Skocz do zawartości
mihalo

Noadblock - Inicjatywa Przeciw Blokowaniu Reklam

Rekomendowane odpowiedzi

Konkluzja jest taka,że dobrze umiejscowiona reklama,nienachalna i nie uprzykrzająca przeglądania, jest do przyjęcia.Niestety ,to co można czasem zobaczyć, na co poniektórych stronach jest co najmniej irytujące.Nie dość ,że baner potrafi zasłonić całkiem sporo odnośników(gdyby nie adblock chyba bym się o tym nie dowiedział),to jeszcze wiele stron ,jest tak upstrzonych reklamami, (np.google ads),że aż nieczytelna.Nie wspominając już o ruchomych flashach na pół ekranu-trafić w krzyżyk trudno,a i znaleźć go niełatwo.

Nie dziwi więc reakcja społeczności internetowej,bo takie coś można by porównać do reklamy TV ,która byłaby wyświetlana na wszystkich kanałach jednocześnie ,w tym samym czasie-i czy sie podoba czy nie -musisz przeżyć te parę sekund, sam na sam z "nowym i rewolucyjnym"produktem.I na pewno część ludzi solidnie by się wpieniła.

Także wszystko w rękach właścicieli serwisów,bowiem niewielu będzie przeszkadzał ładny flash umiejscowiony -jak np. w czasopiśmie-w tekście,baner rozwijający się na pół ekranu szybko zostanie zablokowany.

Tak na marginesie dodam,że ilekroć idę do znajomego/mej i posiedzę przy kompie na IE,to dostaje białej gorączki ,Outpost Firewall z modułem blokady reklam ,plus adblock i pop-up bloker przyzwyczaja do innego odbioru stron internetowych(ala 2000 rok).Niemniej PPC i parę innych serwisów jest OK,nic nie przeszkadza.

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo reklame odtwarza flash player, a nie Opera. Ja reklam nie blokowałem do tej pory, ale też nie zdarzyło mi się w jakąś kliknąć. Teraz blokuję jak leci bo na mnie nie zarobią. Reklamy google są fajne.

Racja. Myślałem, ze ta opcja w Operze jest bardziej inteligentna i moze też wyciszyc flasha (i w ogole wszystko co sie na stronach otwiera) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do strony slackware.org i kernel.org to widze totalnie nie zrozumiales o co mi chodzi, bo niechcacy potwierdziles to co chcialem przez to wyrazic - ze moga istniec serwisy, strony, szybkie serwery za korzystanie z ktorych nie bede musial placic gapieniem sie w denne reklamy.

Sponsoring dla mnie jest jak najbardziej ok i widac ze naprawde wielkie i bogate firmy sponsoruja rozne ciekawe projekty nie umieszczajac przy tym miliona dennych swf

Świat w którym serwisy muszą pozyskiwać sponsorów wydaje się nie mieć prawa istnienia.

Stworzenie strony stałoby się poważnym przedsięwzięciem. Poza tym, gdyby pozyskać sponsora, to ten sponsor również chciałby aby był banner i/lub inne reklamy, niekoniecznie tylko na dole strony. Internet straciłby część swej wolności, bo korporacje mocno patrzyłyby na zawartość stron, aby uniknąć ośmieszenia. Przykłady tj. slackware i linux są bardzo ekstremalne. Nawet SETI ma problemy z pozyskaniem sponsorów.

Owszem, mogą istnieć strony bez nachalnych reklam. Problem polega na bezczelności/zachłanności marketingowców (w końcu trzeba się wyróżniać, żeby zarobić). Natomiast bogate firmy sponsorujące, pokrywają koszty bardzo niewielu projektów. Gdyby miało być tylko tyle stron ile jest projektów sponsorowanych, to internet nie potrzebowałby tylu domen.

Nie ma co, Net jest platformą do rozrywki, pomocy i robienia kasy. Jest tym co z niego zrobiono.

Należałoby wprowadzić pewne obostrzenia co do reklam. Żadnych dźwięków, określona max objętość, "nie-proco-żerność", łatwość zamknięcia, ew. wyświetlenie przez 2sek oraz brak nachalności.

Osobiście sądzę, że za kilkadziesiąt lat powstanie/upowszechni się druga platforma, do której będzie dostęp odpłatny/abonamentowy, która kompletnie nie będzie zawierała reklam. Będzie się bardzo różniła od obecnej formy, zawierając jedynie informacje, które mogą być pobierane przez upowszechnione urządzenia przenośne. Coś jak WAP, lecz "content multimedialny" jak wideokonferencja z lekarzem, wiadomości, menu restauracji w formie prezentacji smaków i zapachu itp.

EDIT: Gdzie jest prawdopodobne stosowanie adblockera? na stronach, które stosują taką taktykę:

9 reklam

post-110226-1170805507_thumb.jpg

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nadal nie rozumiem o co ci chodzi :].

Kto powiedzial ze serwisy musza pozyskiwac sponsorow.

Moi znajomi prowadza jeden regionalny serwis i robia wszystko za darmo, ba nawet sami sie zrzucaja na te 15 zł za domene za rok. Miejsce na serwis tez dostali za darmo od jednej uczelni. Serwis istnieje juz jakies 3 lata i ma sie dobrze.

Przeraza mnie takie materialistyczne podejscie czesci naszego spoleczenstwa, ktore uwaza ze za darmo mozna jedynie wpierd.. dostac. Na szczescie sa jeszcze osoby ktore sa w stanie poswiecic swoj czas i pieniadze dla innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nadal nie rozumiem o co ci chodzi :].

Kto powiedzial ze serwisy musza pozyskiwac sponsorow.

Moi znajomi prowadza jeden regionalny serwis i robia wszystko za darmo, ba nawet sami sie zrzucaja na te 15 zł za domene za rok. Miejsce na serwis tez dostali za darmo od jednej uczelni. Serwis istnieje juz jakies 3 lata i ma sie dobrze.

Przeraza mnie takie materialistyczne podejscie czesci naszego spoleczenstwa, ktore uwaza ze za darmo mozna jedynie wpierd.. dostac. Na szczescie sa jeszcze osoby ktore sa w stanie poswiecic swoj czas i pieniadze dla innych.

jak są aż takimi fanatykami, że nie przeszkadza im poświęcać na to czas za free to chwała im za to ;) sam napisałeś, że to serwis regionalny więc mam obawy co do jego wielkości... Przy większych serwisach naprawdę mało komu chce się siedzieć za darmo i jeszcze do tego dokładać (ja bym się raczej nie zdecydował), właściciele serwisów raczej dążą do przynajmniej samoutrzymania serwisu i potem żeby cokolwiek na tym zarobić i wcale im się nie dziwię :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde macie taki przyklad pod nosem ;) tweak i purepc. jak sie wchodzilo na tweaka zwlaszcza nie zalogowanym to co strone ladowal sie nowy flesz.

teraz jest jakis banerek troche reklam googla i serwis ciagle dziala.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem przeciwny takiej akcji - to co się dzis dzieje z reklamami w internecie to paranoja - reklamy wyskakujące na poł ekranu , do tego błyskające i mające wkurzajace dzwięki , czasami takich reklam nie da się zamknąć mimo widocznego przycisku X , po prostu on nie reaguje .

Prym w tym wiedzie chyba serwis o2.pl , na moim kompie i łąnczu strona główna czasami blokuje się na ponad minutę , tyle mają tego syfu .

Owszem same reklamy jako takie mi nie przeszkadzają , ale juz ich forma tak - bannery czy linki tekstowe są nadal dobrym sposobem reklamy a nie uprzykrzają surfowania , i potrafią przynieść zyski serwisom - np. Google ADsense , Adbrite czy boxy reaklamowe na frazpc.pl czy di.pl lub innych stronach tego typu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak są aż takimi fanatykami, że nie przeszkadza im poświęcać na to czas za free to chwała im za to ;) sam napisałeś, że to serwis regionalny więc mam obawy co do jego wielkości... Przy większych serwisach naprawdę mało komu chce się siedzieć za darmo i jeszcze do tego dokładać (ja bym się raczej nie zdecydował), właściciele serwisów raczej dążą do przynajmniej samoutrzymania serwisu i potem żeby cokolwiek na tym zarobić i wcale im się nie dziwię :wink:

:blink: To wg Ciebie trzeba byc fanatykiem zeby poswiecic czas dla kogos innego ? Czyli np cale purepc prowadza wg Ciebie fanatycy ??

Edit

Jako przyklad tego ze wprowadzenie oplat nie ma zbytnio sensu niech posluzy reddragon.pl

Dla tych co nie wiedza jest to gra online - strategia turowa, swego czasu wlasciciel wprowadzil oplaty - byly w sumie smieszne a mimo wszystko bardzo duzo osob przestalo grac i zajeli sie innymi podobnymi darmowymi grami - odeszlo tak duzo osob ze prowadzenie dalej gry przestalo miec sens.

Nowy wlasciciel zeby zachecic ludzi do powrotu musial zrezygnowac z oplat za gre.

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regionalny serwis z Górnego Śląska może mieć większą oglądalnośc niż ogólnokrajowo litewski :lol2:

Prawda jest taka że jest spora cześc osób robiąca coś za free, a serisy w których połowa wagi to reklamy tylko na tym przegrywają

Reasumując reklama w sieci na pewno bedzie, wątpie czy jakikolwiek bloker bedzie w stanie odstraszyć reklamodawców, skoro to net ma być tym "medium" przyszłości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta inicjatywa to robienie wody z mózgu.

jeżeli reklama mnie zainteresuje to klikam i tyle. w żadne debilne i nudne reklamy klikać nie będę. jeżeli odwiedzam często jakiś vortal/forum to od czasu do czasu kliknę w reklamę, bo wiem, że autorzy muszą poświęcić trochę swojego czasu, licząc tylko na zyski z reklam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale też w interesie autorów jest by reklamy nie odstraszały potencjalnych userów portalu, forum, czy po prostu "czytaczy" strony ;)

Ad blocka zadnego nie używałem, ale chyba zacznę, bo nie moge zdzierżyć niedorozwiniętej żaby i jej rindingding

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy admini PPC mogą zdradzić ile kosztuje ich serwer i łącze miesięcznie ?

Dokładnych danych nie podam z oczywistych powodów. Natomiast łącznie koszty funkcjonowania pure'a w okresie roku będą kwotą 5 cyfrową.

Co do akcji, blokowania reklam itp, moje 3 grosze ;>

1) sytuacje zawdzięczamy marketingowcom którzy nie potrafią pojąć idei reklamy internetowej. Że jej celem jest uderzanie w precyzyjny target a nie walenie na oślep w nadziei trafienia. Waleniem na oślep jest tworzenie floating, poltergeistów i innych. CTR może mają wysoki, ale to raczej z przypadku (ileż razy przypadkiem kliknełem w jakąś reklamę bo przycisk jej zamykania był absurdalnie mały i nie mogłem w niego trafić). Niestety za ich błędy płacimy wszyscy

2) Blokowanie reklam jest złe zwłaszcza dla małych serwisów. Każdy obsłużony czytelnik to określony koszt - moc maszyny i łącze. Każdy liczy na to, że koszt ten się zwróci właśnie dzięki reklamom.

Tragedia aktualnej sytuacji polega na tym, że pomimo, że np. my nie stosujemy reklam uznanych przez nas za upierdliwe (nic co wydaje dźwięk, zasłania tekst, otwiera nowe okna itp) to też cierpimy bo domyślne ustawienia np AdBlock Plusa tną wszystko z Google AdSense włącznie.

Z lektury niektórych publikacji z ostatnich dni wyłania się idea - zmienić model biznesowy. Otóż przepraszam za określenie - ciach!o prawda - tak się nie da. Jakikolwiek serwis informacyjny który ma być wiarygodny musi zarabiać w głównej mierze na reklamie. I reklamie oznaczonej czyli łatwo blokowalnej przez automaty (chyba, że według tych proponujących rozwiązaniem są artykuły sponsorowane - jeśli tak to im współczuje). Sprzedaż usług typu premium NIE ma racji bytu zwłaszcza w warunkach polskich, chociażby ze względu na brak sensownych platform do mikropłatności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autorów, pomysłodawców, odkrywców, you-name-it tej idei pragnę poinformować, że dzięki spłodzonemu przez nich zamieszaniu dowiedziałem się o możliwości blokowania reklam w przeglądarce. Dziękuję wam, moi złoci, cmokaski.

Onet, WP, Interia, parę innych stron - ichniejsze upierdliwe reklamy poległy zmiażdżone pancerną pięścią 70kB dodatku do Firefoxa :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adblock to bez dwóch zdań najlepsza wtyczka do liska :) ... A zacząłem jej używać na linuxie - w pracy często przeglądam sieć na starym kompie z PIII, 384 MB ram i rivą tnt M64 ... Wyobraźcie sobie co się dzieje w momencie odpalenia jakieś większej reklamy :lol2: ... A tak wybanowane główne serwery reklamowe i portale śmigają aż miło. Pojedynczych bannerów (jak na pure nie przymierzając) się po prostu nie chce banować :D ... Przynajmniej są zgodne z tematyką serwisu ...

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cóż to za bełkot i w oparciu o jaki język narodowy...?

Przykro mi, że nie rozumiesz terminologii używanej w przypadku reklam w internecie. Polecam wiki/google dla rozwiania wątpliwości.

A czy czujesz się zobowiązany obejrzeć wszystkie reklamy, jakimi stacja telewizyjna przerywa interesujący Cię film czy program publicystyczny? W imię idei? Nie, i tu pies pogrzebany. Idea polega na tym, że to nadawca ma trafić do odbiorcy, nigdy odwrotnie. Możemy sobie gdybać tu i teraz, ale to, co się dzieje na szeroką skalę podlega tylko i wyłącznie prawom rynku. Sądzę, że wiele serwisów utrzymuje się głównie przez ruch generowany przez użytkowników, którzy o blokowaniu reklam jeszcze nie słyszeli i usłyszą. Dźwignią handlu jest ignorancja. Od zawsze. I bardzo dobrze...

1) Przykład TV jest błędny. W przypadku telewizji nie ma kosztów zmiennych dotarcia do abonenta. Czy w danym momencie stację X ogląda 500 czy 5000 osób koszt utrzymania nadajnika jest dokładnie taki sam. W przypadku stron internetowych koszt wzrasta i na nieszczęście nie jest to wzrost liniowy czy tym bardziej malejący

2) Cały problem sprowadza się do tego, że nikt nie znalazł dobrej odpowiedzi na pytanie: co jeśli nie reklamy. Bo w płatności za treść w warunkach polskich nie uwierzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może od razu wprowadzić gospodarkę centralną...?

Ja uważam to za dobry pomysł (nie gospodarkę a regulacje w stosunku do reklam), gdyż reklama w TV podlega pewnym ograniczeniom, jak np natężenie dźwięku, to samo mogłoby dotyczyć reklam internetowych.

Co do bezkarności, własnie tego się tyczy, nie ma regulacji reklamy i dlatego są one nieraz mocno przesadzone, ale że kontrola takiej reklamy bylaby dośc ciężka to na efekty przyszłoby długo czekac, ale po co skoro sa adblocki.

nie zgodzę się aby sama obecnośc reklam była przyczyą powstania tych narzedzi, raczej uciązliwość i maksymalizacja zysków. Opór przeciw uciskowi i to dość skuteczny :)

Edytowane przez mihalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech zgadnę... tamta stronę stworzył człowiek, któremu skończyły się peso... Jakoś jego fakty do mnie nie przemawiają. Nie można powiedzieć żebym był zwolennikiem reklam ale nie przeszkadzają mi one do czasu.. gdy mi nie przeszkadzają...

Reklamy powinny być tylko dodatkiem do stron, jeśli już muszą być. Jeśli reklama jest dobrze wkomponowana w stronę to ja praktycznie jej nie widzę... chociaż przyznam że czasem korzystam z informacji reklamowej, zwłaszcza jak reklamowane jest coś godnego uwagi.

Natomiast kategorycznie sprzeciwiam się reklamom wyskakującym na środku strony w postaci fleszów, gdzie zazwyczaj przycisk X nie działa albo jest przesunięty względem grafiki - klikasz na X - wchodzisz na stronę reklamodawcy. I teraz wchodzę na jakąś stronkę... jeb... 1 reklama, wyłączam ją... klikam pokaż komentarze... jeb 2 reklama... dodaj komentarz.. jeb 3 reklama.... przecież szału idzie dostać..

Nawet w telewizji są jakieś normy, że reklama pojawia się nie częściej niż materiał filmowy.. natomiast w internecie reklamodawcy po prostu leją na odbiorców i zalewają ich nie reklamami a spamem... Jeśli oni lecą ze mną w kulki to ja polecę ich tym samym... Chcieliście wykiwać freda to teraz fred wykiwa was :)

Zatem ja szanuję reklamę, gdy daje mi ona pewną informację... natomiast gardzę gdy zamiast przeglądać strony muszę klikać upierdliwe latające shity po ekranie.

Podobnie nieprawdą jest, że to nie jest moja sprawa czy blokuję reklamy czy nie... To jest absolutnie moja sprawa. Bo co jesli uzywam przeglądarki tekstowej linx... nie obsługuje ona grafiki a tym bardziej flaszów... wiec co.. wedle teorii autora jestem pasozytem... :)

Zadziwiający natomiast jest fakt.. Wlazłem z ciekawości w dział Media o nas na stornei NoAdBlock... i dalej w losowo wybrane linki... preczytałem i okazało się że autorzy stron zalinkowanych nie popierają akcji a wręcz twierdzą ze to idiotyzm... Nie wiem jak z innymi linkami ale na usta ciśnie mi się jedno słowo... :lol:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myszaqu dobrze prawi i dorzuce troche do siebie, ilu z was przeglada internet na starszych maszynach, patrzac w sig wiekszosc ma sredni lub nowy sprzet, ale nie malo ludzi jest majacych sprzet pokroju duron 750 czy p3 550 czy p2, sam czasem siedze na duronie 750 - taki jeden flash potrafi zezrec 100% proca i zabiera troche czasu zanim klikniecie w krzyzyk (jezeli wogole jest opcja zamkniecia, bo czasem poprostu trzeba zrezygnowac z obejrzenia strony) zareaguje, a co dopiero jak jest "nacpane" od licha i troche reklam na stornie

dlatego maly gif banner nie przeszkadza, ale trzeba znac umiar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko ja dostrzegam, że osobnik SIARCZYSTA skutecznie i z premedytacją czepia się wszystkiego i wszystkich? To nie był konstruktywny post, a jedynie próba wytknięcia "błędu" twórcom innych postów. Panie siara, tak się nie robi. Chcesz coś powiedzieć, mów, ale nie w ten sposób. Chcesz aby się ludzie z tobą zgadzali/przekonać ich do twoich racji ? Włącz trochę szacunku.

/OT <sorry, musiałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę może od tego, że nikomu niczego nie narzucam, również do niczego nie przekonuję. Pointa tu generalnie jest taka, że niezależnie od tego, w jaki sposób słusznie czy niesłusznie będziemy sobie dywagować, to rynek internetowy będzie się rządził własnymi prawami. I nadal reklamodawca będzie szukał odbiorców, odbiorca właściwą mu usługę. Jest zaiste Twoim prawem konsumenckim odrzucać Internet w całości jako medium komercyjne, możesz również namawiać do jego bojkotu. I masz także prawo do głoszenia wolnych poglądów, w tym skrajnie lewackich czy komunistycznych, ja mogę je komentować i zarzucać im absurdalność, w tym wypadku bynajmniej nie w sensie ideologii, a jej praktycznego zastosowania. Ponadto, uważam za hipokryzjęsprzeciw wobec komercji, której nośnikiem jest Internet przy jednoczesnej akceptacji takiej samej, a znajdującej się w witrynie sklepowej.

a jakie to ma powiązanie z blokowaniem reklam...? Niech sobie komercja będzie.. ja po prostu wiem kiedy chcę skorzystać z jej usług a kiedy nie i tyle na ten temat...

trzeba odróżniać dobrą reklamę od spamu, który leci niczym chińskie podkoszulki zapychając łącza - a potem biedy user winny tego że jest pasożytem... :). Mnie (i zapewne odwiedzających) reklamy na mojej stronie bardzo denerwowały, dlatego też postanowiłem zainwestować w swoją stronę i na niej reklam nie będzie, chyba że reklamy niekomercyjne wnoszące coś konkretnego do tematu. Teraz padnie zapewne stwierdzenie że niektórzy nie mają i muszą szukać sponsorów... Ok, rozumiem, ale trzeba umieć dostrzec tą granicę tę, gdzie jest cel istnienia strony a cel zarabiania pieniędzy.. aby strona pełniła nadal zamierzoną funkcję a nie stała się serwisem oferującym same reklamy. Jeśli ktoś zaczyna przesadzać to ewidentny znak że powinien wycofać sie z interesu. Zresztą nadmiar reklam i tak zadziała niekorzystnie bo to zamknięte koło... użytkowników to denerwuje... zaczyna ich mniej wchodzić... zatem trzeba zwiększyć ilość reklam aby podtrzymać zyski... co w konsekwencji dalej zmniejsza zainteresowanie stroną... i tak dalej...

Innymi słowy mówiąc, swoją stronę robię i prowadzę dla satysfakcji, aby jakoś tam dzielić się informacjami z innymi i jestem w stanie płacić za to z własnej kieszeni... podobnie jak skoki spadochronowe to droga dyscyplina i jej miłośnicy też za to płacą z własnej kieszeni bo im to sprawia przyjemność..

i jeszcze optymistyczna wizja końca...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ale istnieje grupa ludzi tworząca bannerkiller :)...

I jaka niby jest pointa?

Blokować reklamy jesli ich oglądanie jest uciązliwe i nie zważać na denne argumenty tej akcji.

A najlepsze jest to, że dzięki tej akcji wiele osób usłyszy o możliwości blokowanie reklam właśnie tym adblockiem :)

Edytowane przez mihalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microsoft zmusi do oglądania reklam?

Gigant z Redmond opatentował właśnie niezrozumiałą dla wielu technologię, której zadaniem będzie nakłanianie użytkowników do przeglądania reklam. Rozwiązanie ma wykorzystywać techniki rozpoznawania twarzy i współpracować z kamerkami internetowymi. Najbardziej kontrowersyjnym elementem tego projektu jest technologia, która praktycznie umożliwia zablokowanie dostępu do aplikacji lub nawet całego komputera, w razie kompletnej ignorancji lub blokowania reklam przez użytkowników (oczywiście nie dotyczy to naszych komputerów w domu, lecz miejsc publicznych lub witryn, które zdecydują się zastosować takie technologie).

Głównym założeniem nowego patentu Microsoftu jest chęć zmuszenia internautów do oglądania reklam, wyskakujących zazwyczaj w najbardziej nieodpowiednich momentach, lub po prostu dołączonych do portali na stałe. Producent tłumaczy, że cała idea jest przede wszystkim korzystna dla samego użytkownika. Będzie on mógł bowiem zarobić pieniądze na samym tylko przeglądaniu reklam.

Pozostaje jednak pytanie, co z tymi, którzy czują się szczęśliwi z zawartości swojego portfela i nie mają najmniejszej ochoty korzystać z "ciekawej" oferty Microsoftu, a zupełnie przez przypadek trafią w sieci na stronę, która stwierdzi, że do póki nie oglądniemy u nich reklamy, nie odblokuje nam np: kursora myszki.

Zrodlo: benchmark.pl

M$ ma coraz lepsze pomysly.

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metoda jest prosta.. nie instalować visty.. xp w zupełności wystarcza... :) - do czasu aż przestanie... :D

Ale co ma do tego vista?

A czemu miałoby przestać? Z Windowsów na dzień dzisiejszy 2000 wystarcza i nie zanosi się na to, aby miało być inaczej.

Do biura wystarcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Do biura wystarcza...

A do czego nie wystarcza ? Win2000 ma tą przewagę nad XP że obsługuje 4GB RAM SP4 załatwia sprawę dużych dysków.

FF z ABP działa bardzo dobrze z win2000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego nie wystarcza ? Win2000 ma tą przewagę nad XP że obsługuje 4GB RAM SP4 załatwia sprawę dużych dysków.

FF z ABP działa bardzo dobrze z win2000.

Ano jeszcze wystarcza, ale juz nie dlugo, DX10 nie bedzie wydany pod XP to z takich rzeczy ktore juz teraz sa, a w przyszlosci ... powiem tak kiedys byl DOS i wystarczal calkowicie... winda 95 98 ... wielki szum bo wszedl XP i jaki on to nie byl straszny, wszystko chodzilo wolniej niz na 98 ... no i teraz wchodzi vista i dokladnie to samo ze wolna ze to ze tamto ... a za pare lat wyjscia nie bedzie i bedzie tylko vista a o XP ludzie zapomna a mlodsi w oglule nie beda wiedzieli co to XP. i nie ma co tu marudzic trzeba przesiasc sie na viste tylko kwestja czasu...

A co do adblocka zeby OT nie robic ... to sam blokuje wszystkie duze wyskakujace swiecace i wydajace dzwieki reklamy... szczegulnie w pracy gdzie sprzet nie wyrabia przy reklamach, ale w domu ostatnio tez bo przyzwyczailem sie do przejzystych stron bedac w pracy.. zreszta na mnie raczej zadna firma nic nie straci jezeli zablokuje jej reklamy ... chyba jedyna rzecza jaka kupilem pod wplywem reklamy to serek danio lata temu :P a tak to nawet na reklamy uwagi nie zwracam, zazwyczaj wiem czego chce, a jak nie jestem pewien to zapytam kogos kto bedzie mial na ten temat praktyczne informacje a nie komercyjna papke .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi