Gość Pussik Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Nie PcLab. ;) Kolorystyka pasuje mi do avatara. :) Warsztat tkai sobie, ale już scenki do gierek robiłam. :) Niedługo powinny sie pojawić na rynku. Jak chcecie polookac fajne pracki, to wejdzcie na cgtalk.com Tam to dopiero wyczesy robią. Znam stornke wikipedii ale oni jak czasem coś napiszą, to nie idzie zrozumieć. Tymbardziej mi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dobre wykonanie, ale pomysl sredni. Skotro jeszcze na to nie wpadli to nie ma sensu jak widac stosowac czegos takiego. Byloby kilka problemow z zadtosowaniem tych radiatorkow: 1. wykonanie, tanie i malo pracochlonne a wiec dobra cena 2. problem z umieszczeniem kondzilkow bedacych w rzedach?? 3. nie jestem pewien czy dodatkowa obudowa na kondensatorze nie bedzie miala wplywu na ich parametry BTW pokaz inne swoje prace. PS a moze zaczniesz bloki do WCtow projektowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) A skąd wiesz czy już nie projektuje dla CNC? ;) A tak btw, dto zaczerpnęłam informacji u elektronika i mówi, że kondensatory wydzielają ciepło. Ale te z hardcorowymi napięciami. W sumie na potwirdzenie tego wystarczy spojrzeć na te małe srebrne kondensatory na karcie, które posiadają aluminiowy płaszcz, który pełni rolę radiatora. :) Generalnie to i tka styki sie grzeją, a cos musi wypromieniowac ciepło an zewnatrz. Tak czy siak kazdy wiedział i wie, ze wystarczy nadmuch/zwykła wentylacja powietrza by nie zaczęły pekać. A jeszcze taka anegnotka: na Radeonie 9600XT, kolega zapomniał podpiac kabel do coolera i poszedł grac, a potem odszedł od kompa i gre zostawił właczoną. Wyskoczyły artefakty, zwis, a kart tak sie nagrzala ze odlutował sie z niej kondensator i odpadł. :) Wybuch kondensatora: http://adriannow.blogspot.com/2007/06/wybu...ndensatora.html Edytowane 4 Sierpnia 2007 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 No bo cos innego dogrzalo konda dookola :/ Zazwyczaj kolo konda jest tranzystor kluczujacy... Pozatym jesli gpu sie nagrzewa pobiera coraz wiecej pradu ktory pobiera wlasnie z kondesatora w granicznych przypadkach dochodzi do uszkodzenia elementow ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Wszystkie kondensatory elektrolityczne mają aluminiowy płaszcz i nie jest on radiatorem. Kondensator będzie się grzał jak przekroczy się jego napięcie znamionowe a w przypadku gdy jest ono znacznie wyższe , doprowadzi do zagotowania elektrolitu i explozjii.Kondensator np na 10V jak będzie pracował na napięciu 10V lub np 12 długo nie pociągnie ponieważ będzie wysychał a pojemnośc jego będzie malała drastycznie.Dlatego kondensatory dobiera się tak aby napięcie znamionowe było wyzsze od napięcia pracy kondensatora , im ta różnica jest większa tym żywotnośc kondesatora też.idealnym przykładem były kondensatory na mobo Abita swego czasu , gdzie napięcie ich pracy oscylowało ponad 5V a były na 6,3V.Oczywiście dużo zależy jeszcze od rodzaju elektrolitu itd.....ale kondensator , który np . jest na 10V a pracuje na 5-6V nie wydziela żadnego ciepła i nie ma potrzeby jego odprowadzania ....... jego nagrzewanie się jest spowodowane przechwytywaniem ciepła od innych podzespołów.Więc trzeba zapewnić obieg powietrza i to jest najlepsze rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Plagiat :wink: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Dla mnie to wygląda jak radiator na tranzystor w obudowie TO-39 :wink: Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Dla mnie to wygląda jak radiator na tranzystor w obudowie TO-39 :wink:Dlatego oczko na początku :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Kondensator ma napisane tkaie coś: 314 SVP 1200 4 1200 to pojemność, a napięcie znamionowe? 4V? MOżna sprawdzić jakie przepływa napięcie przez kondensator? Miernikiem. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Bzdura totalna ...... Po pierwsze kondensatory się nie grzeją jeszcze radiatorki na rezystorki i będzie git :) nie grzeją się o czym już , nadmienię, pisałem wcześniej... Dokładniej rzecz ujmując nie grzeją sie kondensatory idealne. Kondensator charakteryzuje się takim parametrem jak reaktancja co stanowi pewien opór dla prądu. W odróżnieniu jednak od oporu typu rezystancja, reaktancja nie powoduje wydzielania ciepła. Robi to rezystancja, i jak już pisałem rezystancja w kondensatorach to przede wszystkim rezystancja doprowadzeń i wewnętrznych połączeń i to one się grzeją najbardziej w normalnych warunkach pracy. Z definicji sam kondensator nie jest elementem, który wydziela ciepło, bo jego zasada pracy nie jest oparta na traceniu mocy na rezystancji ( jak w rezystorach czy tranzystorach ). W krytycznych sytuacjach jednak kondek może wydzielać ciepło, ale nie są to warunki dla niego normalne. MOżna sprawdzić jakie przepływa napięcie przez kondensator? Miernikiem. ? gwoli ścisłości... napięcie nie przepływa tylko prąd... Jeśli ktoś tego nie rozróżnia niech sobie wyobrazi rzekę... Napięcie to jest różnica potencjałow, czyli np różnica między wysokością rzeki przed i za wodospadem... Jeśli różnica jest większa niż 0 (czyli napięcie jest większe niż 0) to w rzece zaczyna płynąć woda (prąd). Rezystancja natomiast to może być szerokość rzeki (dokładniej pole przekroju). Przykładowo w rzece płynie woda (prąd) bo istnieje różnica wysokości początku i końca rzeki (energii potencjalnej, różnica potencjałów = napięcie ). Natomiast różnica wysokości wody w jeziorze jest równa 0 (napięcie 0V ) i dlatego woda w jeziorze nie płynie tylko stoi :) Ileż to razy w telewizji słyszy się że kogoś poraził prąd o napięciu 1000V... Prąd o napięciu... co za barany na fizyce nie uważały.. Prąd się mierzy w amperach a nie w woltach :). Tak samo jakby ktoś powiedział że pudzianowski podniósł koło od traktora o wadze 3 metrów... To taka nutka eukacyjna.. może choc jedna osoba zajarzy różnicę między prądem i napięciem i nie będzie więcej popełniać błędów :) Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 A ja zaczynam wątpić w to, ze jesteś osobnikiem płci pięknej :P nie obraź sie ale to co tu zaprezentowałaś bardziej pasuje do panów informatyków niż do pań :D Jakaś fotka na potwierdzenie? żartowałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 1. Zdjęcie z AV nie wystarcza? 2. Na forum jest więcej dziewczyn, które wiedzą o co chodzi w tym całym świecie blaszaków, więc Twoje sugestie są dziwne. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Jak wolisz chłopców, to moge poudawać. Dzięki PelzaK za opis. Własnie takie zobrazowanie mi było potrzebne. :) Takie abstrakcje cięzko mi sobie wyobrazić. ;/ Jejuuuuuuu, na 1 stronie były tlyko 3 obrazki (w tym jedne się powtarzał), a miały być 4! Zapraszam do ponownego przyjrzenia się. :P Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 No pomijając już samą potrzebę chłodzenia kondziorków.... to przyczepię się do samych radiatorów :) Radiator powinien być tak skonstruowany aby miał jak największą powierzchnię do odprowadzania ciepła a nie masę :0 rysunek 3 i 4 totalny bezsens nic nie daje.... powierzchnia chłodząca jest taka jak obudowy samego kondensatora praktycznie. rys 2 .. bardzo mała wydajność ... te kolce praktycznie nic nie dadzą.... rys 1 ... wydajność też kiepska .... taki radiator powinien być tak zrobiony aby miał duzą powierzchnię ... czyli powinien mieć jak najwięcej powiedzmy blaszek umieszczonych w pionie i w miarę cienkich ... mając np 20 takich blaszek o pow 0,5cm 2 daje nam to pow radiatora ok 10cm2 .W przypadku tych projektów hmm z powierzchnią jest kiepsko a co za tym idzie ich skuteczność jest bardzo kiepska.... można je zastosować dla ozdoby , ale do chłodzenia to one się nie nadają .Druga sprawa to nie mogą one być zamknięte - muszą być przecięte i mieć przynajmniej z 0,5 mm przerwy w obwodzie - czemu ... nie chce mi się pisać .... pare osób wie , a jeszcze inni zgadną.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Jejuuuuuuu, na 1 stronie były tlyko 3 obrazki (w tym jedne się powtarzał), a miały być 4!Heh, cały czas widziałem ten błąd, ale nie chciałem edytować, bo bym potem przechlapane miał :P Pierwsze 2 mogłyby nawet działać. 2 pozostałe nie mają imho wystarczającej powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Dodam tylko od siebie, że radiatorek no. 3 ma kontrukcje przystosowaną do nawiewu z góry. Okienkami ma uchodzić gorące powietrze. :) Wentylatora nie chciało mi się modelować. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Wybuch kondensatora: http://adriannow.blogspot.com/2007/06/wybu...ndensatora.html Słabiutko :) Niektóre dają wiele ciekawsze efekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Imponujesz mi. (Mimo, że ten pomysł nie ma większego sensu.) Jak tak dalej pójdzie, to szybko staniesz się naszą forumową "maskotką". Mam nadzieję, że nie przeraża Cię taka perspektywa. ;-) BTW: :* - Nie mogłem się powstrzymać pierwszy raz mogę to napisać na tym forum komuś, kto nie jest facetem. :plum: Szacunek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Sysak... ... ten no,... y... .wyluzuj, .. ok? :-) Fajny gif. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Takie abstrakcje cięzko mi sobie wyobrazić. ;/Prad i napiecie to abstrakcje? :blink: :blink: :blink: to rzeczywistość :P Radiatory na kondy to raczej niezbyt praktyczny pomysl, ale za zdolnosci w 3D duzy plus :D, szczerze mowiac to praktyczniejsze w niektorych przypadkach bylyby koce grzewcze na kondy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrrcin Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Zdolności w 3DS Max naprawde niesamowite i godne pozazdroszczenia. Te rendery na stronie Geforce9.pl też są Twoje? Jeżeli tak to gratulacje. :blink: Zrobienie ich musiało trwać tygodnie. Warsztat tkai sobie, ale już scenki do gierek robiłam. icon_smile3.gif Niedługo powinny sie pojawić na rynku. Do gierek? Można wiedzieć jakich? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...