Jump to content

Recommended Posts

ogólnie to już mam zwiechy, na razie zgrywam na dvd co mi jeszcze się przyda

 

(05) Reallocated Sector Count 1 1 36 13498 Failed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj nie mogłem odpalić systemu (błąd w ładowaniu z dysku), ale w końcu po dużym kombinowaniu udało się włączyć.

Niestety Windows nie widział większości partycji i zarzuciłem check diska (ale mogłem tylko tego po restarcie systemu).

 

Okazało się, że zniknęło mi pełno danych, a zamiast nich zostały jakieś dziwne pliki o podobnych nazwach :/

Da się to jakoś odzyskać?

 

Jednak bardziej boję się, że zacznie dalej znikać... Moglibyście zdiagnozować te parametry proszę?

 

Raport z Everest:

 

--------[ SMART ]-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

[ ST340016A (3HS4WAZH) ]

 

01 Raw Read Error Rate 34 75 69 30422720 OK: wartość w normie

03 Spin Up Time 0 91 90 0 OK: zawsze pozytywnie

04 Start/Stop Count 20 100 100 366 OK: wartość w normie

05 Reallocated Sector Count 36 100 100 0 OK: wartość w normie

07 Seek Error Rate 30 85 60 375331981 OK: wartość w normie

09 Power-On Time Count 0 81 81 16869 OK: zawsze pozytywnie

0A Spin Retry Count 97 100 100 0 OK: wartość w normie

0C Power Cycle Count 20 97 97 3465 OK: wartość w normie

C2 Temperature 0 47 62 47 OK: zawsze pozytywnie

C3 Hardware ECC Recovered 0 75 69 30422720 OK: zawsze pozytywnie

C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 188 32 OK: zawsze pozytywnie

C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie

CA <specyficzne dla dostawcy> 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie

 

[ ST3120026A (3JT1PN67) ]

 

01 Raw Read Error Rate 6 58 54 13490980 OK: wartość w normie

03 Spin Up Time 0 97 96 0 OK: zawsze pozytywnie

04 Start/Stop Count 20 100 100 153 OK: wartość w normie

05 Reallocated Sector Count 36 100 100 0 OK: wartość w normie

07 Seek Error Rate 30 79 60 86189394 OK: wartość w normie

09 Power-On Time Count 0 82 82 16195 OK: zawsze pozytywnie

0A Spin Retry Count 97 100 100 0 OK: wartość w normie

0C Power Cycle Count 20 98 98 2543 OK: wartość w normie

C2 Temperature 0 45 62 45 OK: zawsze pozytywnie

C3 Hardware ECC Recovered 0 58 53 13490980 OK: zawsze pozytywnie

C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 164 71 OK: zawsze pozytywnie

C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie

CA <specyficzne dla dostawcy> 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie

Edited by koparka

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie te mnostwo plikow to chk0001 chk0002.... itd. Nie wiem czy jest jakis progs do tego ale programy do odzyskiwania danych dobrze sobie radza ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

koparka: Masz sprawne dyski i uszkodzoną taśmę(y) - jest to jedyna przyczyna problemów. Zapuszczając checkdiska na uszkodzonej taśmie zniszczyłeś raczej bezpowrotnie swoje pliki. Pewną szansę daje użycie UnChkDisk (google), ale tylko po wymianie taśm(y)

Edit: Przed odpaleniem uncheckdisk'a zrób backup szczególnie cennych plików.

Edited by tomazzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pare dni temu kupiłem nowy dysk Seagate 7200.11 500GB 32cache SATA i zaniepokoiła mnie jedna zmiana w SMART

 

"Liczba prób uruchomienia osi napędowej" (Spin Retry Count) - jest 1 <_<

 

Prawdopodobnie wystąpiło to przy pierwszym uruchomieniu dysku, sam dyk był odpalany już kilkakrotnie, teraz jest odłączony, ale jak wróce z pracy to sprawdze czy przy odpalaniu będzie wydawał z siebie jakieś niepokojące odgłosy ...

 

//EDIT

 

dobra już wiem o co chodzi (przeczytałem 1 stronę), mam załączone w oszczędzaniu energią, aby wyłączał się dysk po 3 minutach nieaktywności, a akurat jak to się pojawiło to dysk był jako drugi i się wyłączył, i SMART to zalogował :)

Edited by .PaVLo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra już wiem o co chodzi (przeczytałem 1 stronę), mam załączone w oszczędzaniu energią, aby wyłączał się dysk po 3 minutach nieaktywności, a akurat jak to się pojawiło to dysk był jako drugi i się wyłączył, i SMART to zalogował :)

Twoja interpretacja jest nieprawidłowa - SpinRetryCount rejestruje nieudane próby rozpędzenia talerzy - nie ma to związku z APM. Większość HDD uznaje próbę za "nieudaną" na podstawie 2 rzeczy: Zbyt mała prędkość po określonym czasie (time-out) lub przekroczenie prądu silnika w czasie rozpędzania. Niekoniecznie jest to objaw uszkodzenia, może to być skutkiem chwilowego spadku zasilania. Poza tym wartość ta staje sie niepokojąca gdy w ciągu kilku dni (kilku- kilkunastu uruchomień) wzrośnie o kilka pkt lub rośnie regularnie co jakiś czas - więc jak na razie nie ma paniki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to wytłumacz mi to

 

0A Spin Retry Count -> Powtarzanie rozpędzania tależy. Niektóre dyski zliczają w tym polu każde zatrzymanie i ponowne rozpędzenie (np. spowodowane przez "oszczędzanie energii -> wyłącz dyski po...") bez resetu interfejsu IDE. Inne zliczają tylko awaryjne ponowienia startu tależy (występujące przy problemach z zasilaniem), w takim przypadku parametr może nam dac konkretną informację o np. źle wetkniętej wtyczce zasilania lub niedomagającym zasilaczu.

źródło: LINK

 

u mnie było właśnie "wybudzenie" dysku z trybu oszczędności energii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja u siebie mam 14 Spin Retry'ów :P Zaraz sprawdzę jak to się tyczy oszczędzania...

 

No wyłączył mi się dysk w oszczędzaniu, ale wartość nie wzrosła ;)

Edited by Elektronek

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to wytłumacz mi to...

Faktycznie, czytając "przyklejony" SMART mogłeś dojśc do takiego wniosku, więc tłumaczę: niektóre starsze dyski miały taką przypadłośc, dlatego zapewne scazi o tym napisał. Współczesne dyski nie mają już takich wad. Jeśli zaobserwujesz takie zjawisko w nowym HDD, to będzie to najprawdopodobniej objaw uszkodzenia. Najprawdopodobniej, bo znając zdolności producentów może się jeszcze kiedyś trafi taki bubel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj oddałem stary dysk na gware i działam cały cza na nowym, kilka razy już wyłączałem kompa i jak na razie liczba nie rośnie, ale jeszcze przyszła mi jedna myśl, która nawiązuje do tego co pisałem, a mianowicie, możliwe, że nie docisnąłem kabla napięciowego, bo dysk leżał na zasilaczu i kable były poprowadzone tymczasowo. Jednak tak czy inaczej będe to caly czas obserwował, zwłaszcza po nocy, bo wtedy dysk jest zimny i po długiej przerwie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie czy ten dysk nadaje się na wymianę gwarancyjną. Ma niecały rok kupiony w Apollo Krk wystepują dziwne przycięcia systemu kilkunastosekundowe podczas skanowania antywiruswem.

 

Z takimi objawami i z 15 badami w Smarcie wymienią mi na nowy od razu czy będę musiał czekać i przeważnie ile sie czeka na wymianę.

 

post-116634-1215598802_thumb.png post-116634-1215598815_thumb.png post-116634-1215598820_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sklepie, w którym kupiłeś powinni przyjąć bez zająknięcia. Poczekasz standardowo, czyli koło 14 dni, albo będzie coolowy sprzedawca i od ręki wręczy nówkę.

Edited by Elektronek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam przed oddaniem dysku na gware sformatować cały i wyzerować dysk dla pewności WDClearem i sprawdzić potem Smart i HDTune, tak dla pewności żeby się nie okazało w sklepie że Badsektory cudownie zniknęły. Dobrze robię czy nie ma sensu taki zabieg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze ktos znajacy sie na rzeczy rzucic okiem? Dzisiaj po wlaczeniu dysk byl gdzies 4 razy glosniejszy niz zwykle, odziwo po 20 min sie wszystko uspokoilo, bad sectorow nie ma.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko wygląda perfekcyjnie. Masz tam jakieś dwa błędy na tasiemce (Ultra ATA CRC), ale z głośnością to mało ma wspólnego.

Może poluzowało Ci się coś w obudowie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, dysk nowy kupiony na allegro. System się często zawiesza i automatycznie restartuje.

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Opłaca się wysyłać na gwarancję?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie czy się opłaca, tylko już powinien być wysłany.

Pisze, że używałeś dysku przez jakieś 108h. Prawda to?

Może allegrowicz ci niespodziankę wysłał. Jak możesz to zapodaj mi na priv linka do aukcji, żeby topicu nie zaśmiecać.

Edited by Elektronek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinni to uznać.

 

przy okazji: czy ktoś wie jaką temeraturę pokazuje smart tego dysku? Ciekawy przykład skąd czasem biorą się bzdury we wskazaniach smart ;)

 

---------------------------------------------

rozwiązanie zagadki: dysk ma 2 czujniki:

C2 Temperature = 1245218 = 0x00130022

Hword=0x0013 - 'airflow temp', który nie działa = 19st.C

Lword=0x0022 - temp. obudowy = 34st.C

 

Hd_tune czyta tylko Lword i tylko dzięki temu nie pokazuje temperatury słońca ;)

Edited by tomazzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

mam Samsung od jakis 2 miesiecy...ehhh

 

najgorsze jest to ze co jakis czas zaczyna "tykac" kilka sekund i wtedy zawiesza kompa tzn kursor chodzi ale nic niemozna zrobic...pozniej wraca do normy...niby to nie rzeszkadza no ale...mam sporo danych i ine chce zeby to padlo...

 

moj SMART

http://img84.imageshack.us/my.php?image=hd...sunghd32xi8.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prosze o interpretacje moich SMARTow. Objawy dziwne, czasem system (XP) wchodzi do okienka logowania normalnie, ale po wpisaniu hasla, wczytywanie pulpitu wchodzi w bardzo zwolnionym tempie, z reguly nie pokazuja sie ikony, ogolnie ogromny czas reakcji na cokolwiek, pomaga reset i pozniej wszystko gada cacy...

 

Dołączona grafika Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę o sprawdzenie loga.

Dysk jest nowy, Ale dziwi mnie co może oznaczać atrybut B8 oznaczony na żółto.

 

 

(reszta atrybutów która się nie zmieściła jest w porządku, wyglądają tak samo jak ostatni widoczny atrybut.

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Objawy dziwne, czasem system (XP) wchodzi do okienka logowania normalnie, ale po wpisaniu hasla, wczytywanie pulpitu wchodzi w bardzo zwolnionym tempie, z reguly nie pokazuja sie ikony, ogolnie ogromny czas reakcji na cokolwiek, pomaga reset i pozniej wszystko gada cacy...

SMART nie pokazuje jakichś ewidentnych usterek - jednak to nie przesądza o sprawności dysków (ehh, ile razy to jeszcze napiszę... :D) Po objawach sądzę jednak, że to raczej nie dyski - sprawdź logi systemowe, przeskanuj system pod kątem "niechcianego" softu. Sposób na szybką diagnostykę 'in place': Zainstaluj Process Eksplorera i pozwól mu zastąpic menadżera zadań. Do tego Process Monitor. Gdy następonym razem komputer się zmuli odpal PE za pomocą "trzech koron", zwiększ mu priorytet do 'RealTime' i zobacz co się dzieje z procesami, użyciem procka, itp. Za pomocą PE odpalisz PM - zobaczysz co aktualnie dzieje się z dostępem do rejestru/dysku/portów. Uruchomienie PE w takiej sytuacji może potrwac "dłuższą" chwilę - trzeba wykazac się cierpliwościa. Zakładam, że sprzęt masz sprawdzony pod kątem stabilności?

 

Dysk jest nowy, Ale dziwi mnie co może oznaczać atrybut B8 oznaczony na żółto.

Sam autor programu też tego nie wie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

SMART nie pokazuje jakichś ewidentnych usterek - jednak to nie przesądza o sprawności dysków (ehh, ile razy to jeszcze napiszę... :D) Po objawach sądzę jednak, że to raczej nie dyski - sprawdź logi systemowe, przeskanuj system pod kątem "niechcianego" softu. Sposób na szybką diagnostykę 'in place': Zainstaluj Process Eksplorera i pozwól mu zastąpic menadżera zadań. Do tego Process Monitor. Gdy następonym razem komputer się zmuli odpal PE za pomocą "trzech koron", zwiększ mu priorytet do 'RealTime' i zobacz co się dzieje z procesami, użyciem procka, itp. Za pomocą PE odpalisz PM - zobaczysz co aktualnie dzieje się z dostępem do rejestru/dysku/portów. Uruchomienie PE w takiej sytuacji może potrwac "dłuższą" chwilę - trzeba wykazac się cierpliwościa. Zakładam, że sprzęt masz sprawdzony pod kątem stabilności?

Zainstalowalem te narzedzia no i bede oczekiwal na kolejna zmule, nie dzieje sie to regularnie. Komp stabilny, poza tymi przypadkami podczas uruchamiania. Syfu tez nie ma, Nod32, ZoneAlarm i Spybot robia swoje. Dodatkowo mam router Linksysa z NATem, a oprocz tego nie zagladam na strony o potencjalnie niebezpiecznej tresci...

Share this post


Link to post
Share on other sites

patgaw:

 

BE = 25st.C

C2 = 28st.C

C3 - od pewnego czasu szajsungi tak mają, można tylko współczuć...

 

"specyficzne dla ..." - czasem nic nie oznaczają, czasem są to pewne odczyty diagnostyczne z HW, ale producent uznał że nie jesteśmy godni poznać ich znaczenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.