Dijkstra Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 A ja ostatnio miałem dziwny "problem" - był u mnie kolega z dyskiem SATA2 - włączyłem s biosie kontroler (standardowo mam wyłączony), zainstalowałem stery, podłączyłem i luzik - wszystko bezproblemowo działało. Kiedy już go odłączyłem, skasowałem stery i wyłączyłem kontroler po kilku godzinach uruchamiam kompa i przy ładowaniu ekranu BSOD (zaobserwowane kątem oka) i restart... Myślę sobie co jest grane... Przywracam domyślne biosu sprawdzam wszystkie kable no ideał ale system dalej nie startuje - pomogło dopiero wybranie "Ostatnia dobra konfiguracja". Co to mogło być? Czyżbym źle coś odinstalował? Problem nieszkodliwy ale wolałbym wiedzieć z czym miałem do czynienia. Obstawiam, że na dysku kolegi była partycja primary z flagą active i po podłączeniu go windows pozmieniał litery napędów i coś umieścił na partycji, która zniknęła po odłączeniu dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Obstawiam, że na dysku kolegi była partycja primary z flagą active i po podłączeniu go windows pozmieniał litery napędów i coś umieścił na partycji, która zniknęła po odłączeniu dysku. No to byś przegał w tych zakładach ;) . Litery nie były pozamieniane (tzn. moje były takie jak były a jego dalej w alfabecie) a ja zawsze ustawiam Acronis Loaderem przy tworzeniu partycji moją C: na aktywną więc to raczej odpada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noktoto Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Witam Mam takie pytanie. Na mojej Dula SATA2 mam dwie kości 1GB GSkill w dualu. Przy starcie komputer pika jeden raz (po opisie lub po wyjściu z biosu) co z opisu w FAQu świadczy o błędzie odświeżania RAMu. Komputer mimo to pracuje normalnie, przechodzi testy w prime czy memtest. Zmiana gniazd pamięci nie pomaga, przy pojedynczej kości też pika jeden raz (co ciekawe przy jedne kości w gnieździe nr 1 nie staruje w ogóle). Ktoś mi może powiedzieć czy mam się tym przejmować czy może olać? Czy mam uszkodzoną płytę lub pamięć, czy może to kwestia kompatybilności? Dzięki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Chyba normalne że pika jeden raz. Chyba na każdej płycie jest tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noktoto Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) Chyba normalne że pika jeden raz. Chyba na każdej płycie jest tak. Też tak mi się wydawało. Ale w FAQu o tej płycie jest to: 1.2 Kody dźwiękowe AMI BIOS: 1 - błąd odświeżania RAM 2 - błąd parzystości pamięci RAM 3 - błąd w pierwszych 64kB RAM 4 - błąd zegara systemowego 5 - błąd procesora 6 - błąd kontrolera klawiatury 7 - błąd trybu wirtualnego procesora 8 - błąd I/O pamięci karty graficznej 9 - błąd sumy kontrolnej BIOSu 10 - błąd pamięci CMOS 11 - błąd pamięci cache ciągły dźwięk to błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej I teraz sam już nic nie wiem :blink: Edytowane 17 Marca 2007 przez noktoto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek23 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) uporalem sie z dyskiem na sata2 zainstalowala sie w koncu vista, ale nie wykrywa mi sieci lan. instaluje stery z plyty i nic. karte chyba wykrywa ale nie pobiera adresu ip, a po wpisaniu recznie neti tak nie paca.. :mur: Edytowane 17 Marca 2007 przez bartek23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) a nie łaska wejść na stronę asrock.com i poszukać sterownika? hello... ftp://download.asrock.com/drivers/ULi/LAN/Lan(352).zip Edytowane 17 Marca 2007 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Hejka Czy orientuje sie ktoś czy do dual V-SATA można w jakiś sposób podłączyć np xboxa 360 przez kabel optyczny aby sie cieszyć dźwiękiem z xboxa360 w 5.1? Tzn podłączam xa do karty lub jakiejś przejściówki i karta daje pełne 5.1 do głośników 5.1 Jest to możliwe w jakiś sposób ? Szukam też jakiejś przejściówki ewentualnie do SB live którego również mam w kompie ale nic nie mogę znaleźć :/ :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Nie bardzo kumam boś namieszał w opisie. Co ma być źródłem sygnału? PC czy Xbox? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majaboss Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) mam pytanie czy robil ktos z was na tej plycie Vdimma aha i czy jest moze jakis latwy sposob na zrobienie vdimma na tej plycie ?? Edytowane 22 Marca 2007 przez majaboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hello Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 a nie łaska wejść na stronę asrock.com i poszukać sterownika? hello... ftp://download.asrock.com/drivers/ULi/LAN/Lan(352).zip Mówiłeś coś? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koloju Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 witam mam od niedawna płytę AROCK 939DUAL-VSTA /bios 1.3/ zainstalowałem nową kartę graficzną ATI RADEON x800GTO firmy powercolor windows zainstalowany na nowo, następnie sterowniki, uruchamiam kompa i się zawiesza próbowałem na omegach, to samo mam zainstalowana tylko kartę na pci-e, w biosie tez jest tak ustawione, wyłączone fast writer najnowsze sterowniki do płyty zasilacz FORTRON 350w Wartości napięć: Napięcie rdzenia procesora 1.18 V Aux 2.83 V +3.3 V 3.26 V +5 V 5.51 V +12 V 12.59 V w trybie awaryjnym odinstalowałem stery, włączyłem kompa i działa czyli jakby był błąd we współpracy sterowników z płytą karta działa na innej płycie czyli to coś u mnie proszę o pomoc, z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 (edytowane) miałem podobnie tylko że z kartą pod agp pomogło włączenie agp p2p deep fifo w zakładce chpset configuration edit: zawiecha polega na tym że monitor gaśnie? jak tak to ta opcja co podałem pomoże na99% Edytowane 23 Marca 2007 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koloju Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 monitor nie gaśnie, po prostu komp nie reaguje na polecenia prawie zawsze zaraz po włączeniu, czyli przy wyborze uzytkownika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Ale dajesz radę wybrać użytkownika czy odpala się ekran powitalny i i stoisz na wyborze usera ? i na nic nie reaguje tylko reset ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koloju Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 tak jak opisałeś, nic nie da rady zrobić, poruszę myszką i koniec, jedyne wyjście reset Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 u mnie tak się działo jak miałem przekręconego procka ... spróbuj dać większe napięcie na procka albo zjedź z htt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Ja miałem podobny problem ale z Radeonem 9800Pro na AGP. Komp się resetował, wieszał, monitor wyłączał się. Pomogło dopiero przestawienie AGPx8 na AGPx4. Do dzisiaj nie wiem co jest tego przyczyną chociaż stawiam na jakiś konflikt sprzętowy ponieważ płyta z inna kartą albo karta z inną płytą działa jak należy czyli na AGPx8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koloju Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 nic nie jest podkręcone, to chyba zmiana htt nic nie da? czyli chyba nie dam rady zainstalować poprawnie karty na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkbudda Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Miałem tak przez zle wgranie zlych sterów do dysku na sata II. jesli masz sate II ustaw na ide i sprawdz burst,jesli poszrpany wykres i dioda HD sie pali to moze to.Vista i stery sata nieodpowiednie konczyły sie zwiecha (swieciła sie caly czas dioda HD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) robil ktos vcore moda na vid 4 olowkiem? Edytowane 24 Marca 2007 przez Ruonim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Olowkiem się nie da. Tylko Electon 40AC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Olowkiem się nie da. Tylko Electon 40AC.a jak wyglada sprawa z OFF bo wtedy daje 0,8v wedlug zmodowanej tabeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk4as Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 witam ponownie jaki bios polecacie aktualnie w cup-z pokazuje mi ze mam rev 1.00 , obeceni mam bios 1.8 i własnie pobawie sie w krecenie zamieniam kupic gf 7900 do tego konfiu i potrzebuje porcka podkrecic dobrze zeby dał rade grafie CPU: AMD ATHLON 3000+ chodzi na 2.6 MOBO: ASrock 939Dual-SATA2 P1.8 RAM: 1024 DDR IMRO 400 mhz dual 2x512 GFX: Obecnie GF 6600 ledeateka winfast chodzi na 470/720 weiecej nie próbowałem LITE-ON DVDRW SOHW-1653S CS09 *|* DŹWIĘK: zintegrowany *|* PSU: MODECOM 350 W *|* HDD: 250GB Segate Barracuda Sata I *|* Chłodzenie: CPU: BOX zestaw Ma moze ktos ramy imro? 512 x2 w dualu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 mozesz wrzucic najnowszy a zarazem ostatni z biosow... u mnie nie sprawia zadnych klopotow mowa o P2.30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Witam. Ostatnio postanowiłem zmodernizować nieco kompa zamieniając pamięć RAM na 2x1GB. Mam na oku pamięci Supertalent z powodu ich atrakcyjnej ceny - 460zł. Tylko mam obawy o i ch kompatybilność z płytą i podatnością na OC. Czy ktoś na ten temat może coś wie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek23 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 do visty X64 jaki uzyc sterownik sata2 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 do visty X64 jaki uzyc sterownik sata2 ??wejdz osbei na dual-vsata tam bodajze byl sterownik a plyty maja te same uklady prawie procz dzwiekowki.Wiem ze mi dzialalo sata 2 nei pameitam czy z prodeucenta czy skad sciaglem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 jakie macie temperatury na mostku odpowiedzialnym za pci-e ? Czy to jest ten z pomaranczowym radiatorem ? Bo u mnie po zmianie grafy temp skacze nawet do 50 stopni podczas grania. Mysle o zalozeniu jakiegos wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Ja tam mam taki sobie - mam kartę na PCIE ale nie grzeje się nie wiadomo jak pomimo że wymieniłem pastę na AS5. Nie mam czujnika więc dokładnie nie powiem ale radiator jest albo taki sobie ciepławy albo trochę ciepły - ale takie pojęcia są raczej względne ;) A tak w ogóle - pomarańczowy to mostek południowy oraz obsługa AGP, ten większy (szary) to północny i PCIE ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...