Klaus Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 Chce tylko procesor zmienić.A to przepraszam, myślałem, że poszukujesz wzrostu wydajności. Skoro celem jest tylko zmiana procesora, to zmieniaj, będziesz zadowolony. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droid3 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2016 Q6700 wykręcony na 3,4Ghz. Koszt 150-200 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Żartujesz? Polecany dwa posty wyżej Xeon za stówkę jest zdecydowanie wydajniejszy. Imo w ogóle nie opłaca się już inwestować w 775. @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 czasami mam wrazenie, ze tego typu "inwestycje" to czyste lenistwo ze strony uzytkownika. Na szybko : za "trzy stówki" na allegro jest zestaw g840 + h67 + 4GB ram 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droid3 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Nie, nie żartuję. Xeona do tej płyty pewnie nie włoży, przynajmniej bez modyfikowania biosu. A na tym trzeba się znać. Poza tym to nie jest inwestycja tylko chwilowe rozwiązanie za 150 zł. Mam u siebie i polecam. Nie spotkałem gry, z którą bym miał problem z powodu procesora. A cad chodzi bardzo dobrze, sam używam civila 3d. Im taniej tym lepiej. Resztę kasy radzę odłożyć i kupić za jakiś czas porządny sprzęt. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez droid3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Wcale nie trzeba się znać , owszem dogranie mikorkodów do obługi tych Xeonów to nie takie chop siup ale w necie jest masa instrukcji do tego . Albo wgrać gotowca np. stąd . Resztą nie musi się martwić - Xeon z 2 linka jest już dopiłowany więc od razu będzie pasował , mniejsze FSB startowe będzie pomocne przy OC tego procka . Ten Xeon będzie też wydajniejszy niż Q6700 - przy założeniu że oba procki będą pracować z tym samym taktowaniem , Xeon ma o połowę więcej cache L2 . Albo identyczny Xeon na FSB 1 600 mhz za 100 zł tyle że tutaj już będzie zabawa w piłowanie / cięcie socketu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droid3 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Ok, rzeczywiście jeżeli da się wsadzić xeona do tej płyty, bez większych komplikacji to jest to dobre rozwiązanie. Pod warunkiem dogrania rzeczonych mikrokodów, o których wspomniałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbit211 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Witam kolegów! Mam problem z oc swojego q9550, a mianowicie od dawna usiłuje wejść na 4ghz lecz ni cholery nie chce sie udać. Zestaw podany w sygnaturce poza grafika zmieniła sie na hd7870 Windforce oc. Pacjent kręci sie do 3,8ghz (fsb 455x8.5)przy vcore 1.328. max temp w prime95: Core 1- 67'C Core 2- 60 Core 3- 60 Core 4- 66 przy próbach wyższego oc i kombinacjach z ustawieniami najbardziej stabilnie było przy nastepujących ustawieniach: Vcore 1,35 Fsb Term 1,4 VDram 2,3 Nb 1,4 SB 1,3 Pll 1,54 C1E wyłączone Speed sprectrum wyłączone Cpu TM wyłączone Więcej sie nie bawiłem. Zerknijcie prosze i podpowiedzcie co mogłoby pomóc. Z góry wielkie dzięki;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Brakuje mu papu. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbit211 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Tzn? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Podniosłem vcore nawet do 1,4 i nic nawet jeśli by ruszył to zdecydowanie za duzo jak dla mnie na 24/7 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 A jakie masz taktowanie ramu, że 2,3V potrzebuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbit211 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Cos ok 1100mhz ale ustawiłem 1:1 i jest 910 mhz, przy 2,1V Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zapomniałem dodać ze rewizja E0 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Przy 1100MHz na pamięciach to właśnie pamięci mogły się skończyć. Przy 1:1 nie ma postępu rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbit211 Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2016 Dokładnie brak postępu. Jakis czas temu odpuściłem i stwierdziłem ze widocznie taka sztuka i mam walla przy 460 fsb ale teraz postanowiłem sie poradzić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dzis zacząłem od początku na spokojnie i tak, doszło do 450 fsb przy vcore rzeczywistym 1,336 (bios 1,35) i vdram 2,1 przeszedł occt linpack przez 20 min, powiedzmy ze "stabilny". Walczę teraz z 460fsb... Zobaczymy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Na 460 poszło przy vcore 1,36 i vdram 2,20 reszta na auto, 25min occt. Lecz temp są moim zdaniem za wys od 71'C do 74 na rdzeniach. Przy 471 fsb doszedłem do takich ustawień: I niestety wywala błędy lub blue screeny. Nie ruszałem GTL bo nie za bardzo wiem jak. Prosze o podpowiedzi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) CPU GTL Reference ustaw w zakresie 0,63 - 0,68, Cpu PLL Voltage w zakresie 1,55 - 1,6V, Load-Line Calibration na Enabled. Edytowane 15 Lutego 2016 przez toska78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbit211 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Na obecną chwile tak to wyglada, przechodzi prime95 small ftt przez godzinę, blend po minucie wywala. Zacząłem testować ram w memtest i po paru minutach wywala błąd. Nie za bardzo mam pomysł co dalej z tym zrobić. Wychodzi na to ze sam procesor daje rade na 4ghz ale stabilność blokuje nb lub/i ram. Podnosiłem nb nawet do 1,5 i nic. Jakieś sugestie? Edytowane 20 Lutego 2016 przez rabbit211 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2017 Co to za q9550. SLAWI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2017 A co z nim nie tak. Wygląda jak zwykły Q9550 http://ark.intel.com/pl/products/33924/Intel-Core2-Quad-Processor-Q9550-12M-Cache-2_83-GHz-1333-MHz-FSB Faktycznie SLAWI nie pojawia się często, ale nie znaczy, że to 1 sztuka na świecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2017 Chciałem znaleźć coś o tym SLAWI. Jak to się kręci, jaki stepping, ale amba fatima. Wszędzie SLAWQ i SLB8V. To się trochę zdziwiłem co to za ustrojstwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...