Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8600 GTS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem najnowsze stery do visty 163.69whql i nie moge podkrecic rdzenia, ile nie dam to wraca do default, mem sie kreci normalnie, probowalem atitoolem i rivatunerem, jakas blokada czy co, starsze stery nie robily czegos takiego.

pisalem o tym wczesniej u mnie to samo wystepuje,zj.....e stery blokuja OC proca SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!! Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawdziło się te polecenia co napisałem są OK. Tylko teraz dziwna rzecz. Przed edycją biosu wiatrak kręci się 100% do momentu ładowania się systemu gdzie cichnie. Potem nie przyśpiesza w żadnej aplikacji 3D. Więc zedytowałem NiBitor'em bios(karta 8600GT Sonic+) dziwne bo był tylko 1 profil 3D, więc utworzyłem 2 profil 2D takty zostawiłem bez zmian, ale ustawiłem wiatrak w 2D na 50%. Skutek? Żaden. Wentyl działa na 100% do ładowania się systemu, gdzie nagle cichnie(nie mam VDO tool czy jak tam temu od palita). Włączam ATI toola i nic wiatrak nie przyśpiesza. NIC. Czy w tym Palicie nie działają profile 2D/3D?

Druga rzecz OC na poziomie 695/1950 na stock V. Co o tym sądzicie? Chyba przeciętna sztuka co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obroty regulują się w zależności od temperatury gpu.

To dziwne bo u mnie na 70st w stresie chodzi tak samo jak po starcie systemu.

Druga rzecz OC na poziomie 695/1950 na stock V. Co o tym sądzicie? Chyba przeciętna sztuka co?

Trafił Ci się podobny model jak u mnie, identyczne osiągi na stock V. Co najlepsze, dopiero podniesienie Vgpu do około 1.6V 3D pozwala na w miarę sensowne kręcenie ;/

Konkretnie to na w/w wartości Vgpu max rdzenia to chyba 795mhz, ehh padaka szuka jak nic :mur:

Edytowane przez alCatraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70 stopni to nie jest wysoka temp , obroty tylko minimalnie rosną. Ogólnie to chłodzenie zachowuje się jak na 8800 , dopiero po przekroczeniu pewnej temp przechodzi na wyrażnie wyższe obroty.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem chłodzenie AC S2 musze powiedzieć że jestem zaskoczony temperaturką gpu. Z zamontowanym wiatrakiem(widać na fotkach) Mam temperaturke około 55-60 stopni... przy napięciu 1,7 i napięciu 920mhz na gpu. Wynik z 3d Marka 2k3 20500. Jest tu jakiś hardcorowowiec który ma większe napięcie niż 1,8? Zastanawiam się czy to bezpieczne. Za pierwszym razem wymalowałem 1,75 ale po włączenie Sanctuary wyłączył się komp...

post-117716-1190316131_thumb.jpg

post-117716-1190316225_thumb.jpg

post-117716-1190316252_thumb.jpg

post-117716-1190316309_thumb.jpg

post-117716-1190316374_thumb.jpg

post-117716-1190316409_thumb.jpg

post-117716-1190316516_thumb.jpg

post-117716-1190316055_thumb.jpg

post-117716-1190316344_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz zjarać karte to dalej działaj bez radiatorów na mosfetach , komp się wyłączył może już pci-express nie wydala.

Chcesz sie bawić z wyższymi napięciami radziłbym zapodać dodaktowe zasilanie i musowo chłodzenie na mosfety + nawiew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo macie pecha albo wasze pci-e za malo papu daje. kolejny sonic+ już 3 sztuka na jakiej kompa składałem.

Mobo to znowu 570SLI , molex 4 pin do pci-e wpięty w mobo.

i 740/1000 leszczem poleciał bez modów.

scrin z RT , zapis przedstawia tempy z 3d marka 05 ... max temp 58 C w budzie tylko 120 w zasiłce i 120 nawiew 900 obr od przodu do tego Frezer na Brisbane 3600+ @ 2,4G

Dołączona grafika

aha XP , 163.69 i RT 2,04. w 2D ustawiona 621 , low perf3D 700 i perfo3D 742. .. ładnie widać jak się przestawia.

Po godz grania temp była 60C ... wynik na tym conf w 05 to 11300 a o6 to 6050

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz zjarać karte to dalej działaj bez radiatorów na mosfetach , komp się wyłączył może już pci-express nie wydala.

Chcesz sie bawić z wyższymi napięciami radziłbym zapodać dodaktowe zasilanie i musowo chłodzenie na mosfety + nawiew.

niewiem ale mysle ze mosfety wytrzymuja znacznie wieksze temperatury niz to co jest na karcie

zreszta zobacz na plycie glownej parza a jakos sie niepala

druga sprawa pci-expres moze niewydalac badz ma slaby zasilacz ktory juz mowi stanowcze nie:)

jesli zasilacz ok to juz wiadomo czemu inzynierowie dali dodatkowe zlacze w gts moze chcieli miec pewnosc zeby sie pci niewypalala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem chłodzenie AC S2 musze powiedzieć że jestem zaskoczony temperaturką gpu. Z zamontowanym wiatrakiem(widać na fotkach) Mam temperaturke około 55-60 stopni... przy napięciu 1,7 i napięciu 920mhz na gpu. Wynik z 3d Marka 2k3 20500. Jest tu jakiś hardcorowowiec który ma większe napięcie niż 1,8? Zastanawiam się czy to bezpieczne. Za pierwszym razem wymalowałem 1,75 ale po włączenie Sanctuary wyłączył się komp...

Mam te same chłodzonko, tylko ze wentyl na nim to 120 mm i temp troche niższe ,ale i tak samo z napięciami i mhz. Chociaż u mnie wystarczy minimalny nadmuch na S2 żeby temp czymała sie w granicach 52 stopni. Ale ja mam mosfety chłodzone , także i Tobie radziłbym to zrobić, wytrzymać wytrzymają , ale pytanie ile ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem ale mysle ze mosfety wytrzymuja znacznie wieksze temperatury niz to co jest na karcie

Co z tego , że wytrzymują jak przy wysokich temp żywotność elementu spada i jego wydajność prądowa oraz maksymalna moc strat tranzystora. Wszystkie parametry , które są podawane w katalogach są mierzone przy temperaturze złącza na poziomie 25stopni , by schłodzić tak tranzystor potrzebne jest chłodzenie wodne.

Temperatura złącza jest zawsze wyrażnie większa od temp obudowy tranzystora i radiatora do którego jest przymocowany tranzystor , sama różnica wynika z rezystancji między złączem a obudową tranzystora(rez. uzależniona jest od typu tranzystora , obudowy itd) oraz rezystancji między obudową tranzystora a radiatorem. Cały czas mam na myśli rezystancje cieplną :wink:

Także chyba już teraz wiesz dlaczego potrzebne jest dobre chłodzenie mosfetów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego , że wytrzymują jak przy wysokich temp żywotność elementu spada i jego wydajność prądowa oraz maksymalna moc strat tranzystora. Wszystkie parametry , które są podawane w katalogach są mierzone przy temperaturze złącza na poziomie 25stopni , by schłodzić tak tranzystor potrzebne jest chłodzenie wodne.

Temperatura złącza jest zawsze wyrażnie większa od temp obudowy tranzystora i radiatora do którego jest przymocowany tranzystor , sama różnica wynika z rezystancji między złączem a obudową tranzystora(rez. uzależniona jest od typu tranzystora , obudowy itd) oraz rezystancji między obudową tranzystora a radiatorem. Cały czas mam na myśli rezystancje cieplną :wink:

Także chyba już teraz wiesz dlaczego potrzebne jest dobre chłodzenie mosfetów.

zgadza sie :) dlatego przy OC trzeba pamiętać o dobrym chłodzeniu elementów odpowiedzialnych za zasilanie :) czy to CPU , czy GPU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie :) dlatego przy OC trzeba pamiętać o dobrym chłodzeniu elementów odpowiedzialnych za zasilanie :) czy to CPU , czy GPU :)

masz rację zawsze przy OC najbardziej dostaje po tyłku sekcja zasilania i to ona przeważnie pada przy ostrym OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hhehe a ja rozwaliłem niestety swojego Frezona XC-70 Cu+ a dokładnie zapinke złamałem bo chciałem wygiąć troszkę i niestety złamała się wpół. Pytanie do was, czy dostanę taką zapinkę albo co może wykombinować żeby zastąpić to ustrojstwo. Bede wdzieczyny Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEZ tak miałem. Odinstalowałem wszystkie stery Nividi, Atitool i RivaTourer i zainstalowalem te nowe stery. Teraz normalnie podkrecam za pomocą RT.

no zaraz to sprawdze

NIE DZIALA

OK MAM JUZ ROZWIAZANIE TYM CO TO NIEDZIALA:)

wiec tak opisze ja ja mam np rdzen na 850 czyli shadery 1890

wiec tak 1890/850 daje nam 2,22teraz rt zakladka power user riva tuner\nvidia\overclocking\shader clock ratio i tam wstawiamy 2,22(tu oczywiscie wstawiacie to co wyliczy wasz kalkulatorek :) )

dajemy ok zastosuj riva restart odpalacie i krecicie do tylu przez ile dzieliliscie shadery

wszystko.:)

Edytowane przez maax990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zauważylem ostanio bardzo fajny symptom, 8600 tanieją :-P

Sonica + mozna wyrwac juz za 374 zł.

I w zwiazku z tym mam pytanie. Czy ten sklep jest ok ? I jak myslicie lepiej jeszcze poczekac az ceny spadna czy brac juz ? Glownie chodzi mi o Wiedzmina ale pogral bym sobie wczesniej tez w cos.

http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&amp...mp;&u=10815

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wreszcie doszla :)

730 / 2100 na stock v, jestem MEGA zadowolony, poki co nie bede sie w vmoda na gpu bawił. Niestety chłodzenie do wymiany - na wysokich obrotach straszna suszarka, i w dodatku niezbyt wydajne (65* w stresie, 48 idle).

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w zwiazku z tym mam pytanie. Czy ten sklep jest ok ? I jak myslicie lepiej jeszcze poczekac az ceny spadna czy brac juz ? Glownie chodzi mi o Wiedzmina ale pogral bym sobie wczesniej tez w cos.

http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&amp...mp;&u=10815

O ulubiony.pl można w necie wyczytać niewiele dobrego, osobiście wybrałbym inny sklep (esc.pl, ramkomputer.pl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wreszcie doszla :)

730 / 2100 na stock v, jestem MEGA zadowolony, poki co nie bede sie w vmoda na gpu bawił. Niestety chłodzenie do wymiany - na wysokich obrotach straszna suszarka, i w dodatku niezbyt wydajne (65* w stresie, 48 idle).

a ile minut sprawdzałeś testem na wykrywanie artefaktów w Ati Tool ? Mój egzemplarz jest stabilny w AtiTool na 695/2000... ale co mnie ździwiło że 3dmark 2006 przeszedł 4 razy bez problemu przy ustawieniu 740/2000 podczas gdy Ati tool ma wstręty przy dużo niższym zegarze :blink: Edytowane przez LordKszyh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile minut sprawdzałeś testem na wykrywanie artefaktów w Ati Tool ? Mój egzemplarz jest stabilny w AtiTool na 695/2000... ale co mnie ździwiło że 3dmark 2006 przeszedł 4 razy bez problemu przy ustawieniu 740/2000 podczas gdy Ati tool ma wstręty przy dużo niższym zegarze :blink:

20 minut sprawdzania atitoolem, teraz sie zabieram za granie - czyli prawdziwy test :)

Wieczorem jeszcze sie pobawie, moze 13k w 2k5 pęknie.

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo macie pecha albo wasze pci-e za malo papu daje. kolejny sonic+ już 3 sztuka na jakiej kompa składałem.

Mobo to znowu 570SLI , molex 4 pin do pci-e wpięty w mobo.

i 740/1000 leszczem poleciał bez modów.

...

mam identycznie

wczoraj w nocy awilem sie OC

idzie bez modow 740/1020 ale dla spokoju zostawilem 730/1000

kupilem w ACTION za 390zl, dla klientow normalnych jest ciut drozej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawdziło się te polecenia co napisałem są OK. Tylko teraz dziwna rzecz. Przed edycją biosu wiatrak kręci się 100% do momentu ładowania się systemu gdzie cichnie. Potem nie przyśpiesza w żadnej aplikacji 3D. Więc zedytowałem NiBitor'em bios(karta 8600GT Sonic+) dziwne bo był tylko 1 profil 3D, więc utworzyłem 2 profil 2D takty zostawiłem bez zmian, ale ustawiłem wiatrak w 2D na 50%. Skutek? Żaden. Wentyl działa na 100% do ładowania się systemu, gdzie nagle cichnie(nie mam VDO tool czy jak tam temu od palita). Włączam ATI toola i nic wiatrak nie przyśpiesza. NIC. Czy w tym Palicie nie działają profile 2D/3D?

tak jakbyś pisał o moim egzemplarzu - mam identycznie i szczerze mówiąc mnie to troche denerwuje, a tłumaczenie sidebanda że wiatrak wejdzie na wyższe obroty dopiero po przekroczeniu 70-80 stopni jakoś mnie nie przekonuje. Wkurze sie i zerwe tego stickera z palita i założe Zalmana VF900-Cu który leży sobie w regale i czeka na swoje 5 minut :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut sprawdzania atitoolem, teraz sie zabieram za granie - czyli prawdziwy test :)

Wieczorem jeszcze sie pobawie, moze 13k w 2k5 pęknie.

20 minut sprawdzania to nic !!, polecam gry i sanctuary !!, mi np. Ati Tool działa stabilnie a w Test Drive Unlimited potrafi wywalić blue screna po paru minutach grania , to samo w sanctuary , temu AT nie ma co za bardzo wierzyć :) tak samo jak 3dmark może przechodzić na niestabilnych taktowaniach :). To taka mała dygresja :)

tak jakbyś pisał o moim egzemplarzu - mam identycznie i szczerze mówiąc mnie to troche denerwuje, a tłumaczenie sidebanda że wiatrak wejdzie na wyższe obroty dopiero po przekroczeniu 70-80 stopni jakoś mnie nie przekonuje. Wkurze sie i zerwe tego stickera z palita i założe Zalmana VF900-Cu który leży sobie w regale i czeka na swoje 5 minut :rolleyes:

Obawiam sie że ten zalman nie będzie dużo lepszym rozwiązaniem , defakto standardowe chłodzenie palita w wersji sonic też nie jest beznadziejne . Ale poczytaj sobie testy tego zalmana http://www.tuneupc.bnx.pl/readarticle.php?...&rowstart=4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi