Skocz do zawartości
kuruś

Matura 2007 i 2008 (od 48 strony)

Rekomendowane odpowiedzi

A mi tam Lalka pasowała :razz: Dla mnie to była jedna z ciekawszych lektur, wysmarowałem 3.5 strony ^_^

Czytanie ze zrozumieniem - średnie, 13ptk będzie na 100% a czy więcej to się zobaczy :wink:

Dobrze będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szela uczysz się coś na angola? Jakaś gramatyka albo słówka?

Toroche pozniej pogram sobie w cos po angielsku i poczytam jakis serwis ;P Gramatyke mozna powtorzyc bo slowka to nie problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sazysty - obszerny ... 80% klasy tak napisalo

ABCD - 80% procent terminow tam zawartych widzialem 1 raz w zyciu

tematy ogolnie do [gluteus maximus], pisalem Lalke, tylko, ze moja praca to praktycznie streszczenie tekstu

wierszy nienawidze.

o 14 na gazeta.pl maja byc jakies odp, ale to pewnie przygotowane prze redakcje a nie cke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~15pkt z zamknietej i mysle, ze 15pkt z wypracowania :D ogolem 30 pkt -> 40%. mysle, ze mimo tego glupiego bledu jestem jak najbardziej zdany! :] teraz 90% z angielskiego, 70% z matmy i witaj Ekonomiczno w krk :D

Edytowane przez dzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwała wam, że mieliście Lalkę, zdający za rok nie będą musieli się z tym użerać

Nie bądź taki figo-fago... zobaczymy za 365 dni ;)

Ja pisałem o tych wierszach i wydaje mi się, że 30% będzie (ja więcej nie potrzebuje, nich mi dadzą 30% i dalej nie sprawdzają).

Jutro angol rozszerzony i tak się zastanawiam czy dzień przed to słownictwo powtarzać czy gramatykę ;D.

Idź na piwo i się zrelaksuj. Edytowane przez McDracullo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wypracowanie to chyba tylko w celu wk*rwienia nas napisali... bo takiego to ja nawet na sprawdzian z wiadomości z lektury bym nie wysmarował xD

30% bedzie i styka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bądź taki figo-fago... zobaczymy za 365 dni ;)

Ja pisałem o tych wierszach i wydaje mi się, że 30% będzie (ja więcej nie potrzebuje, nich mi dadzą 30% i dalej nie sprawdzają).

Idź na piwo i się zrelaksuj.

True! :D

Na angielski przygotuj sbie ze 3,4 wyrażenia frazalne, coby je wpleśc w wypracowanie, a reszta to oobycie z językiem (rozumienie czytanego tekstu i słuchanie).

Amen ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://bi.gazeta.pl/im/5/5180/m5180235.pdf

Przykladowe rozwiazania.

Generalnie poszlo w miare niezle, spodziewalem sie Lalki, chociaz sam temat juz mi tak srednio podpasowal.

Nie sugerujcie się za bardzo wypracowaniem z Lalki w tych rozwiązaniach, przeczytałem, jest mnóstwo pierdół na temat Izabeli, trochę o Wokulskim i nic o Tomaszu Łęckim.

Zaskoczeniem był dla mnie tekst o blogach, temat taki... nowoczesny ;)

Zdać zdałem, tylko cały czas mam wyrzuty sumienia, że mogłem lepiej napisać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z tych zamknietych to z 10 moze bede mial :/. Wazne, zeby bylo 30%.

Co do wypracowania z angola to daja jakies dodatkowe punkty za wrzucenie phrasali? Bo znam tego troche ;).

A w ramach uczenia sie ogladam Top Geara po angielsku ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ladne wypracowanie pan redaktor napisal, haha moze cos tam trafie z mojego streszczenia ;]

Wlasnie... ja tez napisalem jakby streszczenie Lalki... mam nadzieje, ze dostane chociaz punkt za tresc, wtedy poleca punkty za ortografie, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z tych zamknietych to z 10 moze bede mial :/. Wazne, zeby bylo 30%.

Co do wypracowania z angola to daja jakies dodatkowe punkty za wrzucenie phrasali? Bo znam tego troche ;).

A w ramach uczenia sie ogladam Top Geara po angielsku ;).

Jasne! Dodają dużo za styl i bogactwo językowe. Mowa zależna, okresik warunkowy wrzucisz - calośc będzie się trzymała kupy i wystarczy na 16 pkt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te klucz to przykładowe rozwiązania, tak jak jest klucz z biologii, na tych wpisanych w arkusz jedna odpowiedź, a na arkuszu odp. z cke/oke mnóstwo innych, aczkolwiek dobrych ;) Oby Oby :D w sumie nie wiedziałem czy pisać dużo o całej lekturze bo było tam, "na podstawie fragmentu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam krótko , jeśli ktoś nie zinterpretował podanego fragmentu zdanie po zdaniu i je nie analizował to klapa.Nie mozna było się odnosić do całej lektury tylko do tego podanego fragmentu!Gdy jest fragment jak Izabela mówi , żeby ojciec nie grał w karty z kupcami albo nie teraz kiedy nie maja pieniędzy.Żeby nie grał za takie marne grosze.Po prostu Izabela gardziła tą warstwą społeczną nie chciała żeby ojciec grał z kupcami i jeszcze w dodatku o takie małe pieniądze zamiast o grubą kasę.Ta mgła i ten krajobraz obrazował jakieś huty , pokazywał warstwę pracującą.Ona jadąc na obrzeżach nie wiedziała czy zawrócić , stanąć , czy jechać dalej.Jest napisane że wyłoniła się z dymu postać w brudnej koszuli z czerwonymi dłońmi.Wszystko wskazuje na Wokulskiego , który należał do tej pracującej warstwy społecznej.Trzymał karty w rękach tak samo jak i ojciec Izabeli.Oznaczało to że on grali w karty o nią samą.Mówi tam papo co to za człowiek boję się! .Oznacza to , żę boi sie Wokulskiego , gardzi nim , czuje przed nim strach.Jeśli tego nie zawarliście tylko pisaliście na podstawie znajomości całej lektury to módlcie się do Boga żeby były jakieś punkty.Na tym polega interpretacja i analiza podanego fragmentu zdanie po zdaniu analizujesz i interpretujesz.Nie podajesz informacji , których nie podano w tekście.

Znalezione na pewnym forum, co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalezione na pewnym forum, co o tym myslicie?

Generalnie ma racje.. tak powinno może i to wyglądać, ale czy streszczenie lektury i przy tym pokazujesz że ją znasz jest błędem na 0 pkt bądź mniej jak 10 ? Jeśli tak to hmm chyba będzie nie ciekawie w moim przypadku ^^. Streszczając też nawiązujesz troszQ do tematu bo przecież każdy wie jaki ona miala stosunek do Wokulskiego jak i ojca ;)

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie cienko to widzę, co prawda z pierwszej części będzie 14,15 punktów, ale to wypracowanie... hmmm...

Praktycznie w ogóle nie analizowałem tekstu, napisałem ze 3,5 strony ogólnie o tym, że Izabela boi się Wokulskiego, nie wie czego tak naprawdę on chce, nie widzi albo też nie chce zauważyć jego miłości, nie wie jakie ma powiązania z jej rodziną, próbuje pojąć wszystko przez pryzmat bogactwa. Napisałem, że odrzuca Wokulskiego, nie chce mieć z nim za wiele wspólnego. A o stosunkach z ojcem napisałem... że ojciec jest dla niej kiepskim nauczycielem, który nie potrafi albo nie chce odpowiedzieć na większość jej pytań i że Izabela nie chce by ten poprzez hazard tracił pieniądze. Zależy jej tylko na kasie, a ojciec ma jej zapewnić dostatnie życie, poprzez spłatę długów. Kraina, którą widzi we śnie to miejsce którym przebywa, owy "straszny" człowiek to S. Wokulski, jego wzrok może być symbolem miłości do niej, zaś karta to symbol przyszłych losów Izabeli i jej bliskich.

Myślicie, że mi zaliczą? Byleby 30% było... :( Kurde...

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To miała być TWOJA analiza i nikogo innego. Jeśli wg. Ciebie karta symbolizowała to, że za 3 mies spadnie deszcz meteorytów na Wenus, to jest to Twoje zdanie i egzaminator nie może Ci zaznaczyć tego jako błędu.

Wystarczyło w pracy skupić się tylko na tym co myśli o ojcu i o Wokulskim i już masz maturę zdana. Nawet jak napisałeś, że z tego fragmentu wnioskujesz, że ojciec ja molestował a Stasiek chciał, żeby wystąpiła w tańcu z gwiazdami na lodzie i tak zdasz, bo to była Twoja interpretacja :wink: Wystarczyło tylko trzymać się tematu, żeby praca była sprawdzona, więc głowa do góry :razz:

Przytoczę tu historię pewnego jegomościa ( autentyczna ) który na maturze napisał, że Makbet walczył podczas II wojny światowej, ale dalej dobrze scharakteryzował jego postać i zdał, więc nie płakać :)

Edytowane przez eQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz 15 z zamkniętych to brakuje Ci jeszcze 7 punktów, żeby zdać maturę, więc nie mów, że nie będziesz miał 7/50 z wypracowania bo to imho impossible. Przed nami głupsi zdawali maturę, więc będzie dobrze :D.

Z angola powtórzyłem reported speach. inwersje, jakieś słówka i to tyle, więcej mi się nie chce ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówi mój profesor od PO - "Kiedyś, żeby zdać maturę trzeba było być półgłówkiem, teraz maturę można zdać będąc ćwierćgłówkiem."

Nie pasuje to może do żadnego kontekstu, ale tak sobie napisałem, żeby troszkę atmosferę rozluźnić :D

Edytowane przez Camilos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi