misieek Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 jak znajde chwilke to podeślę jakieś obrazki --------------------------------------------------- e8600@4.5ghz 1.34v asus p5q dlx gainward 9800gx2 [lada chwila gtx 280 msi oc] ocz reaper 2x2gb 1066 @1200 CL5 raptor 150gb scythe ninja rev.b plus 5x 120mm acasa Do tego czasu i ja w Photoshopie zrobie 6ghz :) - tak na zapas, by być lepszym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Witam mam następujący problem (nie moge ustabilizowac proca) puszczam procka np. 4ghz@ 1.35V spod biosu real ~1.33V i zapusczam orthosa i zdarza sie ze przechodzi 4 i pol godziny orthosa a potrafi sie wysypac przy firefoxie np. icon_sad3.gif i musze go katowac 1.368V icon_sad3.gif occt i intel burn test tez przechodzi na tym nizszym v, zastanawiam sie co moze byc nie tak napięcia mam takie: vfsb= 1.24V, probowalem 1.34V i nic vnb= 1.55V Vpll= 1.5V, probowalem wieksze i nic vsb= 1.125V wydaje mi sie ze cos z plyta jest nie tak bo na innej plycie dziala na nizszym napieciu pomoze ktos?? probowalem tez na roznych zasilaczach i ramie i nic icon_sad3.gif probowalem wylaczac i wlaczac eist i c1e i dalej nic :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Z których tygodni teraz są procki w sklepach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Witam mam następujący problem (nie moge ustabilizowac proca) puszczam procka np. 4ghz@ 1.35V spod biosu real ~1.33V i zapusczam orthosa i zdarza sie ze przechodzi 4 i pol godziny orthosa a potrafi sie wysypac przy firefoxie np. icon_sad3.gif i musze go katowac 1.368V icon_sad3.gif occt i intel burn test tez przechodzi na tym nizszym v, zastanawiam sie co moze byc nie tak napięcia mam takie: vfsb= 1.24V, probowalem 1.34V i nic vnb= 1.55V Vpll= 1.5V, probowalem wieksze i nic vsb= 1.125V wydaje mi sie ze cos z plyta jest nie tak bo na innej plycie dziala na nizszym napieciu pomoze ktos?? probowalem tez na roznych zasilaczach i ramie i nic icon_sad3.gif probowalem wylaczac i wlaczac eist i c1e i dalej nic :cry: Też miałem coś takiego ze swoim E8400 że się wysypywał np. po 5 godzinach Orthosa. Dopiero podniesienie napięcia *w moim przypadku o jeden w górę , sprawiło że Orthos leciał ponad 24h i nie zwrócił żadnego błędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Z których tygodni teraz są procki w sklepach?pytałem w proline... SLB9J Q827A968 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Jak widzę wyniki Racucha to żal dupę ściska- mnie chyba po moim celku 352 trapi pech - same padaczne proce mam od tamtego czasu, a nieco już ich było :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Potrafi mi ktos cos poradzic z tym problemem?? mowie orthos 3h stabilny na 4ghz@1.3V a w windzie sypie sie i trzeba zapodawac 1.368V :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Podnieś napięcie i tyle- co mamy ci poradzić ? Kup sobie fc i trzymaj cepa na tempach ujemnych to zjedziesz z napięciem ? Orthos nie zapewnia 100% pewnosci co do stabilności- znam przypadki gdy orthos fika 8h, a komp sie resetuje podczas pisania na gg :P Edytowane 18 Października 2008 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) No wlasnie to nie jest reset tylko hmmm tak jakby przejscie do stanu wstrzymania przed ktorym zacina sie dzwiek, pojawia sie czarny ekran i jest zwis :mur: edit: w grach wlasnie tez nie wiem jakim cudem ale nie pada :mur: pewnie te benche mu zaszkodzily :/ Jeszcze zapomnialem dodac ze na innej mobo procek fika na 1.3V w windzie bez problemu. Próbowałem też włączac C1E zeby spadaly takty i wylaczac eista zeby jednoczesnie nie spadal vcore i potrafi sie sypac 2.67ghz 1.3V :sad: Edytowane 18 Października 2008 przez pavel54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Inna mobo może mieć mniejszego droopa albo zawyżać po prostu napięcie na cepie i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) No wlasnie to nie jest reset tylko hmmm tak jakby przejscie do stanu wstrzymania przed ktorym zacina sie dzwiek, pojawia sie czarny ekran i jest zwis Sporo rozmawialiśmy na ten temat. Mam jeszcze jeden pomysł: Zainstaluj goły sys - bez sterowników i na nim potestuj. Wyłącz czasowo kartę dźwiękową. Edytowane 18 Października 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 zassałem real tempa 2.75 idle na boxie E8400 bez OC, w pokoju 24*C i wentylowanej budzie mam: core 0 - 38*C core 1 - 41*C stress: oba core ok. 58-60*C zrobiłem test czujników i wyszło, że: core 0 Sensor Movement - 7 core 1 Sensor Movement - 0 jak rozumiem czujnik w drugim rdzeniu padnięty? POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Tak drugi jest walnięty, choć z tego co wiem to źle taki pokazuje tylko w idle, w stresie już powinien działać normalnie. Choć mimo to nawet nie jest źle, możesz po prostu założyć, że zawyża Ci temperaturę o 2oC. Choć nie do końca wiem, czy Real Temp pokazuje dobrą temperaturę, niektórzy piszą, że on jest lepszy przy 45nm, a inni że Tjmax dla tych procesorów to 100, czyli jednak CoreTemp lepszy, (choć nie do końca bo w RealTemp można sobie przestawić Tjmax z 95 na 100). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Praktycznie nie ma różnicy w odczytach nowych wersji obu programów. RT od wersji 2.75 wzwyż ma ustawiony Tj.max dla 45nm CPU na 100*, właśnie od tej wersji wskazania są właściwe i pokrywają się z odczytami CT 0.99.3, nic więc nie trzeba przestawiać. Rzecz gustu który z nich wybierzesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 pytałem w proline... SLB9J Q827A968 THX A nie wiesz czy są jakieś niższe tygodnie jeszcze dostępne dla np E8500 lub E8600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 THX A nie wiesz czy są jakieś niższe tygodnie jeszcze dostępne dla np E8500 lub E8600? Mam na sprzedaż E8500 E0 Q826 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 THX A nie wiesz czy są jakieś niższe tygodnie jeszcze dostępne dla np E8500 lub E8600? kupilem na allegro u usera Neon-B e8400 i jak pytałem to gość mówił, że ma q820... slb9j, i że ma ich dużo... mam nadzieje, że taki do mnie dotrze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Tak drugi jest walnięty, choć z tego co wiem to źle taki pokazuje tylko w idle, w stresie już powinien działać normalnie. Choć mimo to nawet nie jest źle, możesz po prostu założyć, że zawyża Ci temperaturę o 2oC. Choć nie do końca wiem, czy Real Temp pokazuje dobrą temperaturę, niektórzy piszą, że on jest lepszy przy 45nm, a inni że Tjmax dla tych procesorów to 100, czyli jednak CoreTemp lepszy, (choć nie do końca bo w RealTemp można sobie przestawić Tjmax z 95 na 100). realtemp, coretemp i everest pokazują to samo wszystkich programów mam chyba najnowsze wersje POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cho-marek Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 No wlasnie to nie jest reset tylko hmmm tak jakby przejscie do stanu wstrzymania przed ktorym zacina sie dzwiek, pojawia sie czarny ekran i jest zwis :mur: edit: w grach wlasnie tez nie wiem jakim cudem ale nie pada :mur: pewnie te benche mu zaszkodzily :/ Jeszcze zapomnialem dodac ze na innej mobo procek fika na 1.3V w windzie bez problemu. Próbowałem też włączac C1E zeby spadaly takty i wylaczac eista zeby jednoczesnie nie spadal vcore i potrafi sie sypac 2.67ghz 1.3V :sad: Sprawdź czy liczy super pi. U mnie jest podobnie orthos smiga a pi się sypie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 No to nie wiem jak to się dzieje, że ja też mam najnowsze wersje i Realtemp ma Tjmax ustawiony na 95 defaultowo, w każdym razie teraz wiem już na pewno, że jednak Tjmax to 100. THX djtomas, w RealTemp, wejdź w ustawienia i w polu "Idle Calibration" wpisz "-0.6", i Apply. Temp 2 rdzenia powinna Ci się przestwić na temp o jeden stopień wyższy niż pierwszego (bo tak przeważnie jest). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Sprawdź czy liczy super pi. U mnie jest podobnie orthos smiga a pi się sypie.Pi 32M liczy bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 No to nie wiem jak to się dzieje, że ja też mam najnowsze wersje i Realtemp ma Tjmax ustawiony na 95 defaultowo, w każdym razie teraz wiem już na pewno, że jednak Tjmax to 100. THX djtomas, w RealTemp, wejdź w ustawienia i w polu "Idle Calibration" wpisz "-0.6", i Apply. Temp 2 rdzenia powinna Ci się przestwić na temp o jeden stopień wyższy niż pierwszego (bo tak przeważnie jest). zrobiłem tak jak mówiłeś teraz: Core 0: Sensor Movement: 7 Core 1: Sensor Movement: 2 a za drugim powtórzeniem: Core 0: Sensor Movement: 9 Core 1: Sensor Movement: 3 i tak na zmiane... POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Core 0: Sensor Movement: 18 Core 1: Sensor Movement: 18 Core 0: Sensor Movement: 17 Core 1: Sensor Movement: 17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoleś Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Panowie.. tak na szybkiego... Ma ktoś płyte "asus p5k premium" i w niej e8600?? na dzien dobry uistawilem 1,35v i dalem na 4,5ghz.. wsio chodzi... wrecz zapie... zaproponujcie jakies ustawienia w biosie zeby max wycisnoac. sorka ale chwilowo loguje sie przez koma na necie (5gr za 10kb!!) i nie bardzo mi sie widzi przegladac poprzedmie strony. z gory dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Czytałem że w RealTemp trzeba ustawić 85*C jako TJMax...dla 45nm cpu i wtedy tempki by u mnie sie z everestem zgadzaly... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) Mylisz się, w wypadku ustawienia Tj.Max niższego niż 100 odczyt będzie zaniżony. U mnie przy ustawieniu 100, wskazania RT pokrywają się idealnie z CT i everestem. Najprawdopodobniej mylisz w ev. odczyt czujnika znajdującego się na mobo, (zwykle zaniżony) z odczytem sensorów umieszczonych w procu. Stąd wg Ciebie odczyt pokrywa się z everestem, dopiero po przestawieniu Tj. Max na 85... Innej opcji nie widzę. Edytowane 19 Października 2008 przez .:Fallen Angel:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 No raczej nie...bo inne osoby w necie ten sam problem mają.. w everest. CPU: 39 Core1/2: 31 po zmianie w RealTemp na85*C jest idealnie tak jak w everest... To co? everest oszukuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Jeśli masz najnowszego Everesta 4.60.1500 to tempy pokryją Ci się z CoreTemp'em i RealTemp'em Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Jeśli masz najnowszego Everesta 4.60.1500 to tempy pokryją Ci się z CoreTemp'em i RealTemp'emOwszem, pokrywają się ale tylko wtedy gdy w realtemp ustawie tjmax na 85. W przeciwnym przypadku temperatury w realtemp są większe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Owszem, pokrywają się ale tylko wtedy gdy w realtemp ustawie tjmax na 85. W przeciwnym przypadku temperatury w realtemp są większe A nie mniejsze? Ja mam tak: Everest: C0: 35 C1: 36 CoreTemp: C0: 35 C1: 36 RealTemp (Tjmax=95*): C0: 30 C1: 31 RealTemp (Tjmax=100**): C0: 35 C1: 36 * - Default ** - Ręcznie ustawione Everest i CoreTemp Mają ustawione Tjmax=100 i dla rdzenia pierwszego Tjmax distance = 65 czyli: 100-65=35 Realtemp ma ustawione na def. Tjmax 95 więc liczy: 95-65=30, przestawieniu jest tak jak w innych programach. Jeśli obniżyłeś Tjmax to temp musiała się zwiększyć, chyba, że jakimś cudem RealTemp miał ustawiony Tjmax poniżej 85, wtedy mogły się zdarzyć wyższe temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...