Nexor6 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Generalnie to lepiej trzymaj się do wartości 1.4v jeśli masz komp. 24/7Sorry tak trochę nie na temat: W sygnaturce masz dyski Seagate cz WD ? To jakaś pomyłka , a może nowa hybryda. Pozdro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Sorry tak trochę nie na temat: W sygnaturce masz dyski Seagate cz WD ? To jakaś pomyłka , a może nowa hybryda. Pozdro :D pomyłka.. WD oczywiście , swoją drogą polecam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 zakupilem wlasnie procka e8400 i mam takie pytanko w biosie praktycznie te dodatkowe funkcje mam powylaczane na razie podkrecilem go do 4200 , ale chodzi mi o to ze procek mi lata z mnoznika na mnoznik to znaczy z 6 wlacza sie na 9 i wtedy taktowanie jest 2850 , moze ktos powiedziec o co chodzi co nalzey wylaczyc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Wiecznie ta sama odpowiedź, gdyby tak rozumować OC w ogóle by nie istniało. Może jednak ktoś ma z tym jakieś doświadczenia niech pisze, sam mam intela zbyt krótko aby poznać go głębiej a nim zaczne z chęcią dowiedział bym się jaki to funkcjonuje. Zgadzam się :) Więc jeszcze raz... moje pytanie wartość FSB Strap To Northbridge - jak ustawić / czy ma jakiś wpływ na OC/ stabilność komp ??? Dziękuje Strap odpowiada za dostepna ilosc mnoznikow pamieci i o ile dobrze pamietam za timing w NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 zakupilem wlasnie procka e8400 i mam takie pytanko w biosie praktycznie te dodatkowe funkcje mam powylaczane na razie podkrecilem go do 4200 , ale chodzi mi o to ze procek mi lata z mnoznika na mnoznik to znaczy z 6 wlacza sie na 9 i wtedy taktowanie jest 2850 , moze ktos powiedziec o co chodzi co nalzey wylaczyc ??Masz w biosie ustawiony mnożnik na auto (CPU RATIO SETTING) . Jeśli ustawisz go na 9.0 to cały czas będziesz miał taktowanie 4ghz (taktowanie procka = FSB*mnożnik) . W przypadku wartości automatycznej , komputer sam zwiększa mnożnik podnosząc tym samym taktowanie jeśli pojawia się taka potrzeba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Masz w biosie ustawiony mnożnik na auto (CPU RATIO SETTING) . Jeśli ustawisz go na 9.0 to cały czas będziesz miał taktowanie 4ghz (taktowanie procka = FSB*mnożnik) . W przypadku wartości automatycznej , komputer sam zwiększa mnożnik podnosząc tym samym taktowanie jeśli pojawia się taka potrzeba...no wlasnie nie chodzi o to ze mam stale ustawione 9 , tak samo mialem w e6300 ale poprzedni procek sam sobie nie zmianial mnoznika a tu zmienia wiec nie wiem o co kaman wlasnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) kuebk Ja bardzo przepraszam, że po otrzymaniu odpowiedzi wybrzydzam ale google mi działają, gdybym chciał takiej informacji którą dałeś sam bez problemu bym ją wyszukał. Ciekawi mnie na ile ta opcja ustawiana "ręcznie" usprawni bądź utrudni OC czy uzyskiwanie konkretnych wyników spoxxx Wyłącz w biosie EIST'a i C1E one odpowiadają za zmniejszanie mnożnika i napięcia gdy procesor nie jest obciążony w celu oszczędzania energi Edytowane 7 Listopada 2008 przez Hrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 spoxxx Wyłącz w biosie EIST'a i C1E one odpowiadają za zmniejszanie mnożnika i napięcia gdy procesor nie jest obciążony w celu oszczędzania energi No wlasnie o to chodzi ze totez jest wylaczone bios do plytty zapodalem najnowszy i nie wieem o co chodzi poznieej wkleje fotki jak to wyglada ale takiej jazdy na starszym procku to ka nie mialem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Hmm, zmieniłem chłodzeniei chyba się okazuje, że mam zwalony czujnik temperatury procesora. BOX: IDLE:CORE0: 35CORE0: 36STRESS:CORE0: 63CORE0: 63INFINITY: IDLE:CORE0: 35CORE0: 36STRESS:CORE0: 40CORE0: 40 Z tego wynika, że w idle czujki nie pokazują dobrze... Co do testu w RealTemp to nie warto się nim sugerować wogóle, ponieważ przed zmianą wyniki miałem w normie, po zmianie są za niskie. Raczej wątpię żeby coś uszkodził przy montarzu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) Pytanie do posiadaczy E8xxx , czy jak zapodam do swojej podstawki np E8400 4.2GHz ,czy w codziennej pracy bede mial odczowalny wzrost wydajnosci ,przyspieszenie ?? Dodam ze ''dzialam'' dosc ostro na kompie gry , czasami jakas kompresjia MPEG4 AVC a ostatnio tez troche czasu spedzam na edycji plikow z kamery HD AVCHD Ewentualnie moze by ktos w skrocie podal info jak z seriami E8300/E8400 ktore by na wodzie szly spoko 4.2GHz Edytowane 7 Listopada 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Pytanie do posiadaczy E8xxx , czy jak zapodam do swojej podstawki np E8400 4.2GHz ,czy w codziennej pracy bede mial odczowalny wzrost wydajnosci ,przyspieszenie ?? Dodam ze ''dzialam'' dosc ostro na kompie gry , czasami jakas kompresjia MPEG4 AVC a ostatnio tez troche czasu spedzam na edycji plikow z kamery HD AVCHD Ewentualnie moze by ktos w skrocie podal info jak z seriami E8300/E8400 ktore by na wodzie szly spoko 4.2GHz Napewno odczujesz... Sam odczuwam różnice przy obróbce zdjęć, renderingu którymi się zajmuję na codzień... Co do serii to najlepiej patrz na rewizję "E0" (niższe V , i niby się mniej grzeje) - gdzieś tutaj był link jak rozpoznać po opakowaniu jaka to rewizja itd. Swoją drogą mam starszą rewizję C0 i też huuulaaa Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 ślepota nie boli ?? '> Jeśli chodziło o podwójny post to nie zauważyłem wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlusty25041 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 link do rev E0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Od dzisiaj jestem (chyba) szczęśliwym posiadaczem 8400 ze steppingu E0. Kompa bym chciał złożyć jeszcze dzisiaj i troszkę pokręcić. Także wybaczcie za te lamerskie pytania jakie zaraz zadam ;) Mam na razie Boxowe chłodzenie. Czy da radę jakby mi się udało wykręcić procka do tych 4.0 ghz ? No i jakie napięcie jest bezpieczne przy takim chłodzeniu ? Dopiero w środę będę mógł wziąć jakieś porządne chłodzenie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Od dzisiaj jestem (chyba) szczęśliwym posiadaczem 8400 ze steppingu E0. Kompa bym chciał złożyć jeszcze dzisiaj i troszkę pokręcić. Także wybaczcie za te lamerskie pytania jakie zaraz zadam ;) Mam na razie Boxowe chłodzenie. Czy da radę jakby mi się udało wykręcić procka do tych 4.0 ghz ? No i jakie napięcie jest bezpieczne przy takim chłodzeniu ? Dopiero w środę będę mógł wziąć jakieś porządne chłodzenie ;)Patrz jakie masz tempy i tyle... Większe V --> Więcej ciepła. Tak więc głównym wyznacznikiem powinny być temperatury . Wyposaż się w RealTemp 2.75 (ustaw TjMax na 100) i zarzuć coś obciążającego CPU i obserwuj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 ja musze napisac zejestem pod wrazeniem procka co kupilem a jeszcze bardziej pod wrazeniem ze mam tak wiekowa plyte i stabilnie hula jak ponizej na screenie :) , procka kupilem pierwszego lepszego w sklepie pod domem w rewizji E0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 A co sądzicie o rewizji C0 e8400? bo nie wiem, czy dalej mam kręcić. Teraz trzymam go na 3825 mhz przy v 1.30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 dzisiaj stabilnie 500x7,5 = 3750MHz na 1,25V wieczorem zmiana chłodzenia z box na TRU120 próbowałem 4000MHz ale nie idzie na def napięciu :( POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 A co sądzicie o rewizji C0 e8400? bo nie wiem, czy dalej mam kręcić. Teraz trzymam go na 3825 mhz przy v 1.30Patrz mój podpis.... Mam rewizję C0 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) Dzięki wielkie teraz mecze orthosem na 3996 mhz, napięciu 1.36 i jest na razie dobrze :) PS: Dasz może screena swojego biosu? :P Edytowane 8 Listopada 2008 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Dzięki wielkie teraz mecze orthosem na 3996 mhz, napięciu 1.36 i jest na razie dobrze :) PS: Dasz może screena swojego biosu? :P A co chcesz wiedzieć ? Gdzieś na poprzednich stronach dawałem bo ktoś z taką samą płytą jak ja, już wcześniej prosił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 no coz 3 dzien po przesiadce z e2180 i po pierwszych odczuciach ze kopa moj sprzet nie dostal zbytniego (brak czasu na testy) to jak dzisiaj odpalilem converttox to normalnie doznalem szoku :D ponizej 12min przy konwersji z avi do dvd. normalnie to trwalo okolo 25-30min :D musze jeszcze przetestowac mkv 768px i 1080 bo te cholerstwa zajmowaly nawet 1.5 h:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) pytanie do posiadaczy E8400 (C0): jak macie poustawiane GTL? ja zacząłem od polecanego: GTL (0) Auto GTL (1) -45mV GTL (2) Auto GTL (3) -45mV faktycznie było stabilne do około 3,9, ale maksymalnie dojechałem do 4,1 na: GTL (0) +20mV GTL (1) +10mV GTL (2) +10mV GTL (3) +20mV ponieważ przy poprzednich nawet system nie bootował. wrzyćcie ustawienia jakie macie :) Edytowane 8 Listopada 2008 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 pytanie do posiadaczy E8400 (C0): jak macie poustawiane GTL? ja zacząłem od polecanego: GTL (0) Auto GTL (1) -45mV GTL (2) Auto GTL (3) -45mV faktycznie było stabilne do około 3,9, ale maksymalnie dojechałem do 4,1 na: GTL (0) +20mV GTL (1) +10mV GTL (2) +10mV GTL (3) +20mV ponieważ przy poprzednich nawet system nie bootował. wrzyćcie ustawienia jakie macie :) Ja mam to chyba na Auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogi Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) no coz 3 dzien po przesiadce z e2180 i po pierwszych odczuciach ze kopa moj sprzet nie dostal zbytniego (brak czasu na testy) to jak dzisiaj odpalilem converttox to normalnie doznalem szoku :D ponizej 12min przy konwersji z avi do dvd. normalnie to trwalo okolo 25-30min :D musze jeszcze przetestowac mkv 768px i 1080 bo te cholerstwa zajmowaly nawet 1.5 h:D Hyhy zależy w czym kompresujesz/konwertujesz. Ja doznałem szoku jak odpaliłem kompresje w H264 Filmu. 2 pass łącznie coś koło 20h się robiło. naE8400@4.00 ps.dawać i7. Edytowane 8 Listopada 2008 przez Ogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 dzisiaj poszło E8400 E0 na 4000MHz na 1,275V jutro spróbuję piąć się do 4500;) POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 siemacie ;) padła mi wczoraj MOBO i planuje zakup nowej :P nie chce mi sie czekac 2tyg :D wróci z gwarancji to ja pogonie. ale dosyć o tym chce kupić mobo pod e8400 najlepiej z SLI może kiedyś sie przyda :P jaki mam sprzęt widzicie a więc prosiłbym o rade ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Na chipsetach nVidii gó----nie się podkręca procki intela i myślę, że do 4 Ghz nie dojedziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 niestety mi sie trafilo C0:/ na 3.7 idzie bez zmiany napiecia, 410x9 orthos sie nei wywala, natomiast intel burn test od razu sie sypie:/ wiekszoszc opcji mam na auto jedynie pamiec ustawilem na 5-5-5-15. Najsmieszniejsze jest to ze jak ustawie wszytsko na auto czyli proc na 3GHz to jest tak samo, tez na wejsciu sie sypie, odpalam zawsze na maximum stress. Aha jeszcze jedna sparawa, mam masakrycznie wysokie tempy. Przy takcie 3.7MHz w orthosie small ffts i prio9 temp dochodzi do ponad 80C(core temp, real temp, TjMax 100) jak dawalem takty juz kolo 4GHz ze zwiekszonym napieciem tak kolo 1.3V to bylo nawet 95C, a radiator lekko cieply wtf? czujniki uwalone? chlodzenie karakorum+stg1+4 fandery w budzie:/ no i niestety mam vdrop, tak wiec jakim odczytom ufac z biosa czy z cpu-z? na napieciu auto w biosie cpu-z pokazuje mi np 1.152V, z kolei w core temp/real temp VID mam 1.1750V, troche nie czaje. W real tempie, bez krecenia proca, przy odpalonym orthosie mam na obydwu rdzeniach sensor movment: 0 , czy tzn ze mam uwalone czujniki i tempy pokazuje mi z kosmosu? w idle movment mam rozny, teraz np 5 i 2 , ale po chwili np 11 i 11. dziwne to wszystko :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) Na chipsetach nVidii gó----nie się podkręca procki intela i myślę, że do 4 Ghz nie dojedziesz. to co polecacie?? pod mój sprzet?? do 450 najlepiej w tych sklepach: komputronik ALSEN wiem że drogie ale sa u mnie w miescie i nie chce w razie reklamacji wysyłać tego bóg wie gdzie. uzasadnijcie jeśli możecie ;) a ta??http://www.alsen.pl/index.php/product/174/..._2_1394_GBLAN_A Edytowane 9 Listopada 2008 przez michuuu92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...