klami85 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Taaak? Heh, jakbyś chciał wiedzieć to przynajmniej na AM2 i 939 spece od biosu z dfi odwalili kawał niezłej roboty, jeśli chodzi o wydajność, biosy dla DFI ustawiają w procku wiele rejestrów które u innych są nieruszone, może nie wszędzie widać tą wydajność bo to jakby nie patrzeć mały ułamek jest, ale w SPi idealnie to zauważysz. Wiem, że mam do dyspozycji więcej ustawień niż na innych płytach, ale z punktu widzenia programisty to zajęło im to 30min - zerknij np tu: KLIK Są sposoby żeby dodać możliwość zmiany rejestrów procesora, o których zapomnieli ludzie piszący BIOS do danej płyty! Oczywiście wymaga to sporej wiedzy! A teraz pomyśl, że spece od DFI mają kody źródłowe, więc robią to w kilku kliknięciach. Naprawdę nie wiem z czym odwalili ten kawał dobrej roboty, dodatkowo jeżeli weźmiemy pod uwagę, że narobili przy tym masę błędów to... :mur: @Miras19 No fakt! ale weź pod uwagę, że u niektórych problem znika po wgraniu nowszego BIOSu, a u niektórych nie! Nie wiem jak to zinterpretować... Zobacz choćby następny post pod tym co dałeś numer... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) Naprawdę nie wiem z czym odwalili ten kawał dobrej roboty, dodatkowo jeżeli weźmiemy pod uwagę, że narobili przy tym masę błędów to... :mur:W tym że im się chciało, podczas gdy wielu programistów od biosu u wielu producentów się nie chce, albo ewentualnie nie wiedzą jak to zrobić, tzn nie rozumieją dokumentacji którą amd dostarcza. I ja tu nie pisze o ustawieniach które możesz modyfikować w biosie, tylko o tym co mobo ustawia na starcie. Ja porównywałem ustawienia z DFI LP nF4 na 939 z evga nf4 na 939, tyle ile udało mi się zmodyfikować w windowsie bez zwiech czy resetów na evga dało mi 2s w Pi16, a może 1/5 tych ustawień dało się z poziomu windy zmienić. Możesz być pewien, że to jakie opcje możemy zmieniać w Biosie nie zależy od widzimisię ludzi piszących Bios dla danej płyty, a od założeń projektu. Jak projektują płytę, która ma być tania to nie udostępniają zaawansowanych opcji, żeby sobie nie robić konkurencji w wyższym segmencie rynku. (Przecież znajdzie się ktoś, kto jest skłonny zapłacić więcej za pewne luksusy)Ale przecie ci już pisze któryś raz że nie chodzi o "zmianę zaawansowanych opcji" tylko o startowe ustawienia procka, i nie tylko w dev24func2 co jest kontrolerem pamięci ale także w dev24func1, 3 i 4. Płyty DFI projektują pod kątem OC, więc takie opcje to powinien być standard - zauważ, że w LP jest jeszcze więcej opcji, niż w infinity.Które LP ma niby więcej opcji niż Infinity? Edytowane 17 Września 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 W tym że im się chciało, podczas gdy wielu programistów od biosu u wielu producentów się nie chce, albo ewentualnie nie wiedzą jak to zrobić, tzn nie rozumieją dokumentacji którą amd dostarcza. Możesz być pewien, że to jakie opcje możemy zmieniać w Biosie nie zależy od widzimisię ludzi piszących Bios dla danej płyty, a od założeń projektu. Jak projektują płytę, która ma być tania to nie udostępniają zaawansowanych opcji, żeby sobie nie robić konkurencji w wyższym segmencie rynku. (Przecież znajdzie się ktoś, kto jest skłonny zapłacić więcej za pewne luksusy) Płyty DFI projektują pod kątem OC, więc takie opcje to powinien być standard - zauważ, że w LP jest jeszcze więcej opcji, niż w infinity. Druga sprawa, że wszystkie instrukcje, które zmieniają rejestry procesora na całej platformie A64 pisze się tak samo (inne są tylko adresy), więc jak ktoś potrafi napisać instrukcję do zmiany timmingów to potrafi to zrobić dla każdego timmingu. Jak coś to pisz na PW, nie śmiećmy tutaj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Ja porównywałem ustawienia z DFI LP nF4 na 939 z evga nf4 na 939, tyle ile udało mi się zmodyfikować w windowsie bez zwiech czy resetów na evga dało mi 2s w Pi16, a może 1/5 tych ustawień dało się z poziomu windy zmienić.Możesz podesłać/podlinkować listę zmian? Albo najlepiej zrzut z DFI i EVGA zrobiony pod wpcre? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 luk1999, ja się tym bawiłem jakieś 2 miesiące temu, już nie mam tego sprzętu, miałem gdzieś wszystkie różnice spisane na papierze, niestety mi to wcięło. Jak odnajdę może gdzieś kiedyś to przekażę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djs Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 spróbuj tego: KLIK Niestety to jeden z pierwszych biosów które próbowałem :) Niestety u mnie nic nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwyx Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Mam pytanie jesli chodzi o temperature chipsetu na tej płycie . Temperaturka dochodzi mi do 67 C mam sie tym przejmowac ? poki co jest seryjne chłodzenie wiec moze i dlatego ale wole zapytac niebawem chce sie przesiasc na inne chłodzenie mysle nadtym moze ktos To testował ? http://www.allegro.pl/item242730060_pentag...0_al_fv_gw.html badz to http://www.allegro.pl/item239526415_therma...oler_od_ss.html z góry dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Mam pytanie jesli chodzi o temperature chipsetu na tej płycie . Temperaturka dochodzi mi do 67 C mam sie tym przejmowac ? poki co jest seryjne chłodzenie wiec moze i dlatego ale wole zapytac niebawem chce sie przesiasc na inne chłodzenie mysle nadtym moze ktos To testował ? http://www.allegro.pl/item242730060_pentag...0_al_fv_gw.html badz to http://www.allegro.pl/item239526415_therma...oler_od_ss.html z góry dzieki Temperaturką się przejmować nie musisz, natomiast dźwięki jakie wydaje firmowy wentylator od DFI bardzo szybko dadzą Ci się we znaki. Osobiście używam niebieskiego zalmana (troszkę przyciętego) i w trybie pasywnym mam mniejsze temp od Twoich (i ta cisza :D) Ten thermalright jest spoko jeżeli zamierzasz mieć SLI, jeżeli nie to można kupić coś tańszego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwyx Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Temperaturką się przejmować nie musisz, natomiast dźwięki jakie wydaje firmowy wentylator od DFI bardzo szybko dadzą Ci się we znaki. Osobiście używam niebieskiego zalmana (troszkę przyciętego) i w trybie pasywnym mam mniejsze temp od Twoich (i ta cisza :D) Ten thermalright jest spoko jeżeli zamierzasz mieć SLI, jeżeli nie to można kupić coś tańszego... ten firmowy wenylator juz mnie drazni :mur: , ale poki co niech sobie chodzi stad chciałbym zmienic chłodzenie co do SLI aktualnie go niepotrzebuje ale róznie to bywa .Wracajac do tematu ma ktos z 1wszego linku ten radiator? warty załozenia? czy szukac czegos innego ? Thermalright to bedzie ostatecznosc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 tego niebieskiego zalmana http://allegro.pl/item242923921_zalman_nb4...ike_od_aab.html jeśli masz długą grafe to upiłować 2 rzędy ząbków + lekki nawiew od dołu, ktory latwo mozna postawic na opaskach samozaciskowych/ drutach twardych (ja mam Arctic cooling 8cm @5V) i temp nie bedzie wieksza niż 50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 ten firmowy wenylator juz mnie drazni :mur: , ale poki co niech sobie chodzi stad chciałbym zmienic chłodzenie co do SLI aktualnie go niepotrzebuje ale róznie to bywa .Wracajac do tematu ma ktos z 1wszego linku ten radiator? warty załozenia? czy szukac czegos innego ? Thermalright to bedzie ostatecznosc pozdrawiam Ja mam tego pentagram (tylko że wersja miedziana) , sprawuje sie dobrze :), musiałem tylko lekko wygiąć mu pare finów , żeby wszedł między nie kondensator z karty graficznej, ale wcześniej kolega od którego kupiłem tą płyte miał GF7600GS do Galaxy i nic mu nie zawadzało. Teraz jeszcze mam założonego Accelero S2 na grafie i zdjąłem tylko jedną plastikową osłonke , a tak nic nie zawadzało o siebie , z tym że wzrosła temp. bo akurat gorące powietrze z grafy skupia sie w pobliżu chipsetu, ale nie mam większej temperatury na nim niż 57 stopni pod pełbym obciążeniem grafy i cpu :). Wcześniej bez accelero S2 miałem 50stopni na chipsecie pod obciążeniem ;). Także polecam Tobie tego pentka :), będziesz zadowolony :), i nie muszę dodawać że cały czas chodzi pasywnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwyx Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 mak888 własnie o tych radiatorach słyszałem rózne wersje ale wiekszosc stwierdza ze to tylko miedz niestety ,która dobrze sobie nieradzi z odprowadzeniem ciepła ,stad pytam o jego brata aluminiowego jak sie zachowuje? bo poki co to mam mentlik jesli chodzi o te chłodzenie :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 mak888 własnie o tych radiatorach słyszałem rózne wersje ale wiekszosc stwierdza ze to tylko miedz niestety ,która dobrze sobie nieradzi z odprowadzeniem ciepła ,stad pytam o jego brata aluminiowego jak sie zachowuje? bo poki co to mam mentlik jesli chodzi o te chłodzenie :blink: Każdy z podanych będzie lepszy niż ten co masz... Większość ludzi wymiania na taniego niebieskiego zalmana, lub ewentualnie na wspomnianego thermalright SLI a dyskusja na temat zamienników chłodzenia na DFI jest tu: KLIK więc z tymi pytaniami lepiej zgłoś się tam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwyx Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 dzieki klami85 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 mak888 własnie o tych radiatorach słyszałem rózne wersje ale wiekszosc stwierdza ze to tylko miedz niestety ,która dobrze sobie nieradzi z odprowadzeniem ciepła ,stad pytam o jego brata aluminiowego jak sie zachowuje? bo poki co to mam mentlik jesli chodzi o te chłodzenie :blink:aluminium pewnie będzie troszke gorsze, ale myśle że różnica 2-3 stopnie , nie wieksza. Jeśli nie chcesz niepotrzebnie pakować dużo siana na chłodzenie chipsetu, to kup niebieskiego zalmana , albo tego pentagrama (wersja miedziana , lub aluminiowa ) i będziesz napewno zadowolony, niebieski zalman ma tą wade , że jest wysoki i raczej jak będziesz chciał jakieś większe chłodzenie na grafe zamontować, to będziesz musiał jakąś jego część upiłować :), pentagramy są niższe i raczej nie ma tego problemu :). Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Ja nadal nie rozumiem czemu wszyscy piłują Zalmana zamiast przełozyc po prostu karte do PCI-E x8. (no chyba, ze ktos ma takie chłodzenie, ze uniemozliwia montaz kart rozszerzeń) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 ja zalmana u siebie przesunąłem poprostu trochę w dół, i moja grafa sie mieści bez problemu. aha i mam na śrubki nie na kołeczki :D teraz przy 19-20 stopniach w pokoju mam 32-36 stopni chipset przy lekkim nadmuchu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksigns Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 a ja mam wyjca skreconego na 65 % i w sumie sie zlewa z otoczeniem :) temp w normie ;) 65 st C :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedSea Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Czy wymiana baterii na płycie rozwiązuje problem resetowania się biosu? Na forum DFI zalecają taką wymianę w przypadku nie trzymania ustawień. Ktoś już próbował? I jak jest z awaryjnością tej płyty bo ostatnio dużo się czyta o jej niedomaganiach :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 jesli resetuje Ci sie bios po wylaczeniu kompa z prądu (godzina sie także zeruje) to wymiana baterii powinna pomóc. jesli resetują sie tylko ustawienia OC, to trudno.. ale ta plyta nie jest królem stabilności.. trzeba próbować dawać troszke inne takty, wieksze v-core, nowszy bios itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) Gwoli ścisłości to bez OC nic się raczej nie dzieje ale tej płyty nie tworzono dla DEF.Tak jak BMW M5 do wożenia wędek :D .IMO największy wpływ na zmianę HTT samoczynną ma RAM(po OC).Takie miałem doświadczenia u siebie.Niemniej znajomy elektronik wskazał na kondensatory...Co za bzdura :rolleyes: .Wynika z tego ,że zmiana konfigu RAMu(inna pojemność, OC) u mnie naprawiła kądziołki :lol: .Bo problem znikł.Ale gdyby kondensator jakiś miał problemy "ze sobą" to chyba mogłoby coś takiego zaistnieć.Inny kolega zmienił zasilacz i skończyły sie kłopoty(ale fakt ,że miał wyjątkowo cienki -jak zobaczyłem to zdrętwiałem :wink: ). @RedSea -jak wymienisz baterię(może być padnięta -to się zdarza jednak) to zerknij na jej gniazdo.Może jakiś paproch na stykach?Wątpię ale pracy z tym niewiele.Awaryjność płyty ostatnio...Hmmm -to fakt ,że coraz więcej o tym słychać.Może faktycznie opuścili gardę, a może to wina użytkowników i pochopnego OC ,bo "one wszystkie tyle muszą iść".Trudno rzec jaka jest prawda.Jedno jest pewne -DFI to firma jak inne licząca na zyski ,a nie Coś Wyjątkowego na Świecie Jedynie Uczciwego :D .Dlatego łatwo mi uwierzyć ,ze mogli obniżyć jakość, zmienić podwykonawcę/dostawcę na gorszego lub zmniejszyć porcje ryżu dla "robotów produkcyjnych". Ta płyta jest jak Mitsubishi Lancer Evo -wymagająca uwagi ,częstych przeglądów, sporej wiedzy i mająca swoje "humory", a co najważniejsze -nie dla każdego.Niemniej dopieszczona, w dobrych rękach...Tyle ,ze wiadomo -jak trafisz uwaloną sztukę(a jest to możliwe i wszystkim się zdarza) to koniec z zabawą. W BIOSie ręcznie poustawiałeś wszystko "podstawowe' dla RAMu i CPU?Napięcia itp.Ona to "lubi" -tak już ma.Zwłaszcza RAM wymaga ręcznej interwencji często. Edytowane 22 Września 2007 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) a ja mam wyjca skreconego na 65 % i w sumie sie zlewa z otoczeniem :) temp w normie ;) 65 st C :DTo trochę duża temp mimo wszystko. Ja na pasywnym Zalmannie z niewentylowaną budą mam 52 stopnie. Ta płyta jest jak Mtsubishi Lancer Evo -wymagająca uwagi ,częstych przeglądów, sporej wiedzy i mająca swoje "humory", a co najważniejsze -nie dla każdego.Niemniej dopieszczona, w dobrych rękach...Tyle ,ze wiadomo -jak trafisz uwaloną sztukę (a jest to możliwe i wszystkim się zdarza) to koniec z zabawą. To prawda. Ta płyta jest przeznaczona do o/c, a więc wymaga trochę cierpliwości i wiedzy od użytkownika, ale gdy znajdziesz już te optymalne ustawienia, to nic nie jest w stanie jej zachwiać. A może to zająć trochę czasu i zepsuć nerwów, ale nie warto się zniechęcać. Edytowane 22 Września 2007 przez Raul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Ja na niebieskim zalmie z nawiewem fander@~600rpm mam 55-57*C :blink: co dziwne miałem kiedyś lepsze tempy tylko jakoś dziwnie zaczął się grzać chipset nie mam pomysłu od czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Ja na niebieskim zalmie z nawiewem fander@~600rpm mam 55-57*C :blink: co dziwne miałem kiedyś lepsze tempy tylko jakoś dziwnie zaczął się grzać chipset nie mam pomysłu od czego.Może jakieś ukruszenie chipa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Nie sądzę, chyba że się ukruszył sam z siebie w stojącym kompie. Pozatm przy ukruszenie chipa była by tylko wyższa temp samego chipsetu, gdyż miałby problemy z oddawaniem ciepła, a mi się zalm też grzeje kilka stopni bardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 wyzsze FSB dales niz wczesniej moze? moze go poruszyłeś i teraz nie przylega dokladniej? załóż go jeszcze raz z dobrą pastą, odsuń od niego kable/taśmy zeby mial wolne pole popisu i powinno byc ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 No aż takim lamidłem nie jestem :lol: Pozatym jak pisze że sie mocniej grzeje radiator to nie może być wina pasty. AMD nie ma czegoś takiego FSB, ma HTT, to jest inna technologia. Przedtem 340x4 miało 10st niższą temp niż teraz ma 280x4, no i temp nie zalezy od taktowania HTT w dużym stopniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 A może kaloryfer odkręciłeś? :D U mnie w bloku już zaczynają grzać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 No nie sądze, bo to jakiś miesiąc temu się porobiło i już tak zostało Po przeprowadzce to samo, jedyne co mi przychodzi w związku z tym dziwnym podbiciem temp to to że stało to się w momencie wymiany procka, ale to troche niedorzeczne żeby od wymiany procka zmieniała się temp chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 może procesor podgrzewa ci temperaturę w obudowie, albo jakiś kabel zasłania przewiew powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...