stranded Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 U mnie chyba daje, krawędzie są na 100% inne niż z wyłączonym AA. A gra bez cieni wygląda tragicznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Racja. Bez cieni tragedia. Niestety u niektórych jest problem taki, że cienie są "wysmużone" dosłownie. U mnie pomogło ustawienie ich na Very High, jednak niektórzy nie mogą sobie na to pozwolić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 stranded po co włączasz wymuszenie AA jak i tak nie działa w GTA :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 po co mu popsuliscie zabawe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Dzisiaj sobie zainstalowałem viste. Odpaliłem gta i framerate mi spadł z 43 na 38 na tych samych ustawieniach jakie miałem wcześniej na xp. Czy to normalka ? A może da sie to jakoś naprawić. Bo jednak 5 klatek drogą nie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Dzisiaj sobie zainstalowałem viste. Odpaliłem gta i framerate mi spadł z 43 na 38 na tych samych ustawieniach jakie miałem wcześniej na xp. Czy to normalka ? A może da sie to jakoś naprawić. Bo jednak 5 klatek drogą nie chodzi. na viscie tak juz jest...troche mniej fps niz na xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 :D bujajcie się z AA, nie wiem tak czy siak z cieniami na Very High jest o wiele lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Jakis screen moze jak wygladaja cienie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 I jakiś z wyłączonymi cieniami? Wogóle to wyłączenie cieni daje przyrost FPS-ów? Bo z reguły daje ogromny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) nie zastanawiać sie tylko instalować 3 patcha. Powiedzenie do 3 razy sztuka jak najbardziej sie tutaj potwierdza gra dostała niezłego kopa można również całkowicie wyłączyć cienie co daje kolejnych parę FPSów. Tak ta gra powinna wyglądać w momencie premiery no cóż lepiej późno niż wcale Pare screenów sprzet to X2@2.9GHz 8600GT256MB ddr3 dociagnieta do GTeSa jedyne co w dalszym ciągu drażni to brak AA Edytowane 23 Marca 2009 przez sparki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 A ile masz fpsów w benchmarku ? Wiem że on nie jest miarodajny ale jednak jakiś pogląd daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 A ile masz fpsów w benchmarku ? Wiem że on nie jest miarodajny ale jednak jakiś pogląd daje » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "tyle B-) " Statistics Average FPS: 36.38 Duration: 37.08 sec CPU Usage: 98% System memory usage: 79% Video memory usage: 96% Graphics Settings Video Mode: 1024 x 768 (70 Hz) Texture Quality: Medium Texture Filter Quality: Medium View Distance: 30 Detail Distance: 30 Hardware Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 3 Video Adapter: NVIDIA GeForce 8600 GT Video Driver version: 182.06 Audio Adapter: Realtek HD Audio output · AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+ File ID: Benchmark.cli Choć według mnie jest to kompletnie niemiarodajne gdyż po pierwszych dwóch patchach było bardzo podobnie ale dopiero teraz gra naprawdę nabrała płynności i o wiele przyjemniej spędza się z nią czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 jedyne co w dalszym ciągu drażni to brak AANA tym screenie gdzie jest ta pani nawet BARDZO drażni brak AA ! » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "tyle B-) " Statistics Average FPS: 36.38 Duration: 37.08 sec CPU Usage: 98% System memory usage: 79% Video memory usage: 96% Graphics Settings Video Mode: 1024 x 768 (70 Hz) Texture Quality: Medium Texture Filter Quality: Medium View Distance: 30 Detail Distance: 30 Hardware Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 3 Video Adapter: NVIDIA GeForce 8600 GT Video Driver version: 182.06 Audio Adapter: Realtek HD Audio output · AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+ File ID: Benchmark.cli Dość dobrze to wypada jak na 2 rdzenie X2 (procesor na domyślnych taktowaniach?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) @sparki No nic dziwnego, że wyłącznie cieni daje przyrost nawet nie o kilka klatek a kilkanaście w przypadku kart ATI, które zawsze miały problemy z cieniami. Problem jest tylko taki, że ta gra bez cieni wygląda tragicznie jak już wspomniano a miasto traci cały urok. A na kratach ATI trzeba grac z cieniami co najmniej na High a najlepiej Very High bo inaczej robią się same artefakty (albo wyłączyć je wcale). Edytowane 23 Marca 2009 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 NA tym screenie gdzie jest ta pani nawet BARDZO drażni brak AA !Nie żebym się czepiał, ale jak widać niektórzy za AA daliby pociąć sobie chua i zjeść w plasterkach jak parówkę byleby tylko AA było. Dość dobrze to wypada jak na 2 rdzenie X2 (procesor na domyślnych taktowaniach?) sprzet to X2@2.9GHz 8600GT256MB ddr3 dociagnieta do GTeSa jedyne co w dalszym ciągu drażni to brak AA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) A tutaj macie włączone cienie na Maksymalnych detalach zjadaja troche wydajności a jak wygladaja to sie sami wypowiedzcie cienie wygladają tym lepiej im z dalszej odległości się je oglada. Im cień bliższy tym bardziej ziarnisty można to zlikwidować naciskając P ale wtedy cała gra to jedno wielkie rozmycie Edytowane 23 Marca 2009 przez sparki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) A tutaj macie włączone cienie na Maksymalnych detalach zjadaja troche wydajności a jak wygladaja to sie sami wypowiedzcieTrochę tzn. ile ;) ? (procentowo ew. z cieniami fps i bez cieni fps) Nie żebym się czepiał, ale jak widać niektórzy za AA daliby pociąć sobie chua i zjeść w plasterkach jak parówkę byleby tylko AA było.A tak poza tobą to wszyscy w domu zdrowi ? Ja ciebie nie obraziłem napisałem tylko swoje spostrzeżenie odnośnie czepiania się AA tak jakby to było najważniejsze, a gameplay i inne przyjemności się nie liczą. Twoja wypowiedź wygląda tak "nie będę w to grał bo nie ma AA". ...to co wtenczas napisałeś jest chore (nawet żartem). Pomijm twój dziwny ton wypowiedzi ... ja napisałem o tym że na danym screenie brak AA bardzo razi a ty dopisujesz jakieś swoje fantazje (że bez AA nie zagram i to o członkach). Zastanów się co napisałeś i czy moja reakcja była nieprawidłowa. Edytowane 23 Marca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Kilka postów wyżej zamieściłem screeny z wyłączonymi cieniami na wszystkich fraps pokazuje FPS wiec sam oceń. Wszystkie screeny z pierwszej wyspy wiec raczej porównywalne są. Na moim sprzęcie po włączeniu cieniów gra zaczyna klatkować co znacznie obniża komfort zabawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Kilka postów wyżej zamieściłem screeny z wyłączonymi cieniami na wszystkich fraps pokazuje FPS wiec sam oceń. Wszystkie screeny z pierwszej wyspy wiec raczej porównywalne są. Na moim sprzęcie po włączeniu cieniów gra zaczyna klatkować co znacznie obniża komfort zabawy.Są dość duże różnice w lokacjach ale średnio różnica to 50% (24 vs. 36) czyli różnica ogromna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) Dlatego cienie sa wyłączone u mnie B-) bo na nastepnych wyspach moze być dopiero kiepskawo, poza tym zainstaluj u siebie przeciez to nic nie kosztuje, bedziesz miał na swojej maszynie porównanie Edytowane 23 Marca 2009 przez sparki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 A tak poza tobą to wszyscy w domu zdrowi ?Ja ciebie nie obraziłem napisałem tylko swoje spostrzeżenie odnośnie czepiania się AA tak jakby to było najważniejsze, a gameplay i inne przyjemności się nie liczą. Twoja wypowiedź wygląda tak "nie będę w to grał bo nie ma AA". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) Witam wszystkich Wrzucam kilka screenów z ilością fps, jedyne co sie zmienia z w ustawieniach to Shadow Quality: High lub OFF oraz Shadow Density: 16 lub 0: Graphics Settings Video Mode: 1920 x 1200 (59 Hz) Texture Quality: High Reflection Resolution: High Water Quality: High Shadow Quality: High/OFF Texture Filter Quality: High View Distance: 26 Detail Distance: 51 Vehicle Density: 100 Shadow Density: 16/0 Procesor@4ghz, GTx285 bez oc, GTA 4 z patchem 1.03(najnowszy) Na początek benchmark robiony po 2razy wrzucone słabsze wyniki. » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Cienie włączone" Statistics Average FPS: 54.31 Duration: 37.01 sec CPU Usage: 94% System memory usage: 65% Video memory usage: 89% Graphics Settings Video Mode: 1920 x 1200 (59 Hz) Texture Quality: High Texture Filter Quality: High View Distance: 26 Detail Distance: 51 Hardware Microsoft® Windows Vista" Ultimate Service Pack 1 Video Adapter: NVIDIA GeForce GTX 285 Video Driver version: 182.06 Audio Adapter: Głośniki (SoundMAX Integrated Digital HD Audio) Intel® Core2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz File ID: Benchmark.cli » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Cienie wyłączone" Statistics Average FPS: 57.91 Duration: 37.04 sec CPU Usage: 90% System memory usage: 63% Video memory usage: 83% Graphics Settings Video Mode: 1920 x 1200 (59 Hz) Texture Quality: High Texture Filter Quality: High View Distance: 26 Detail Distance: 51 Hardware Microsoft® Windows Vista" Ultimate Service Pack 1 Video Adapter: NVIDIA GeForce GTX 285 Video Driver version: 182.06 Audio Adapter: Głośniki (SoundMAX Integrated Digital HD Audio) Intel® Core2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz File ID: Benchmark.cli Ogolne wrażenia są takie iz gierka po wyłączeniu cieni dostaje małego kopa chociaż bez rewelacji za to tracji na klimacie,w moim mniemaniu podobną liość fps moża uzyskać ustawiając Water Quality: Low - ogolnie w czasie gry nie woda nie rzuca się tak bardzo w oczy a przyrost fps jest;). W benchmarku praktycznie nie ma znaczenia czy cienie są włączone czy też nie. Edytowane 23 Marca 2009 przez Marcin5611 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 U Ciebie różnica po włączeniu cieni znacznie mniejsza ... w sumie nieco dziwne bo zarówno kartę jak i CPU masz w miarę proporcjonalnie szybsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 U Ciebie różnica po włączeniu cieni znacznie mniejsza ... w sumie nieco dziwne bo zarówno kartę jak i CPU masz w miarę proporcjonalnie szybsze. Strzelam iż w dużej mierze wynika to z tego iż cienie dla GTX/CPU nie są aż tak bardzo obciązające chociaż w nocy itd. potrafi być różnica 40% na piwerwszym screenie też jest spora różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Czy ktoś testował najnowsze sterowniki dla kart ATI w wersji 9.3 w GTA? :> Jak się sprawdzają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 U Ciebie różnica po włączeniu cieni znacznie mniejsza ... w sumie nieco dziwne bo zarówno kartę jak i CPU masz w miarę proporcjonalnie szybsze.Cpu nie ma nic do tego , cienie zabijają karty od ati i w dodaktu stery powodują wyższe obciążenie cpu. Być może za kilka miesięcy ati uda się coś tym zrobić :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moulder Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Czy ktoś testował najnowsze sterowniki dla kart ATI w wersji 9.3 w GTA? :> Jak się sprawdzają?Ja właśnie gram na tych sterach, stymże na Windows 7. Zainstalowałem trzeciego patcha i gra mi sie komfortowo z wszystkim na max, tylko widoczności ustawiona na 40. Są miejsca, gdzie spada wydajność (np. dużo samochodów naraz), ale nie ma tragedii. Dodam, że gram na karcie z 512MB pamięci w 1920x1200! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 No to gratuluję. ^^ Ja mam 1024 MB pamięci na rdzeń, a karta jest dwurdzeniowa, jednak GTA 4 nie obsługuje 2 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Ja właśnie gram na tych sterach, stymże na Windows 7. Zainstalowałem trzeciego patcha i gra mi sie komfortowo z wszystkim na max, tylko widoczności ustawiona na 40. Są miejsca, gdzie spada wydajność (np. dużo samochodów naraz), ale nie ma tragedii. Dodam, że gram na karcie z 512MB pamięci w 1920x1200! Zalezy co uważasz za komfort jak dla mnie w GTA to jest przynajmniej 40fps w GTA i więcej dlatego na codzien nie mam nawet wszystkiego na max bo jest za mało fps bywają spadki do ~25fps i lipa... Edytowane 24 Marca 2009 przez Marcin5611 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 U mnie też, ale po trzecim patchu zauważyłem wzrost i poniżej 25 FPS już nie schodzi, pomimo, że wszystko dałem na największe i View Distance na około 50-60. Ogółem mam poważniejszy problem, czyli GTA w różnych momentach wyrzuca mnie na pulpit, gra się wyłącza i jest komunikat: Ta aplikacja przestała działać. Sądzę, że to problem z ustawieniami sprzętu, lub sterownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...