Camis Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 www, czyli "dzienniki lub czasopisma"? Strona www aktualizowana co najmniej raz na tydzień to dziennik, witryna z treścią zmienianą raz na rok to czasopismo - orzekł Sąd Najwyższy. W obu wypadkach właściciele witryny powinni zarejestrować się w sądzie - w przeciwnym razie grozi im nie tylko kara grzywny, ale i pozbawienia wolności. Nie ma znaczenia, czy witryna jest profesjonalnym serwisem informacyjnym, czy też całkowicie prywatnym projektem - SN orzekł, bez względu na treść, witryna jest uznawana za prasę, a to wiąże się z koniecznością przestrzegania prawa prasowego. W interpretacji SN każda osoba publikująca stronę w Internecie jest redaktorem naczelnym i musi wywiązywać się ze wszystkich wynikających z tego obowiązków, co wiąże się miedzy innymi z odpowiedzialnością prawną za teksty pojawiające się w serwisie, w tym komentarze pozostawiane przez internautów. Źródło: Rzeczpospolita :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 A co z blogami? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 A co z blogami? :lol: tysz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) No to wiekszosc dzieciakow wyladuje w sadzie :lol: Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Coccolino_ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Ten kraj nigdy nie przestanie mnie zadziwiac;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Chrzanić ich :f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) I myślicie, że ktoś będzie to egzekwował? Jak zwykle dużo gadania, a nikt nic nie będzie robił (w tym wypadku jest to na +) @Pussik Będziesz musiała zarejestrować swoją stronę w sądzie :D Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) ha, piszmy głupie komentarze na stronach nielubianych ! łatwy sposób na pozbycie się konkurencji :> a tak na serio to coś mi to śmierdzi btw jeżeli zrobi się strone na angielskim (przykładowo) serverze to chyba prawo traci ważność ;p Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) o lol :D Kolejny przepis, który nie ma szans zostać wyegzekwowany? Moja ww stoi na niemieckiem serwerze więc teoretycznie wydaję to czasopismo w niemczech... Nie moja wina, ze z polski można wejść na zagraniczne strony... :) Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Dziwi mnie jedno: nic nie wspomneli o podatku. Ciekawe ile kosztuje rejestracja. http://finanse.wp.pl/POD,1,wid,9158390,wia...mp;ticaid=145e9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 40zł :plum: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 W teleexpresie mowil cos ok 40zl. BTW fajnie byc po ciemnej stronie prawa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 40zł mam zapłacić i mogę łaskawie prowadzić stronę www? :lol2: i co jeszcze, ciekawe kto będzie tego przestrzegał :lol: Internet byłby ubogi jakby to egzekwowali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zapewne okaże się, że każdy bloger obowiązany jest zarejestrować swój blog jako czasopismo. Kilkumilionowa rzesza polskich anonimowych blogerów będzie musiała oficjalnie rejestrować się i podawać swoje dane osobowe. Swobodna dyskusja w Internecie może zostać mocno ograniczona. A to dobre... Jakies 2 miesiące temu w komunistycznych Chinach zniesiono obowiązek rejestrowania blogów.. a w Polsce niekomunistycznej to wprowadzają :lol:. Szacuneczek :lol: Ja tam mogę rejestrować, ale Wniosek o rejestrację dziennika lub innego czasopisma składa się w sądzie okręgowym właściwym dla siedziby wydawcy. ¦ Musi on zawierać: * - tytuł dziennika lub innego czasopisma oraz siedzibę i dokładny adres redakcji, * - dane osobowe redaktora naczelnego, * - określenie wydawcy, jego siedzibę i dokładny adres, * - częstotliwość ukazywania się. ¦ Sąd sprawdza, czy zgłoszony tytuł nie został wcześniej zarejestrowany oraz czy spełnia warunki rejestracji. Jeśli jest identyczny z innym, sąd odmawia rejestracji. Może natomiast być podobny. ¦ Jeżeli postanowienie sądu nie zostanie wydane w ciągu 30 dni, można wydawać dziennik lub czasopismo bez rejestracji. ¦ Rejestracja jest płatna, kosztuje 40 zł. ergo, co ja wpiszę na wniosku :lol: * - tytuł dziennika lub innego czasopisma oraz siedzibę i dokładny adres redakcji - onixarts, wrocław, raz tu raz tam, zalezy gdzie wynajmę * - dane osobowe redaktora naczelnego, PelzaK... * - określenie wydawcy, jego siedzibę i dokładny adres, eee internet? 156.243.256.45? * - częstotliwość ukazywania się. zalezy od wiatru, raz codziennie, innym razem co 2 miesiace zakładam ze będzie więcej niedoróbek w tym wniosku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Rejestruj lepiej bo Cie ktos zgłosi gdzie trzeba i jutro Cie zamkna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Rejestruj lepiej bo Cie ktos zgłosi gdzie trzeba i jutro Cie zamkna :)A Ty już się zarejestrowałeś? ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Nie, bo nie wiem jak się ma polskie prawo do nazwijmy to "czasopisma" :lol: wydawanego w innym kraju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Rejestruj lepiej bo Cie ktos zgłosi gdzie trzeba i jutro Cie zamkna :)nie, bo stosowny wniosek złożyłem i tej teorii będę się trzymał :D, tylko sądy nei mają czasu i się czeka 5 miesięcy w kolejkach... Nie, bo nie wiem jak się ma polskie prawo do nazwijmy to "czasopisma" :lol: wydawanego w innym kraju.moje też nie jest wydawane w polsce... A do polski importuje je nielegalnie między innymi TP S.A. :D I tak najlepszym sformułowaniem sądu najwyższego jest orzeczenie, że strona internetowa zwana dalej prasą (wg słownika PWN określenie prasa pochodzi od: prasa drukarska «maszyna do odbijania na papierze tekstów i ilustracji z form drukarskich wypukłych, przez tłoczenie) aktualizowana raz w tygodniu (7 dni) jest dziennikiem (nazwa wskazuje że wydawany jest codziennie :lol: ) Zatem strona internetowa nie jest prasą, bo nie jest drukowana przez żadną maszynę (w szczególności pierwowzór - prasę drukarską), nie jest też dziennikiem, gdy nie ukazuje się codziennie... Szkoda, ze tyle nieścisłości nie jest branych pod uwagę w werdykcie :) Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Rejestruj lepiej bo Cie ktos zgłosi gdzie trzeba i jutro Cie zamkna icon_smile3.gif nie zamkną bo nie ma miejsca w kiciach - wszystkie zabukowane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Coccolino_ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 nie zamkną bo nie ma miejsca w kiciach - wszystkie zabukowane :) Zebys sie nie zdziwil;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Cmx, mam nadzieje że sev***.pl nie siedzi w Polsce? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Genialny pomysł. Kontrola treści + 40PLN za sztukę, a sztuk jest tysiące... a nawet setki. :P Prawo dotyczy obywatela Polski, więc umieszczenie strony na zagranicznym serwerze niczego nie zmienia - w teorii. W praktyce jakoś nie widzę tego, że zagraniczny serwer udostępnia dane (adres mail, ip, inne dane prywatne) na "widzi mi się" polskiej prokuraturze. Ergo emigracja polskiego Internetu na serwery zagraniczne jest nieunikniona. To ten przepis powstał, aby kontrolować zawartość Sieci i cenzurować. W wyniku naiwności autora pomysłu stanie się dokładnie odwrotnie - przeniesienie się polskiego Internetu na zagraniczne serwery uwolni je od śmiesznej odpowiedzialności za treści na nich zamieszczane. Generalnie strzelili sobie gola do własnej bramki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Ta ustawa pochodzi z 1983 lub 1984 roku... Także to nie jest wymysł obecnych władz... Z drugiej strony mogliby się tym zainteresować, bo jak mam kilkanaście takich stron to mam teraz dodatkowo bulić.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Jak by nie patrzec za posty tez bedziemy płacic bo : Sa rozne tematy postów ( co post to nowe czasopismo) Niach Niach Niach....... Łabedzie juz odlecialy a czemu nie Kaczory ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...