Zieger69 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Ja używam tego moda na AA. Efekt jest piorunujący. Znikają praktycznie wszystkie ząbki. A zasada działania taka, że jak wchodzimy w opcje ustawienia rozdzielczości w grze to mamy wartości w stylu 2500x... :] Minus, ciężko jest to pociągnąć :/ Edytowane 23 Grudnia 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Jest to supersampling ... tylko trochę na piechotę realizowany. Dla tego pytałem czy na Radeon 5850-5870 działa supersampling realizowany przez kartę (seria 4xxx nie ma supersamplingu ... w GF też chyba go obecnie nie ma) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Jak będzie mi się chciało to zrobie testy gier na win7 i xp , to się przekonasz , że jest tak jak pisze. Z wyjątkami o których pisałem. dobrze dobrze.. nie musisz przekonywać.. mi gry lepiej chodzą na 7 i tyle mam do powiedzienia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Ja używam tego moda na AA. [...] Minus, ciężko jest to pociągnąć :/ Znalazłem test tego AA LINK Niezły killer wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Znalazłem test tego AA LINK Niezły killer wydajności. No właśnie tego używam. Nie wiem czy to dokładnie ta wersja, bo nie śledzę tego, a może już coś nowszego wypuścili. Fakt killer jest, ale zastanawia mnie, bo ja osobiście nie mam tak słabych wyników. Fakt raz na jakiś czas spadnie do 15, ale to w nocy i w deszczu. A gram w 1680x1050 z AA x2. W niektórych miejscach przymuli i w dzień, ale to nawet bez AA samo GTA może przymulić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 To nie jest żaden supersampling tylko downsampling, albo i prędzej downscaling. Gra jest renderowana w bardzo wysokiej rozdzielczości i potem downscalowana do rozdziałki wyjściowej. Np. u mnie TV ma 1360x768, jak w modzie wybrałem AAx4 to gra jest renderowana w 2720x1536. Przy 1920x1080 i AAx4 gra jest renderowana w 3840x2160. Jak łatwo zauważyć jest to 4 razy tyle pikseli. Dlatego wydajność tak spada, bo jest to straszne obciążenie dla sprzętu. Normalne AAx4 by takiego spadku nie powodowało, bo karty graficzne mają zoptymalizowane algorytmy antialiasingu. Z "AAx4" przy max detalach to pewnie nawet i GT300 sobie nie poradzi, ale mam nadzieję że w 1920x1080 i max detalach nie będzie spadać poniżej 30 FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) dobrze dobrze.. nie musisz przekonywać.. mi gry lepiej chodzą na 7 i tyle mam do powiedzienia... Coś w tym jest, może nie wszystkie gry chodzą lepiej ale co niektóre tak, sam miałem okazję to zaobserwować w grach takich jak dirt 2 czy saboteur. Dirt 2 jak i Saboteur chodzą mi lepiej na windows 7 niż na XP, jest to zauważalne. Ale niestety GTA4 chodzi gorzej :razz: Edytowane 23 Grudnia 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 GTA 4 niestety nie testowalem bo przeszedłem na XP ;), na którym miałem co jakiś czas niezle ściny eheheh... ale wiesz zawsze jest coś takiego jak optymalizacja systemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 @sly44 Przy 2GB to raczej normalne, że miałeś ściny. Ja na 4GB czasem miałem, dopiero na 6GB płynie. @Zieger69 W teście wykorzystano tryb 4x oraz 16AF + all max poza view distance na 50%, stąd z pewnością tak niskie wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Coś w tym jest, może nie wszystkie gry chodzą lepiej ale co niektóre tak, sam miałem okazję to zaobserwować w grach takich jak dirt 2 czy saboteur. Dirt 2 jak i Saboteur chodzą mi lepiej na windows 7 niż na XP, jest to zauważalne. Ale niestety GTA4 chodzi gorzej :razz:Wiesz co , ja ci mogę dobrać tak stery , że win7 będzie prawie tak dobry jak xpek. Także jak wybiera się kiepski ster pod xpeka , a dobry pod win7 to wychodzą takie , a nie inne wyniki. Ten sam numerek sterownika nie oznacza tej samej wydajności dla obu systemów , trzeba indywidualnie dobierać sterowniki pod każdy system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) To nie jest żaden supersampling tylko downsampling, albo i prędzej downscaling. Gra jest renderowana w bardzo wysokiej rozdzielczości i potem downscalowana do rozdziałki wyjściowej. Np. u mnie TV ma 1360x768, jak w modzie wybrałem AAx4 to gra jest renderowana w 2720x1536. Przy 1920x1080 i AAx4 gra jest renderowana w 3840x2160. Jak łatwo zauważyć jest to 4 razy tyle pikseli. Dlatego wydajność tak spada, bo jest to straszne obciążenie dla sprzętu. Normalne AAx4 by takiego spadku nie powodowało, bo karty graficzne mają zoptymalizowane algorytmy antialiasingu. Z "AAx4" przy max detalach to pewnie nawet i GT300 sobie nie poradzi, ale mam nadzieję że w 1920x1080 i max detalach nie będzie spadać poniżej 30 FPS. Doczytaj i dopiero rozmawiaj http://en.wikipedia.org/wiki/Supersampling ... dla uproszczenia powiem że super sampling to poniekąd takie właśnie renderowanie z większą rozdzielczością i "skalowanie" w dół - metoda siłowa, znacznie obciążająca ale dająca dobre efekty jakościowe. Było to stosowane dawniej ale karty były w tym trybie żałośnie wolne. ps. co nazywasz "normalnym AA" ? ... jaką metodę ? :] - też doczytaj ... i jeszcze jedno ... jak myślisz ... co oznacza skrót SSAA używany na tej stronie: http://www.pcgameshardware.com/aid,696084/...marks/Practice/ Edytowane 23 Grudnia 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Wiesz co , ja ci mogę dobrać tak stery , że win7 będzie prawie tak dobry jak xpek. Także jak wybiera się kiepski ster pod xpeka , a dobry pod win7 to wychodzą takie , a nie inne wyniki. Ten sam numerek sterownika nie oznacza tej samej wydajności dla obu systemów , trzeba indywidualnie dobierać sterowniki pod każdy system. pierdu pierdu... aby mieć najlepszą wydajność w grach należy mieć zawsze najnowsze drivery do grafy.... wiem to z doświadczenia... po zainstalowaniu nowych driverów zaawsze miałem taką samą wydajność bądz lepszą... nigdy niższą..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 pierdu nie pierdu Ty może tak masz, ale inni nie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) pierdu pierdu... aby mieć najlepszą wydajność w grach należy mieć zawsze najnowsze drivery do grafy.... wiem to z doświadczenia... po zainstalowaniu nowych driverów zaawsze miałem taką samą wydajność bądz lepszą... nigdy niższą..... Czasami niestety tak nie jest. Były już takie przypadki na przykładzie różnych gier że te gry na najnowszych sterownikach do karty graficznej chodziły gorzej, a na starszych sterach lepiej, tak było parę razy przy GTA4 jak i innych grach, nowsze nie znaczy lepsze, nie mówię że zawsze tak jest, ale takie przypadki były i są. Co do moich sterowników, to zawsze miałem najnowsze jakie są czy to na XP'ku czy na Windows 7. Nigdy nie testowałem różnych sterowników tak aby były odpowiednio dobrane, bo po prostu mi się nie chciało, ale może coś popróbuję. Edytowane 23 Grudnia 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 pierdu nie pierdu Ty może tak masz, ale inni nie :P a nie wiem... trzeba jeszcze wiedziec jak poprawnie zainstalowac sterowniki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 pierdu pierdu... aby mieć najlepszą wydajność w grach należy mieć zawsze najnowsze drivery do grafy.... wiem to z doświadczenia... po zainstalowaniu nowych driverów zaawsze miałem taką samą wydajność bądz lepszą... nigdy niższą..... Ale do kogo te słowa :wink:. Mnie chcesz coś wmówić , skoro mam wyniki czarno na białym , jak będziesz miał do czynienia ze sterownikami przez taki okres czasu jak ja to pogadamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Doczytaj i dopiero rozmawiaj http://en.wikipedia.org/wiki/Supersampling ... dla uproszczenia powiem że super sampling to poniekąd takie właśnie renderowanie z większą rozdzielczością i "skalowanie" w dół - metoda siłowa, znacznie obciążająca ale dająca dobre efekty jakościowe. Było to stosowane dawniej ale karty były w tym trybie żałośnie wolne. ps. co nazywasz "normalnym AA" ? ... jaką metodę ? :] - też doczytaj ... i jeszcze jedno ... jak myślisz ... co oznacza skrót SSAA używany na tej stronie: http://www.pcgameshardware.com/aid,696084/...marks/Practice/ Raczej się z taką metodą renderowania w wysokich rozdzielczościach i downscalowania nigdy nie spotkałem wcześniej, być może było to sprytnie ukrywane. "Boris Vorontsov does not say anything about how he realizes the Anti-aliasing but according to our tests we assume Downsampling..." Jak widzisz sami piszą o downsamplingu. Co by nie mówić to nawet gdyby na kartach graficznych dało się wymusić taką właśnie metodę, to wydajność raczej była by taka sama jak z użyciem tego moda. Ogólnie szkoda, bo brak AA to główna wada tej gry w kwestii graficznej. Na max detalach to na prawde ta gra wymiata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) a nie wiem... trzeba jeszcze wiedziec jak poprawnie zainstalowac sterowniki :) hah, mnie zarzucasz nieumiejętność zainstalowania sterowników, sidebandowi nieznajomość sterowników zanim kogoś chcesz pouczyć to lepiej sam się rozejrzyj w tej sytuacji akurat ja jestem znacznie bardziej z przodu, niż Ty uwierz mi :] ostatnimi czasy korzystałem z 185.85, ponieważ 190.xx u mnie zachowywały się biednie, niedawno sprawdziłem 191.07 i jest lepiej (bo np. w głupim smarku 06 mam ponad 300pkt więcej na tych samych ustawieniach w stosunku do 185.xx), więc z czym do ludzi chłopcze Edytowane 23 Grudnia 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Chłopcze nikogo nie uraziłem zauważ ... tylko napisałem jak u mnie jest..... widocznie masz pecha jeżeli Ci sterowniki szwankują...... ano wiem,że jestes do przodu...i git malina ;) i nic Ci nie zarzucam.. tylko wiesz, niektorzy nie potrafią dobrze zainstalowac sterowników... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^CooLeR^ Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Czy grał ktoś w GTAIV na takim sprzęcie ? e2180@2,6Ghz, palit 8600gt, 2gb ram Jest sens w ogóle odpalać u mnie ta gre ewentualnie z jakimś modem na poprawe fps ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Czy grał ktoś w GTAIV na takim sprzęcie ? e2180@2,6Ghz, palit 8600gt, 2gb ram Jest sens w ogóle odpalać u mnie ta gre ewentualnie z jakimś modem na poprawe fps ? Ja grałem kiedyś na podobnym sprzęcie tylko proc@3ghz i karta 700/1700 i spokojnie z low detalami się grało. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Ja przeszedłem na E2160@3GHz, reszta dokładnie to samo. 1024x768 daje rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Ale do kogo te słowa :wink:. Mnie chcesz coś wmówić , skoro mam wyniki czarno na białym , jak będziesz miał do czynienia ze sterownikami przez taki okres czasu jak ja to pogadamy. kolejny.... nic nie chce tobie wmówić sobie coś ubzdurałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 (edytowane) To przeczytaj jeszcze raz swój post i zastanów się dlaczego ludzie wytykają Ci bzdurę. Ty nie sugerujesz czy domniemasz tylko stwierdzasz że zawsze najnowsze sterowniki są najlepsze i nie ma innej opcji. Edytowane 24 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 napisałem ,że u mnie tak jest.. czytaj uważnie...... i się sam zastanów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 pierdu pierdu... aby mieć najlepszą wydajność w grach należy mieć zawsze najnowsze drivery do grafy.... wiem to z doświadczenia... po zainstalowaniu nowych driverów zaawsze miałem taką samą wydajność bądz lepszą... nigdy niższą..... Nie zaprzeczaj sobie ;) Smieszne stwierdzenie imo. U mnie zwykle nowe stery dzialalja co najwyzej tak samo jak poprzednie, czasami gorzej, a lepiej naprawde rzadko. Zwykle nowe stery sciagam pod nowa gre jesli sa z nia problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^CooLeR^ Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Ja przeszedłem na E2160@3GHz, reszta dokładnie to samo. 1024x768 daje rade.Właśnie odpaliłem gre, i raczej nie da rady.... Mam monitor 22" i gra dobrze wygląda tylko w 1680x1050, mniejsze rozdziałki to tylko w okienku chodzą, albo wielkie piksele;/. A gdybym podkręcił procka na 2,9-3Ghz i zmienił grafike na 8800gt to jest szansa na średnio-niskie ustawienia przy 1680x1050 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Powinno dać radę adekwatnie do 8600gt i 1024x768. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Nie zaprzeczaj sobie ;) Smieszne stwierdzenie imo. U mnie zwykle nowe stery dzialalja co najwyzej tak samo jak poprzednie, czasami gorzej, a lepiej naprawde rzadko. Zwykle nowe stery sciagam pod nowa gre jesli sa z nia problemy. śmiesznie, nie śmieszne.. u mnie nowe stery działają.. napisałem wyżej :) Wesołych Świąt! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 śmiesznie, nie śmieszne.. u mnie nowe stery działają.. napisałem wyżej :) Wesołych Świąt!Skończył byś już i przyznał swój błąd. I chyba nie zawsze u Ciebie najnowsze stery najlepiej działają, co?... http://forum.purepc.pl/Sterowniki-and-Bios...95#entry3309795 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...