Skocz do zawartości
Cebix

Bomb Attack, Gra 2d W Ogl

Rekomendowane odpowiedzi

sobie czy innym? :)

aż se chyba zagram, choć muszę przyznać że grafika ze screenów na poziomie okołobombermanowo-dynablastrowym :D.

Aż mi się zachciało własną grę wreszcie napisać :).. do końca

NO, całkiem przyjemna :) choć monotonna trochę - bombermany już się przejadły :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj niekt nie będzie optymalizował gry tak prostej jak bomberman - wszak większość ludzi ma sprzęt znacznie lepszy.

Bez przesady

Mój komputer jest BARDZO DOBRY, za wyjątkiem karty graficznej. A chyba nie wiesz jak wygląda Counter-Strike 1.6. Jest to trójwymiarowa grafika. Fizyka to już w ogóle powala. A tu jakaś gierka z grafiką jak Icy Tower (który mi chodził na Celeronie 300, 256 RAMu i tej samej grafie co w tym kompie), która mi tnie :mur:

Ta i przez te nieoptymalizowanie mamy takie twory jak MS Word wymagający 1GB ramu do sprawdzania pisowni, czy prosta animacja flash potrafiąca ubic prawie kazdy CPU...

Dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka słaba optymalizacja O_o czy to ironia ?

ściągnąłem, pograłem i uważam, że to udany klon bombermana.

FPS na poziomie 80-100-cośtam. :lol: taka gra nie może się ciąć ;) nawet jak ma się tak zasyfiony system i takiego staaarego kompa jak ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że jest jedna i na dodatek niska rozdzielczość - 800x600. Można by zrobić opcję dowolnej rozdzielczości ... ?

ps. faktycznie optymalizacja słaba - na Radeon X1950PRO , X2 3600+ jest ~92 fps - oczywiście to nie mało do wygodnej rozgrywki ale tak prosta grafika i taki wynik ......

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta i przez te nieoptymalizowanie mamy takie twory jak MS Word wymagający 1GB ramu do sprawdzania pisowni, czy prosta animacja flash potrafiąca ubic prawie kazdy CPU...

Co do worda to pozwolę się nie zgodzić. Jestes programistą i wiesz ile ramu potrafią żreć różne komponenty (np parser XML z obsługą XPatha etc.) Popatrz lepiej na OO.. który się nie umywa do MSOfica a chodzi 5x gorzej.

Co do Flasha się zgodzę.. ale on od początku był skaszaniony i przeznaczony do prostych animacji a nie do 30fpsowcyh reklam na stronach...

Bez przesady

Mój komputer jest BARDZO DOBRY, za wyjątkiem karty graficznej. A chyba nie wiesz jak wygląda Counter-Strike 1.6. Jest to trójwymiarowa grafika. Fizyka to już w ogóle powala. A tu jakaś gierka z grafiką jak Icy Tower (który mi chodził na Celeronie 300, 256 RAMu i tej samej grafie co w tym kompie), która mi tnie :mur:

Dokładnie

To powiem tak.. ja mam amd64 3000+ i 6600GT, dalej, chyba wiesz co to Unreal Tournament 3 i jakie ma wymagania... U mnie chodzi w miarę dobrze - da się grać na przyzwoitym poziomie detali. Na forum UT3 widziałem wpisy kolesi którzy posiadali Core 2 Duo, GF 8800GT, 2GB ramu i im gra się cięła... Czy to znaczy, że złą optymalizacja, czy może ich komputer jest dziwnie krzywy? :wink:

Bomberman chodzi u mnie także bez najmniejszych problemów. Po prostu niektóre komputery tak mają i tyle - nie jest to wynik żadnej optymalizacji czy jej braku, bo Co tu optymalizować przy grze 2D... Wyświetlanie bitmapek? :blink: Optymalizuje się algorytmy które mielą tony megabajtów na sekundę..

W takiej grze jak bomberman trzeba by się bardzo postarać żeby zamulić tym nowoczesny komputer - musiałby chyba wstawiać niepotrzebne pętle które nic nie robią, albo wyświetlają tą samą bitmapkę 100.000 razy w tym samym miejscu.

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem co wy z tymi komputerami robicie.

PM 1.4GHz, 512MB, R9000mobility. Wlaczone 10 zakladek FF, muzyka, komunikator, 30-40 procesow lacznie i 100fps.

Aha - zapomniałem dodać że te 92-94 fps mam przy wymuszonym w sterownikach dla OpenGL 4xAA i 16xAF :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damikor ma racje. U mnie w pracy ;) na SD3700+@3025MHz i Matrox Millenium G550 (chyba 32MB jak dobrze pamietam) tnie sie i to dosc mocno. Widac, wszystko zalezy od karty graficznej i gierka sobie po prostu nie radzi ze starszymi grafikami. I to pewnie problem OGL lub moze ewentualnie optymalizacji (stawiam na to pierwsze). Jednak tak prosta gra 2d powinna smigac nawet na antykach pokroju 486/Pentium I ;) W Dynablaster na 386 pamietam pomykalem ;)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi