Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

To aż tak z nim źle?

W końcu to 4y rdzenie i 8mb cashu a nie 2a i 6mb.

400 mhz róznicy to tak wiele wydajności?

w grach wykorzystujacych 4 rdzenie taki Q6600@3.6Ghz zmiata wszystkie CD2 8400@4.0Ghz,a gry które teraz beda wychodzic to tylko po 4 rdzenie. Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w grach wykorzystujacych 4 rdzenie taki Q6600@3.6Ghz zmiata wszystkie CD2 8400@4.0Ghz,a gry które teraz beda wychodzic to tylko po 4 rdzenie.

Tylko weź sobie zobacz od kiedy na rynku są i ile masz gier, które potrafią je wykorzystać. Kilka na krzyż shitów pokroju GTA4 z kategorii no-skill dla 12-latków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie czytam jak sie za to zabrac bo sie troche boje, nie kapuje tego ustawienia ramu... mam corsair xms 2x1gb 800mhz cl4 a powiedzmy chcialbym zrobic 3,5Ghz narazie na tym to mhz na pamieci wzrastaja w koncu razem z fsb czy nie? bo jesli tak to daleko nie zajade... pamieci dostalem za darmo takze nie mialem wyboru wybrzydzac a na nowe nie mam a zalezy mi na o/c bo w gta sie przyda

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra poszukam info o tym bo w p5q-e troche tego jest

ramy mam na sztywno w biosie ustawione

5-5-5-12 i 2,1V

ja chyba mam jeb*** czujnik bo patrzcie:

Dołączona grafika

box + as5, komp stoi na pajaka... real temp to samo pokazuje. A jak przerwe test to od razu spada w dol o ponad 10*C (w spoczynku jest 34*C)... na Q818 było to samo czy to na ninja, czy na TR HR-01...

czy ta plyta ma jakis problem z temperaturami czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej czesc ja tez chcialbym sie pobawic w krecenie E8400 a sprzet mam do tego odpowiedni bo plyta Biostar Tpower I45 to mowi chyba samo za siebie, oprocz tego jest grafa 4890 Sapphire Vapor-x, Pentagram CAV-620w.. chcialbym go troszke pokrecic by nie spowalnial tej grafy.. chlodzenie mam boxowe pewno na tym daleko sie nie zajedzie ale sporobowac nie zaszkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dzisiaj sie bawiłem i narazie 3,6Ghz mnie zadowala:

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=789408

Dołączona grafika

dłużej mi się testować nie chciało, ogólnie test trwał ponad 2h z tym że musiałem na chwilę przerwać bo potrzebowałem włączyć pewien program i potem znowu wznowiłem ale czas od nowa szedł... procek jest stabilny - Gta IV, Shift itp wszystkie gry na full. Chłodzenie to ten niskoprofilowy box.

Napięcie ustawiłem takie w biosie bo nie wiedziałem jakie jest domyślne. Jakie jest domyślne?

w tygodniu może pokręcę dalej ale wątpie że dobije na tym boxie do 4Ghz stabilnych ze względu na temperaturę.

BTW.

Ustawiac na sztywno napiecia PLL FSB NB SB? Bo je mam domyslne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dzisiaj sie bawiłem i narazie 3,6Ghz mnie zadowala:

dłużej mi się testować nie chciało, ogólnie test trwał ponad 2h z tym że musiałem na chwilę przerwać bo potrzebowałem włączyć pewien program i potem znowu wznowiłem ale czas od nowa szedł... procek jest stabilny - Gta IV, Shift itp wszystkie gry na full. Chłodzenie to ten niskoprofilowy box.

Napięcie ustawiłem takie w biosie bo nie wiedziałem jakie jest domyślne. Jakie jest domyślne?

w tygodniu może pokręcę dalej ale wątpie że dobije na tym boxie do 4Ghz stabilnych ze względu na temperaturę.

BTW.

Ustawiac na sztywno napiecia PLL FSB NB SB? Bo je mam domyslne...

Spróbuj 4GHz na jakimś niższym napięciu <1,25V Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie ok a PLL FSB NB SB jak jest na domyślnym to jest na sztywno czyli wszystko jest dobrze.

Jesli przez domyslne masz na mysli auto, to wlasnie jest to bardzo niedobrze - niektore plyty po ustawieniu auto lubia sobie same ustawiac ile im sie podoba. Najlepiej wszystkie napiecia ustawiac samemu na sztywno, nawet jesli mamy ustawic napiecie domyslne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia trzeba ustawić na jakąś konkretna wartość, a nie NORMAL czy AUTO. Ustawia sie to przy kręceniu i z reguły jest tak, że najniższa wartość danej opcji odpowiada ustawieniom fabrycznym. Czyli jak mamy opcję PLL i do wyboru wartości: AUTO, 1.5V, 1.6V, 1.7V i 1.8V to napięcie standardowe ustawiamy na 1.5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi