Skocz do zawartości
KaxxL

Gta 4

Rekomendowane odpowiedzi

Racja. Bez cieni tragedia. Niestety u niektórych jest problem taki, że cienie są "wysmużone" dosłownie. U mnie pomogło ustawienie ich na Very High, jednak niektórzy nie mogą sobie na to pozwolić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sobie zainstalowałem viste. Odpaliłem gta i framerate mi spadł z 43 na 38 na tych samych ustawieniach jakie miałem wcześniej na xp. Czy to normalka ? A może da sie to jakoś naprawić. Bo jednak 5 klatek drogą nie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sobie zainstalowałem viste. Odpaliłem gta i framerate mi spadł z 43 na 38 na tych samych ustawieniach jakie miałem wcześniej na xp. Czy to normalka ? A może da sie to jakoś naprawić. Bo jednak 5 klatek drogą nie chodzi.

na viscie tak juz jest...troche mniej fps niz na xp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

I jakiś z wyłączonymi cieniami?

Wogóle to wyłączenie cieni daje przyrost FPS-ów? Bo z reguły daje ogromny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zastanawiać sie tylko instalować 3 patcha. Powiedzenie do 3 razy sztuka jak najbardziej sie tutaj potwierdza gra dostała niezłego kopa

można również całkowicie wyłączyć cienie co daje kolejnych parę FPSów. Tak ta gra powinna wyglądać w momencie premiery no cóż lepiej późno niż wcale

Pare screenów

Dołączona grafikaDołączona grafika

sprzet to X2@2.9GHz 8600GT256MB ddr3 dociagnieta do GTeSa

jedyne co w dalszym ciągu drażni to brak AA

Edytowane przez sparki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile masz fpsów w benchmarku ? Wiem że on nie jest miarodajny ale jednak jakiś pogląd daje

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "tyle B-) "
Statistics

Average FPS: 36.38

Duration: 37.08 sec

CPU Usage: 98%

System memory usage: 79%

Video memory usage: 96%

Graphics Settings

Video Mode: 1024 x 768 (70 Hz)

Texture Quality: Medium

Texture Filter Quality: Medium

View Distance: 30

Detail Distance: 30

Hardware

Microsoft Windows XP Professional

Dodatek Service Pack 3

Video Adapter: NVIDIA GeForce 8600 GT

Video Driver version: 182.06

Audio Adapter: Realtek HD Audio output

·

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+

File ID: Benchmark.cli

Choć według mnie jest to kompletnie niemiarodajne gdyż po pierwszych dwóch patchach było bardzo podobnie ale dopiero teraz gra naprawdę nabrała płynności i o wiele przyjemniej spędza się z nią czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA tym screenie gdzie jest ta pani nawet BARDZO drażni brak AA !

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "tyle B-) "
Statistics

Average FPS: 36.38

Duration: 37.08 sec

CPU Usage: 98%

System memory usage: 79%

Video memory usage: 96%

Graphics Settings

Video Mode: 1024 x 768 (70 Hz)

Texture Quality: Medium

Texture Filter Quality: Medium

View Distance: 30

Detail Distance: 30

Hardware

Microsoft Windows XP Professional

Dodatek Service Pack 3

Video Adapter: NVIDIA GeForce 8600 GT

Audio Adapter: Realtek HD Audio output

·

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+

Dość dobrze to wypada jak na 2 rdzenie X2 (procesor na domyślnych taktowaniach?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sparki

No nic dziwnego, że wyłącznie cieni daje przyrost nawet nie o kilka klatek a kilkanaście w przypadku kart ATI, które zawsze miały problemy z cieniami. Problem jest tylko taki, że ta gra bez cieni wygląda tragicznie jak już wspomniano a miasto traci cały urok. A na kratach ATI trzeba grac z cieniami co najmniej na High a najlepiej Very High bo inaczej robią się same artefakty (albo wyłączyć je wcale).

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA tym screenie gdzie jest ta pani nawet BARDZO drażni brak AA !

Nie żebym się czepiał, ale jak widać niektórzy za AA daliby pociąć sobie chua i zjeść w plasterkach jak parówkę byleby tylko AA było.

Dość dobrze to wypada jak na 2 rdzenie X2 (procesor na domyślnych taktowaniach?)

sprzet to X2@2.9GHz 8600GT256MB ddr3 dociagnieta do GTeSa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj macie włączone cienie na Maksymalnych detalach zjadaja troche wydajności a jak wygladaja to sie sami wypowiedzcie

Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

cienie wygladają tym lepiej im z dalszej odległości się je oglada. Im cień bliższy tym bardziej ziarnisty można to zlikwidować naciskając P ale wtedy cała gra to jedno wielkie rozmycie

Edytowane przez sparki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj macie włączone cienie na Maksymalnych detalach zjadaja troche wydajności a jak wygladaja to sie sami wypowiedzcie

Trochę tzn. ile ;) ? (procentowo ew. z cieniami fps i bez cieni fps)

Nie żebym się czepiał, ale jak widać niektórzy za AA daliby pociąć sobie chua i zjeść w plasterkach jak parówkę byleby tylko AA było.

A tak poza tobą to wszyscy w domu zdrowi ?

Ja ciebie nie obraziłem napisałem tylko swoje spostrzeżenie odnośnie czepiania się AA tak jakby to było najważniejsze, a gameplay i inne przyjemności się nie liczą. Twoja wypowiedź wygląda tak "nie będę w to grał bo nie ma AA".

...to co wtenczas napisałeś jest chore (nawet żartem). Pomijm twój dziwny ton wypowiedzi ... ja napisałem o tym że na danym screenie brak AA bardzo razi a ty dopisujesz jakieś swoje fantazje (że bez AA nie zagram i to o członkach). Zastanów się co napisałeś i czy moja reakcja była nieprawidłowa. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka postów wyżej zamieściłem screeny z wyłączonymi cieniami na wszystkich fraps pokazuje FPS wiec sam oceń. Wszystkie screeny z pierwszej wyspy wiec raczej porównywalne są. Na moim sprzęcie po włączeniu cieniów gra zaczyna klatkować co znacznie obniża komfort zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka postów wyżej zamieściłem screeny z wyłączonymi cieniami na wszystkich fraps pokazuje FPS wiec sam oceń. Wszystkie screeny z pierwszej wyspy wiec raczej porównywalne są. Na moim sprzęcie po włączeniu cieniów gra zaczyna klatkować co znacznie obniża komfort zabawy.

Są dość duże różnice w lokacjach ale średnio różnica to 50% (24 vs. 36) czyli różnica ogromna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego cienie sa wyłączone u mnie B-) bo na nastepnych wyspach moze być dopiero kiepskawo, poza tym zainstaluj u siebie przeciez to nic nie kosztuje, bedziesz miał na swojej maszynie porównanie

Edytowane przez sparki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak poza tobą to wszyscy w domu zdrowi ?

Ja ciebie nie obraziłem napisałem tylko swoje spostrzeżenie odnośnie czepiania się AA tak jakby to było najważniejsze, a gameplay i inne przyjemności się nie liczą. Twoja wypowiedź wygląda tak "nie będę w to grał bo nie ma AA".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Wrzucam kilka screenów z ilością fps, jedyne co sie zmienia z w ustawieniach to Shadow Quality: High lub OFF oraz Shadow Density: 16 lub 0:

Graphics Settings

Video Mode: 1920 x 1200 (59 Hz)

Texture Quality: High

Reflection Resolution: High

Water Quality: High

Shadow Quality: High/OFF

Texture Filter Quality: High

View Distance: 26

Detail Distance: 51

Vehicle Density: 100

Shadow Density: 16/0

Procesor@4ghz, GTx285 bez oc, GTA 4 z patchem 1.03(najnowszy)

Na początek benchmark robiony po 2razy wrzucone słabsze wyniki.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Cienie włączone"
Statistics

Average FPS: 54.31

Duration: 37.01 sec

CPU Usage: 94%

System memory usage: 65%

Video memory usage: 89%

Graphics Settings

Hardware

Microsoft® Windows Vista" Ultimate

Service Pack 1

Video Adapter: NVIDIA GeForce GTX 285

Audio Adapter: Głośniki (SoundMAX Integrated Digital HD Audio)

Intel® Core2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Cienie wyłączone"
Statistics

Average FPS: 57.91

Duration: 37.04 sec

CPU Usage: 90%

System memory usage: 63%

Video memory usage: 83%

Graphics Settings

Hardware

Microsoft® Windows Vista" Ultimate

Service Pack 1

Video Adapter: NVIDIA GeForce GTX 285

Audio Adapter: Głośniki (SoundMAX Integrated Digital HD Audio)

Intel® Core2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz

Ogolne wrażenia są takie iz gierka po wyłączeniu cieni dostaje małego kopa chociaż bez rewelacji za to tracji na klimacie,w moim mniemaniu podobną liość fps moża uzyskać ustawiając Water Quality: Low - ogolnie w czasie gry nie woda nie rzuca się tak bardzo w oczy a przyrost fps jest;). W benchmarku praktycznie nie ma znaczenia czy cienie są włączone czy też nie.

Edytowane przez Marcin5611

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Ciebie różnica po włączeniu cieni znacznie mniejsza ... w sumie nieco dziwne bo zarówno kartę jak i CPU masz w miarę proporcjonalnie szybsze.

Strzelam iż w dużej mierze wynika to z tego iż cienie dla GTX/CPU nie są aż tak bardzo obciązające chociaż w nocy itd. potrafi być różnica 40% na piwerwszym screenie też jest spora różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Ciebie różnica po włączeniu cieni znacznie mniejsza ... w sumie nieco dziwne bo zarówno kartę jak i CPU masz w miarę proporcjonalnie szybsze.

Cpu nie ma nic do tego , cienie zabijają karty od ati i w dodaktu stery powodują wyższe obciążenie cpu. Być może za kilka miesięcy ati uda się coś tym zrobić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś testował najnowsze sterowniki dla kart ATI w wersji 9.3 w GTA? :> Jak się sprawdzają?

Ja właśnie gram na tych sterach, stymże na Windows 7. Zainstalowałem trzeciego patcha i gra mi sie komfortowo z wszystkim na max, tylko widoczności ustawiona na 40. Są miejsca, gdzie spada wydajność (np. dużo samochodów naraz), ale nie ma tragedii. Dodam, że gram na karcie z 512MB pamięci w 1920x1200!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie gram na tych sterach, stymże na Windows 7. Zainstalowałem trzeciego patcha i gra mi sie komfortowo z wszystkim na max, tylko widoczności ustawiona na 40. Są miejsca, gdzie spada wydajność (np. dużo samochodów naraz), ale nie ma tragedii. Dodam, że gram na karcie z 512MB pamięci w 1920x1200!

Zalezy co uważasz za komfort jak dla mnie w GTA to jest przynajmniej 40fps w GTA i więcej dlatego na codzien nie mam nawet wszystkiego na max bo jest za mało fps bywają spadki do ~25fps i lipa...

Edytowane przez Marcin5611

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też, ale po trzecim patchu zauważyłem wzrost i poniżej 25 FPS już nie schodzi, pomimo, że wszystko dałem na największe i View Distance na około 50-60. Ogółem mam poważniejszy problem, czyli GTA w różnych momentach wyrzuca mnie na pulpit, gra się wyłącza i jest komunikat: Ta aplikacja przestała działać. Sądzę, że to problem z ustawieniami sprzętu, lub sterownikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi