

A Freezer raczej nie nadaje się do pracy na codzień przy 10-12V, bo jest po prostu za głośny.

.

Fakt, głośno huczy na ~full obrotów.

Głośność to rzecz względna. Dla mnie jest cichy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, no to silikonem te cewki potraktowac :razz: Ale jakim ? Czy taki zwykly sanitarny moze byc? Czy z takiego silikonu po jakims czasie nie wydzieli sie woda, jak to mialo miejsce w przypadku past termoprzewodzacych na bazie silikonu? :-P

Mam jakis silikon firmy Soudal, uniwersalny, przezroczysty. Nada sie?

http://www.elektro-narzedzia.pl/go/_info/?id=3910

Edytowane przez Dyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie żadnej wody, spoko :P

Moja DFI po 2 dniach zmartwychwstała :D Bawię się nowymi pamiątkami i mam problem: oddzielnie obie z kostek robią te 1000 4-4-4-12 2.2 V (lub 2.3-nie pamiętam) (ustawienia pierwsze lepsze, 5min zabawy) a w dualu nie mogę ich odpalić nawet na standardowym dla nich 667 <_< siedziałem nad tym ponad godzinę, zmieniałem timingi, napięcie, sloty i nic. Kontroler w procu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie żadnej wody, spoko :P

Moja DFI po 2 dniach zmartwychwstała :D Bawię się nowymi pamiątkami i mam problem: oddzielnie obie z kostek robią te 1000 4-4-4-12 2.2 V (lub 2.3-nie pamiętam) (ustawienia pierwsze lepsze, 5min zabawy) a w dualu nie mogę ich odpalić nawet na standardowym dla nich 667 <_< siedziałem nad tym ponad godzinę, zmieniałem timingi, napięcie, sloty i nic. Kontroler w procu?

Mam teraz identyczną sytuację. Kostki odzdzielnie śmigają ładnie, a w dualu [gluteus maximus] :-|

Niedługo będę miał drugiego procka, to się sprawdzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz identyczną sytuację. Kostki odzdzielnie śmigają ładnie, a w dualu [gluteus maximus] :-|

Niedługo będę miał drugiego procka, to się sprawdzi.

Miałem podobna sytuacje, wszyscy mówili kontroler w procku pewnie padł, ale gdy dałem pamięci na single Channel to śmigały. J obstawiałem płytę, i jak sie okazało dobrze postawiłem. Ale czekałem ponad miesiąc i wkoncu zrobiłem awanture i przysłali na drugi dzień nowa kurierem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobna sytuacje, wszyscy mówili kontroler w procku pewnie padł, ale gdy dałem pamięci na single Channel to śmigały. J obstawiałem płytę, i jak sie okazało dobrze postawiłem. Ale czekałem ponad miesiąc i wkoncu zrobiłem awanture i przysłali na drugi dzień nowa kurierem.

U mnie zaczelo sie to dziac nagle, po zrobieniu pomiaru vcore (kabel do kondensatora).

Teraz w dualu mobo sie uruchamia, ale chce tworzyc RAID (przy jednym dysku :wacko:), a jak próbuje wejsc do biosu, to krzaczki wyskakuja i zwiecha :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, otóż po wyjęciu zasilacza z obudowy (naprawiałem inny zestaw) i włożeniu zpowrotem w evereście jest różnica w napięciach średnio 0,05 - 01 V do góry(było 11.96 jest 12.10-12.16)(z 5.84 zrobiło się 5.89), temperatura procesora 48*C idle skręcony do 1000 MHz(mnożnik x5 napięcie 1.1V) - czujnik płyty, przed wyjęciem było max 32* C przy 1900 MHz. Dodam że wkładając zasilacz lekko zahaczyłem o radiator procesora, ktoś ma jakieś pomysły ? procesor brisbane 3600, zasilacz 300W modecom 300gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na procesorze mam 2000 obr i 50*C w idle - nie kręcony brisbane - nigdy w życiu nie miałem więcej niż1700 nawet pod orthosem. Wszystkie temperatury łącznie z aux są wyższe o kilka stopni - pomijając procesor, aux 32*C zawsze było 20 -22 *C, wiatraki i wszystko inne chodzi tak jak chodziło, dodam jeszcze że jakoś dziwnie mruga mi monitor - napięc nie mierzyłem miernikiem bo myśle że nie ma czego mierzyć - zasilacz musi jeszcze przeżyć miesiąc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator przesmarowany, jednak temperatura nadal taka jak była - co ciekawsze miałem skawaloną pastę na procesorze- pasta box założona w esc - dostałem wszystko łądnie złożone (płyta, proc, ram), nie spodziewałem się że po pół roku pasta box może się skawalić - pomimo blokady procesor odstał mi razem z socketem ?

pomogła idiotyczna rzecz a mianowicie wyjęcie taśmy od dyskietki z płyty głównej - taśma była odwrotnie włożona i nieustannie świeciła się dioda od dyskietki, napięcia pomierzyłem miernikiem - wszystko w normie - 12V @ 12.15

5V @ 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator przesmarowany, jednak temperatura nadal taka jak była - co ciekawsze miałem skawaloną pastę na procesorze- pasta box założona w esc - dostałem wszystko łądnie złożone (płyta, proc, ram), nie spodziewałem się że po pół roku pasta box może się skawalić - pomimo blokady procesor odstał mi razem z socketem ?

...

chyba proc został ci razem z radiatorem

to normalne przy boxowej szarej paście, wiele razy się męczyłem przy intelu gdy wyciągałem procek sklejony z radiatorem... pare razy musiałem używać sporej siły by go odczepić... na szczęście każdy działał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie/panie mam duży problem z dźwiękiem w moim PC i jest to na 90% spowodowane przez mobo, dlatego piszę właśnie w tym temacie. Otóż od pewnego czasu dźwięk z głośników jest bardzo zmiekształcony(szumy, zniekształcenia). Jest to dźwięk w stylu za słaby wzmacniacz dla potężnych głośników na full volume ^^ Ale na pewno nie jest to spowodowane właśnie przez wspomniane głośniki, ponieważ ze sprzęte typu xbox 360 współpracuje bardzo dobrze, a do pewności podłaczałem nawet inne i efekt na pc był niestety ten sam...nie pomogła także reinstalacja systemu, ani nawet podłączenie wiekowego Sound Blastera...było troszkę lepiej ale z czasem dzwięk całkiem znikł(dzisiaj...). Po odinstalowaniu driverów od SB, w biosie ustawiłem AC 97 ponownie na AUTO i po zainstalowaniu sterowników Realtek na nowo dźwięk jest w wyżej wymienionej postaci. Przy ustawieniu w w start=>programy=>akcesoria=>rozrywka=>regulacja głośności na maxa przy lekkim manualnym podwyższeniu głośności pojawia się systematyczne "pukanie" w głośnikach...co sekundę...heh...co robić!? Tylko gwarancja...? PC jest mi potrzebny i do sklepu ESC wysyłać Mobo, niewiedząc czy to na 100% wina płyty byłoby bez sensu...proszę o sugestię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak by to było mobo to by ci sound blaster podpięty chodził jak należy - to napewno jest problem elektryczny - tylko gdzie i jaki, na początek trzeba zacząć sprawdzać czy nigdzie nie ma przepięć lub przebić, czy żaden kabel nie jest naderwany albo naruszony - sprawdzić napięcia zasilacza czy nie ma odchyłów od normy, zamienić kabel łączący zasilacz z gniazdkiem. Tak przy okazji jaki masz monitor ? crt, lcd , stary, nowy - najlepiej podaj dokładny model i posłuchaj czy nie świergocze on z tyłu za mocno (z tyłu monitora jest układ zasilający, cewki, kondensatory itp.) - pooglądaj wszystko dokładnie i posprawdzaj miernikiem czy wszędzie jest masa tak jak powinna być - mam nadzieje że umiesz się posługiwać miernikiem - koniecznie podaj model monitora, potem będziemy się starać jedno po drugim sprawdzać i eliminować potencjalne źródła zakłóceń

Edytowane przez mostasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor wymieniłem 3 dni temu z CRT LG Flatron 915F na Samsunga 931BW :) Sprawdzałem czy nie mam przypadkiem jakiejś zworki wypiętej wedlug płyty brata(ma ten sam model), podpięcia poszczególnych napięć itd...nic nie zauważyłem...co do miernika...nie posiadam, a więc i nie potrafię się obsługiwać...pozostają programy diagnostyczne które mówią tyle co nic...jeszcze zmienię kabel zasilający od PC ale wątpie, że tam tkwi problem. Zasilanie monitora nie jest podpięte pod zasilacz, tylko bezpośrednio pod sieć. Wszystkie urządzenia mam podłączone poprzez listwę zasilającą i tutaj może tkwi problem...jakieś dalsze sugestie??:)

!!!!!!!!!!EDIT!!!!!!!!!!!

Zmieniłem kabel zasilający(podłączony bezpośrednio pod sieć), z listy odłączyłem wszystkie możliwe do odłączenia urządzenia, głośniki podłączyłem pod inne gniazdko zasilające i nadal postępu zero...dodam, że charakterystyczne pukanie(nie skrzypienie ;) )w głośnikach "uaktywnia się" wraz z oknem ładowania Windowsa(jeszcze przed oknem logowania profilu). Eh ;/

Edytowane przez ..:::SiekieR:::..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed zmiana zasilacza tez miałem podobnie... miałem fortrona 350, napięcia idealne ale zasilacz cenowo nisko więc nie ma co od niego dużo wymagać. wuciągnij zasilacz z kompa i wlacz kieyd bedize wyciagniety z budy (wszystko podłączone) jeśli problem nie ustąpi zatrzymaj czymś na chwilke wentyl w zasilaczu i posłuchaj czy w nim "skrzypi" podobnie jak w głośnikach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy możesz rozebrać kompa - położyć na czymś płyte z procesorem, pamięcią, grafiką i dyskiem no i do tego klawiatura mysz monitor i zasilacz brata - wszystko podłączone pod gniazdko w innym pokoju i sprawdzić czy nadal będzie pisk ? - przy okazji obejrzyj dokładnie płytę czy nic się nie odlutowało, nadpaliło lub wygieło. Co do tego ładowania windowsa - to wtedy dzieją się dwie rzeczy - po pierwsze zasilacz jest mocniej obciążony a po drugie ładuje się sterownik dźwięku - ja stawiam na coś z zasilaczem - tak jak pisze kolega wyżej

@ Verter - jak ci się corsair spisuje ? Edytowane przez mostasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spostrzegłem teraz jeszcze jedną rzecz...ten charakterystyczny stukot z głośników o którym pisałem wcześniej zmienia swoją częstotliwość(szybkość/powtarzalość) zależnie od ustawienia głośności w menu start=>programy...=>regulacja głośności...gdy główny suwak ustawie na około połowę wtedy stukot zanika, a zjeżdzając od maksymalnej wartości na początku(na 100% volume) stukot jest w miarę wolny, przy powiedzmy 70% jest juz szybki, by przy 50% i niżej zanikać...wątpie, że brat się zgodzi na uzyczenie PSU ale jeśli innego wyjścia nie widzicie...zarówno płyta jak i zasilacz nadal na gwarancji, więc muszę mieć jakąś pewność nim zaczne reklamować towar :) Wielkie dzięki za odzew i naprawdę konkretne odpowiedzi...częsciej dostaję odp nie ten dział, lub kolejnym razem będzie warn, albo odp w stylu zmień kompa...

!EDIT!

Me głośniki działają niejako w trybie mono(lekkie czary mary, ale wolę stare poczciwe Altusy 140, niż 5.1 Creative :P ), i po ustawieniu suwaka głośności na wspomniane 50%, oraz przesunieciu balansu całkowicie na prawy głośnik da radę słuchać, choć nie jest tak jak wcześniej, gdy balans mam wypośrodkowany lub w lewo dźwięk nie jest juz do zniesienia...

!EDIT2!

@Verter BTW odp znajdziesz w sygnaturce :) Szef 400W...sam miałem zamiar wymienić na Be Quiet lub Korsarza właśnie, ale ludzie z forum mnie odciągnęli od tej decyzji...aż sam się zdziwiłem :)

Edytowane przez ..:::SiekieR:::..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Verter - jak ci się corsair spisuje ?

Zasilacz miodzio:D jest cichutki(wentyl koło 500RPM cały czas na oko), napięcia trzyma jak skała, nie grzeje sie zbytnio, u mnie nie przechodzi na wyższe obroty bo robi to dopiero przy 80% obciążenia.. moge z czystym sumieniem polecić zasilacz. będzie na ładnych parę lat [/ot]

co do edita kolegi ..:::SiekieR:::.. czyli po załadowaniu sterownika Ci się coś kopie... to na pewno cos w kompie... chodziło mi o to, żeby wyłożyc sam zasilacz poza bude i posłochać czy jemu coś nie dolega (cewki rezonans i te sprawy)

btw jaki to jest zasilacz?

EDIT

do kolegi ..:::SiekieR:::..

więc obstawiam w tej sytuacji albo dźwiękówkę albo sterowniki, ale raczej to pierwsze...

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

verter - jeżeli zmiana głośności pomaga, to znaczy że raczej napewno to zasilacz lub coś przez co przepływa prąd - miałem ten sam problem z wierzą starą bardzo i monitorem NEC 19" crt - uziemiłem monitora (blacha z tyłu z nawiewrconymi otworami) zwykłym kablem miedzianym do kaloryfera i po kłopocie - u mnie zmiana głośności też pomagała - włóż koniecznie zasilacz brata tylko wszystkie swoje bebechy wyjmij i połóż na dywanie tak jak radziłem wcześniej - do tego głośniki monitor kalwiatura, mysz i zasilacz brata - jak nie będzie chciał dać to szantażem go - napewno coś wymyślisz - możesz uziemić chinch od głośników - tak testowo (one pewnie są podpięte pod wzmacniacz) do kaloryfera albo rurki - do rurki lepiej(tylko zedrzyj farbę z rurki śrubokrętem w miejscu w którym będziesz podpinał kabel) - tam gdzie chinch wchodzi do wzmacniacza z komputera podłącz do kaloryfera - obojętnie który kanał - byle byś dwóch nie złączył bo może być zwarcie - na dłuższą metę oczywiście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok nie brałem pod uwage tego że regulacja pomaga bo pisałem tego posta akurat wtedy kiedy tamten sie pojawił. Kolega mostasz[b/] dobrze mówi tym sprawdzisz najlepiej... jeszcze zobacz może czy w sluchawkach jest wsztstko ok... bo być może wzmacniacz od głośników jest za blisko kompa i w konsoli działa a tutaj cos mu nie pasuje... najpierw rób to co mostasz radzi.. nie będę sie kłócił z kimś kto ma większą wiedzę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat powiedział stanowczo, ze nie moge sobie pozyczyc jego enermaxa, ale jak pojdzie gdzies to sprobuje sprawnie tej konspiracji dokonac ^^ Z glosnikami wszystko ok bo sprawdzalem specjalnie na innym zestawie 2.1, a tego konfigu nie mam podlaczonego tak od kilku dni czy tygodni tylko grubo ponad rok i nic nie było "tykane", az nagle pojawily sie te problemy. Na pocztku myslalem ze reinstalacja windy pomoze ale to raczej grubszy problem sprzetowy. Teraz przy tych ustawieniach balansu i regulacji glosnosci jakos to chodzi, ale bez rewelacji:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozbierz wszystko(wyjmij z obudowy), podłącz enermax'a brata i uziem chinch - lepiej na głośnikach z oddzielnym wzmacniaczem gdzie chinche są odkryte - u mnie też to występowało na modecomach zwykłych - tylko tam nie było czego uziemic - przewody zalane gumą i się nie upieraj tylko zrób jak piszę - jak to nie pomoże to raczej napewno problem sprzętowy, ale coś jakoś w to wątpię - szczególnie z tym balansem i głośnością i tym że nie działa to z soundblasterem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem. Narazie miałem na tej płycie 1GB RAMu, właśnie dokupiłem drugą kość (oczywiście też 1GB), wszystko niby działa, jest stabilnie, ale nieważne jak poustawiam pamięci w bankach zawsze wykrywa tryb single channel. Spotkał się już ktoś z czymś takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi